Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op

Groei

Als je op je 15e heel erg bent afgevallen en je borsten kleiner zijn geworden gaan ze dan nog groeien en is het erg als je niet meer ongesteld bent  ?


Welke leeftijd heb je het over? Niet meer ongesteld als je jong bent is alarmbel, maar in de overgang is het niet raar.... Dus die leeftijd van 15, die je noemt, is dat kortgeleden....?

gr Angela

Iemand156

Iemand156

30-03-2021 om 15:00 Topicstarter

Het is al best wel lang dat ik het niet meer ben maar is dat erg ?

Iemand156

Iemand156

30-03-2021 om 15:01 Topicstarter

Ja ben nu 15

Waardoor ben je zoveel afgevallen? En ben je nu wel op een gezond gewicht? 

https://www.jouwggd.nl/lichaam/hoe-groot-word/

Voor gezonde groei is een gezond lichaam nodig. Door (psychische) ziekte of eetstoornis kun je een achterstand in gezonde groei oplopen. Door beter te worden en aan je gezondheid te werken werkt je lichaam mee en pakt het weer zo goed mogelijk op en haalt ook achterstanden zo goed mogelijk in.

De cijfers die je leest zijn gemiddelden, niemand kan precies zeggen hoe het bij jou gaat. Maar je lichaam doet haar best als jij goed voor haar zorgt.

Gezond eten en bewegen. Balans in je leven. Rustig daar naartoe werken, een ding tegelijk.

Iemand156

Iemand156

30-03-2021 om 16:15 Topicstarter

Ik weeg nu 51 kilo is dat normaal ?

Iemand156

Iemand156

30-03-2021 om 16:16 Topicstarter

Ik wou graag afvallen 

Iemand156

Iemand156

30-03-2021 om 16:20 Topicstarter

Maar worden je borsten dan nog groter 

Iemand156 schreef op 30-03-2021 om 16:20:

Maar worden je borsten dan nog groter

Alleen als je weer aankomt.

Het is niet handig om je te veel bezig te houden met afvallen. Het wordt al snel een obsessie en dat is minimaal zonde van je leven. En je loopt het risico op een eetstoornis. 

Neem je voor om zo gezond mogelijk te eten en te bewegen zonodig met wat meer kilo's. Dat is veel gezonder dan obsessief met afvallen bezig te zijn.

Echt, dat wil je niet.

Ik hoorde een collega dat advies ook geven aan haar dochter. Zijzelf was al vanaf haar puberteit aan het jojo-en met haar gewicht. Aankomen, afvallen, weer aankomen. Dat is echt niet leuk.

Doe het niet, wees verstandig. Eet gezond, beweeg en zorg goed voor jezelf maar doe de weegschaal de deur uit en houd je daar niet mee bezig. Je voelt wel aan je lichaam wanneer het wat minder kan of wanneer je wat meer nodig hebt.

En verdiep je liever in lekker koken of welk fruit vind je lekker? Hoe maak ik een gezonde salade of smoothie. Hoe eet ik minder vlees en maak toch een lekkere maaltijd met bite en smaak.

Iemand156

Iemand156

30-03-2021 om 16:26 Topicstarter

Hoeveel moet je dan gemiddeld op een dag eten ?

Iemand156

Iemand156

30-03-2021 om 16:26 Topicstarter

Word je dan op gegeven moment weer ongesteld?

Dit zijn vragen voor je huisarts, niet voor een forum.

https://www.opvoeden.nl/gezonde-voeding-1134/

Je kunt een dagindeling maken waar je je aan houdt. Dan controleer je alsnog na bijvoorbeeld een week of het je wel vult of dat je wat meer moet eten of wat anders.

En melk hoeft echt niet, neem liever een keer kwark of water of een smoothie, thee, koffie. Suiker en snoep hoeft ook niet.

Beetje honing mag best. Zoek een lekkere thee uit waar je een flinke kan van zet en lekker van kan drinken, met of zonder honing.

Mijn dochter ontbijt met grof brood en kaas, soms ook een plakje rookvlees erbij, even in de magnetron gesmolten en warm. Bakje kwark met zonnatura muesli (minder suiker en toegevoegde stoffen) en drie stuks fruit: appel of peer/handje verse druiven/banaan of kiwi. Met vruchtenthee met honing en water.

Tussen de middag een boterham of iets eenvoudigs en als ze moet werken neemt ze wraps mee met ijsbergsla, paturain en kipfilet want dan is ze de hele dag in beweging.

En in de avond een goed gevuld bord eten, meestal aardappelen, groente, stukje vlees maar ook vaak gewokte vegetarische dingen met een salade als ze bij haar vriend eet.

Het is handig om het andere mensen te vragen maar het is de bedoeling dat je je eigen maaltijden gaat samenstellen. Wat vind je lekker, hopelijk geen allergie, en wat vult goed en wat gezond is.

Als dat routine is hoef je er ook niet meer zo veel energie in te steken. Rustig opbouwen tot je het hebt zoals je wil.

Meestal komt de menstruatie weer terug al kan het een tijdje duren en kan het wat onregelmatig zijn. Het is wat het is. Zorgen maken helpt niet.

Denk liever aan gezond eten en bewegen, daarmee vergroot je de kans dat je lichaam het weer goed gaat oppakken.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.