Home » Forum » Zoon 15 naar feestje alcohol

Zoon (15) naar feestje. Alcohol?

Kind mee naar een uitvaart, wel of niet?

En wat doe je als je kind gaat lachen of keten? Lees deze tips van een rouwcoach.

 

68 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
kaatjecato
Zoon (15) naar feestje. Alcohol?

Ik wilde even het volgende voorleggen. Benieuwd hoe andere ouders hiermee omgaan.

Mijn zoon van 15 heeft volgend weekend een verjaardagsfeest bij een vriend. Ze mogen blijven slapen. Het is een nieuwe jongen in zijn klas, ik ken hem alleen van gezicht. Gisteren was zoon bij hem ‘chillen’ en hij vertelde vanochtend dat hij 1 biertje gedronken had daar.

Onze regel is: geen alcohol tot je 18e. Ik vroeg zoon of vriend van ouders mag drinken. Ja, dat was zo. Zijn vader was er gisteren ook even bij komen zitten kennelijk.

Mijn zorg is nu dat er volgende week waarschijnlijk ook alcohol zal zijn. Zouden jullie contact op met de ouders opnemen? 1 en ander navragen en laten weten dat jouw kind niet mag drinken? Of zou je het alleen met eigen kind bespreken en aan de regel herinneren?

En zou je uitleggen hoe je verantwoord met alcohol kunt omgaan (met mate, voldoende eten)? Want ik ben niet naïef: zoon doet heus nog wel eens dingen die hij niet mag. Maar hoe geef je uitleg daarover zonder impliciet toestemming te geven?

Groeten, Kaatjecato

superpapa
biertje

15 tsja moeilijk ik kom uit de tijd dat het eigelijk niet uitmaakte 15 had je allang een biertje gedronken dat mocht gewoon geen haan die erna kraaide ik zou zeggen dat t mag alleen op feestjes zou de ouders van vriend ook inlichten dat hij er maar 1 of 2 mag tis natuurlijk lullig als hij als enige met een spa blauw loopt enne wij waren vroeger toch ook zo

Phryne Fisher
Nee

Als hij niet wil toezeggen dat hij niet gaat drinken mag hij van mij niet naar dat feestje. Wat is dat trouwens voor stelletje tokkies die hun kind en minderjarige vriendjes gewoon alcohol geven? Dat gebeurt hier echt niet, of in ieder geval niet met 15 al. Als er al gedronken wordt is het zeker niet met medeweten/-werking van de ouders.

wil40
Dat biertje...

Was het misschien een alcoholvrije Radler?

Guera
Nee

Hier ook ouders van vriendje die hun eigen zoon van 15 bier laten drinken en mijn zoon het aanbieden. Ik ken die mensen al vanaf de kleuters. Echt geen tokkies. Maar ik vind het absurd en mijn zoon weet dat. Op deze leeftijd ga je echt de ouders niet meer contacten toch?
Het gaat nu om je zoon. Om zijn weerbaarheid en om het vertrouwen dat je met hem moet blijven opbouwen. Ik zou denk ik een tussenweg kiezen. Leuk een feestje. Geen alcohol voor jou en ik kom je om 1 u halen. Ik vind dat slapen in dit geval een ding. Jongen is nieuw. Je kent ouders niet .Vaag feestje? Hoeveel blijven er slapen?
Dat slapen is tactisch want dan kun je nooit erachterkomen of er gedronken is. Ik zou mijn zoon in eerste instantie wel het vertrouwen geven maar ook duidelijk aangeven dat dat heel fragiel is op dit gebied. En zoals gezegd zou ik zelf dat slapen niet zo nodig vinden. Maar ik ben niet zo van de slapen met dit soort dingen

Pluk
Normaal

Dat ligt er helemaal aan waar je woont, of dit normaal is. Hier in de buurt wel, en dat is knap lastig. Ik zou afspraken met hemzelf maken. Dat hij niet drinkt. Of dat hij daar 1 biertje mag drinken en niet meer. En inderdaad de basisregels uitleggen. Bier op wijn geeft venijn, goed eten, etc. En reken er maar op dat er ook sterke drank is (wodka en zo). uitleggen wat alcohol doet met je hersenen. Dat het heel erg aso is om dronken te worden hij een ander en dat dat al heel makkelijk gebeurt. En op het hart drukken dat als het hiet goed gaat hij dan belt en je hem ophaalt. Hoe dan ook.

vlinder72
Geen tokkies

Hier schenken ook heel veel ouders alcohol aan minderjarigen. En dat zijn echt geen tokkies.

juf Ank
nee

Ik zou het gesprek met hem aangaan en zeggen dat je overweegt dit hem te verbieden omdat je pertinent niet wil hebben dat hij alcohol drinkt.
Aan de hand van het gesprek zou ik hem dan wel of niet het vertrouwen geven om toch te gaan. Met eventueel ondersteunende afspraken zoals dat hij zich voor het gaan slapen nog even (telefonisch) moet melden of zoiets.

