Home » Forum » Waarom je brugklasser een iphone 6 of 7 geven

waarom je brugklasser een iphone 6 of 7 geven?

104 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Janna
waarom je brugklasser een iphone 6 of 7 geven?

Mijn dochter van 12 zit in een VWO brugklas. In de zomervakentie heeft ze van al haar zakgeld zelf een Samsung smartphone gekocht, van 170 euro. Erg sneu voor haar dat dit geen goede koop gebleken is. Apps werken niet goed erop, ze loopt continue tegen te weinig geheugen aan (4GB) Een extra geheugenkaart heeft niet geholpen.

Nu vertelt dochter dat de meeste (!) kinderen in haar klas een iPhone hebben, minimaal een iPhone 5s. Maar veel daarvan een iPhone 6 of 7. En dat ze deze 'zomaar' van hun ouders gekregen hebben ofwel voor verjaardag. Ze begrijpt heel goed dat ze dit van ons niet krijgt en zeurt niet, maar is wel jaloers. Toch ga ik ook een beetje twijfelen. Ik zou graag weten: Zijn er hier ouders die hun kinderen van rond de twaalf een iPhone 6 of 7 gegeven hebben? Waarom? Wat zijn de overwegingen om je kind dit duurste van het duurste model te geven op 12 jarige leeftijd?

Wat zouden jullie doen in het geval van mijn dochter. Het duurt lang voor ze weer zoveel geld bij elkaar gespaard heeft. Krijgen jullie kinderen dit zomaar? Voor verjaardag (ook in de zomer) vind ik een smartphone ook een te duur cadeau. Onze kinderen krijgen dan meestal een cadeau van rond de 50 euro.

Ik moet er wel bij zeggen: het is niet dat we het niet zouden kunnen betalen.Maar ik vind het zo een buitensporig duur bezit op die leeftijd. En ik voel een sociale druk, die ik niet goed vind. Ik ga bijna mijn dochter zielig vinden omdat ze geen iPhone 6 oid heeft. Belachelijk toch?

Marije
iphone 5

Hier hebben onze kinderen van 11 (gr 8) en 7 (gr 4) allebei een iPhone 5. Dat klinkt misschien buitensporig maar het is niet een kado dat wij speciaal voor ze hebben gekocht. Wij kochten zelf nieuwe telefoons (verlenging abonnement/ iPhone 7) en vervolgens schoven we de mobieltjes door naar onze kinderen.

Ik denk dat het in veel gevallen zo gaat. Het gaat niet om nieuwe dure kado's maar om doorgeschoven 2e hansjes (die natuurlijk nog makkelijk een ronde meekunnen).

Misschien is een refurbished iPhone wel een betere keus dan een Samsung die op een verouderende Android versie draait. Samsungs zijn verder prima, maar hun goede modellen zijn even duur als de iPhones.

Anneque
sam-sam?

"Ik ga bijna mijn dochter zielig vinden omdat ze geen iPhone 6 oid heeft. Belachelijk toch?"
Eh...ja ;-) Maar ik snap je gevoel wel. Vaak is het trouwens wel de vraag of het écht zo is dat (bijna) alle kinderen een iPhone hebben. De kinderen die het met minder doen, hoor je waarschijnlijk niet. Als de helft een iPhone heeft en daarmee loopt te pronken, kan het al gauw lijken alsof je de enige bent met een Samsung.

Maar enfin, geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om mijn kind zo'n duur toestel te geven. Voor wat hij nodig heeft (soc media, youtube, magister, spelletjes) kun je met veel en veel minder toe.
Dat haar zelf bijeen gespaarde telefoon zo tegenvalt, vind ik wel erg sneu. Ik denk dat ik sam-sam zou doen en een ander toestel kopen. Ik zou het niet helemaal zelf betalen (want leren leven met teleurstellingen en die opvangen hoort bij het leven en ook mijn opvoeding), maar ook niet helemaal door mijn kind laten betalen omdat ze daar ws veel te lang voor moet sparen.

Even iets anders: als die telefoon nooit goed gedraaid heeft, kun je hem dan niet terugsturen? Mijn oudste heeft een nog iets goedkopere Samsung dan jouw dochter, maar die voldoet prima.

