Puberteit Puberteit

Puberteit

16 zwanger en willen samen wonen

Hoi mijn dochter van net 16 is zwanger en wil de baby houden. Ze heeft net haar vmbo gehaald en wil nu de mbo4 gaan doen wat ik applaudiseer. Haar vriend kent ze nu 6 maanden ze hevven verkering gekregen toen zij 15 was en hij 19 hij word zo 20 . Hij gaat niet naar school wilde nooit werken alleen maar blowen gamen etc. Nu heeft zijn moeder gezegd hij moet een baan zoeken. Zodat ze kunnen samen wonen nog voor de baby er over 6 maand is...mijn dochter is dan nog steeds 16 ik ben het hier niet mee eens ze is nog echt een kind pubergedrag. Ze zegt dat ik een slechte moeder en egoïstisch ben omdat ze niet mag samen wonen en dat ze zich meerderjarig laat verklaren hem de voogdij geeft en ik haar dan nooit meer zie nog mijn kleinkind. Kan dit zo maar heeft iemand ervaring met de juridische kant? Ik dacht dat ik het tot haar 18e nl. Voor het zeggen had ze is gewoon nog veel te jong hij houd een baan net 1 dag en haar school afmaken is belangrijk. Ze wil de baby dan overdag op de bso doen. Ik begrijp niet hoe een kind van 16 buiten mij om gewoon van volwassen kan worden verklaard dat ze zelf een voogd mag aanwijzen die nog niet eens voor zichzelf kan zorgen. Zijn eigen moeder noemt hem een niksnut en wil graag dat hij uit huis gaat ze heeft mijn dochter dusdanig beïnvloed dat mijn dochter denkt dat is een goede moeder want die steunt haar in haar samenwonen wens. Moet ik als moeder dan op alles ja zeggen heb ik geen rechten betreffende mijn dochter?

ano

ano

11-07-2019 om 22:09

klopt

een kind van 16 kan gaan wonen waar het wil en kan ook afdwingen dat je gaat bijdragen in de kosten.
Ik heb me er ook op verkeken. Mijn kind spande een rechtzaak aan op zijn 18 om een bijdrage te eisen en om met terugwerkende kracht geld te krijgen over de periode van daarvoor.

als de vader het kind erkent

Dan krijgt hij als enige het gezag aangezien de moeder minderjarig is. Ik kan me voorstellen dat je je echt zorgen maakt, toch zou ik me niet verzetten tegen het aanvragen van meederjarigheid van je dochter. Het is veel beter dat ze zelf ook gezag over haar eigen kind kan krijgen.

Ik zou zoveel mogelijk steunend zijn in het proces waar je dochter doorheen moet. Het is voor haar ook heel lastig dat haar jeugd nu plotsklaps voorbij is.

en heel verstandig

dat je dochter al nadenkt over opvang e.d. voor de periode dat ze zelf ook school zit.

Steun

'Ik begrijp niet hoe een kind van 16 buiten mij om gewoon van volwassen kan worden verklaard dat ze zelf een voogd mag aanwijzen die nog niet eens voor zichzelf kan zorgen.'
Je dochter is zwanger en heeft plotsklaps de sprong gemaakt van kind naar aanstaande moeder.
Ik zou me niet in de juridische procedures gaan verslikken. Ik zou toch vooral steunend zijn, want ze heeft je steun straks hard nodig.
Het is wel grappig dat iedereen nu vindt dat de vader geld moet gaan verdienen.
Toen mijn pleegdochter van 17 zwanger was leerde ik van een andere tienermoeder een paar wijze lessen:
- wees blij voor haar. Tienermoeder vond het heel erg dat niemand blij was voor haar;
- gedraag je als oma ten opzichte van het kind, het is niet jouw kind;
- als het zwaar is, ga dan niet zeggen: zie je wel, had je maar.... Voor elke ouder komen er zware periodes aan.

Ik zou eraan toevoegen: tegelijkertijd ben je nog moeder van je dochter, maar dan van een volwassen dochter.

Als oma heb ik zelf de insteek gekozen, dat ik de ouders zoveel mogelijk ondersteun, en hen bemoedig in wat ze goed doen.

Je dochter heeft straks je steun hard nodig, dus ik zou er alles aan doen om daar nu mee te beginnen.

Koop een mooi sieraad voor haar om haar te feliciteren. En spreek af wanneer je een keer samen met haar gaat shoppen.

