Home » Forum » Dwars regels

Dwars regels

Is een reisverzekering ook nodig in Nederland?

En kun je geld terugkrijgen bij annuleren door corona? Lees het hier!

144 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
ImF
Dwars regels

Mijn dochter is vaak dwars als vrienden meekomen hier.
Ik wil graag dat ze gewoon haar eigen spullen netjes houdt, op tijd naar bed gaat door de week (wegens school) en even schoenen uitdoet als ze thuis komt en in ons schoenenrek zet in de hal. Dit laatste geldt ook voor vrienden. Als ze die meeneemt doet ze dat constant niet en is ze dwars als ik haar erop wijs.
Wat te doen op het moment dat er vriend(innen) bij zijn qua discussie? Het is immers maar een hele kleine moeite en een kwestie van een paar seconden.

joe
dwars, wanneer?

Je schrijft : ''Mijn dochter is vaak dwars als vrienden meekomen hier.
vervolgens :
''Ik wil graag dat ze gewoon haar eigen spullen netjes houdt, op tijd naar bed gaat door de week (wegens school) en even schoenen uitdoet als ze thuis komt en in ons schoenenrek zet in de hal.''

Bedoel je dat ze altijd dwars is of alleen als vrienden meekomen?
Of maakt zij er een probleem van dat je van haar vrienden vraagt hun schoenen uit te trekken als ze langs komen?
Niet helemaal duidelijk.

Over '' schoenen uittrekken " kan ik zeggen dat wij hier altijd onze schoenen uit trekken en huisschoentjes aan doen, persoonlijk heb ik er moeite mee om van het bezoek te verlangen hun schoenen uit te trekken, dus dat gebeurt dan ook niet.
Voor het bezoek die zelf hun schoenen uit willen doen hebben wij chinese schoentjes in verschillende maten in de kast die ze aan kunnen doen:)

NB: ga jij een discussie hierover aan dan met je dochter, ten overstaan van haar bezoek die ze meebrengt? Dat lijkt me heel vervelend tegenover je dochter, en akward tegenover haar bezoek, dus zou ik achterwege laten.

Joe

Jasmijn
hmm

Ik denk dat je dochter het gênant vindt dat je haar daarop wijst waar haar vrienden bij zijn. Maar goed, ze kan dit voorkomen door het zelf even te zeggen tegen haar vrienden. Desnoods, als ze het echt ineens stom vindt (mijn kinderen vonden dingen ineens stom als hun vrienden erbij waren, maar zonder vrienden was het okee) dan kan ze het desnoods zo laten merken (mocht zij zich daar beter bij voelen) zo van ja suf, maar dat moet van mijn ouders....zooo stom (maar ondertussen wel die schoenen graag daar in het rekje)
Of je spreekt het zo ook af met je dochter; als je het zelf regelt dan hoor je mij niets zeggen, en anders zeg ik tegen jouw vrienden dat ze hun schoenen in het rekje moeten zeggen. Ik denk dat ze dan voor het eerste kiest.

Jan
Puck your battles

Tenzij er een speciale reden is (allergie of iets dergelijks)zou ik die schoenen gewoon laten gaan. Is het nou echt zo’n groot probleem dat er zo af en toe schoenen in huis komen? Hoe oud is je dochter trouwens?

Koosje
Hmmm

Onze oudste was/is ook heel gevoelig voor terechtwijzingen of wat dan ook waar zn vrienden bij zijn. Wordt ie heel sjacharijnig van. Misschien ben ik te makkelijk maar ik zeil er daarom al jaren omheen door ofwel van te voren afspraken te maken ofwel het door de vingers te zien ofwel een enorme bak humor en luchtigheid ertegenaan te gooien.