Phryne Fisher
Goedkoop is duurkoop

Ik zou het zieliger vinden om mijn kind zijn spaargeld te laten uitgeven aan een dure miskoop. Goedkope smartphones zijn nu eenmaal niet geschikt voor de meeste apps. Zelf heb ik ook een miskoop aan mijn 16 GB iPhone 6. Hij werkt wel, maar ik moet hem vaker dan ik wil opschonen omdat hij anders niet eens kan updaten.
Dochter van 17 heeft mijn oude 5S en heeft hetzelfde probleem. Bijna brugklasser krijgt binnenkort een nieuwe Samsung van haar vader omdat de oude (3 of 4?) steeds kuren vertoont. Ik ben dus ook wel van de zuinige maar als geld geen rol zou spelen zouden we alledrie een knap toestel hebben ;-)

Li
probleem met telefoons

is dat ze kapot, kwijt of geroofd kunnen. Dat is ons allemaal wel eens overkomen. Ik zou dus nooit iets duurs meegeven. Zoon moet een laptop van 500 euro mee, anders lukt het schoolwerk hem niet. Dat vind ik (en hij) al erg genoeg, maar het moet nu eenmaal.

Marije
Janna

Kan je niet in je omgeving kijken of er iemand (oom, neef, nicht) is die toe is aan een nieuwe telefoon en nog een goed werkende iPhone of samsung heeft liggen die je over kan nemen? Volgende geheugen is wel essentieel.

Dendy Pearson
Hier ook

Dochter heeft ook een duur toestel, maar die komt idd van haar vader. Zo kom ik ook aan mijn iPhone, afdankertje van mijn man:-) Hij krijgt steeds het nieuwste van het nieuwste en daar varen wij wel bij.

Persoonlijk zou ik de telefoon van mijn kind vervangen. Voor haar is 170 euro een kapitaal en dan is het echt sneu vind ik als dat een miskoop blijkt.

Jippox
hier

Bij ons mogen de kinderen als 'cadeau' voor hun definitieve advies in groep 8 voor 100 euro een smartphone uitzoeken. Als ze een duurdere willen moeten ze zelf bijbetalen. Willen ze na verloop van tijd een andere/nieuwe, dan betalen ze dit ook zelf.
Eén van mijn kinderen vindt het erg leuk om eindeloos te zoeken naar goedkope maar goed functionerende smartphones. Hij heeft een jaar geleden zelf een Bluboo Xtouch geïmporteerd voor nog geen 100 euro, die uitstekend voldoet aan alles wat zo'n scholier maar wenst :-)
Dus het kàn wel: een prima toestel voor een normale prijs.

Phryne Fisher
Kwetsbaar

Ik ben altijd wel verbaasd over hoe vaak mensen hun telefoon stuk laten vallen of andere schade veroorzaken. Wij zijn er alledrie enorm voorzichtig mee. Voor de rest gaat er nog wel eens iets stuk maar onze telefoons behandelen wij als baby's ;-) Een hoesje is verplicht, misschien maakt dat het verschil.

Brandweervrouw
iPhone

Hier twee VO kinderen met een iPhone 5. Gedeeltelijk zelf bijelkaar gespaard, gedeeltelijk bijgedragen door familie op hun verjaardag en bijdrage van ons.
Ik moet zeggen dat ze er prima mee omgaan.

Zelf heb ik een 6, refurbished.

Pirata
5

Bij mijn zoon in de derde hebben de meesten een iphone 5. Hij ook, zelf bij elkaar gespaard.
Ik geloof die mooie verhalen over "de rest van de klas" niet zo eigenlijk.

milou
hier

Bij ons hebben ze nooit zulke dure apparaten gekregen van ons. Ze krijgen een 2 jaarlijkse bijdrage van 100 euro voor een telefoon. Oudste heeft wel altijd moeite gedaan om een iphone te hebben. Ze heeft wel eens tweedehands via marktplaats 1 gekocht maar dat is niet zo goed bevallen.
Ik weet dat mijn neefje die in de brugklas zit een iphone 5s heeft via hollandsnieuwe en die betaalt rond de 20 euro per maand met data/bellen/sms erbij. Ik geloof dat de prijs afhankelijk is of je 1 of 2 jaar een abonnement wil, hoeveelheid data/belminuten/sms en 3g of 4g wilt. Misschien is dat iets? Nadeel is wel, mocht je telefoon kapot gaan of gestolen worden oid, dan ben je nog wel aan het doorbetalen.
Overigens, ik weet niet op wat voor een soort school je kind zit maar ik weet niet of er wel zoveel kinderen een iphone 6 of 7 hebben want die zijn echt heel duur.

