Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Mamvantwee

Mamvantwee

16-09-2010 om 10:50

Zwemles loopt niet lekker, ervaringen met andere zwemmethodes?

Hoi,

Mijn dochter zit al ruim een jaar op zwemles. Maar het wil maar niet vlotten. Ze heeft niet echt motorische aanleg (ze is al ruim 6,5 dus niet echt te jong), ze vindt het niet leuk (meer). Ze krijgt eens per week een uur zwemles, in een vrij grote groep in het plaatselijke zwembad.

Elke week is het niet echt een lolletje om met haar (en broertje) naar het zwembad te gaan. Ze is al moe na een dag school natuurlijk, en hoewel ze in het begin veel plezier had met het zwemmen, staat ze nu al een half jaar stil in 'badje 3' (van de 5) en ze is de motivatie kwijt. Wij ook, aangezien het een hoop geld en moeite kost, maar dat is van minder belang.

Nu hebben we min of meer besloten om haar maar van zwemles af te halen. Ze zal toch wel eens moeten leren zwemmen, maar op deze manier gaat het niet, of duurt het eindeloos. Ik weet alleen niet wat nu wijsheid is: wachten tot ze volgend jaar in groep 4 schoolzwemmen krijgt (wat ik vroeger een ramp vond, en daarbij, ze zal een uitzondering zijn zonder zwemdiploma), wachten tot ze motivatie krijgt door bv klasgenootjes die samen willen gaan zwemmen, een spoedcursus gaan doen waarvoor papa en ik vrije dagen kunnen (willen) investeren, of toch maar aanmodderen in dit zwembad.

Ik weet het gewoon niet. Heeft iemand ervaring met een zwemcursus, in een kleine groep of in een hoger tempo? O ja, we wonen in de Betuwe, regio Tiel: doordeweeks naar de andere kant van het land voor een zwemles is dus geen optie...

alvast dank voor tips.

groet, Mamvantwee

Sawo

Sawo

16-09-2010 om 11:00

Nieuwegein beusichem

Hoi mamvantwee

Ik heb zelf geen ervaring maar in Beusichem werd/wordt les gegeven in een klein zwembad.
Verder heb ik positieve ervaringen gehoord over vakantiezwemmen in nieuwegein http://www.merwestein.nl/Snelcursus-A.

succes

saar

Ariel

Ariel

16-09-2010 om 11:00

Ede?

Onze dochter heeft extra zwemles gehad bij sportschool venendaal in Ede. Daar zijn kleine groepjes en konden de juffen veel aandacht besteden aan de zwemtechniek. Zo kon ze bijspijkeren. Ze bleef gewoon met de normale lessen meedoen en vorderde toen dus wel.

anna

anna

16-09-2010 om 11:13

Maurik

Ik heb wel eens begrepen dat er in Maurik zwemonderwijs wordt gegeven waar men zeer enthousiast over is. De naam ken ik niet, maar het is particulier.
anna

Mamvantwee

Mamvantwee

16-09-2010 om 11:42

Reactie

Bedankt voor alle tips, ik zal die zwembaden binnenkort op internet opzoeken.

En Pelle: de zwemjuf die ze nu heeft (de zwemleraar volgt het groepje, dus ze heeft nu een andere dan toen ze de eerste keer in badje 3 zat), vroeg al na 1 les of dochter op school ook wat achter liep en moeite heeft met leren, 'want dat gaat altijd zo, traag op school en traag in de zwemlessen'. Sinds die dag heeft ze haar beeld van dochter niet bijgesteld, lijkt het wel.
(Dat dochter in haar klas juist pluswerk krijgt en we haar met moeite in haar eigen groep 3 houden om versnellen te voorkomen, was schijnbaar een blinde vlek van ons ouders...).