Bespreek daarna de opties. Samen gaan wonen is 1 ding, maar ga samen met haar uitzoeken hoe ze dat gefinancierd krijgt. Laat ook zien waar jij nog voor kunt zorgen, verzekeringen kunnen nog doorlopen bij jou (bijvoorbeeld). Kijk ook welke woonmogelijkheden er zijn.

Kan ze de BOL-MBO4 ook als BBL doen? Dan zou ze al meteen inkomsten hebben.

Heb jij mogelijkheden voor kinderopvang?
Nodig de vader uit. Behandel hem als een volwassene. Feliciteer hem ook. Bespreek niet teveel van zijn problemen, dat is nu niet aan jou om aan te kaarten.

Ik hoop dat je weldra bekomen bent van de schrik.

Tsjor

Miekemieke

Miekemieke

12-07-2019 om 14:22

de relatie

Het lijkt mij niet zo'n kansrijke relatie met een jongen die niet naar school wilde, niet wil werken maar wel blowen en gamen.
Een baby is best wel een dingetje dus heeft je dochter er wel ideen over hoe ze het gaat doen als de vader het na de geboorte wel voor gezien houdt?
Hoe ver is de zwangerschap? Is een abortus nog mogelijk? Staat ze daar open voor?

Miekemieke

'Is een abortus nog mogelijk? Staat ze daar open voor?'

TS schrijft in haar eerste zin letterlijk 'en wil de baby houden.'

Even rustig ademnhalen

'Nu heeft zijn moeder gezegd hij moet een baan zoeken. Zodat ze kunnen samen wonen nog voor de baby er over 6 maand is...mijn dochter is dan nog steeds 16.'
Moeder van de jongen heeft een mooie voorwaarde gesteld: hij moet een baan gaan zoeken.
Stel dat hem dat lukt, ze kunnen een woning vinden, dochter gaat naar school, kind naar de kinderopvang. Ja, dat is allemaal te snel en ze is te jong, maar het zou zomaar een geweldig mooi plaatje geven.
Stel dat het zoon niet lukt om een baantje te vinden, dan zou je met dochter kunnen bespreken dat hij dan op het kind gaat passen als zij naar school gaat. Dat scheelt kinderopvang. Als je het als serieuze optie bespreekt kan dochter ook gaan nadenken over vriendje als vader. Ziet ze dat wel zitten?
En de volgende vraag is dan hoe ze eventueel samenwonen financieren.
Er lopen veel beren op de weg. Jouw conclusie is al: dit kan niet, moet niet, mag niet. Confronteer je dochter elke keer met een beer, maar dan vanuit een positieve houding: goed plan, zullen we samen eens gaan kijken naar beschikbare woonruimte. Goed plan, wat voor werk zou hij willen doen, wat zou hij daarmee verdienen (gelukkig bij 21 het volwassenenminimumloon). Waar is goede kinderopvang en is daar plaats?

Tsjor

zebra

zebra

13-07-2019 om 10:23

lastig

maar ik zou proberen met haar in gesprek te blijven. Ze wil wel mbo gaan volgen en haar kind overdag naar de kinderopvang brengen. Zoals hierboven Tsjor al benoemde, is het een optie om BBL te doen ipv BOL? Dat zou eventueel al kunnen schelen.
Ik zou ook graag willen weten hoe ze de andere kosten voor zich ziet die er nu eenmaal bij horen als je een kind hebt. En welke rol gaat de aanstaande vader hierbij spelen? Wat kun je zelf voor haar betekenen?

Plan B

Voor jezelf heb je nog een ander scenario uit te werken: stel dat het droomplaatje niet lukt, wat gaat er dan gebeuren? Kan je dochter bij je blijven wonen met baby? zijn de verhoudingen niet teveel verzuurd? Kan het vriendje dan bij jou komen? Kunnen ze bij jou samen wonen? Kan/mag/zou je dochter bij het vriendje gaan wonen, met baby?

Stel dat je het juridische traject in gaat en stel dat je dat wint, dan houd je het ouderlijk gezag over je dochter, maar je dochter zal zich dan echt niet meer zomaar gaan voegen naar je wensen. Je moet dan alles gaan afdwingen en het zal een voortdurende strijd worden, om alles, elk detail.
Ik denk dat het de slechtste optie is.