Marjoleine64
Genoeg goede voor veel minder

Jammer dat de Samsung een miskoop bleek. Maar dat zat er ook wel een beetje in, met maar 4GB geheugen red je het niet. Wij hebben hier allemaal telefoons van rond de 200 Euro, de zoons een one-plus (2 en 3), de ouders een moto-G (3 en 4). Uitstekende telefoons met voldoende geheugen (16 GB of meer), redelijke updates van Android en fatsoenlijke camera, voor een prima prijs. Onze zoons hebben destijds in de brugklas een simpele smartphone gekregen (toen een Samsung Gio, van 120 euro). Dat bleek ook een niet zo slimme keus, na een jaar kon er bijna niks meer op draaien naast whatsapp. De nieuwe daarna hebben ze in ieder geval deels zelf moeten betalen (ze zijn nu 17 en 19, dus precies weet ik het niet meer). Veel anderen in de klas hadden én hebben ook gewoon een middenklasse smartphone, of nu ook een one-plus. En degenen die altijd met een dure iPhone liepen te pronken kregen hem idd vaak doorgeschoven als pa of ma (al dan niet via de zaak) een nieuwe mocht aanschaffen.

Vivianne
Nu wel een iphone

Zoon begon in de brugklas met een Wolfgang, gekregen voor zijn verjaardag, kostte ca 100 euro.
De eerste twee jaar werkte dat prima. In het derde jaar liep het toestel steeds meer vast. Zoon heeft toen van zijn eigen spaargeld/verjaardagsgeld een gerefurbished Iphone 5C gekocht (die zijn goedkoper dan de 5). Kostte toen ca 200 euro.
Die heeft hij nu 1,5 jaar. Toestel werkt prima, enige probleem is het beperkte geheugen. Dat komt omdat hij er veel muziek op heeft staan. Hij heeft een Spotify abonnement maar wil toch gedownloade muziek erop hebben voor onderweg en voor op school (slechte wifi)

Hier zijn verjaardagen wel hèt moment voor een nieuwe telefoon. Ze vragen dan ook geld aan familie en vriendjes. En dan gaat het een stuk sneller met sparen. Soms heeft Oma een waardevol envelopje onder de kerstboom liggen voor ze.

Als je het kunt betalen, zou ik het verjaardagscadeau t.w.v. 50 euro wat ophogen. Die vind ik persoonlijk voor een VO-scholier aan de lage kant.

Lilian1
hier deel gedaan.

gestart met een samsung WIFI,zonder touchscreen want dat was nog niet echt. Dat was een miskoop want vlak erna kwam er App en dat kon hij dus niet. Zoon nam telefoon steeds neit mee naar school, zeurde niet of niks,maar toen ik vroeg waarom hij zijn telefoon niet mee nam zei hij dat hij toch niet mee kon doen met de rest. Dat ie m dan liever niet mee nam. Niet om zielig tegen me te vertellen maar als mededeling. Ai..dat deed effe zeer. Ik heb toen gedacht om de helft bij te leggen maar opa was me voor ;) Hij heeft toen een goedkopere samsung gekocht waar hij wel op kon appen, voor de rest niet veel meer,hahah. Sinds 2 jaar hebben ze allebei zo'n abonnement met een telefoon (iphone5) erbij (19 en 17)zelf betaald van hun verjaardagsgeld en bijbaantje.Ik betaal een klein deel van het abonnement. Nu loopt het abb af en ze verlengden allebei zonder een andere te kopen, dus nu sim only.
Er is bij Simpel nu ook een aanbieding van Iphone voor 5 euro bij je abb erbij is dat wat? Ik heb daar een abb van 7 euro :)