Ik zou op deze leeftijd echt nog wel de keus maken om die ouders op te bellen en hen jouw bezwaren voorleggen. Misschien zet je ze wel aan het denken en worden ze wat terughoudender op zijn minst.

AnneJ
Zoon laten beslissen

Zelf heb een beslissing, al dan niet alcohol drinken, bij mijn zoon gelaten op die leeftijd.
Op die leeftijd kreeg hij een tijdje een alcoholvrij blikje bier van mij in het weekend en later een echt blikje bier.
Ze blijven daar slapen dus het is ook al geen probleem om met een borreltje op de straat op te gaan. En ze blijven bij elkaar, misschien zelfs wel met de ouders erbij.
De manier om zelf te overwegen of je dat wel wil en desnoods met de consequenties te dealen.
Ik zou mijn zoon vragen wat hij daar nou van vind dat er op deze leeftijd in een groep al alcohol geschonken wordt. Tegenwoordig is dat toch niet gewenst op deze leeftijd en er komen vast ook kinderen van ouders die daar moeite mee hebben.
En wat hij zichzelf voorneemt om al dan niet te drinken en waarom.
Overwegen te verbieden deed ik niet. Zeker niet op deze leeftijd. Heeft vast ook met je eigen ervaringen te maken.

Tienie
kaatjecato

Ingewikkeld he? Wij hanteren hier ook de regel tot 18 geen alcohol. Maar mijn dochter van 17 is de enige van haar leeftijd die nog niet gedronken heeft. Bij mijn zoon van 14 zijn ook de eerste feestjes met drank al geweest. Wij praten hier over met de kinderen. Inderdaad blijft het helaas niet bij een of twee biertjes. Er zijn feestjes waar de nodige flessen sterke drank op tafel komen. Mijn dochter heeft haar modus gevonden om hier mee om te gaan. Drinkt dan alleen fris, spreekt mensen niet aan en doet mee gek als mensen dronken zijn. Mijn zoon krijgt nu tips van haar.

Ik zou je zoon niet laten logeren, maar maximaal om 1.00 uur ophalen. Hoe later het wordt hoe meer kinderen op hebben en dan kan de sfeer ook negatiever en vervelender worden.
Ik zou die ouders niet bellen, met een beetje pech krijgt je kind dat later terug.
Het is natuurlijk heel fijn als hij zelf zo sterk is dat hij nee kan zeggen tegen groepsdruk. Dat is veel waard.
Ik ben hier best wel eens verbaasd. Wij zitten in een vrij alternatieve omgeving. Gezonde voeding is heilig. Voor velen geen suiker, gluten, bergen groentes etc. Maar ondertussen mogen de kinderen al vrij vroeg veel drinken. Voor mij is dat echt onbegrijpelijk.

juul
Hier

mogen ze drinken van mij vanaf die leeftijd.
Ik schenk het nog niet aan vrienden om bovengenoemde reacties. Blijkbaar ben je een tokkie dan. Boeit mij niet maar mijn kinderen wel. Dus schenk ik nog niet.

Andere regels zijn hier nog niet nodig, kinderen zijn erg verstandig. Maar komen ze elders waar andere regels gelden, zou ik zo nodig een beroep doen op hun eigen gezond verstand. Op deze leeftijd zou ik niet meer andere ouders verantwoordelijk stellen.

Phryne Fisher
Apart

Mijn kinderen vonden kinderen uit de klas die bijv gesnapt werden op een schoolfeest altijd nogal sneu. Inmiddels is oudste volwassen maar tijdens de introductieweek vorig jaar werd ze maar raar aangekeken omdat ze het bij fris hield. Haar vriendinnen drinken wel, maar dan een of twee wijntjes. Vanaf een jaar of 17 doe ik echt niet moeilijk, maar ze heeft er geen behoefte aan.
Jongste heeft wel eens alcoholvrij bier op, niet mijn keuze, dus ik vermoed dat die tzt wel alcohol gaat drinken. Maar niet met 15 als het aan mij ligt. En ouders die dat wel doen, daar heb ik wel een mening over.

