Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op

Puber in bezit van drugs en heeft slechte schoolresultaten

Mijn dochter van 17 had anderhalf jaar een vriendje. Aanvankelijk was het een brave jongen die af en toe rookte. Door zijn vrienden is hij met cannabis begonnen. Mijn dochter was overstuur want ze vond dat hij agressief was tov haar en reeds 4 maal heeft hij hun relatie verbroken. Ik heb haar aangeraden om met hem te breken wat ze na een tijdje ook gedaan heeft want hij had een ander. Sedert juni heeft zij ook een grinder in haar bezit en een zakje van cannabis. Ik heb dit gevonden toen zij met de chiro op reis was. Toen ze terugkwam heb ik er haar mee geconfronteerd maar ze beweert dat het geen kwaad kan. Toen ze in de kliniek haar wijsheidstanden heeft laten trekken heb ik terug haar zakje gevonden met een nieuwe grinder en opnieuw een leeg zakje cannabis. Ik heb er haar opnieuw mee geconfronteerd. Ze deed opnieuw alsof ze niet wist waarvan het kwam en zei dat cannabis niet alleen slechte gevolgen had. Ze is toen ook eens uitgeweest met een zogezegde vriendin maar ondertussen had ze de trein naar Aarschot genomen want ik vond in haar zakken een treinbiljet. Ze verwaarloost school want ze moest haar jaar herdoen, haar studentenjob is ze ook kwijtgeraakt want ze wou tijdens de examens niet gaan werken met ontslag tot gevolg. We hebben verschillende brieven geschreven om te solliciteren voor een studentenjob maar dit heeft tot nu toe niets opgebracht. Ik vind dat zij dat zelf moet doen maar van harentwege is er geen enkele reactie. Ze babysit wel af en toe. Ze kon sedert september leidster worden bij de chiro, het houdt verantwoordelijkheid in en ze heeft afgehaakt. Met als gevolg dat zij enkel haar jaar herdoet en daar houdt het op. Verder wil ze uitgaan in bepaalde steden waar een fuif gehouden wordt wat wij sedert dat zij drugs neemt, haar slechte schoolresultaten en geen motivatie voor een job te zoeken hebben verboden. Moet ik hulp zoeken bij een hulpverlener ivm met het cannabisgebruik en hoe moet ik haar motiveren om een studentenjob te zoeken maw positieve dingen in het leven te doen? Haar schoolblaadjes worden allemaal op een hoop gelegd met als resultaat dat ze weer 2 buizen heeft op haar rapport omdat ze taken vergeet in te dienen. Hoe pak ik deze problemen best aan?

Claudine

Claudine

01-11-2018 om 17:15

Absoluut hulp zoeken

Ik denk dat het nu tijd is om in te grijpen en hulp te zoeken. Ze is 17 jaar, bijna volwassen en zet haar toekomst op het spel. Haar school is niet belangrijk, ze wordt ontslagen en gebruikt drugs.

Jij bent de moeder, Jeanine. Zoek hulp, praat met de school en wees streng. Je dochter heeft je nodig.

Kristel1

Kristel1

10-11-2018 om 11:44 Topicstarter

Terug in bezit van drugs

Ik heb er met haar over gepraat. Ze beloofde geen drugs meer te gebruiken tot nu weer. Ze heeft van haar oma geld gekregen voor haar verjaardag. Ik heb nu ook gezien dat ze weer bevriend is met de jongen met wie ze anderhalf jaar geleden een relatie had. Vrijdag was ze later en terwijl wij tv zaten te kijken in de living was zij wiet aan het roken in de kamer. Ik ben nu van plan om hulp te zoeken via het Caw en misschien ook de familie in te lichten dat zij haar zelf geen geld meer moeten geven maar het aan ons moeten geven. Ik begrijp niet waarom ze niet verder doet met haar leven, een job zoeken, een hobby. De lerares van haar klas had ons vrijdag ook al gebeld dat het weer chaotisch wordt zoals vorig jaar, niet tijdig indienen van taken. Ik begrijp niet waarom zij drugs neemt en maw ongelukkig is zij heeft goede ouders en heeft nooit iets tekort gehad. Het enige wat we ooit gevraagd hebben is dat zij haar best op school doet. Steeds met angsten moeten leven is ôok niet houdbaar en geeft spañningen binnen het gezin.

