Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op

Kunstgebit tiener

Beste allemaal, een kennis (we noemen haar even Eva) van mij zit ergens mee. Het gaat over haar dochter van 14. Ze heeft autisme. Ze vindt het vervelend telkens haar tanden te poetsen, maar een grotere reden is de beugel die ze echt nodig gaat hebben. Ze wil absoluut niet meer naar de tandarts, bang voor de beugel. Eva heeft, met behulp van hulpinstanties, van alles geprobeerd, maar ze is niet naar de tandarts de krijgen. Ze heeft ook veel gaatjes, ondanks goed poetsen. Dit kan als aanstellerij overkomen, maar Eva's dochter wil een kunstgebit. Nou vond Eva op het internet dat je liever niet je goede, gezonde kiezen trekt. Maar waarom, konden we nergens vinden. Eva heeft haar dochter natuurlijk goed uitgelegd dat het geld gaat kosten (maar dat zou de nodige beugel ook kosten) en dat ze als ze een kunstgebit heeft, niet meer terug kan. Maar is er een goede reden dat je je eigen goede tanden liever niet trekt? 

Verhaal is deels aangepast tegen herkenning.


Waarschijnlijk omdat een kunstgebit ook geen feest is?

Een kunstgebit moet ook onderhouden en gereinigd worden. Zo ook je tandvlees. Het is niet zo dat ze dan niks meer hoeft te doen.

Met een kunstgebit moet je ook naar de tandarts….

Een arts (dus ook een tandarts) mag niet zomaar gezonde tanden en kiezen gaan trekken. En ook niet als die nog relatief eenvoudig te repareren zijn.
Een kunstgebit vergt ook onderhoud en schoonmaak. En je kaakbeen slinkt daarna. Dus hoe eerder je een kunstgebit krijgt, hoe sneller dat gaat. Dan gaat het na een tijdje ook niet fijn meer zitten. En ook implantaten moet je schoonhouden. 
Jezelf verzorgen hoort er nu eenmaal bij in het leven.

Dus praat dat kind dit hele plan maar uit haar hoofd. De tandarts, gaatjes en een beugel zijn niet leuk, maar dat hoort er soms wel bij en niet alles in het leven is een keuze.
Als ze een beugel heeft gehad en haar tanden staan netjes recht, zijn ze wel beter schoon te houden, waardoor ze weer minder makkelijk gaatjes krijgt.

Echt, geen enkele weldenkende tandarts gaat dit bij een puber uitvoeren. En terecht. Het is heel definitief. Echt, niet doen.

Zover ik weet doet een tandarts dat niet zomaar. Een vriendin (volwassen) met redelijk slecht gebit wilde ook kunstgebit maar dat heeft de tandarts geweigerd. 

Ik zou de mensen niet graag de kost geven die dag-in, dag-uit éééénorme problemen met hun kunstgebit hebben. Blaren in de mond, kunstgebit dat niet blijft zitten (weet iemand die al enkele vrachtwagens lijm aan zijn gebit heeft gesmeerd opdat het maar zou blijven hangen, zakt nog steeds naar beneden!), plus inderdaad kaakbeen, terugtrekkend tandvlees, noem maar op.

Ik snap niet dat jij en Eva zelf niet begrijpen waarom gezonde tanden niet worden getrokken. Ik denk dat zoiets toch wel duidelijk is.

Kan ze niet informeren bij de tandarts of alles gevuld en opgeknapt kan worden onder een roesje oid? Dan merkt ze het niet en is ze misschien wat minder angstig? 

Zijn er geen tandartsen die gespecialiseerd zijn in patiënten met autisme? Dat ze meer tijd nemen of zo? 

Hierom niet doen…
Als u geen tanden of kiezen meer heeft, worden de kaken in de loop van de jaren langzaam dunner. Daardoor gaat een kunstgebit steeds losser zitten. Als de onderkaak heel erg is geslonken, kan de tandarts geen nieuw kunstgebit maken dat goed blijft zitten.

PS. veel voorkomend euvel bij oudere mensen die een kunstgebit dragen. Als ze hun gebit zoek zijn en enige tijd later weer vinden, past die niet prettig want kaak weer dunner zodat gebit gaat rammelen.
Dus laat zo lang mogelijk de kiezen / wortels in de kaak ter ondersteuning van de vorm van je kaak.

Stel dat jouw eigen kinderen met deze vraag zouden komen, hoe zou je dan reageren? Zou je daar dan ook serieus op in gaan en opties onderzoeken?

