Home » Forum » Vakantie en zakgeld

Vakantie en zakgeld

33 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Danielle1
Vakantie en zakgeld

Mijn dochter van 17 zegt dat het vakantie is. Dit houdt in dat ik haar sedert 1/7 nog amper gezien heb. 8 dagen alleen op vakantie samen met een vriendin naar Lloret De Mar. Verder heeft ze zelf een treinkaart gekocht en heeft haar schoolabonnement. Elke dag is ze weg naar een vriendin of vriend, naar een festival, aan zee, uitgaan en blijft er dan slapen. Zelf kennen we de personen waar ze naartoe gaat niet. Het is enkel van horen spreken. Ze heeft dan telkens geld nodig want dan wil ze iets gaan eten. Laatst was ze op een festival en vertelde dat 2 van haar vrienden werden opgepakt met drugs. Zoiets verontrust mij. Het is goed dat ze zelfstandig wil zijn maar ze lijkt ook voor niets bang te zijn. Ze krijgt soms geld van haar oma en meter als ze goed gewerkt heeft op school maar de kortste keren is dit op. Ik probeer als ze dit krijgt om er een deel op haar spaarboek te zetten.Ik heb graag dat ze zich amuseert maar ben toch dikwijls ongerust als ze uitgaat en bij iemand blijft slapen. Momenteel heeft zij geen vriend. Als jobstudente werkt ze in het weekend in een binnenspeeltuin. Ik heb mij al afgevraagd of ik haar al dan niet nog zakgeld moet geven?
Haar gsmabonnement en kleedgeld betaal ik.

40er
Hier

Een 16 jarige, die niets extra's krijgt. Idd zijn zakgeld en geld van zijn baantje. Leuk dat je veel doet, maar dat mag je zelf bekostigen hoor!

wil40
Ach.

Ik kreeg vroeger ook wel een extraatje met de zomervakantie, het mag maar moet niet.

Knurf
Normaal?

'Mijn dochter van 17 zegt dat het vakantie is.'

Dat klinkt alsof jij denkt van niet ...?

'Ik heb mij al afgevraagd of ik haar al dan niet nog zakgeld moet geven?'

Geef je normaal wel zakgeld? Of is dat alleen vanwege de vakantie?

swaen
Hier

De drie pubers krijgen hier, naast hun zak/kleedgeld, aan het begin van de vakantie wat vakantiegeld. Dit jaar was dat van ons 50 euro pp. Dan krijgen ze ook van opa/oma/tante/oom nog wel wat en al met al zal dit 100 euro zijn. Naast dit bedrag spek ik niks! Twee van de drie pubers hebben ook een baantje.

Ze gaan lekker hun eigen gang. Doen veel leuke dingen. Met vrienden weg, bij elkaar logeren, naar het strand of bios. Maar als het geld op is is dat echt hun probleem.

Natje1812
ik vind dat ze moet leren

Om haar prioriteiten te stellen...Want je kunt niet alles willen.Gewoon naar vrienden gaan kost nu normaal niet zoveel maar reizen,festivals,...Denk dat ze hier echt wel keuze’s zal moeten maken.En er voor sparen en werken.Misschien wat meer werken dan enkel in het weekend.Mijn zoon van 15 werkt ongeveer 4 dagen per week in de vakantie...En in het jaar 1 dag in een weekend.Iets extra geven oké maar ik zou zeker niet alles bekostigen dat zou hier sowieso niet gaan.

Guera
Onduidelijk

Wat heeft ze te besteden? Hoeveel z aan en kleedgeld krijgt ze en wat uit baantje?
Hier krijgen kids vanaf 14 jaar z a k en kleedgeld en werken ze. De oudste van bijna 17 heeft per maand zo'n 220 euro te besteden. En krijgt nog weleens wat van opa. In de vakantie moet hij voor uitjes en film etc dit zelf betalen.....

Danielle1
Vakantie en zakgeld

Ik heb er geen probleem mee dat zij van haar vakantie geniet, heeft ook geen herexamens maar wel dat ze bijna elke dag weg is, soms om 5 uur 's morgens nog naar huis komt (is dan ook alleen), logeert bij vrienden en vriendinnen maar wij hebben er persoonlijk geen contact mee, dus weten niet of het effectief klopt. Haar meter, oma en ikzelf hebben haar een centje omdat ze geslaagd was gegeven. Doordat ze dit heeft gekregen is ze elke dag weg en heeft ze geld nodig. In de vakantie heeft ze geen baan. De binnenspeeltuin zou haar vanaf september een nieuw kontrakt geven. Hiermee verdient ze ongeveer €200/maand. Is het dan nog nodig om bijkomend zakgeld te geven?Haar kleding die ze koopt en haar telefoonabonnement, busabonnement betaal ik.

