Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
Studente

Studente

04-06-2011 om 16:11

Puber-ouderavonden!

Ik heb een vraag/oproep aan alle ouders met kinderen, specifiek ouders met pubers!
Ik ben studente HBO-verpleegkunde en ben voor mijn afstudeerproject aan het onderzoeken wat er aan ouderavonden gegeven wordt op gebied van de puberteit en of dit nuttig is. Ik zou heel graag wat input hebben van ouders omdat de ouders de uiteindelijke doelgroep zijn en niet de professionals die ik spreek.

Mijn vraag aan u als ouder:
Heeft u behoefte aan ouderavonden over de puberteit? Heeft u wel eens zo'n ouderavond gevolgd? Wat was uw ervaring? Wat moet volgens u naar voren komen op deze avonden, met het oog op onze maatschappij? Wat verwacht u van zo'n avond? Op welke wijze vind u het prettig dat deze avonden georganiseerd worden?

Ik heb toestemming gekregen van de Forumredactie om hierover een bericht te plaatsen, dus bij deze!

Ik ben benieuwd naar ieders reactie, meningen, ervaringen alles is welkom! Ik zal dit meenemen in mijn rapport met aanbevelingen voor deze avonden in de toekomst!

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Monet

Monet

04-06-2011 om 17:17

Omgaan met jongens

Wat ik als een groot gemis ervaar in mijn omgeving is dat mensen niet weten hoe om te gaan met slungelige jongens in de puberteit. Een ouderavond in de sfeer van Lauk Woltring zou dan ook verplichte kost moeten zijn voor alle ouders en mensen die met op andere wijze met jongens in aanraking komen.

Hbo-verpleegkunde

Helaas geen opleiding waarin je met deskundigheid iets aan ouders kunt aanbieden op het gebied van pubers.
Lijkt me niet dus. Ik begrijp werkelijk waar niet hoe we hier in Nederland die zaken zo ingericht hebben dat verpleegkundigen of maatschappelijke werkers naadloos doen alsof ze een pedagogische of orthopedagogische opleiding hebben gehad.
Hoe meer ik er over nadenk hoe onbegrijpelijker ik het allemaal vind.
Op de school van mijn kinderen hebben we binnenkort een avond over Maria Montessori, veel leuker.

Presentatie op voortgezet onderwijs

Heb ik wel gedaan maar dat was gewoon voorlichting over je opleiding aan jongeren die voor de keuze stonden. Verder kun je klinische lessen geven en voorlichting over voorzieningen of ziektebeelden en hoe je daar zo praktisch en creatief mogelijk mee omgaat. Heb ik allemaal gedaan maar ik zou het toch niet in mijn hoofd halen om in die hoedanigheid een pedagogisch onderwerp tot mijn expertise te rekenen.

Niveau ouders

Ouders worden niet altijd hoog aangeslagen. Terwijl ze vaak net zo goed baat hebben bij een training of cursus die juist voor professionals gehouden wordt. Mag je het zelf doen met een algemeen tien punten cursusje dat het niveau van het buurthuis niet ontstijgt.

Paprika

Paprika

04-06-2011 om 21:45

Ideeen

Omdat je met de HBO-V bezig bent, moet ik toch denken aan gezondheids- voorlichting en opvoeding.
Dan kom ik op:

Psychische problemen bij pubers:
verslavingen (games, alcohol, drugs, gokken)
eetstoornissen
slaapgedrag
angsten, depressies

ontwikkelingen van het puberbrein (executieve vaardigheden, zijn denk ik een dankbaar onderwerp)
pesten en andere sociale problemen

Ik merk dat veel ouders worstelen met de vraag: Wanneer is het nog 'normaal' en wanneer wordt het zorgelijk?

Ik ben weleens naar een ouderavond over alcohol geweest. Die was heel erg goed, met voorgespeelde situaties. Een andere ouderavond over gamen, was minder interessant. De avond richtte zich teveel op verslaving, jongens en world of warcraft.
Ook ben ik weleens naar workshops in kleinere groep geweest. Daar ging het over communiceren en conflictbeheersing. Die vond ik heel erg zinnig, maar ik denk dat die meer iets zijn voor orthopedagogen o.i.d.