Moet ik wel bijvertellen dat ik van nature meer van een zekere chaos hou :))

ImF
huisregel

Mijn dochter is bijna 14. Het gaat er gewoon om dat zij en wie ze ook meeneemt niet met schoenen door het huis banjeren. Ze doet het als ze uit school komt wanneer het haar uitkomt. Zijn er vrienden bij, dan vraagt ze het nooit omdat ze het inderdaad als 'dom' bestempelt. Ik heb het voor het geluid wel gezegd en ze terug geroepen laatst. De woonkamer is onder de slaapkamer en dan hoor je werkelijk alles.
Bij ons is het gewoon zo, met regen/sneeuw gaan schoenen op de mat uit / als je naar boven wil / en in alle gevallen donkere schoenzolen en hakken (beneden) ook altijd uit. Beneden hebben we laminaat en vloerbedekking op de trap en gang boven, op de kamers harde gladde vloerbedekking/vinyl. Bovendien, kwestie van 10 seconden uitdoen, opgelost..

Lente
Het gaat alleen over wat jij allemaal wil

En je vindt alles een kleine moeite voor haar.
Maar hoe groot is de moeite voor jou om niet te zeuren over die schoenen als je dochter vrienden over de vloer heeft. Ik zou vooral blij zijn dat ze vrienden meeneemt.

Misschien kun je een deal maken:
Zij doet voortaan altijd haar schoenen uit, behalve als ze vrienden over de vloer heeft. Dan laat jij haar en de vrienden met rust over die schoenen. Kleine moeite toch voor jou?

ImF
smoes

Ze gebruikt zelf de smoes dat ze bang is voor 'vieze sokken', maar onze vloer wordt echt netjes bijgehouden dus dat is echt onzin. Het is zeker een smoes voor de luiheid om het te vragen en doen als er vrienden meekomen naar huis.

Jan
Lijkt mij ook lente

Wilde al een vergelijkbare reactie tikken. Het gaat alleen maar om wat TS wil.
Ga eens om tafel, op een neutraal moment, en maak er een goede afspraak over. Bijvoorbeeld: “Schoenen uit behalve als er vrienden zijn” of iets anders dat ook voor dochter acceptabel is.

En dan echt een afspraak, geen opgelegde afspraak.

Jan
Ik loop hele dagen op sokken thuis

En ze worden gewoon vies, en het is hier gewoon schoon. Maar dat lijkt me inderdaad niet de echte reden
Maar daar kom je maar op 1 manier achter, om tafel.

ImF
@Lente

Natuurlijk ben ik blij als ze vrienden meeneemt. Ik zeur niet, ze kent onze huisregels en ze praat erover of het een straf is. En ik vind dat zeker omdat ze meestal met twee of meer afspreekt het niet overdreven is dat zij zich even aanpassen aan wat hier geldt. Ook een rek daarvoor staat niet voor niets onder de kapstok in onze hal.

joe
ImF

Dan koop je toch wat simpele chinese schoentjes ( 7,00euro in de chinese winkel ) in verschillende maten en vraag je vriendelijk of ze die willen aantrekken:)

Ik ben het volledig met je eens om in huis geen schoenen te dragen, geluid/hygiene/ en inderdaad die zwarte rotstrepen, desalniettemin hebben wij bezoek nooit gevraagd om hun schoenen uit te doen, uitzondering voor regen/sneeuw daar gelaten, maar dat begrepen de kids zelf ook wel.
En je hebt het er over " kwestie van 10 seconden uitdoen, opgelost.." Maar het gaat niet om die luttele seconden dat het in beslag neemt.
Ik heb overigens een vraag aan je, hoe doen jullie dat met julie eigen bezoek trouwens?
Vraag je een vriendin bijvoorbeeld die koffie komt drink haar schoenen uit te trekken, en nog complexer: een meteropnemer, een klusjesman etc... vraag je ook aan deze mensen om hun schoenen uit te doen ?
Als je consequent wilt zijn ga ik er vanuit dat je óók deze '' bezoekers'' vraagt hun schoeisel op je schoenenrekje neer te zetten.

Joe

Jan
ImF

Zij vindt het kennelijk wel een ding. Daar kun je moeilijk over down, maar dat ga je op die manier niet veranderen.

Dus maak goede afspraken, is het nou echt zo’n probleem dat vriendinnen af en toe de schoenen aanhouden?

Plop
Tja

Wat voor jou 10 sec en een logische regel is, is voor je bijna-puber belachelijk dom suf saai pure dictatuur onzinnig waardeloos en dan ook nog eens waar haar vriendinnen bij zijn.