bieb63
een aantal dingen

Ten eerst is het (wellicht helaas) nu eenmaal zo dat kinderen, vanaf VO een smartphone nodig hebben, alleen al voor school zaken. Maar zeker ook voor het sociale gebeuren. Wat dat betreft vind ik dat ouders daar zeker aan mee zouden moeten betalen (net zoals ze echt een laptop nodig hebben). De vraag is natuurlijk of dat het duurste van het duurste model zou moeten zijn. Nee, natuurlijk niet. Maar wel 1 waar ze mee uit de voeten kunnen wbt geheugen enz.
Mijn dochter (18) heeft een Huawei. Iets van 200 honderd euro. Neem van mij aan dat mijn dochter dat ding intensief gebruikt incl. intensief geheugen. Ze kan er volledig mee uit de voeten. Dus het hoeft echt geen IPhone te zijn. Wel een ding met voldoende geheugen.

Yura
Mee betalen

Toen mijn dochter in de brugklas zat was de blackberry het nog helemaal. Uiteindelijk kreeg ze er een bij een abonnement, maar wel een oudere versie, dus dat was een goedkoop abonnement. Nu in de zesde heeft ze wel net een splinternieuwe I-phone 7, maar die betaalt ze zelf van haar baantje. In de brugklas werken ze meestal nog niet, dus dan had ik mijn oude 5s op laten knappen denk ik. Die batterij had zijn beste tijd gehad.

Niki73
No way een iPhone

Ik heb het financieel niet krap maar ik koop voor mezelf geen mobiel van 600-700 euro en geen haar op mijn hoofd die eraan denkt zoiets voor mijn kinderen te kopen (via een abonnement betaal je er nog steeds dik voor, reken maar eens uit). Ze hebben allebei een (heel goede!!) Wilyfox van 150 euro. Ze kunnen er alles mee, hij is heel snel en heeft een groot geheugen. Volgens mijn zoon is zijn Wileyfox een stuk beter dan de iPhone 5s van zijn vriend. Hij is blij met zijn mooie, maar minder bekende mobiel.

Als ik de verhalen van mijn oudste hoor, is dat maar goed ook. Er worden niet veel telefoons gestolen op zijn school (de straffen zijn streng), maar als het gebeurt is het altijd een iPhone. Mobieltjes vallen aan de lopende band kapot, in de wc en raken verloren.

Ik leer ze dat ze bij mensen naar de binnenkant en niet naar de buitenkant moeten kijken en dat lukt gelukkig ook bij apparaten.

Brandweervrouw
Onzin

Niki73 een iPhone5 kost niet tussen de 600-700 euro
En fijn dat je zoon blij is met een Wileyfox.

Ik hou van mooie dingen én ik vind de iPhone enorm prettig in het gebruik. En dat is heel persoonlijk. Iemand anders zweert bij android.

Triva
ik vind het ook wat overdreven

Echt niet dat je alleen iets kan met een iphone 6/7 anders zou de android toch echt niet meer gebruikt worden. Verdiep je eens wat meer er in zou ik zeggen.

Gelukkig willen mijn kinderen niet met zulke dure dingen over straat. Mijn oudste heeft tot in havo 4 het met een nokia gedaan en mijn jongste heeft wel een smartphone maar de simpelste die er is. Hij heeft liever goed spul thuis dan op school.

En Phryne: goedkoop is duurkoop gaat echt niet op voor een goede smartphone!

margaretha
nee

niemand van ons heet iets duurs en ik hoor de kinderen er ook niet over dat klas/schoolgenoten wel iets duurs hebben. Alleen de vriend van jongste dochter heeft wel iets duurs en vaak het laatste model (dochter heeft dan zijn oude) Regel was dat ze voor 50 euro iets mogen uitzoeken voordat ze naar de brugklas gaan, daarna betalen we misschien iets mee als het ding kapot gaat. En willen ze iets nieuws/ anders omdat....dan betalen ze dat zelf (verjaardagsgeld komt dan van pas)
Verhalen als "de hele klas..." zijn te lastig te controleren, neem ik ieg niet voor waar aan maar alleen als iets om mij over te halen

milou
50 euro?