Angela67

Angela67

10-11-2018 om 22:56

ouderwetse praat, sorry dat ik het zeg

het zal misschien onaardig overkomen, maar je klinkt zo ontzettend ouderwets dat ik het gevoel heb dat je bent zoals ouders in Nederland in de jaren zeventig waren. "Ik begrijp niet waarom zij drugs neemt en maw ongelukkig is zij heeft goede ouders en heeft nooit iets tekort gehad. Het enige wat we ooit gevraagd hebben is dat zij haar best op school doet. Steeds met angsten moeten leven is ôok niet houdbaar en geeft spañningen binnen het gezin."
of ze heeft een groot probleem en durft niet met jullie te praten of ze is gewoon zwaar aan het puberen en wil haar eigen leven leiden. In beide gevallen heeft het geen zin om te zeggen 'ik snap niet waarom ze niet gewoon netjes doet wat wij zeggen'. Ben je zelf nooit jong geweest? niet dat je per se aan de drugs moet zijn geweest, dat bedoel ik niet, maar jeetje dit is toch helaas gewoon zwaar puberen?
laat haar haar eigen boontjes doppen en geef haar meer vertrouwen. Misschien dat ze dan óf durft aan te geven dat er iets is óf dat ze eieren voor haar geld kiest en meer zelfstandigheid gaat vertonen . . .
gr Angela

Kristel1

Kristel1

11-11-2018 om 19:44 Topicstarter

Terug in bezit van drugs

Ik ben het niet eens met Angela67. Ik kom niet uit Nederland maar uit Belgiē. Ik heb vandaag een gesprek met haar gehad en volgens haar heeft het roken van wiet alleen maar voordelen. Dus ik heb haar voorgesteld om er samen over te praten met een persoon van de Caw die gespecialiseerd is in drugzaken Ze was ermee akkoord om haar argumenten eens aan te halen. Ik hoop met dat gesprek dat we eventuele problemen kunnen uitpraten en deze persoon haar kan overtuigen dat drugsgebruik ook verslavend en nadelen heeft. Volgens Angela67 is het zwaar puberen en houdt dit geen enkel probleem in. Wat als ze zwaar verslaafd geraakt Angela67 en ik haar later in een instelling moet plaatsen. Ik vind dat je er daar nogal licht overgaat waardoor je ook geen hulp biedt inzake dit probleem.

Alison

Alison

12-11-2018 om 00:17

Echt?

Ik ben even terug gekeken naar je eerste bericht maar je hebt het echt over een 17-jarige. Besef je dat zelf wel?
Over een paar maanden is ze meerderjarig en dan heb jij het over "in een instelling plaatsen" ?
Ik twijfel niet aan je liefde voor je kind en misschien maak je je met recht zorgen maar zij is een autonoom mens. Jij mag haar begeleiden op haar pad maar het is wel haar pad. Deel je zorg met haar, reik haar opties aan maar laat het verder aan haar over.

Angela67

Angela67

12-11-2018 om 22:13

jeanine

jij hebt vooral een probleem namelijk dat je geen idee hebt hoe je haar het beste terzijde kunt staan.
Wat ik beweer is dat jouw houding 'waarom doet ze niet wat wij zeggen' je grootste start-probleem is. als je die houding niet kunt aanpassen zul je haar nooit kunnen helpen.
Ja drugs gebruiken is ontzettend stom als je het doet terwijl je daar verkeerde informatie bij hebt en/of als je er problemen mee wilt wegwerken omdat je er niet mee kan dealen. Maar zij plaatst hier niet haar posting, dat doe jij.

Ik vind het een ontzettend goed idee om samen te gaan praten met een dergelijke informatie-verstrekker. Ten eerste voor haar, zodat ze goede info krijgt, maar ook voor jou, zodat jij met die kennis en de stap die jullie samen zetten, haar hopelijk kan laten zien dat je haar graag wilt helpen als ze iets wil veranderen, maar dat je vooral haar wilt vertrouwen en een goede verstandhouding wilt hebben. Vandaar uit samen verder, waarbij zij toch echt wel haar eigen stappen zet. En ik hoop natuurlijk dat ze geen 'problematische gebruiker' wordt!

gr Angela

Wat is er mis met ouderwets?

Mensen, even een headsup:

Jullie weten dat in België cannabis (zowel het doorverkopen, bezit als gebruik) ten strengste verboden is (en die dochter dus enorm strafbaar is)? In dat licht begrijpelijk dat Jeanine zo reageert.

Sorry voor dubbelpost

Excuses, die titel klopt niet, waarmee ik overigens niet wil zeggen dat er iets mis is met ouderwetsheid. Ik ben ook nog in veel dingen hopeloos ouderwets...

Loontje

Loontje

27-01-2019 om 13:07

Hoe gaat het nu

Ik ben benieuwd hoe het nu gaat

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.