Het moment waarop jij jouw regel duidelijk moet maken is op een moment waarop je een gezellig uitje samen hebt. Dan komt het wat minder controlerig over en bereik je haar misschien beter. Misschien. Soms moet je ook op een dag accepteren dat 2x per dag je zin "doordrijven" als ouder genoeg is. Het is geen klein meisje meer dat onder de indruk van je stem doet wat je zegt.
Als ouder loop je meestal achter de feiten aan en dat geeft niet, maar het is even van tactiek veranderen.

joe
ennuh.... Imf

Heb je al eens gekeken wat het lopen op dampende sokken voor je vloer doet?:)
Daar wordt je namelijk ook niet vrolijk van, die vochtige afdrukken , EW >
Dan heb ik liever zwarte strepen haha

Joe

ImF
@Joe

Werkmensen of zakelijk (vb collega's die hier komen) vraag ik ook nooit. Er komen verschillende vriendinnen op visite en die maken allemaal geen probleem ervan. Het is zelfs zo dat eentje zei dat het eigenlijk wel handig was (ook zo'n rek) en dat je beter niet kan nagaan waar je allemaal loopt. Voor de gezondheid blijkt het beter/hygiënischer. De vloer blijft dan netjes. En verder is het alleen maar gezond omdat niks knelt.

joe
oh uhu..

die vraag je nooit, en waarom niet dan ?
Je meet met 2 of meer maten, dat is raar.
Joe

Plop
Dat bedoel ik

"Het is zeker een smoes voor de luiheid om het te vragen en doen als er vrienden meekomen naar huis."

"ze kent onze huisregels en ze praat erover of het een straf is. En ik vind dat zeker omdat ze meestal met twee of meer afspreekt het niet overdreven is dat zij zich even aanpassen aan wat hier geldt. Ook een rek daarvoor staat niet voor niets onder de kapstok in onze hal."

Tja dat bedoel ik. Jouw regels en zij moet volgen. Dat doen ze dus vanaf nu steeds minder.
Je bent blijkbaar erg strak in je huishouden. Zij niet maar ze moet er ook wonen. Dus wordt het onderhandelen en daar moet jij echt minder star in worden, anders worden het moeilijke jaren. En jullie verhouding zal dat geen goed doen. Het zijn maar schoenen.

Jasmijn
Toch echt uit

Ik heb op de bovenverdieping wit tapijt: dus ik wil echt dat daar geen schoenen op komen. Net als TS wil IK dat inderdaad, het is mijn huis, en mijn tapijt. Ik zou daar geen uitzondering op maken, dat vrienden ineens wel schoenen boven aan mogen houden. Slofjes zou ik nou nooit doen, ik denk dat mijn kinderen dat trouwens nóg genanter vinden 😊.
Maar gelukkig ging dat met die schoenen hier wel oké, maar pubers zijn pubers, die vinden de gekste dingen ineens stom.

joe
nope ...

'' De vloer blijft dan netjes''

Nee ImF, de vloer wordt smerig door de dampende sokjes die er over heen daveren is mijn ervaring, en vind ik zeker niet hygiënisch, tenzij je hun slofjes laat dragen zoals ik eerder al gezegd heb.

Joe

ImF
@Joe nope

Dat is hier totaal niet aan de orde, ons bezoek heeft geen last ervan. Het lijkt me niet helemaal serieus.

joe
@ ImF

Ok :) do as you please.

Fijn weekend allemaal!

Joe

ImF
@Jasmijn

Ja, precies Jasmijn. Dat vind ik dus ook. En zeker ook geen last van bezoek met 'dampende sokken', zoals sommigen daar blijkbaar meteen aan denken of associëren met vieze dingen..

joe
@ImF en @Jasmijn

ImF, over afdrukken van vochtige sokjes is niet iets wat ik bedenk maar een simpelweg een feit is.
En ik zou als ik jou was de teugels maar een beetje laten vieren in deze, aangezien er wellicht meer op je pad zal komen met je jonge tienerdochter waar je écht in moet bijsturen. ( alcohol, foute vriendjes, ''smoken'' , later thuis willen komen dan afgesproken, etc.
Dit wens ik je niet toe natuurlijk, maar een jonge opgroeiende dochter vergt inzicht en flexibiliteit en afwegen hoe belangrijk de dingen zijn om haar jouw mening op te leggen.