Ik vind het van ouderavonden belangrijk dat ik echt wat leer. Dus het niveau moet hoog liggen. Geen Libelle wijsheden, die ken ik al. En ik vind het belangrijk dat de avond afwisselend en interactief is. Voorbeelden zijn heel belangrijk en het is belangrijk dat er humor en vrolijkheid in zo'n avond zit. Anders verlies ik mijn belangstelling.

Ik vind het ook belangrijk als ik op zo'n avond hoor, wat IK kan doen. Dus niet alleen maar ach en wee, wat erg, maar een stukje pragmatisme. In een kleine groep vind ik rollenspellen doen wel leuk. In een grote groep vind ik ze verschrikkelijk. Het is wel leuk als je met een grote groep bent, om in kleine groepjes op te delen en dan ervaringen uit te wisselen. Iedereen wil toch graag zijn verhaal kwijt.

Succes met je opdracht. Ik ben wel een beetje benieuwd hoe je via de HBO-V bij deze opdracht komt.

Fiorucci

Fiorucci

05-06-2011 om 08:28

Maar anne j

Binnen de GGZ werken toch ook verpleegkundigen, en ook op consultatiebureaus bijvoorbeeld. GGZ afdelingen geven hier ook voorlichtingsavonden over allerlei zaken, of het nou bedplassen is of over pubers en alcohol. Als je dat weet, maakt het de opdracht toch een stuk minder vreemd, lijkt mij.

Fio

Dat het gebruikelijk is wil niet zeggen dat het wenselijk is Fio. Eigenlijk denk ik dat het een van de problemen is van de jeugdhulpverlening dat mensen niet opgeleid zijn in zaken waar ze blijkbaar toch op aangesproken willen worden. Overigens is er niets mis met meten, wegen en testen maar als het op opvoeding aankomt kan het hooguit creatief meedenken zijn. Anders verwacht je er als ouder teveel van.

Fiorucci

Fiorucci

05-06-2011 om 13:05

Anne j

Ja, dat snap ik wel en ben ik best met je eens. Maar aangezien het nu eenmaal zo is dat GGZ's en CB's cursussen verzorgen, ook over pubers en peuters, zie ik liever een jonge studente die zich afvraagt wat wij willen.

Pfff fio

Zelf heb ik het meeste last gehad van juist jongedames die in de positie waren om hun onkunde dwingend te positioneren boven mijn inzet. Niet gelukt overigens maar zeer beangstigend. Dus ik heb liever iemand die zich bij zijn eigen vak houdt en zich geen pretenties aanmeet. Dat zou ik willen. In mijn werk, elk werk denk ik, is het belangrijk dat je weet waar de grenzen van je inzet liggen. Daar schakel je namelijk andere deskundigheid in.

Fiorucci

Fiorucci

05-06-2011 om 14:34

Anne

Die ervaring heb ik deels ook. Maar de nieuwe generatie verpleegkundigen kan daar ook niks aan doen, vind ik. En volgens mij horen dit soort avonden ook bij het vak van jeugdverpleegkundige. Dat jij en ik een stel herten trof wat er niks van bakte, kan de nieuwe lichting niet aangerekend worden....

Niet de verpleegkundigen

Maar wijzelf, de overheid, kan dat wel aangerekend worden. Wij faciliteren hele generaties aan zorgverleners die adviseren en ingrijpen met een expertise die de hunne niet is, een vergader- en dossiercultuur waar je akelig van wordt in plaats van hulpverleners die mensen helpen hun eigen leven zo goed mogelijk te leiden en die de handen daarbij uit de mouwen steken.

Studente

Studente

05-06-2011 om 15:26

Verduidelijking

Bedankt voor alle reacties en kritische noten tot nu toe!
De reden dat ik deze opdracht heb is omdat wij voor ons afstuderen ook onderzoek moeten doen. Het geven van ouderavonden valt inderdaad onder het beroep van de jeugdverpleegkundige binnen de GGD.
De ouderavonden waar ik het over heb werden echter ook gegeven door pedagogen. De reden dat ik dit onderzoek doe is omdat deze avonden niet zo veel meer gegeven worden en niet zo goed lopen. Dus ik probeer uit te zoeken of het wel nuttig is om ze te blijven geven, en zo ja, over welke ondewerpen, en wie (met welk beroep) moet ze dan geven.
Ik ben daarvoor gevraagd om professionals te intervieuwen (artsen, pedagogen, zorgmanagers, verpleegkundigen, epidemiologen enz). Steeds meer kom ik er op uit dat we uiteindelijk het beste kunnen achterhalen wat de ouders van nu willen/verwachten van zo'n avond.
Het is voor mij niet haalbaar meer om hier nog een groot onderzoek naar te doen, maar via dit forum kan ik toch nog een aantal reacties lezen. Wellicht dat ik de organisatie ook als nog zal aanbevelen om uitgebreider onderzoek te doen naar wat ouders willen.
Nogmaals bedankt voor jullie inbreng tot zover!

Ouderavonden

Bedankt voor je heldere reactie studente. Ik denk echter dat er redenen zijn waarom zo'n avond niet meer loopt. Ouders kunnen zichzelf steeds beter informeren en zijn niet afhankelijk van zo'n avond. Ook werken de meeste ouderen en dan is zo'n avond een extra'tje dat moet concurreren met dwingender gezinszaken. Er zijn ook andere communicatievormen. Hoewel met tegenzin constateer ik dat de gezinsagenda met artikeltjes over pubers die we aan het begin van het brugjaar kregen een aardig moment was hoewel het voor mij ook weer niet echt iets nieuws toevoegde. Je wordt toegesproken en er is geen enkele twijfel of afwijking, dat is saai.
Ook denk ik dat je niet 2 heren kunt dienen. De overheid staat op zenden wat het ouders aangaat en dat ga je in je eentje niet veranderen denk ik met een dienstverband bij de ggd of de ggz. Hoewel je als individuele hulpverlener er voor kunt kiezen om de hulpvraag van ouders en kinderen serieus te nemen en te volgen maar dan zul je regelmatig de regeltjes moeten buigen ben ik bang. Toch ben ik dat wel tegengekomen gelukkig. Onbetaalbare hulp kreeg ik van een jeugdverpleegkundige die me in een ommezien de sociale kaart van de kindermishandeling kon uitleggen zodat ik daar weerbaarder in was en ook met haar hulp mijn gezin weer uit dat wespennest kon krijgen.

Annet

Annet

05-06-2011 om 17:26

Wel interessante avonden meegemaakt

Oudste zit nu in de 2e klas Gym.
De ouderavond over je kind en nieuwe media (door Mijn kind online) was heel nuttig en interessant. De avond was interactief omdat in kleine groepjes gediscussieerd werd.
De ouderavond over alcohol en drugs werd georganiseerd door Parnassia. Dat was ook een heel leerzame avond die veel dieper ging dan de algemene ouderinfo op internet of andere media.
De laatste avond ging over verschillen in opvoeding tussen vaders en moeders. Die werd georganiseerd door een gedragsdeskundige. Aanleiding was een onlangs bekend gemaakt onderzoek hiernaar.

Ik denk dat deze avonden succesvol waren omdat:
- een echte specialist aan het woord kwam
- het onderwerp diep behandeld werd
- de groep ouders vrij homogeen was (hoog opgeleid bijvoorbeeld) waardoor de boodschap goed afgestemd kan worden op het publiek
- de school goed nadenkt over de onderwerpen

De avonden op de basisschool vond ik veel minder interessant omdat die veel oppervlakkiger waren.

Fiorucci

Fiorucci

05-06-2011 om 18:14

Annet

Toch worden hier op het basisonderwijs vergelijkebare avonden georganiseerd die net zo diep gaan, maar de opkomst is bedroevend.

Annet

Annet

05-06-2011 om 22:48

Verwachting?