Tsjor

Plan C

Verschillende organisaties hebben huizen waar jonge moeders met hun kind kunnen wonen en begeleiding krijgen bij het op orde brengen van hun leven. Wellicht kun je eens kijken wat er in jouw omgeving is (of in de omgeving van de MBO-school waar ze naartoe wil). En dat ook eens aan haar voorleggen als mogelijkheid.
Daarmee geef je het signaal af, dat je haar niet vast wil houden, maar je laat haar ook nadenken over hoe aantrekkelijk een mogelijk alternatief is.

Tsjor

Biebel

Biebel

13-07-2019 om 12:14

Wat Tsjor zegt

Zij wil het kind houden, en er ouderschap voor aanvragen. Dat kan, maar dan verwacht je dat ze volwassen acties neemt. Dus inderdaad; waar ga je wonen, hoe ga je dat betalen, wat heb je al gedaan om daar te gaan wonen. Wat als dat niet lukt. Hoe ziet je begroting eruit als het gaat over geld - oppas - huishouden: wat is er nodig en wie doet wat.

NOrmaal gesproken, bij oudere kinderen, groeien ze hier vanzelf in. Je dochter is nog jong en slaat een paar stappen over, waardoor je haar zult moeten meenemen om er toch te komen. Niet door te veroordelen, maar juist naast haar te gaan staan en te laten zien wat ze moet doen.

En zeker, al was het maar voor jezelf, eens informeren naar moeder-kind huizen. Daar hebben ze veel meer ervaring met tienermoeders, en hen begeleiden naar een zelfstandig leven. Ik gok zelfs dat ze daar vaker a.s. moeders met 'minder geschikte a.s. vaders' hebben gezien. OP het moment dat je ziet dat je dochter het niet trekt, zou je die optie bespreekbaar kunnen maken.

Dat kan, maar dan

Even over dit zinnetje: 'Zij wil het kind houden, en er ouderschap voor aanvragen. Dat kan, maar dan verwacht je dat ze volwassen acties onderneemt'.
Ik zou het zo niet brengen. Dat ze ouderschap aanvraagt gaat vooral over het gezag over haar kind. Zoals [email protected]@s al opmerkte: als zij dat niet doet krijgt vader automatisch het ouderschap, want hij is wel meerderjarig. Zou je dat willen? Zou de dochter daar blij mee zijn?
De rest van het volwassen zijn moet ze nog leren, ze is pas 16. Maar ze moet wel snel de draaimolen in.
Het is voor mij trouwens niet duidelijk of de verklaring van meerderjarigheid ook op andere gebieden gevolgen heeft. Mag ze dan eerder auto rijden, stemmen, studiefinanciering aanvragen (voor zichzelf nog)? Voor de relatie ouder-kind, over een 16-jarige heb je toch niet meer zoveel te zeggen als ze dat niet toelaten.

Tsjor

volgens mij niet Tsjor

"Zoals [email protected]@s al opmerkte: als zij dat niet doet krijgt vader automatisch het ouderschap, want hij is wel meerderjarig. "

De ouders zijn helemaal niet getrouwd, dus in de zin van de wet is er geen vader en krijgt alleen de minderjarige moeder gezag. Hij kan het juridisch ouderschap pas krijgen door het te erkennen of door zijn vaderschap gerechtelijk te laten vaststellen. Pas als hij ouderlijk gezag heeft aangevraagd bij een rechtbank is hij wettelijk vertegenwoordiger van het kind.
Of nog voor de geboorte met de moeder trouwen.
Zo lang ze niet getrouwd zijn of geregistreerd partner, krijg de baby de achternaam van de moeder.

Maar goed, een lapzwans die niet wil werken en alleen blowt zou ik toch zo ver mogelijk van mijn zwangere zestienjarige vandaan houden. Iets te veel Teen Mom gezien.

De achternaam

Dat is een ding, maar wie krijgt dan het gezag?
Die lapzwans is wel de vader van haar kind. Misschien heeft dochter ook wel teenmom gekeken, maar denkt ze toch dat het bij hen anders zal gaan.

Tsjor

Fanny

'Maar goed, een lapzwans die niet wil werken en alleen blowt zou ik toch zo ver mogelijk van mijn zwangere zestienjarige vandaan houden'

Daar is het iets te laat voor. Bovendien heeft de baby ook recht op zijn vader.

Zou

Een 16-jarige met een vriendje zou ik aan de pil helpen. Maar ook daar is het te laat voor. Alle 'zou ik' zijn achterhaald door de realiteit.