Stickertje
Nix-18

Is hier de afspraak. Oudste ziet af en toe filmpjes van klasgenoten voorbij komen die aardig wat op hebben. Met die lui wil ze zelf niet naar een feestje.
Pas werd ze toegevoegd aan een groepsapp voor ern feestje waarbij een van de leden bekend staat om zijn grote inname en hij brengt ook vaak alcohol mee naar feestjes waar geen alcohol zal zijn. Pusht anderen om te proeven of doet het stiekem in de cola van anderen.
Ze wilde zelf al niet naar dat feest en vroeg mij om het te verbieden, mag nietvan mijn moeder is een betere smoes dan ik wil niet, omdat xx ook komt.

Op dochters feester ere van haar 16e verjaardag hebben we voornamelijk water geschonken. Zelfs frisdrank wilden de meiden liever niet.

juul
Ja sneu

Een van mijn kinderen vindt andere kinderen ook nog weleens sneu.
Dat vind ik dan weer niet zo prijzenswaardig, stimuleer dat iig zeker niet.
We vinden een hoop van elkaar. Heb ik meer moeite mee dan met een wijntje.

Phryne Fisher
Juul

Sneu niet als verwerpelijk maar vooral triest dat ze menen te moeten drinken om erbij te horen.

Stickertje
Sneu

Is nog redelijk netjes taalgebruik. Hier in huiselijke kring worden de drinkers bestempeld met de titel domme losers die denken dat zuipen stoer is.
Dat taalgebruik corrigeer ik niet. Als mijn 16 jarige en haar vriendinnen dat vinden dan is dat zo.

juul
Snap ik Phryne

Zo bedoelt mijn dochter het ook wel.
Maar er zit toch nogal iets veroordelends in de toonzetting, en iets verhevens.
Ik corrigeer dat ook niet zozeer meer op deze leeftijd maar ik stimuleer het zeker ook niet en het blijft een onderwerp dat ik op indirecte wijze zeker nog ter discussie stel.

juul
En Stickertje

Ik snap je wel hoor.
Dat polariseren is een verdedigingsmechanisme.
Precies zo wordt het ook gebruikt door dochter.
Ze verdeelt de wereld in gebruikers en niet-gebruikers. (bijvoorbeeld)
Het beschermt haar zelf tegen de verleidingen van experimenteren.

Maar ik vind het zwakjes. En stuur toch aan op verdieping.
Het is niet nodig, je verheven te voelen boven anderen, om zelf je eigen koers te kunnen kiezen.
Het is bovendien een kwetsbare bescherming.

Stickertje
Verheven voelen?

Echt niet, de flinke drinkers vinden juist dat dochter en vriendinnen losers zijn. Ze moet zich vaak verdedigen. Dat niet drinken maakt je best kwetsbaar, hoongelag van de groep is je deel als je bekent niet te drinken.

juul
En dan win je wat?

Ok, dus de drinkers vinden de niet drinkers losers en de niet drinkers de drinkers?
Tsja, ik zie de winst niet.
Of is het anders omdat je dochter plus vriendinnen de term thuis gebruiken, dus niet openlijk?

Geen herkenning trouwens.
Ben nog nooit uitgemaakt (vziw dan;) voor loser als ik niet dronk.
Mijn kinderen drinken ook( bijna) nooit, heb ze daar ook nooit over gehoord, zal eens polsen.

Tienie
stickertje

"Verheven voelen?

Echt niet, de flinke drinkers vinden juist dat dochter en vriendinnen losers zijn. Ze moet zich vaak verdedigen. Dat niet drinken maakt je best kwetsbaar, hoongelag van de groep is je deel als je bekent niet te drinken."

Precies, het is goed als je kinderen leren om hier zich niks van aan te trekken. Dat vraagt best veel van ze. Anderzijds ik zie mijn 17 jarige ook trots zijn omdat ze niet geraakt wordt door de groepsdruk.

Stickertje
Tienie

Het vraagt veel om niet te bezwijken onder de groepsdruk en dochter is inderdaad trots dat ze dat volhoudt.
De schoolfeesten zijn trouwens sinds enige jaren alcoholvrij ook voor de bovenbouw. Als je er bent drink je niet ook al ben je 18 plus. De animo voor deze feesten neemt wel af want zelf drank meebrengen is door strenge controle niet mogelijk.
Vorig jaar had dochter een flesje water in haar tas, omdat ze niet van koolzuur houdt. Flesje werd in beslag genomen, een nieuw gekocht flesje nog echt dicht werd toch niet vertrouwd.

kaatjecato
Beetje meer info

Goh, war veel reacties al, bedankt daarvoor.