Ze staat inderdaad stil. Ze zwemt als een van de weinigen nog steeds met kurkjes. Haar badje-genootjes (de tweede lichting dus al) zwemmen al zonder. Ze vergeet vaak haar benen, ze zakt met haar billen onder water, en raakt dan een beetje in paniek. Dat had ze vroeger niet, en het wordt dus niet beter in deze lessen. Over een paar weken is weer een doorschuifmoment, en zoals dochter nu zwemt, mag ze niet verder, dat zie ik ook wel.

Ze is naar badje 3 gegaan destijds, met de melding dat het er wel in zat, maar nog niet echt eruit kwam. Ze lijkt in diep water beter te zwemmen dan in ondiep water. Ze was dus met 'hakken over de sloot in de hoop op beter' doorgegaan naar badje 3.

Twee jaar zwemles vind ik niet erg, financieel kunnen we het gelukkig ook trekken, maar nu het plezier in zwemmen zo erg afneemt, er geen vooruitgang is en straks de zoveelste domper komt als ze weer niet naar badje 4 kan, zoek ik naar alternatieven.

groet, Mamvantwee

Guinevere

Guinevere

16-09-2010 om 11:48

Utrecht

Er is ook een vakantiezwemcursus in Utrecht: http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=257073
Onze zoon kwam ook maar niet vooruit bij de gewone zwemles en schoolzwemmen bleek kwalitatief nou ook niet erg geweldig. In Utrecht vlóóg hij vooruit! Ik vond het een hele fijne zwemschool, de kinderen waren allemaal erg enthousiast! Wij zouden hier in de herfstvakantie voor zijn B-diploma gaan, maar jammer genoeg heeft hij nu teveel orenproblematiek dus misschien houden we het maar bij A.

Puck

Puck

16-09-2010 om 12:06

Privé of klein groepje

Er zijn vast in je eigen omgeving mogelijkheden voor zwemmen in kleine groepjes. Particuliere zwemscholen zijn denk ik overal. En misschien is een paar prive-lessen ook te overwegen. Met een beetje geluk heeft ze alleen even een duwtje in de rug nodig om het kwartje te laten vallen.

joos

joos

16-09-2010 om 12:19

Mamvantwee

Grappig, hier zei de zwemjuf juist het tegenovergestelde: dochter is versneld op school en volgens zwemjuf zag je vaker dat slimme kinderen wat langer over zwemdiploma doen. Nou ja, ze heeft binnen 1,5 jaar a en b gehaald, dus zo langzaam vond ik het niet :-)
Maar ook mijn dochter bleef op een gegeven moment steken. De kurken wilde ze maar niet af, want dan zakte ze naar de bodem. Terwijl ik er van overtuigd was dat ze het kon. Toen ben ik met haar naar het zwembad gegaan, zonder kurken in het diepe laten zwemmen (mocht van badjuf, heb overlegd) en vertelde dochter dat ze me nu maar eens moest laten zien wat ze kon. Zwemt ze zo het hele bad 2 keer over zonder zinken! Ze had even een zetje nodig van mij dat ze het best kon. Bij de volgende les is ze meteen een groep doorgeschoven. Misschien dat het bij jouw dochter ook helpt?

Sancy

Sancy

16-09-2010 om 12:20

Misschien overbodig

"Ik weet alleen niet wat nu wijsheid is: wachten tot ze volgend jaar in groep 4 schoolzwemmen krijgt"
Vraag als je dit overweegt eerst even na op school waaruit schoolzwemmen precies bestaat. Hier is er wel schoolzwemmen maar is door school heel bewust gekozen voor "bewegen in het water" als doel, en niet het behalen van een zwemdiploma. Daar wordt dus ook niet voor geoefend.

*bella*

*bella*

16-09-2010 om 12:27

Prive les

Werkte hier heel goed. Met de gewone lessen in grote groep lukte het niet, volgens mij omdat dochter te goed haar best probeerde te doen. Prive was het zo gepiept, en was ik uiteindelijk veel goedkoper uit. Maar goed, trof wel een heel goede instructeur. Als het eenmaal mis is gegaan (en zo ervaarde ik het met dochter wel) dan zou ik erg kritisch zijn en echt zeker weten dat je ergens goed zit eer je weer begint. De kans is groot dat het met schoolzwemmen ook niet gaat lukken, dan ben je nog verder van huis, zou in deze situatie niet meer afwachten.