Tsjor

Gezag

Als de ouders niet zijn getrouwd of geen geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, krijgt alleen de moeder het ouderlijk gezag. Maar dan moet ze wel meerderjarig zijn.

En verder staat het hier: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderlijk-gezag/vraag-en-antwoord/kan-ik-als-minderjarige-gezag-over-mijn-kind-krijgen

Er staat dat je als minderjarige helemaal geen gezag over je kind kan krijgen. In bovenstaande situatie kan dus 1: het meisje zich meerderjarig laten verklaren en 2: de jongen naar de rechtbank wat ik boven beschreef.

Zo niet

Dan zal de rechter volgens mij een voogd aanstellen en ik vermoed dat Fleur 43 dat dan zou willen zijn; maar dat daarover ook juist het conflict met haar dochter gaat:
'Ze zegt dat ik een slechte moeder en egoïstisch ben omdat ze niet mag samen wonen en dat ze zich meerderjarig laat verklaren hem de voogdij geeft en ik haar dan nooit meer zie nog mijn kleinkind.'
Wat is wijsheid? Moeder 16, vader lapzwans. Ik denk dat het zinloos is om je te verzetten. Dochter kan zelf naar de rechtbank gaan, vriendje kan zelf naar het gemeentehuis gaan en het kind erkennen (en later gezag aanvragen bij de rechter, allemaal formaliteiten). Bij de rechtbank kun je betogen dat dochter te jong is en vriendje een lapzwans. Maar dan? Zelfs als Fleur43 de voogdij toegewezen krijgt zal de relatie met dochter behoorlijk bekoeld zijn en zal er over alles strijd ontstaan.
Ik denk dat dit een van de beren is die ze het beste samen met dochter kan bekijken en bespreken hoe ze dat kan aanpakken.

Tsjor

Niet duidelijk

Maar ik krijg niet helder of een meerderjarigheidsverklaring ook gevolgen heeft voor andere aspecten van het leven.

Tsjor

Biebel

Biebel

14-07-2019 om 23:59

Off topic; autorijden <> meerderjarig

Je mag al vanaf je 16 1/2 rijles nemen, vanaf je 17e examen doen. Al moet er tot je 18e een aangewezen ‘coach’ (Lees; ouder oid, ouder dan 21, met minimum aantal jaar rijervaring) naast zitten. De rest van de impact van de meerderjarig verklaring weet ik inderdaad ook niet.

On topic dan: Een 16jarige aanspreken op volwassen gedrag is misschien niet de juiste term. Maar wat ik vooral bedoelde is dat fleur43 dochter bevraagt naar haar plannen ipv ze meteen veroordeelt. Waarbij ze doorvraagt zonder boos te worden, met vragen over geld en huishouden en oppas en werken en school. Dat geeft dochter misschien wat meer inzicht in handige keuzes en kan veel meer de boodschap geven dat fleur43 dochter steunt.

En mensen die ik zou zeggen in combinatie met een zestienjarige- Tsja, die hebben vaak niet veel ervaring met zon puber. Want je kunt van alles willen en bedenken, maar ze doen het uiteindelijk toch op hun eigen wijze. Met of zonder lapzwans.

Vangnet

'Want je kunt van alles willen en bedenken, maar ze doen het uiteindelijk toch op hun eigen wijze. Met of zonder lapzwans.' Inderdaad. Je zit niet meer aan het stuur. Je kunt hooguit ervoor zorgen dat zij jou zien als een betrouwbaar vangnet voor het geval ze uit de bocht vliegt.

Tsjor

Fleur43

Fleur43

25-07-2019 om 14:30 Topicstarter

Van de 1e schrik bekomen

Ik weet niet goed hoe dat hier werkt met antwoorden op berichtjes.

Update: antwoorden

Een adoptie wil ze niet haar vriend stelde voor de baby ter adoptie afstaan maar gelukkig wil mijn dochter dat ook niet.

Ik heb haar en haar vriend aangeboden dat hij hier bij in komt wonen en er een babykamer gemaakt word.

Ik vind het nu ook wel leuk dat ze een baby krijgt. We zijn afgelopen week een dagje met zijn tweetjes uitgeweest en dat was reuze gezellig als van ouds.