Misschien is het handig om iets meer te schetsen hoe mijn zoon hier in staat. Hij is het type dat graag experimenteert, en uitprobeert. Daarin is hij nog wel enigszins voorzichtig is mijn indruk, maar je weet natuurlijk niet hoe dat in specifieke situaties is.

Ik heb niet een uitgesproken mening over ouders die hun kinderen op jongere leeftijd dan 18 jaar hun kind een biertje laten drinken, dat moeten ze zelf weten. maar ik ben zelf een voorstander van zo lang mogelijk uitstellen en dan wel een open dialoog houden. Waar het lastig wordt, is als mijn zoon alcohol aangeboden wordt natuurlijk terwijl hij het van ons nog niet mag.

Mijn indruk is dat het een kleinschalig feestje is met een klein groepje. Ze willen overdag misschien nog iets gaan doen. Geen huisfeest met een grote groep was mijn indruk, maar zeker weten doe ik dat niet. Is dus iets waar ook wat meer duidelijkheid over moet komen...

Ik vond een filmpje van nix18 wat ik in elk geval met hem wil kijken deze week https://youtu.be/Oghh0fm_HVk
en naar aanleiding daarvan met hem in gesprek gaan.

Verbieden naar het feestje te gaan is geen optie meer op deze leeftijd, vind ik zelf. Het blijven slapen eigenlijk ook niet, maar dan moet ik er vertrouwen in kunnen hebben dat hij er verstandig mee kan omgaan en het is ook wel afhankelijk van de omstandigheden. Maar juist die omstandigheden zijn lastig in te schatten zonder de ouders gesproken te hebben...

Alle verdere adviezen zijn welkom!

Alkes
alcohol en minderjarig

Ik schenk geen alcohol aan mijn kinderen toen ze onder de 18 waren en zeker niet aan andere 18-minners. Dat laat onverlet dat ik weet dat ze wel eens drinken
Mijn destijds 19-jarige zoon is samen met aantal vrienden ook "gesnapt" voor het eindfeest. En dat terwijl ze normaal nauwelijks drinken. Ik geloof ook niet dat ze het heel erg vonden. Ik hoor mijn kinderen nooit andere kinderen - of ze nu wel of niet drinken - voor sneu uitmaken. Ze hebben zowel vrienden die weleens drinken en vrienden die nooit drinken. Ik wist niet dat er zo'n scheidslijn was.

juul
Scheidslijn

Ik heb wel moeite met strikte scheidslijnen, vooral op die leeftijd.
Overigens noemde dochter het woord sneu niet letterlijk, ook geen ander lelijk woord. (blijf het lelijk vinden) Maar scheidslijnen klinken wel in haar verhalen door. En bij dochter dan niet betreffende alcohol (ze drinkt zelf dus incidenteel, maar eigenlijk alleen thuis, 1 glaasje bij speciale gelegenheden, en heeft vriendinnen die meer drinken maar ook vriendinnen die zelf principieel niet willen drinken) maar roken of drugs.

Maar misschien breng ik dat zelf ook wel weer ongewild over want wb drugs en roken heb ik striktere opvattingen, zeker bij minderjarigen.
Met een glaasje alcohol (onder voorwaarden) heb ik geen enkele moeite.
Voor mij valt het onder een categorie eten en drinken waar altijd voorwaarden en regels bij gelden, zeker over hoeveelheden. (ongezonder eten, frisdrank, snoep, koffie etc)

juul
Ik zie ook

directe risico's van die scheidslijnen mbt (onverantwoord) gebruik.
Sta je aan de 'verkeerde' kant van de scheidslijn dan ben je toch al aan de verkeerde kant en kun je net zo goed gewoon gebruiken...
Voor sommigen zal dan ook gelden dat ze net zo goed zoveel kunnen gebruiken als ze willen.
En stoppen of niet gebruiken is minder evident want het wordt een stukje van je identiteit en je ziet minder mensen niet gebruiken.

Sta je aan de 'goede' kant dan kan het zomaar gebeuren (zeker in pubertijd) dat je toch de grens oversteekt naar andere kant. Verliefd worden of nieuwe vriendschappen of een keertje toch experimenteren en hup je staat aan de andere kant.

Dit is voor mij wel 1 vd redenen waarom ik alcohol toesta thuis. Een keer een biertje drinken maakt je nog geen 'drinker'.