Ik heb een kind (8) met autisme en heel veel gebitsproblemen. Die heeft na een kaakoperatie deze zomer ook geroepen 'had alles er maar uitgehaald, dan hoefde ik nooit meer naar de tandarts en geen stomme beugels meer'. Maar toen was ze volstrekt ontoerekeningsvatbaar. Er is echt niemand geweest die dat daadwerkelijk als een reële optie zag. Nu ze weer bij zinnen is, zij zelf ook niet. Ondanks dat er nog regelmatig frustratie en verdriet is over de hele situatie met haar gebit.

en dan loop je ook nog het risico dat ze geen tanden meer heeft en op een dag besluit dat ze die kunstgebit niet fijn vind , pijnlijk vind, ieritant vind voelen, en hem zo uitdoet en weigert hem nog in te doen. Tja en dan zit je met een kind zonder tanden die weigert haar kunstgebit in te doen.. 

Ik snap je kennis wel, het is echt zoeken naar oplossing met een kind met autisme.
Maar dit lijkt me om meerdere punten geen goed idee.

ik vroeg laatst de huisarts ook om tijdelijk gips om de knie van mijn dochter met autisme. Ze had een snee gekregen in haar knie en trekt pleisters, hechtingen etc. per direct eruit, dus ja een gips op die plek zou dan de oplossing zijn maar sommige dingen kunnen gewoon niet,  onder de norm van normale gang van zaken. Net als dat gips, en in dit verhaal het  kunstgebit.

Sterkte!

Dolfje schreef op 13-10-2023 om 16:40:

Zijn er geen tandartsen die gespecialiseerd zijn in patiënten met autisme? Dat ze meer tijd nemen of zo?

Ja, die zijn er wel.

Mijn kind met autisme wilde ook niet poetsen. Hoe vaak hij uit woede en angst niet tijdens het tandenpoetsen de kop van de tandenborstel heeft gebeten is niet te tellen.
Ik heb de tandarts gevraagd om zijn kiezen te sealen maar zelfs dat werd niet gedaan.
Verzorging hoort er bij maar is niet altijd makkelijk. Het ging iets beter toen hij de zachtste van de zachtste tandenborstel kreeg en we een voor hem acceptabele tandpasta hadden gevonden. Mensen met autisme kunnen heel overgevoelig zijn in de mond, elke handeling voelt of je een cactus ronddraait in hun mond. Als het een beugel wordt zou ik zeker voor een vaste gaan en niet voor invisalign. Daar heb je overdag nog zo veel handelingen voor nodig, dat gaat niet werken. Bij mijn kind werkte een losse beugel ook niet,  die deed hij uit omdat het pijn deed. Gewoon een vaste beugel. En daarna meegaan in het drama hoe zielig ze zijn en hoeveel pijn het doet (doet het ook!) en kind iedere keer als het terugkomt van de ortho verwennen met smoothies en soepjes, dekentje op de bank en favoriete film.

Zou de jongedame baat hebben bij reiniging van gebit dmv een waterpik?
Waterpik: 
https://www.oralb.nl/nl-nl/categorie-producten/aquacare-monddouche-met-oxyjet/?gclid=EAIaIQobChMIuPu7gqbzgQMVBJuDBx2s1Q2QEAAYASAAEgKcjfD_BwE
Of ander merk…

Fenyw schreef op 13-10-2023 om 17:00:

Mijn kind met autisme wilde ook niet poetsen. Hoe vaak hij uit woede en angst niet tijdens het tandenpoetsen de kop van de tandenborstel heeft gebeten is niet te tellen.
Ik heb de tandarts gevraagd om zijn kiezen te sealen maar zelfs dat werd niet gedaan.
Verzorging hoort er bij maar is niet altijd makkelijk. Het ging iets beter toen hij de zachtste van de zachtste tandenborstel kreeg en we een voor hem acceptabele tandpasta hadden gevonden. Mensen met autisme kunnen heel overgevoelig zijn in de mond, elke handeling voelt of je een cactus ronddraait in hun mond. Als het een beugel wordt zou ik zeker voor een vaste gaan en niet voor invisalign. Daar heb je overdag nog zo veel handelingen voor nodig, dat gaat niet werken. Bij mijn kind werkte een losse beugel ook niet, die deed hij uit omdat het pijn deed. Gewoon een vaste beugel. En daarna meegaan in het drama hoe zielig ze zijn en hoeveel pijn het doet (doet het ook!) en kind iedere keer als het terugkomt van de ortho verwennen met smoothies en soepjes, dekentje op de bank en favoriete film.

En wat ook helpt bij dat schurend gevoel van die beugelslotjes is van dat gum/wax die je op de beugelslotjes kunt drukken om zo het schuren tegen de binnenkant van lippen te voorkomen. Dat is echt een must have, ook voor kinderen (eigenlijk voor iedereen) met beugel zonder autisme. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.