V@@s
ik zou haar meer zelf laten betalen

Haar kleding die ze koopt betaal jij zeg je. Dat klinkt alsof ze per aankoop moet declareren. Geeft gewoon het gemiddelde bedrag dat je daar aan kwijt bent aan haar en laat haar zelf budgetteren. Dan kan ze zelf kijken of ze naar de kringloop gaat of dure kleding koopt. Wat ze over houdt is dan zakgeld.

wil40
Wel of geen zakgeld.

Ik ben het even kwijt...gaat het nu om zakgeld of om een extraatje voor de zomervakantie?
Jij mag zelf beslissen of je naast haar eigen inkomsten zakgeld blijft geven en/of dat je haar kleding enz. blijft betalen. Niets is "nodig", niets "moet" naast het normale levensonderhoud.
Eigenlijk kijk ik zelf niet zo naar wat andere ouders doen. Of ze nu rijlessen betalen, hun pubers in designkleren steken, een vakantie geven naar Thailand of een nieuwe scooter voor hun 16e verjaardag.
Doe waar jij je goed bij voelt. Je dochter heeft het goed en wil graag geld uitgeven in haar vakantie, laat gaan, ze is maar één keer jong. Dat wil niet zeggen dat jij dat nog extra moet sponseren.

Vind je dat wel leuk en kan je het geld missen, ga je gang.
Dat ze nachten niet thuis komt zou je over kunnen praten, maar staat wat los van de geldzaken. Niet gezellig altijd, zo'n puber die haar eigen leven lijdt.

Knurf
Maar

Het lijkt alsof je een relatie legt tussen veel weg zijn en (geen) zakgeld.

juf Ank
ga nu eerst

maar even het probleem verduidelijken.
Wat wil je wel, wat wil je niet....en hoe redelijk is dat. Ze is bijna 18 he?

Ik zou er persoonlijk geen punt van maken dat ze veel weg is.

Wat betreft drugs e.d. is het enige wat je kunt doen (en al hebt gedaan vooral hoop ik) haar voorlichten en waarschuwen. Je zult nu moeten vertrouwen op haar gezonde verstand.

'Ze wil ergens gaan eten, dus ze heeft geld nodig' tja... dat lijkt me haar eigen probleem. Ik zou niet meer geven dan je al doet en zeker niet zo maar steeds van alles toestoppen of iets dergelijks. Doe je dat wel? Dan kun je ervan uitgaan dat ze blijft komen. Wees dus duidelijk over geld. Geef wat jij zelf besluit te geven en reageer niet op gezeur van 'ik wil wat eten dus.....' Gezien het feit dat ze verdient lijkt het me dat ze daarmee toe moet kunnen.

Vera
Zakgeld

Nog even wat op een rijtje, sommige al genoemd:

- zakgeld/een zakcentje geven moet niet, is een keuze van jullie.
- sowieso niet doen als je het zelf niet goed kunt missen
- jullie betalen al kleding, busabonnement en mobielabonnement, maar kennelijk niet vast maandelijks zakgeld (dus dat vinden jullie kennelijk niet nodig, ook gezien haar bijbaan?)
- ze heeft al geld gekregen voor haar slagen (nb onlogisch dat je schrijft: ‘ DUS gaat ze veel weg DUS heeft ze extra geld nodig - die extra behoefte aan geld is nl haar keuze, ze HOEFT niet zoveel weg te gaan dat ze extra geld nodig heeft
- ze werkt niet in de vakantie - dat is HAAR keuze! Apart als ze dan vindt dat jullie haar geld moeten geven. Ze kan ook voor de zomer een ander vaak tiebaantje zoeken om genoeg geld te hebben als ze geld nodig heeft
- voor de (meeste) mensen hier staat het wel of niet uitgaan van je oudere puber los van wel of niet (extra) geld geven
- als je wilt dat je kind leert omgaan met geld is het niet handig haar steeds geld te geven. Je hebt al wat voor het slagen gegeven, je kunt een vast bedrag aan kleedgeld geven, ze kan een zomerbaantje nemen, ze kan zuiniger aandoen.
- als je nog wel geld kunt missen en het haar gunt om de hele zomer te feesten en niet te werken kan je haar ook - zonder daartoe verplicht te zijn! - een eenmalig bedrag aan vakantiegeld geven en zeggen ‘ dit krijg je nog aan vakantiegeld, maar daar moet je het mee doen. Dus doe zuinig of ga werken (of doe het van het vaste bedrag aan kleedgeld dat je vanaf nu krijgt, maar dan kan je geen kleding meer kopen) als je meer nodig hebt. Zo leert ze met geld omgaan, niet als je haar aldoor geld toestopt als ze erom vraagt.
- onze kinderen krijgen zakgeld, geen kleedgeld en eenmalig per zomervakantie €50 vakantiegeld.