Kenfan
Met mate

Bij een feest voor vijftienjarigen waar alcohol geschonken wordt zonder dat er een volwassene een oogje in het zeil houdt zou ik mijn bedenkingen hebben. Vijftien vind ik dan zelf nog net een grensleeftijd waarbij je contact met de ouders kunt opnemen.

Dat neemt niet weg dat ik Nix tot 18 overdreven vind. Vooral omdat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen zwak alcoholische dranken en sterke drank. Mijn kinderen gingen uit vanaf een jaar of 16. Die drinken echt niet een hele avond sinas. De regel/dringend advies was/is wegblijven van sterke drank, max van 5(compromis in samenspraak) met water tussendoor en in elk geval niet merkbaar in de olie thuiskomen.

Ik vraag me eigenlijk af of een hele avond cola of andere suikerhoudende frisdrank drinken nu zoveel gezonder is dan een paar glazen bier of wijn. Aan suiker kleven gezondheidsrisico's en het is eveneens verslavend. Ik ken meer mensen met overgewicht dan verstokte alcoholisten.

juf Ank
kenfan

Dat komt ook omdat je overwicht direct ziet. Iemand kan flink alcoholist zijn, voordat dat opvalt voor de buitenwereld.

juul
Oh nee juf Ank

Ik ben het totaal niet met je eens.
Er zijn legio mensen die er van buiten prima uitzien, prima gewicht, en toch erg ongezond eten. Dat kan jarenlang, zonder ook maar dikker of ziek te worden.
Andersom kan een dik persoon toch best gezond zijn, als hij slechts dik is van teveel gezond eten.
Natuurlijk is overgewicht an sich al een risicofactor maar er zijn nog een heleboel meer natuurlijk.

Kenfan
Juf Ank

Ik had over mensen in mijn eigen omgeving, die ik redelijk goed ken. Maar wat ik probeerde te zeggen is dat er een aantal genotsmiddelen zijn waar je met mate van kunt genieten zonder dat het tot grote gezondheidsrisico's, misbruik of afhankelijkheid leidt. Suiker en alcohol vallen in die categorie, nicotine niet.

Emmawee
Regel vs overtuiging

#1 Onze regel is: geen alcohol tot je 18e.

#23 Waar het lastig wordt, is als mijn zoon alcohol aangeboden wordt natuurlijk terwijl hij het van ons nog niet mag.

Wat is nu de regel? Geen alcohol? Of: geen alcohol tenzij het moeilijk wordt?

Die situaties waarin alcohol wordt aangeboden of opgedrongen maken juist dat jongeren eerder gaan drinken. Ik probeer mijn jongens juist daar tegen te wapenen. Want ja, er zijn mensen die menen dat het allemaal niet zoveel uitmaakt en dat alcohol er nu eenmaal bij hoort op een feestje.

Ik vind echt van niet. Alcohol is zwaar overgewaardeerd en veel mensen kunnen er echt niet zo leuk mee omgaan als ze zelf denken. Die worden gewoon vervelend na drie wijntjes een vinden dat dan zelf zooo gezellig! Maar ok, dat terzijde.

De vraag is hoe jullie er als ouders zelf over denken. Welke grenzen zijn hard? En wat accepteer je? Als je het eigenlijk zielig vindt voor je zoon dat hij nee moet gaan zeggen terwijl iedereen vrolijk aan 't bier zit, dan zul je hem er waarschijnlijk moeilijk van kunnen overtuigen dat dat toch is wat je van hem verwacht.

Wij zeggen: als het alleen leuk is met alcohol, dan ben je op 't verkeerde feestje.
En we zeggen: herken en trotseer de groepsdruk. Blijf bij je plan.
En verder blijven we in gesprek over hoe hij het wil. Hij wil nu nog steeds niet drinken. Uitgaand van de kennis die hij heeft over de effecten van alcohol op het zich ontwikkelende brein. Dat maakt het makkelijker. Zodra hij wel wil drinken worden de gesprekken anders. En naarmate hij ouder wordt natuurlijk ook.

Van mij uit blijft de boodschap: alcohol hoeft niet. Je mist er niks aan en je voorkomt een hoop ellende als je het laat staan. Vanuit zijn vader blijft de boodschap: alcohol is lekker, maar dat is het na je 18de ook. Hoe langer je wacht, hoe minder risico op problemen.

Ik heb niet de illusie dat hij voor z'n 18de geen druppel gaat drinken. Hij is ook nieuwsgierig. We zullen zien.

Pagina's

Wat leert je kind in groep 1?

En dit is wat je kind al moet kunnen voor hij naar groep 1 gaat: lees het hier.