Op onze basisschool waren niet vaak algemene ouderavonden (los van de avond over de groep waarin je kind zat).
Ik kan me één avond herinneren die ging over een nieuwe vorm van onderwijs. Die was interessant en werd goed bezocht.
De opkomst op het VO is bij ons prima.
Geen idee waarom het bij jullie op het BO dan niet zo is.
De informatieavond over de klas van kind waren heel saai. Een kritische houding werd niet gewaardeerd en de meeste ouders hadden het vooral over het feit dat de kinderen al zoveel moesten en het zo'n zwaar jaar zou worden.
Maar de opkomst was uitstekend, inclusief die van onszelf.

Fiorucci

Fiorucci

06-06-2011 om 07:02

Annet

Hier op het bo een paar keer per jaar algemene ouderavonden, die echt heel informatief zijn. Als ik voor mijzelf spreek: het is mijn derde kind op het bo, ik heb het allemaal al een keer of vaker gehoord. Geldt ook voor de avonden op het vo, trouwens...
Maar laatst hadden we een avond voor de twee groepen 7, wat deels ging over de adviesprocedure voortgezet onderwijs, en deels over het feit dat de twee groepen 7 een grote groep 8 van 40 kinderen worden in augustus. Dan zou je toch een opkomst verwachten! ...8 ouders.....dus waar het 'm nou in zit, geeeeen idee!

Avondjes

Ben hier braaf naar de schoolavondjes geweest maar waren meestal de moeite voor mij niet waard. Met een paar vriendinnen heb ik hartelijk gelachen toen de jeugdzorg van de basisschool zich voorstelde. Flauw van ons hoor daar niet van. De avond over de kernprocedure was hier zonder informatie over het speciaal onderwijs, had ik ook al niets aan, wist ik al. Verder betweterige naieve bedoening helaas.

kaat kaatsel

kaat kaatsel

11-06-2011 om 19:30

Niet nodig

Dag Studente,

Allereerst complimenten dat je vraaggericht te werk gaat in plaats van aanbodgericht. Dat is je basis als verpleegkundige, super!
Verder ga ik nooit naar ouder-voorlichtingsavonden. Niet omdat ik denk dat het niet interessant zal zijn maar omdat ik daar geen behoefte aan heb. Ik ben zelf erg tevreden over de kids en kleine hobbels worden gewoon genomen, zoals overal.
Succes met je studie!

jansje

jansje

23-06-2011 om 10:07

Wel nodig

Ik vind info avonden over pubers wel nodig voor bepaalde ouders, met name mezelf.
Voor elk vak wat dan maar ook in de hele wereld moet je diploma's hebben, je wordt opgeleid. Maar als je ouder wordt, dan krijg je bijna geen handvaten, moet alles zelf uitdokteren, met de nodige fouten die je dan maakt.
Handig zou zijn, in elke plaats vanuit consultatiebureau , vervolg als iemand daar behoefte aan heeft.
Er zijn wel eens puberavonden geweest, maar was in andere plaats , ik had geen vervoer. enz.
Heb wel eens op school avond bijgewoont over alcohol en drugs, en laatst nog : pubers en sex.
Maar om eens in klein groepje van gedachten te wisselen met ouders van ook pubers. lijkt me al zinvol, om te horen dat anderen in hetzelfde schuitje zitten, dan geeft al rust, dat je niet de enige bent... met "lastige"pubers..

Fiorucci

Fiorucci

23-06-2011 om 19:06

Jansje

Gelukkig kan dat hier ook!)
En een beetje humor, en denken aan hoe jezelf was en dacht als puber, kan al heel veel schelen.

jansje

jansje

24-06-2011 om 12:52

Ook dat

Ik denk inderdd wel eens hoe ik zelf was en deed als puber.
en dat zie ik dan ook bij mijn dochter terug, met mij is het ook goed gekomen.
Maar toch....maak ik me zorgen...
is dat ook moeders eigen..
Mijn man zegt altijd: komt wel goed... ja zal ook wel, maar toch heb ik dat nare gevoel....dat haal je zo niet weg..

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.