Jasmijn, voor jouw dezelfde vraag die ik eerder hier aan ImF stelde, vraag jij aan klusjesmannen/meteropnemers etc .. om hun schoenen uit te trekken, of mogen die wél over je tapijt lopen ?

Joe

ImF
reden uit

Vroeger was ik er misschien ook niet heel precies in. Toen iemand hier drie dagen achter elkaar werd aangesproken door haar moeder, omdat er rommel van viervoeters onder de schoenen hing, zonder dat ze het door had, werd besloten om het gewoon standaard regel te maken... Daarna kwam de nieuwe vloer en vond ik echt dat het hierdoor tijd werd voor die regel.

Koosje
Ah 14 ;)

Sterkte dan de komende jaren ;)
Weet je, ik denk dat je jezelf en je dochter (en eventuele andere huisgenoten) helpt door je af te vragen wat je het allerbelangrijkste vindt.
Als jij de sfeer in huis en een ontspannen contact belangrijk vindt kun je misschien water bij de wijn doen over schoenen op een rekje. Als je de schoenen op heg rekje belangrijker vindt neem je het gedoe met je dochter voor lief.

Natuurlijkerwijs zal je dochter steeds meer haar eigen weg willen zoeken. Dat hoort natuurlijk bij het proces. Mijn visie is dat het voor ons als ouder er daarom bijhoort om ze daar liefdevol doorheen te begeleiden. Sommige dingen zijn daarin wat mij betreft niet onderhandelbaar en andere dingen zie ik een puber als een huisgenoot die steeds meer ruimte zal willen en nodig hebben voor zijn/haar ding.
Oudste is 17, als t plan voor het eten hem niet zint kookt hij soms...

ImF
@Joe

Het was meer dat ik het argument van 'dampende sokken' een beetje apart vind.
Anyway, de klusjesmannen vraag ik het nooit, want dat is ook een enkele keer en arbo. Dat is een stuk veiligheid in hun werk en ook zakelijk doe ik dat niet. Ik kan bijvoorbeeld moeilijk aan een collega die iets komt bespreken vragen of ze haar pumps uittrekt..

joe
@ImF

''Ik kan bijvoorbeeld moeilijk aan een collega die iets komt bespreken vragen of ze haar pumps uittrekt..''

En waarom kan dat niet dan ? Hier begrijp ik helemaal niks van, je meet met verschillende maten en vindt wél dat jij je dochter kan verplichten?
Onbegrijpelijk... je bent inconsequent. Hoe ''verkoop'' jij jouw regel om de vrienden van je dochter dan wél de schoenen uit te trekken ?

Joe.

NB einde discussie wat mij betreft, succes trouwens.

Jan
Kennelijk is het dus niet zo belangrijk

Als die collega’s het wel mogen. Dus er is onderhandelingsruimte, ga dus het gesprek aan, nu het nog kan.

@Emma
Pubers

Voor veel pubers is het onbespreekbaar hun schoenen te moeten uittrekken. Lichamelijke hygiëne is bij velen nog niet helemaal vanzelfsprekend zeg maar. Dat wetende zou ik zeggen: hou alsjeblieft aan die schoenen!

Schoenen bij de deur verwisselen voor slofjes van het huis vind ik pas echt goor. Wat daar allemaal voor schimmelvoeten en stinksokken in hebben gezeten, brrrrr.....

Knurf
Imf

'Ik kan bijvoorbeeld moeilijk aan een collega die iets komt bespreken vragen of ze haar pumps uittrekt..'

En hoe zou jij het vinden als jouw dochter ineens tegen jouw collega zegt dat het hier de regel is dan schoenen uit gaan? En daar op doorgaat tot de schoenen ook echt in het halletje staan?

Zo voelt jouw dochter zich nou ook ...

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.