Voor 50 euro een telefoon uitzoeken, dat is wel een beetje uit de tijd. Smartphones zijn wel duurder dan vroeger teleffons vroeger als een standaard nokia, htc of samsung star.

margaretha
klopt

maar jongste zit inmiddels in klas 5 en ik weet niet hoeveel we nu zouden geven, de oudsten kregen zelfs minder. Overigens kosten de meeste smartphones hier in huis minder dan 100.

Charis
Hier

Hier wilde zoon per se een iphone. Hij heeft gespaard tot hij een refurbished iphone 5s kon kopen voor 275 euro. Zijn budgetmodel Windows phone uit groep 8 die hij van ons had gekregen, wordt nu gebruikt door zijn jongere broer. De 5s bevalt hem tot nog toe prima.

Grote kans dat mijn zoon over een jaar ofzo mijn iphone 6 krijgt als ik zelf (na drie jaar) een nieuwe koop. En zo gaat het vaak vermoed ik. Ouders schuiven hun oude toestel door naar hun kinderen en daardoor lijkt het misschien of 'alle' kinderen met peperdure iphones rondlopen, maar in de praktijk zijn het gebruikte toestellen, waar de laatste ios-versie nog goed op draait.

Want dat is wel een groot voordeel van apple, dat de updates regelmatig zijn en ook prima op oudere toestellen draaien (de 5s kwam uit in 2013 en is dus al bijna vier jaar oud).

Marije
idd

Een beetje smartphone koop je niet voor 50 euro. Toch jammer als je ouders hebt die niks van de hele materie begrijpen. Natuurlijk moet je 'de hele klas heeft een iPhone' niet geloven, maar je kan wel je ogen open doen, om je heen kijken en je laten informeren wat een praktische en gebruiksvriendelijke smartphone is.

Bij mobiel.nl is de goedkoopste Huawei nu 73 euro. Met 4GB. Misschien prima voor ouders, maar niet goed genoeg voor de pubers van tegenwoordig die alles online doen. Toch zonde van die 73 euro als hij later niet blijkt te voldoen. Dan is goedkoop toch echt duurkoop.

Drietje
100 euro

Onze kinderen krijgen een telefoon van 100 euro eind groep 8. De oudste heeft er een Samsung van gekocht, die hij nu, 3 jaar later nog steeds gebruikt. Niks mis mee. De jongste is binnenkort aan de beurt. Duurder dan 100 euro mag, maar dat moeten ze dan zelf bijbetalen. Zelf heb ik een LG van 130 euro. Prima ding.

bieb63
Marije

Een Huawei van 73 euro vraagt natuurlijk om problemen. Maar eentje van 200 euro doet niet onder aan een IPhone. Voldoet uitstekend, ook voor een puber die alles online doet.

Drietje
En

Ik vind het normaal dat een kind aan zoiets meebetaalt. En die Iphone hype is gebakken lucht natuurlijk. Dat mogen kinderen ook wel leren.

Triva
precies bieb

maar al die iphonepeople laten elkaar in de waan dat alles daaronder in prijs helemaal niets waard is. Ach ja...

Marije
eens

Eens hoor bieb, maar ik reageerde op marghareta die 50 euro als budget in haar hoofd had. Dan kan je beter je geld in je zak houden. Voor 200 euro koop je best een prima smartphone.

Pirata
refurbished

Mijn zoon ging dus zijn geld echt niet aan een refurbished Iphone 5S uitgeven. 275 inderdaad, de goedkoopste. Voor 307 euro had hij dus een nieuwe.
Zijn spaargeld was toen wel op :-)
De vorige was een Samsung, daar heeft hij 3 jaar mee gedaan. Die was 115,- en zorgvuldig door hem uitgezocht op de specs. Jammer dat er iemand op het scherm ging staan. Je kon er mee gooien en hem dan weer in elkaar zetten, dan deed ie het nog. De reden dat mijn zoon overstapte op Apple was dat hij dan de apps van zijn Ipad ook op zijn telefoon kon gebruiken.

Pagina's