Kaaskopje
Na alles wat gezegd is, spuit 11 :-)

Ik vind vakantie geen reden om méér zakgeld te geven. Een keer een extraatje voor iets waar je achterstaat is natuurlijk nooit verkeerd, maar hoeft niet. Ze zal dus zelf moeten werken voor de luxe van vertier. Dat moet jij en haar vader waarschijnlijk ook.

Knurf
Vera

'Ze werkt niet in de vakantie - dat is HAAR keuze! '

Ze is pas 17, geen volwassene die al een gezin moet onderhouden en de hypotheek moet betalen.

Kaaskopje
Knurf

Wat zijn we het toch vaak oneens, was dat altijd al zo?

Maar een 17-jarige die haar hand ophoudt voor allerlei uitstapjes en festivals zou van mij ook de pot op kunnen hoor. Een 17-jarige is over een jaar of minder 18 en je mag dus verwachten dat de 17-jarige bijna volledig in staat is om over bepaalde zaken na te denken en conclusies te trekken. Waarom moeten je ouders werken voor alles wat jij leuk vindt? Ik vind dat iemand op die leeftijd best een paar weken kan werken. Ik wilde zelf al werken toen ik 14 was, dat was normaal in onze omgeving. Bollenpellen. Rotwerk, maar je kreeg er wel geld door. Mijn dochter popelde om folders te gaan bezorgen toen ze 13 was. De praktijk was iets minder geweldig, we hebben vaak geholpen. De andere dochter had geen haast met vakantiewerk en kwam pas na haar 16de op gang. Maar toen meteen 100 procent inzet.

Knurf
Kaaskopje

'Ik wilde zelf al werken toen ik 14 was,'

Wat me opvalt, is dat jij dingen die jij wilde (of juist niet) vaak als maatgevend beschouwd voor de rest van de wereld. Ik sta daar anders in. Ik werkte ook op mijn 14e, maar ik vind niet dat elke minderjarige dat 'dus' ook maar moet doen. Dat is een groot verschil tussen jou en mij.

Dendy Pearson
Tja

Mijn bijna 17-jarige is op haar 13e begonnen met een krantenwijk, die heeft ze nu nog steeds en in de vakanties, dus ook nu, is ze aan het werk. Om extra dingen te kunnen doen, die belachelijk dure spijkerbroek te kunnen kopen èn ze wil over 1,5 jaar op kamers. Dat gaat ook geld kosten. Van ons krijgt ze 40 euro pm zak/kleedgeld en daar blijft het ook bij.

Dit is hier niets bijzonders. Ik kom haar oud-klasgenoten van de bs nu overal in winkels achter de kassa’s tegen. Erg grappig vind ik dat.

Als een 17jarige kan werken, maar dit niet doet en ervan uitgaat dat de pleziertjes door thuis gefinancierd worden...ik geloof toch dat er dan ergens in de opvoeding iets mis is gegaan.

Kaaskopje
Knurf

Ik heb niet de bedoeling om mezelf als maatgevend te gebruiken, ik gebruik mezelf wel als voorbeeld van ervaringen.

Kaaskopje
Knurf

te snel weggestuurd :-).

Ik heb zelfs een aversie tegen uitlatingen van ouders als 'ik heb deze school gedaan, dat is ook goed genoeg voor mijn kinderen.' Ik vind dat zo'n bekrompen denkwijze. Doe wat je zelf het beste vindt, ik geef gewoon aan hoe ik het zie en gedaan heb. Ik ben wat het onderwerp betreft van mening dat geen enkel kind er minder van wordt als hij of zij de handen uit de mouwen moet steken om eigen geld te genereren voor leukigheden. Ik denk dat de instinker voor ouders met een wat rianter inkomen dan het minimum of net aan modaal, is dat ze denken "ik heb het, dus waarom zou ik kind dan niet verwennen?". Dat mag natuurlijk altijd, maar daarnaast is het heel leerzaam om dat ook niet te uitbundig te doen. Kinderen van ouders die niet zoveel geld hebben dat het er zomaar tussendoor vanaf kan, zullen wel moeten en om eerlijk te zijn vind ik dat ook gewoon 'gezonder' voor hun ontwikkeling.

Knurf
Kaaskopje

'. Ik denk dat de instinker voor ouders met een wat rianter inkomen dan het minimum of net aan modaal, is dat ze denken "ik heb het, dus waarom zou ik kind dan niet verwennen?". Dat mag natuurlijk altijd, maar daarnaast is het heel leerzaam om dat ook niet te uitbundig te doen. Kinderen van ouders die niet zoveel geld hebben dat het er zomaar tussendoor vanaf kan, zullen wel moeten en om eerlijk te zijn vind ik dat ook gewoon 'gezonder' voor hun ontwikkeling'

Ik ben zo'n ouder die zelf geen hobbies meer heeft maar/dus wel alle sporten en leuke dingen voor mijn kind betaalt. Misschien wel juist omdat ik het vroeger allemaal niet had. Omdat ik weet hoe jammer dat is.
Of dat gezond is, zal vanzelf blijken. Al sluit ik niet uit dat ik nog heel lang zal bijdragen aan dingen die mijn kind wil. Dus het kan nog even duren voor mijn kind haar neus stoot ... Als dat al ooit gebeurt.

wil40
Maar ze werkt ook...

Het meisje heeft nu vakantie, gaat daarbuiten naar school en werkt in het weekend. Wat is er mis met haar ontwikkeling?
Er is geen één juiste weg naar zelfstandig worden volgens een pedagogisch boekwerk ofzo.
"Op deze manier is het beter en gezonder", welnee, je doet wat bij je past en wat bij je kind past. Heeft met veel of weinig geld ook niet veel te maken. Verwennen kan op vele manieren.

Koosje
Och

Onze nu 18 jarige heeft/had een knetter dure sport waar wij altijd voor betaald hebben, precies om de reden die knurft beschrijft: zelf heb ik de kans nooit gekregen (sterker nog, die werd gesaboteerd door mijn ouders) en ik heb erg genoten van ons sportend kind en alles wat daarbij kwam kijken. Tuurlijk hebben we andere dingen moeten laten, we zijn niet zo enorm welvarend maar het was het wat ons betreft waard.
Kind is nu heel goed met geld, werkt, spaart en spendeert met een plan en houdt zich eraan.
Ik denk dat het enorm afhankelijk is per kind wat er nodig is om ze gevoel voor geld bij te brengen. Excessen daargelaten natuurlijk.

Dus ik zou met dit soort dingen koersen op wat je ziet/voelt bij je kind: is het zorgvuldig met geld en snapt hoe het werkt stop je eerder wat toe dan wanneer het absoluut niet laat zien met geld om te kunnen gaan.

Kyana
Werken

Ik betaal genoeg voor mijn kinderen qua sport, kleding en ook leuke dingen. Het is echter niet eindeloos. Er is een grens aan wat ik wil betalen. Ik zou wel meer kunnen betalen maar ik vind inderdaad ook dat ze moeten leren werken voor hun geld. Ik vind het onnodig om alle etentjes, festivals, films, uitjes, pretparken en vakanties te sponsoren. Ze krijgen wel wat geld voor uitjes en leuke dingen maar de rest mogen ze zelf bij elkaar werken.

Mijn dochter en pleegzoon werken allebei deze zomer een deel van de tijd. Mijn zoon niet maar voor hem is het sowieso wat lastiger een goed bijbaantje te vinden vanwege zijn handicap. Hierdoor is bijna elk lichamelijk werk uitgesloten. Hij heeft wel mijn hele administratie bijgewerkt en heeft daarvoor betaald gekregen en doet wat andere werkklusjes voor mij. Door het jaar heen geeft hij ook bijles.

Astrid
Kaaskopje

". Ik denk dat de instinker voor ouders met een wat rianter inkomen dan het minimum of net aan modaal, is dat ze denken "ik heb het, dus waarom zou ik kind dan niet verwennen?". Dat mag natuurlijk altijd, maar daarnaast is het heel leerzaam om dat ook niet te uitbundig te doen. Kinderen van ouders die niet zoveel geld hebben dat het er zomaar tussendoor vanaf kan, zullen wel moeten en om eerlijk te zijn vind ik dat ook gewoon 'gezonder' voor hun ontwikkeling."

Mijn kinderen zijn bijna 30 en hebben altijd meegenoten van het geld dat er was.
Ik vind het leuk dat rijkere ouders altijd een sneertje richting ongezond en niet leerzaam hebben, maar helaas zijn mijn kinderen al jong begonnen met bijbanen, hebben gebruik gemaakt van hun intelligentie en zijn heel succesvol. Ik gaf wat kon en mogelijk was en nee hebben ze ook geleerd. De invloed van ouders die projectjes maken is echt beperkt. En als iemand het geld niet heeft moet die niet als excuus gebruiken dat die rijkaards sufferds zijn. Dat is flauw.

AlisonH
Afweging

Hier gaat het als volgt: kinderen krijgen zakgeld en kleedgeld, mobiel wordt betaald net als abonnement van sportvereniging, trainingskleding etc. Buitenlandse reizen van school en voetbalkamp worden betaald, plus extra zakgeld voor onderweg. Van opa en oma krijgen ze 50 euro vakantiegeld. Verder betalen wij op vakantie alles voor ze, en alles wat we samen doen als gezin (film, uit eten, dagje pretpark) betalen wij ook. Al het andere mogen ze zelf betalen, daar zijn zakgeld en baantjes voor. Dingen doen met je vrienden: leuk, doen! Maar niet op mijn kosten, al wil ik bij verre dingen best brengen en halen (jongste) of mijn auto uitlenen (oudste). Iedereen doet dit zoals hij het zelf wil, binnen de mogelijkheden. Een kind dat steeds om geld kwam vragen voor van alles en nog wat zou mij mateloos irriteren. Ga maar werken voor je extraatjes, dat moet ik ook.

Kaaskopje
Astrid

Ik had totaal niet de intentie om te sneren. Jammer dat jij het zo opvat.

Het maakte mijn eigen ouders niet uit of ik werkte of niet. Sterker nog, mijn vader ontmoedigde het een keer omdat ik zo bijziend ben. Dus als ik al werkte tijdens vakanties, was dat omdat ik dat gewoon wilde. Achteraf vind ik het best apart dat wij totaal niet aangemoedigd werden om vakantiewerk te doen. In mijn omgeving was ik geen uitzondering. Pubers die het relatief goed hadden. Vanuit die achtergrond, ben ik van mening geraakt dat het verstandig is voor pubers om werkervaring op te gaan doen in baantjes die er nog niet zo heel erg toe doen. Daar kún je op je snufferd gaan, maar je eten en bed blijven.aanwezig. Dus van twee of drie weken vakantiewerk wordt niemand minder van lijkt mij. Als mijn mening gevraagd wordt zal ik dát dus zeggen.

Kaaskopje
Astrid, oh ja

Ik heb toch nergens sufferds gezegd? Ik noemde het een instinker. Dat is echt iets anders en geen sneer.

Astrid
Sufferds

Je noemde het idd een instinker. Ik vertaal dat naar sufferds omdat het insinueert dat je met geld blijkbaar meer last hebt van domme on-pedagogische keuzes dan anderen. Ik vind het een voordeel omdat je een keuze hebt.

Dees
Tegenovergestelde

Ik zie vaak het tegenovergestelde. We wonen hier in een gemengde wijk maar juist de kinderen van de mensen met een wat hoger inkomen hebben minder dan de kinderen met lagere inkomens. En dat heeft niets met bijbanen te maken.

Overigens vind ik het apart dochter krijgt geld voor het behalen van haar diploma en besteed dat aan leuke dingen in de vakantie en dat wordt afgekeurd. Ze werkt alleen in de zomer zal de binnenspeeltuin gesloten zijn. Ik zou gewoon het vaste zakgeld bedrag blijven geven tot ze 18 is, dat ze zelf verdiend moet beloond worden.

Kaaskopje
Astrid

Dat je instinker vertaalt naar sufferd is toch echt iets wat jij zelf doet. Iedereen kan last hebben van een instinker, zelfs bij de meest intelligente spelletjes. Meestal is dat dan ook niet iets om je voor te schamen, het had iedereen kunnen gebeuren.

Uiteraard is het een voordeel als je iets te kiezen hebt.

Pagina's