Mamvantwee

Mamvantwee

16-09-2010 om 12:45

Extra oefenen

Hmmm...als ik jullie reacties zo lees, moet ik misschien idd eerst nog even de figuurlijke schop onder de kont gaan uitdelen. Wat Joos zegt, zou misschien wel eens kunnen werken. Het is wel het proberen waard. Als dochter toch weer in dit badje blijft, krijgt ze weer een andere zweminstructeur, en misschien met wat extra zetjes van onze kant zou het kunnen lukken...
Dit is misschien een eerste poging waard. Als het dan nog niet lukt, kunnen we alsnog op zoek naar privé-les in dit zwembad (weet niet eens of ze dat wel hebben) of elders.

Sancy: dat is geen overbodige opmerking, ik had me dat helemaal niet gerealiseerd! Ik ging er gewoon vanuit dat schoolzwemmen inhoudt dat je leert zwemmen...net als vroeger. Extra reden dus om nu wel te gaan voor leren zwemmen.

Ik heb de links uit alle reacties wel gebookmarked (?).

groet, Mamvantwee

Hier precies hetzelfde.

Met zoonlief. Twee weken geleden hebben we besloten om onze zoon tijdelijk van zwemles af te halen. Hij zat al 2 jaar (!!!!!!!!!!!!) in het eerste groepje zonder enige vooruitgang. De angst die je in zijn ogen ziet als hij moet zwemmen is hartverscheurend.

Manlief gaat ook al een jaar op zondag met zoonlief naar het zwembad om extra te oefenen maar het lijkt elke keer wel of zoonlief voor het eerst naar een zwembad toe gaat.

Nu staan de zondagen in het teken van watervrij maken. Dus niet meer dezelfde oefeningen als bij zwemles maar elkaar omduwen in het water, kopje onder en gewoon heel veel lol hebben met elkaar. Dit lijkt te werken.

We hebben ook besloten om zoonlief op een wachtlijst te zetten van een ander zwembad. Maar afwachten wanneer hij daar kan beginnen met zwemles.

Ach, ik was zelf ook pas 8 toen ik op zwemles ging en mijn schoonvader heeft pas leren zwemmen toen hij 32 was. Zoonlief zal daar vast ergens tussenin zitten :)

Tijgeroog

Tijgeroog

16-09-2010 om 13:07

Van der valk?

Ik meen me te herinneren dat je bij de Van der Valk in Tiel ook zwemlessen kunt volgen, misschien in kleinere groepen. Is dat misschien iets voor haar?
Hier in de stad krijgen kinderen waar het niet opschiet trouwens gratis een 2e keer zwemmen per week aangeboden, waardoor het minder wegzakt tussen 2 lessen in, en ze sneller door zouden moeten gaan.
Of is er in hetzelfde zwembad, of in de omgeving, misschien een zwemvereniging die ook lessen heeft? Die kunnen ook een hele andere aanpak hebben, waardoor het voor jouw kind wel kan werken.

ayla

ayla

16-09-2010 om 13:33

Hier ook

een hele slimme dochter, dol op water en zwemmen maar vreselijk veel moeite met de zwemles. Ze kreeg het gewoon niet onder haar pet, alsof haar benen en armen niet willen doen wat ze denkt. Zij zat 'gelukkig' op een prive zwemschool. Maximaal drie leerlingen per zwemleraar. Niks badjes, gewoon vanaf dag 1 in het diepe. 2 keer per week een half uur, was ook wel fijn want langer kon ayladochter echt haar concentratie niet erbij houden. Bij deze school kreeg je een soort garantie, had een kind na 30 lessen nog geen 100 meter diploma dan kreeg ze gratis iedere week bijles. Dat is dus ook bij ons gebeurt. Op deze manier heeft dochter binnen driekwart jaar haar A diploma gehaald. We hebben nog een poging gedaan voor B maar zijn na 10 lessen ermee gestopt. Het was een kwelling voor iedereen.

Zwemleraar zei trouwens toen al dat dochter extreem slim was en dat dat haar bij het zwemmen echt in de weg zat. Toen wisten we nog niet wat we nu weten ;-)

joep

joep

16-09-2010 om 16:12

Zaltbommel

Zaltbommel, in het hotel langs de a2, is voor jouw nog redelijk naast de deur. Groepjes van 6 kinderen, supergoede meesters en juffen resultaatgericht en alleen een diep bad, dus niks geen getreuzel, maar gewoon zwemmen. 1x per week 3 kwartier. Mijn zoon douchte met zijn haar droog, haar moest met een washandje uitgespoeld, zo bang en zwemt nu na 12 lessen al best goed, ook door het gat en al. Hij vind het daarnaast ook nog eens redelijk leuk. Ik ben er erg tevreden over.

Vic

Vic

16-09-2010 om 22:34

Zwemlesangst

Door de ervaringen met oudste heb ik jongste (nu 5,5) nog steeds niet ingeschreven voor zwemles. Is dat niet erg? Oudste heeft destijds, met frisse tegenzin en behoorlijke waterangst, twee jaar rondgespatterd in bad 1. We zijn toen gestopt met zwemles en twee jaar later, op haar eigen initiatief, weer begonnen. Uiteindelijk heeft ze in de tweede ronde (ze was toen 9) binnen vier maanden haar A-diploma gehaald.
Voor jongste ga ik nu ook op zoek naar een zwemschool waar ze kinderen gewoon leren zwemmen, zonder gezever over 'zwemmen moet vooral leuk zijn'.

Zwemopmaat

is de school in Maurik/Beusichem.

Mamvantwee

Mamvantwee

17-09-2010 om 09:36

Bedankt allemaal

Ik heb mijn dochter vanmorgen gezegd dat we dit weekend gaan oefenen met zwemmen. Ze was not amused...ze heeft alleen zin in spelen in het water, wil niet zwemmen zegt ze. Ik kijk het een paar weken aan (met extra oefenen, dus hoe dat gaat weet ik nog niet).

Het gekke is: ze is watervrij, ze zwemt met plezier door het gat onder water, op haar rug zwemmen kan ze best. Het is vooral schoolslag wat niet lukt, dus het zal wel gebrek aan kracht zijn ofzo. Ik hoop dat ze met een paar oefenuurtjes weer wat meer zelfvertrouwen krijgt.

Als dat niet lukt, ga ik zeker één van die andere zwembaden bellen. In ons zwembad is blijkbaar geen privéles, heb ik al begrepen.

groet, Mamvantwee

Puck

Puck

17-09-2010 om 09:45

Mamvantwee

Oefenen is ook heel goed spelenderwijs te doen. Verzin gewoon leuke waterspelletjes waarbij ze moet zwemmen, met een beetje creativiteit moet dat toch leuk kunnen worden.

Mamvantwee

Mamvantwee

17-09-2010 om 10:17

Inderdaad

Ik ben al (in mijn achterhoofd) aan het verzinnen...
de bal ophalen, bordje opduiken, zigzagzwemmen, etc. Ik hoop dat het werkt!

vlinder72

vlinder72

17-09-2010 om 10:27

Mama van twee

Onze zoon heeft 2 jaar voor A gedaan. Uiteindelijk 2,5 jaar voor A, B en C. Drama dat zwemmen. Hij kreeg de schoolslag maar niet onder de knie. Na ruim 1,5 jaar ploeteren uiteindelijk gekozen voor privé zwemles want alle bijzondere dingen kon hij wel maar gewoon schoolslag niet. De groepslessen waren voor hem zinloos. natuurlijk heeft het privézwemmen geholpen maar het belangrijkste voor hem was de wetenschap dat hij alleen om af te zwemmen baantjes moest zwemmen. Na het halen van een diploma mag hij doen wat hij wil maar tijdens de lessen moet hij doen wat de zwemleraar zegt. En als je dat dan goed doet dan mag je snel afzwemmen. B moest hij ook nog van ons halen en daarna wilde hij zelf nog C halen. Blijkbaar was alleen A een hobbel want daarna ging het als een tierelier. Zoon 2 gaat was sneller.

ayla

ayla

19-09-2010 om 10:52

Mamvantwee

dochter was ook totaal watervrij, duiken geen probleem, onder de tunnel door makkie, dingen opduiken geweldig. Maar netjes zwemmen kan ze niet. Ze heeft haar hoofd niet erbij, of is met andere dingen bezig. Nadat ze har A diploma haalde kunnen ze bij onze zwemschool op voor zwemvaardigheid goud. moeten ze drie kwartier met kleren aan zwemmen, drie minuten drijven, op de mat ervan af, weer op de mat, eronder door etc. onder water achter een visje aan zwemmen, binnen x seconden op de kant klimmen. normaal staan daar 6 zwemlessen voor, dochter kon binnen 2 lessen op. Dat zijn dingen die ze wel kan maar netjes zwemmen niet. Nog steeds moet ik op haar mopperen als ze zwemt, zwem nou netjes, lange benen etc. Als ze wil kan ze het echter wel

Mamvantwee

Mamvantwee

20-09-2010 om 10:32

Ik vind het moeizaam gaan

Dit weekend zijn we gaan oefenen. Dochter hard er hardgrondig geen zin in, maar toen we eenmaal in het water waren, werkte ze wel mee. Ze heeft er echt geen aanleg voor. Papa en ik hebben afgesproken dat we dit een paar weken doen, en als er dan geen vooruitgang is, gaan we over op in eerste instantie een paar privélessen (want idd puck, bij navraag bleek dat dat wel kan al staat het niet op de site, alleen is er wel een wachtlijst), ten tweede een tijdje stoppen en wachten tot de motivatie vanzelf komt (bij een eerste zwemfeestje waar ze dan niet aan kan meedoen bijv.).

Overigens Ayla: ik zie mijn dochter ook nog niet zo sportief dat goud-programma doen...nee, laat haar maar hoofdrekenen, proefjes doen en lezen, fysiek is ze alleen aan de rekstok of op de schommel.

groet, Mamvantwee

Mamvantwee

Mamvantwee

20-09-2010 om 10:34

Pelle ipv puck

Reactie was dus op pelle...
Ik raakte even in de war van alle reacties!

100%mama

100%mama

22-09-2010 om 16:26

Hier

zat zoonlief 2 jaar op zwemles. Wel expres vroeg begonnen wegen water vrees en daar hebben we een half jaar over gedaan. De andere anderhalf jaar ging hij totaal niet vooruit. In overleg is hij over gegaan naar het diepe, tecnisch gezien zwom hij niet goed genoeg, psygisch was dit echt nodig. Het is een poosje goed gegaan, maar toen de regels veranderden deelde ze het bad in 2e en zat hij weer in ondiep water. Daarbij was de groep groot, de juf (zonder papieren zo bleek later) op d kant te gillen naar de kinderen en alles in groepsverband. Voor de zomervakantie heb ik hem over gedaan naar een kleinschaligere zwemvereniging. Hier zwemmen ze in groeps verband, maar krijgen individueel les op het vlak waar verbetering in zit. 2 leraren op 12 kinderen....over 2 weken mag hij afzwemmen.....Ik heb spijt dat ik hem heb laten aanmodderen (hij had er daar ook geen zin meer in) en hem niet veel eerder overgedaan heb. Hier is het dus een top keuze geweest!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.