Hij heeft nu een baan gevonden werkt bij mijn zoon maar het werk is ontiegelijk zwaar, veel te zwaar en te moeilijk voor hem. Mijn zoon heeft vervolgens aan zijn leidinggevende gevraagd of het vriendje van mijn dochter ook op een minder zware plek kan werken. Omdat ondanks we hem niet je van het vinden we hem toch willen ondersteunen in zijn moeite om nu een x werken te proberen. Misschien als hij zijn loon ziet aan het einde van elke week dat hij graag wil werken

En ja mijn dochter wil wel dat hij de vaderrol op zich neemt. Ze heeft zelf nooit een vader gehad en vond dat heel erg. Ik sta ook echt wel achter mijn dochter en haar baby en we zijn allemaal wel eens in een relatie met iemand geweest die onze ouders liever niet wilden maar liefde maakt blind. Ik heb haar vriendje nooit onheus behandeld maar altijd bij onze familie betrokken ik breng hem ook zijn ontbijt smorgens op bed en maak zijn tas klaar voor zijn werk ik maak hem zelfs wakker. En hij us het in grote delen ook wel met me eens.

Het enige waar ik niet achter sta is dat ze wil gaan samen wonen nu al ze gaat een juridisch opleiding doen dat is gewoon heel zwaar. En zijn werk is ook maar voor even. En ja natuurlijk kan hij op zijn kind passen als hij niet werkt maar als ze samen wonen van welk geld gaan ze dan leven ik ben alleenstaand en kom zelf net rond. Financieel kan ik haar niets toestoppen.

zebra

zebra

25-07-2019 om 15:58

moeilijk

ik begrijp goed dat je je zorgen maakt over het feit dat ze al willen samenwonen ivm de kosten. Misschien kun je hen beiden vragen hoe ze alles voor zich zien, hoe ze alles gaan bekostigen?

Verder is het fijn dat hij toch aan het werk is, hopelijk kan hij het volhouden in een minder zware functie.

Mooi

Fleur43, het klinkt inderdaad alsof je over de eerste schrik heen bent. En er toch en paar verstandige paaltjes zijn gezet.
Ontbijt op bed en tas klaarmaken..... oke, ik kan me niet herinneren dat ik dat ooit gehad of gedaan heb, behalve bij speciale gelegenheden. Maar het maakt de band goed. Wat vinden zijn ouders ervan?
Wat betreft het samenwonen: laat ze vooral zelf uitzoeken hoe dat dan moet. Dan komen ze heel veel struikelblokken tegen. Mooi om zo samen naar de toekomst te kunnen kijken, maar het zal nog wel even duren voordat het realiteit kan worden. Alleen: dat kunnen ze zelf ontdekken.

Tsjor

Anna

Anna

25-07-2019 om 17:27

Reality check, zelf latendoen

Je kunt de jonge a.s. ouders natuurlijk een beetje op weg helpen door ze lijstjes laten te maken met uitgavenposten. Wat kost huur, inrichting (wat hebben ze nodig en waar kunnen ze dat goedkoop tweedehands krijgen), verzekeringen, gas en licht, eten en drinken, kleding, babybenodigdheden (luiers en vooral poedermelk zijn duur, borstvoeding is gezonder en gratis), kinderopvang, uitjes, enz enz. Laat ze vooral zelf dingen uitzoeken, rondbellen, op de site van het Nibud kijken.
Hoeveel hebben ze nodig, welke kosten zijn eenmalig en welke komen elke maand terug, en hoe denken ze aan dat geld te komen?
Achteraf kijk je of hun inschattingen realistisch zijn.

Miekemieke

Miekemieke

27-07-2019 om 12:36

ontbijt op bed

Realiseer je wel dat als hij nu ontbijt op bed krijgt en zijn tas ingepakt wordt dat hij dat ook van je dochter gaat verlangen als ze samenwonen.

Astrid

Astrid

27-07-2019 om 12:45

Welnee Miekemieke

Dan moet je wel een enorme Jan Doedel zijn.
Wij blijven na thuiskomst van vakantie toch ook niet op ....vul maar in....wachten?
Verwachten staat vrij...of eraan voldaan wordt is dan weer afwachten.

Welja Astrid

Ik citeer uit de openingspost: “Hij gaat niet naar school wilde nooit werken alleen maar blowen gamen etc. ”
Van deze jandoedel verwacht ik ook dat hij dat wel gaat verwachten.

Astrid

Astrid

28-07-2019 om 18:10

Verwachten staat vrij

Of de ander eraan voldoet is afwachten. Het is helemaal niet gezegd dat die dochter in moeders voetsporen treedt.
Het enige dat je dan moet doen is het niet doen of er mee stoppen.

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden