Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op
dondon

dondon

19-11-2010 om 07:45

Wanneer condooms en voorlichting?

Ik heb een bijna 12 jarige zoon in groep 8 met een vriendin die al op het voortgezet onderwijs zit. Tot nu toe gebeurt er niets bijzonders in de verkering hoor, is het nog meer het "samen spelen" zoals dat op de basisschool is, en samen rondhangen. Hij weet hoe het zit met sex, en ik probeer op de vragen die hij stelt (en die stelt hij niet veel) open antwoord te geven. Ook condooms zijn al een keertje genoemd. Ik verwacht dat het nog jaren duurt voordat hij iets serieus doet, maar ja, verwacht niet elke ouder dat, om onaangenaam verrast te worden ? Is 12 en groep 8 te jong om condooms in huis te halen en uit te leggen hoe ze werken ? Hoe serieus moet ik worden met mijn voorlichting ? Zoon is oudste thuis en nog vrij onschuldig, vriendin heeft ook oudere siblings en weet dus wat meer....

Dondon


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

zou gewoon hem al een paar condooms geven, kan hij er eens naar kijken en wat mee experimenteren.

Verder, als hij goed is voorgelicht en zij ook dan zie je wel wat er gebeurt. Ik zou iig zelf ook telkens even wat praten met dat meisje, zodat er een band ontstaat waar gesprekken voeren normaal is, over diverse onderwerpen en als het een keer zo uitkomt die ouders een keer spreken.

Kobalt

Kobalt

19-11-2010 om 09:17

Beschikbaar

Ik zou de condooms op een makkelijk bereikbare plek neerleggen. Inderdaad met de boodschap van: bekijk het maar eens hoe het er in het echt uitziet, lees de gebruiksaanwijzing maar. Wie weet of je het ooit nodig hebt?
En dan zou ik wel gaan hopen dat ze nog een jaar of vijf zouden wachten....

anderss

anderss

19-11-2010 om 10:31

Lijkt me niet zinvol

je zegt dat je je zoon goed voorgelicht hebt dus als hij vragen heeft over condoom gebruik stelt hij ze vast. Ik kan me echter werkelijk niet voorstellen dat condooms ergens neerleggen quasi toevallig tot condoomgebruik van je zoon gaat leiden.
Het lijkt alsof je toch twijfelt over de kennis van je zoon toch maar eens een quasi toevallig gesprekje...

Condoom

Als ik bij mijn zoon van 16 al het woord condoom in de mond leg wordt hij al spontaan niet goed. Een tijdje geleden heb ik gezegd tegen hem dat als hij eraantoe is, ik wel een pakje condooms voor hem wil kopen. Dan kan hij er vast mee oefenen.
Nou, je had zijn gezicht moeten zien! "ma, daar ben ik nog helemaal niet aan toe hoor!
Dus ik denk dat 11, bijna 12 jaar wel héél erg jong is hoor.

Gr. Poezie.

Yura

Yura

19-11-2010 om 11:18

Jong

Ik kan me hier niets bij voorstellen hoor. Heb een zoon in de brugklas (net als jouw "schoondochter"?) en een dochter in groep 8. Ze hebben beiden al 2 keer "verkering" gehad, maar dat stelt niet meer voor dan te zeggen dat ze verkering hebben. Er wordt noch gezoend noch een handje vastgehouden noch 1 op 1 afgesproken. Moet zeggen dat de dames in zoons klas wel stukken ouder overkomen dan mijn kinderen. Er staan wel eens wat hordes giechelend voor de deur (zoon ziet er goed uit en is goed in sport, zeer belangrijk op deze leeftijd), maar hij stuurt ze net zo makkelijk weg omdat hij met zijn buurjongetje uit groep 7 aan het playstationnen is of omdat hij aan het leren is. Maar toch heb ik van de dames ook niet het idee dat ze tot veel meer dan giechelen en langs fietsen komen hoor op het liefdespad. Lees wel eens een beetje mee op hyves (ze hebben mij allemaal uitgenodigd), dus ben volgens mij redelijk op de hoogte van het wel en wee van deze beginnende pubers.

Kobalt

Kobalt

19-11-2010 om 11:38

Juist omdat...

'Als ik bij mijn zoon van 16 al het woord condoom in de mond leg wordt hij al spontaan niet goed. Een tijdje geleden heb ik gezegd tegen hem dat als hij eraantoe is, ik wel een pakje condooms voor hem wil kopen. Dan kan hij er vast mee oefenen.'

Maar juist als ze nog jong zijn, is het veel makkelijker om dit soort dingen te bespreken. Omdat het dan allemaal veel filosofischer is. 'Misschien wil je het later wel en dan durf je ze misschien niet te kopen, dus wij zorgen wel dat ze beschikbaar zijn.' Een kind van twaalf vindt het volgens mij best wel interessant om die dingen eens echt vast te houden en goed te bekijken.
Als ze er echt aan 'toe' zijn, wordt het eerder genant, het idee, dat je moeder weet dat je 'het' binnenkort gaat doen.
Tenminste, zo werkte het voor mij vroeger. Mijn moeder kocht geen condooms voor ons, en ik kon me er als jonge puber echt zorgen over maken. 'Hoe moest ik dat nu aanpakken, als ik verliefd zou worden, en ik zou sex willen en ik had ze niet. Moest ik ze dan kopen? Dat zou ik nooit durven. Of hij? Maar dan was ik afhankelijk van hem en dat voelde ook niet goed.' Wat een zorgen.
En we kunnen wel roepen dat twaalf jaar heel jong is. Dat klopt. Maar er zijn toch kinderen die 'het' op die leeftijd al doen. Stel je voor dat ze zwanger wordt... die dingen gebeuren.

Uiteraard

Uiteraard heb ik het er al wel eens eerder met ze over gehad. (Jongste is nu 13) Maar als je een hele tijd niets hoort "opper" je toch voorzichtig maar eens wat. En om zomaar condooms aan te schaffen terwijl ik ze zelf niet gebruik vind ik een beetje duur. Nou ja, hij weet in ieder geval van het bestaan en het belang van ze af. Dus ik hoop dat hij ze (verstandig) gaat gebruiken. Hij weet trouwens ook best waar hij ze moet kopen, dat heeft hij ooit ontdekt toen hij eens (schrik! ) op het mannentoilet van een kroeg kwam. (Vertelde hij me zelf)

Gr. Poezie.

dondon

dondon

19-11-2010 om 13:11

Reacties

Een beetje wat Kobalt zegt : ik hoop eigenlijk dat er nu nog niet zo'n druk op ligt, juist omdat hij er nu nog niet écht mee bezig is. Ik ben bang dat zo'n gesprek een stuk moeilijker zou zijn als hij ze wel echt nodig heeft....

Ja, het is jong, en ik zei ook al in mijn eerste bericht dat ook deze verkering nog niet zoveel voorstelt - ook zij spelen nog gewoon samen en kwebbelen, en sturen elkaar af en toe een verliefde boodschap. Maar ik weet niet wanneer het moment gaat komen dat het wél wat meer gaat voorstellen, en het lijkt me dat het handig is als ik dat moment vóór ben.

Ik denk dat ik ze inderdaad gewoon als "beschikbaar" ga leggen, al is het alleen maar om de indruk te wekken dat het "gewoon" is en niets om je voor te schamen....

Dondon

Sorry hoor...

Ze zijn twaalf! Vind het belachelijk om voor een kind van 12 al condooms beschikbaar te hebben.
Wil je zo graag dat ze al sex hebben? Als je ze klaar legt, is het alleen maar makkelijker terwijl ze er anders misschien nog lang niet aan dachten..
Want naar mijn idee is het helemaal niet gewoon voor een kind van 12 om te beginnen met sex
Toen ik deze posting las dacht ik echt dat het niet serieus bedoeld was maar niemand kijkt er raar van op geloof ik...

dondon

dondon

19-11-2010 om 16:25

@ciska22

Wat een vreemde veronderstelling, natuurlijk wil ik helemaal nog niet dat hij sex heeft ? Ik heb zelfs in mijn oorspronkelijke bericht gemeld dat ik verwacht dat het nog jaren duurt voor hij iets serieus doet.... Wat ik wel wil, is zorgen dat hij weet wat-en-hoe vóórdat zo'n situatie zich voordoet. Want dan heeft hij misschien weinig zin om aan zijn moeder te gaan vragen hoe een en ander werkt.

Maar ik begrijp dat jij het te jong vind. Wat zou jij dan een goede leeftijd vinden om over condooms te beginnen ?

Dondon

Kobalt

Kobalt

19-11-2010 om 16:29

Ciska

Ik heb even snel gegoogled, er is vast wel meer te vinden, maar ik vond onder andere dit:

Volgens de statistieken van 1999 lieten 12.734 vrouwen in België een zwangerschap onderbreken, waarvan:
33 tussen 10 en 14 jaar
1989 tussen 15 en 19 jaar
5979 tussen 20 en 29 jaar
5102 tussen 30 en 39 jaar
630 tussen 40 en 50 jaar

Je kind zal er maar tussen zitten, in deze statistiek. Dan heb je echt spijt dat je er niet voor gezorgd hebt dat ze aan condooms konden komen.
En ik geloof er absoluut niet in dat kinderen eerder sex hebben, als een moeder condooms beschikbaar stelt. Die sex doen ze, als ze er zelf aan toe zijn, dat kan zich verbazend snel ontwikkelen.

Verder geeft dondon zelf heel duidelijk aan dat er geen sprake van is dat haar kind er al 'klaar' voor is. Maar ze is bang dat hij niet meer met haar erover durft te beginnen als het wel zo is.

Dondon

maar doordat je ze beschikbaar wil leggen denk ik zelf dat het dan alleen maar makkelijker is om de eerste keer sex te hebben. Lees nu dat je zoon nog geen twaalf is maar nog maar elf en nog op de basisschool zit.
Het lijkt mij dat je zoon helemaal nog niet aan sex denkt maar gewoon kinderverkering heeft, en als jij begint over het hebben van sex met elkaar dat dat hem zou verwarren.
Mijn oudste is 10 jaar en ik hoop dat het nog jaren duurt voordat ze zover is.
Het vriendinnetje is ouder en heeft al oudere broer/zussen begrijp ik. Straks komt het van haar uit want zij hoort de verhalen natuurlijk ook op de middelbare school.
Maar ik geloof dat ik de enige ben die er zo over denkt...

vrvr

vrvr

19-11-2010 om 20:31

Amai hoor... laat een kind kind zijn!

12j en vinden dat je best condooms kan klaarleggen...neen, echt, daarvan val ik echt van m'n stoel !!!
natuurlijk kan je op die leeftijd al best wel eens praten over anticonceptie ed , maar wat ze nu nog zo naief -zoals je zelf blijkbaar ook kan vaststellen- al onmiddellijk te gaan verbinden met de echte sex en de condooms al lekker klaarleggen op het nachtkastje...dat vind ik echt niet gezond
laat hem op dat vlak aub nog even het als een kind van zijn leeftijd beleven
ok,ze moeten weten wat er moet gebeuren als ze daar wél aan toe zijn, (daar hebben ook de meeste scholen al een beetje hun inbreng in)
Stel je voor dat je zoon op z'n 18e of misschien op z'n 20e nog geen sex gehad heeft, die jongen gaat toch denken dat hij abnormaal is, dat het eigenlijk op z'n 12e in groep 8 al van hem verwacht werd, pffft,
alles een beetje ruimte en tijd geven mag ook
Ik werk in de kraamzorg, heb 1x een meisje van 14 geweten, en 3x eentje van 15.(jonger gelukkig nog nooit !!) En ik verzeker jullie dat deze meisjes echt wel wisten wat voorbehoedsmiddelen zijn, het was eerder de cultuur in huis dat je vroeg met sex 'hoort' te beginnen

Moeder van jong pubermeisje

Moeder van jong pubermeisje

19-11-2010 om 21:58

Jong en sex

Hier een jong pubermeisje van 12. Ik dacht dat ze nog nergens mee bezig was, uiterlijk en belangstelling wezen ook nergens op. Toch was ze eind van het schooljaar volop aan het denken over sex. De trigger was waarschijnlijk een serie jeugdboeken waarin sex steeds belangrijker werd. Een contact via Internet was de volgende trigger. Hoewel wij haar altijd volop geinformeerd hebben, durfde ze toen niets te vragen.
Gelukkig is dat later uitgekomen. Ze is alsnog met ons ouders gaan praten.
Ik heb haar verwezen naar www.sexwoordenboek.nl Daar staat heel veel info die ze zelf kunnen opzoeken als ze daar behoefte aan hebben. De info is eerlijk en open en gaat best ver voor je gevoel als ouder. Maar ik heb liever dat ze veel echte info krijgen, ook al zijn ze nog niet aan alles toe, dan dat ze via internet op sites terecht komen met porno en andere zaken.

tonny

tonny

19-11-2010 om 23:19

Jongen van bijna 12

nu dus nog 11. En dan condooms klaarleggen? Hm, dat lijkt me wel erg rigoreus.

Ben het met anderen eens dat je er beter over kunt praten als ze nog vrij jong zijn en het allemaal nog niet zo speelt, dan wanneer ze 16 zijn of zo.

Ik vind het trouwens wel een wat aparte situatie, een jonger vriendje met een ouder en kennelijk volgens jouw verhaal wereldwijzer meisje. Het kan allemaal ook te hard gaan. Dan kun je wel zeggen 'nou ja, als ze het maar veilig doen' - maar aan veilig zit ook een mentale kant en die is met condooms niet af te dekken. Ik vind dat daar wel eens te makkelijk over wordt gedacht. Heel vaak blijken seksuele handelingen niet door beide partijen evenzeer gewenst te zijn, en als zoiets eenmaal anders gaat dan bedoeld, kan dat erg ingrijpend zijn.

Sterkte ermee. Houd contact en probeer ze wat te coachen. Ze zijn nog zo jong.

anderss

anderss

21-11-2010 om 22:23

Dondon

je moet niet over concooms beginnen maar aansluiten bij je kind: wat zou hij willen weten? Als jij denkt dat hij condooms interessant vind kan je er een kopen om het uit te proberen als je wil dat hij veilig vrijt is het kopen van condooms zeer niet het vertrekpunt.

*bella*

*bella*

21-11-2010 om 23:14

Ach

Volgens mij was ik vrij jong toen mijn moeder me adviseerde om aan de pil te gaan, ze was vast bang. Had toen wel al vriendjes etc. Maar het duurde nog jaren eer ik echt gedrag vertoonde waar de pil me bij zou kunnen beschermen
Dus nee, dat stimuleren zie ik helemaal niet. De huidige cultuur stimuleert toch al enorm volgens mij.
Hier in huis is het nog niet zover. Maar ik kan me zo voorstellen dat ik het blijf doen zoals ik het nu een beetje doe: nu komen ook al een aantal onderwerpen ter sprake en dan zeg ik steeds duidelijk dat het heel onduidelijk is over welke leeftijd dat we het hebben. Je kunt toch gewoon zeggen dat er condooms liggen voor het geval dat, en dat dat 'geval' wel weken of maanden of jaren kan duren? (met de nadruk op jaren, uiteraard!) Het ligt ook zo aan het kind kan ik me voorstellen, en misschien vooral aan de relatie die je samen hebt. Is de relatie erg open dan kun je misschien wachten. Maar verwacht je dat je niet alles te horen krijgt dan lijken me voorzorgsmaatregelen niet echt overbodig. Als mijn zoon een beetje blijft zoals hij is, en dat zal wel dan mag ik straks al blij zijn als 'íe me inlicht over verliefdheden, over sex zal hij niet op een persoonlijke manier willen praten.

mirreke

mirreke

22-11-2010 om 09:20

Waarom geen condooms klaarleggen, terwijl de pil wel wordt vergo

Mijn dochter is aan de pil, die is voor haar gratis. Als mijn zoons gaan puberen ga ik echt wel condooms klaarleggen hoor. Waarom zou zoiets nou wel van zakgeld betaald moeten worden?
Wat nou ook weer niet betekent dat je ze heel vroeg moet gaan aanbieden. Ik zou alleen niet te laat willen zijn, en als je zoon verkering heeft zou ik zeker al wel eens over sex beginnen, gewoon luchtigjes, zonder dat je hem pusht 'die' kant op... Ik vind dat je zeker vroeg genoeg moet beginnen met voorlichting. Hier praten we er wel eens aan tafel over, meestal naar aanleiding van bijvoorbeeld een clipje op tv, of naar aanleiding van biologie op school. Of gewoon, als een van de kinderen er zelf over begint.

Sarcas

Sarcas

22-11-2010 om 17:24

7 procent

Ja, ze zijn jong, en misschien duurt het inderdaad nog jaren voordat ze seks hebben. En misschien ook niet. Hij beslist wanneer hij seks wil, niet dindin, of anderen. Verantwoordelijk zijn is erkennen dat de mogelijkheid bestaat dat het kan gebeuren, en daar iets mee doen. Iets anders dan verbieden of negeren dus
Dindin is de enige die de situatie enigszins kan inschatten. Het kan een gewone kinderverliefdheid zijn, of het kan ‚meer’ zijn.

7% van de 12-14 jarigen heeft ervaring met geslachtsgemeenschap. En dit is ook de leeftijdsgroep die beroerd scoort met anticonceptie. Mede omdat op deze leeftijd het pilgebruik niet hoog is.
(bron: ‚Seks onder je 25e’, Rutgers Nisso Groep)

Als dindind denkt dat het wat meer zou kunnen zijn: Er worden een paar prima adviezen gegeven. Het belangrijkste is inderdaad de zaken bespreekbaar en toegankelijk houden. Een pakje condooms geven zodat hij ze op een voor hem veilige plek eens rustig kan bekijken. En een gesprekje erbij. Hangt erg van je zoon af hoe dat verloopt, maar verzin er maar wat omheen. Ehhh….. Het is net als met een brandblusser, je kijkt hoe die werkt vóórdat er brand is. Ook al heb je helemaal geen plannen om brand te hebben.
Zoiets. En over een jaar (over langer) verversen, want die dingen hebben een houdbaarheidsdatum…

Poezie schreef:
„Een tijdje geleden heb ik gezegd tegen hem dat als hij eraantoe is, ik wel een pakje condooms voor hem wil kopen. Dan kan hij er vast mee oefenen.”

Gewoon doen, Poezie. De kans is niet zo groot dat ie naar je toekomt met de mededeling dat hij er aan toe is.

„En om zomaar condooms aan te schaffen terwijl ik ze zelf niet gebruik vind ik een beetje duur.”

Via veel zorgverzekeringen kan je gratis een bepaalde hoeveelheid condooms bestellen. Ander bij de Dirx, kruidvat, Lidl etc zijn er allemaal goedkope huismerken. Zie het als studiekosten

S.

Kobalt

Kobalt

22-11-2010 om 18:57

Die 7%, dat stond mij nog vaag bij. Ik kon niet zo snel vinden waar dat ook al weer vandaan kwam.
Best veel toch, 7%. ( Mijn zoon heeft adhd, dat komt bij 5% van de kinderen voor.) Veel mensen hier denken dat ze nog veel te jong zijn voor sex. Maar blijkbaar gebeurt het toch.
Dan alsjeblieft, alsjeblieft, alsjeblieft met condoom. Juist jongere pubers zullen die niet zelf durven kopen. Ik vind dat je als ouders dan best wel wat veilige randvoorwaarden mag scheppen, zodat veilig vrijen wat minder ingewikkeld wordt voor ze.
Ik hoop van harte dat mijn kinderen er niet zo vroeg bij zijn! Volgens mij is het beter van niet. Maar die hoop biedt geen enkele garantie. Je moet er niet aan denken dat zo een jong meisje zwanger wordt, toch?

dondon

dondon

22-11-2010 om 21:42

Meer reacties

Allereerst wil ik mezelf even "verdedigen" tegen de opmerkingen dat je het niet hoeft te stimuleren op deze leeftijd.... Ik heb zeker niet het idee dat ik het stimuleer, dat is nooit mijn bedoeling geweest ook. Ik denk ook, zoals eerder gezegd, niet dat hij al wat gaat doen, maar áls hij het van plan is, wil ik graag dat hij weet hoe het veilig kan... Ik geloof echt niet dat hij het eerder gaat doen omdat wij open zijn over voorbehoedsmiddelen ! Er heerst hier geen "cultuur" dat je er vroeg aan hoort te beginnen, en ik ben ook niet van plan een doos condooms neer te zetten met de mededeling dat hij zich uit mag leven !

Ik heb op dit moment met mijn pré puber (nog)een goede verstandhouding. Hij praat nog wel over dingen die hem dwarszitten. Mijn gedachte was gewoon dat een "luchtig" gesprekje (ik ga ze hem heus niet opdringen !) over condooms - misschien een laten zien om eens echt te bekijken en weten hoe het werkt - bij hem beklijft, zodat het onderwerp bij hem niet als "beladen" voelt. Dat kan voor mijn gevoel juist nu nog, nu hij nog niet echt in de pubertijd zit met alle gierende hormonen er om heen. In de hoop dat hij later (ja, hopenlijk over járen) weet dat het belangrijk is om condooms te gebruiken.

Ik lees altijd dat pubers er niet over praten met hun ouders. Dat condooms kopen iets engs is, wat ze liever niet doen. Dat ze onbeschermd vrijen omdat ze niets bij zich hebben. Ik hoop dat als het onderwerp al besproken is vóór het te beladen wordt, en als de condooms ergens in een niet-direct-in-het-oog-springend-achterafhoekje van de badkamer liggen, hij het zonder al te veel zenuwen durft te pakken. Mijn eigen ouders kwamen pas met een pakje condooms op de proppen toen ik al heftig puberde, en ik schaamde me kapot en wou het niet aannemen. Dié reactie hoop ik voor te zijn.

En ja, natuurlijk blijf ik ook gewoon praten, en er zijn voor hem als hij wel uit zichzelf andere vragen heeft.

En ja, natuurlijk krijgt hij ook gewoon lego voor sinterklaas hahaha !

Dondon

vrvr

vrvr

23-11-2010 om 10:05

Lichtzinnigheid vs zelfbeheersing

Deze generatie is al vroeg op de hoogte van voorbehoedsmiddelen, waar ik in dit onderwerp meer van verschiet is de lichtzinnigheid waarin over sexuele opoeding gesproken wordt,
Als bij kind van 12 tussen de lego door vriendinnetje langs komt dat wel aan sex toe is, moet er condoom klaarliggen zodat ze even van bil kunnen gaan...ruw geschetst
Ten eerste vind ik dat ze mogen weten wat de gevoelens rond sex zijn, niet dat als ze merken dat ze wel zin hebben ze in het rond moeten tasten een condoom grijpen en op dierlijke manier zorgen dat ze bevredigd worden...
ze mogen ook wel oud en wijs genoeg zijn om hun condooms zelf te gaan kopen,voor ze aan de volgende stap moeten beginnen, blijkbaar ontbreekt enige zelfbeheersing in de voorlichting bij sommigen
Er naartoe groeien, is volgens mij een voorlichting/voorbereiding welke hier blijkbaar gemakkelijk over het hoofd gezien wordt...
Kinderen leren dat je niet verder/langer moet kijken als op dierlijke wijze op je sexbehoefte in te gaan, enkel naar condoom grijpen welke mama voor je heeft klaargelegd en niet groeien op dit vlak vind ik alles behalve volledige/goede voorlichting
Meer diepgang vind ik een zeer belangrijke voorlichting...

mirreke

mirreke

23-11-2010 om 10:38

Tops, je hebt gelijk!

Ga ik ook doen. (tjee, wat ongeëmancipeerd van mij eigenlijk).

mirreke

mirreke

23-11-2010 om 10:47

Dondon, mijn dochter pubert

en ze praat overal over, ook over sex en lichamelijkheid en verliefdheid en dergelijke, maar ook over het feit dat veel van haar vrienden (stiekem) roken bijvoorbeeld. Haar vrienden weten dat ze vrijwel alles thuis vertelt, omdat ze daar heel open over is en zich niet erom schaamt.
Heel veel jongeren zijn er jaloers op. Die praten thuis niet of nauwelijks, of krijgen geen gehoor als ze wel praten. Wat weer leidt tot verwijdering, terwijl de behoefte juist is om problemen of onzekerheden thuis te kunnen neerleggen. Ik praat ook net zo met de vrienden van mijn dochter als die hier zijn als met onze eigen kinderen. Ze vinden het altijd jammer dat ze dat thuis niet kunnen.
Mijn tip dus: houd altijd alles bespreekbaar, en begin er nu mee (als je dat al niet deed...). Hoe ongemakkelijk je je er zelf soms ook onder voelt. Mijn oudste zoon is 12. Hij speelt soms nog met lego, en soms juist helemaal niet. Dat maakt het voor zo'n kind zelf ook zo ingewikkeld.
En juist door erover te praten kweek je eigen verantwoordelijkheid, vraag je van ze er nou eens over na te denken: laat mij je argumenten maar horen, of vertel mij je twijfels maar. Leer je ze sterker worden, tegen groepsdruk bijvoorbeeld.

mirreke

mirreke

23-11-2010 om 10:48

Hmm tops

Wat ik bedoel is dat ik het ongeëmancipeerd vind dat ik dat nog niet gedaan heb, condooms in huis halen.

anderss

anderss

23-11-2010 om 11:56

Dondon

je verhaal klinkt nu heel anders ter sprake brengen en laten zien of oefenen als hij nieuwsgierig is lijkt me geen probleem las ik je zou beluister lijkt me dat nu inderdaad het juiste moment nu je nog goed contact hebt. Je kind kan weldegelijk met lego spelen en deze interesse hebben dat hoeft niet te beteken dat is interesse in sex met een ander hebben.

Cobi

*KInderen die er met 12, 13 zo vroeg bij zijn, komen meestal niet uit een stabiele gezinssituatie*

Waar baseer je deze uitspraak op?

Sarcas

Sarcas

23-11-2010 om 18:06

Meer cijfers & reacties

@tops
Uiteraard geldt het ook voor dochters, helemaal mee eens!

@kobalt
‚Mijn zoon heeft adhd’
Dan valt ie in de ‚risicogroep’. AD(H)D-ers kunnen wat vroeger dan gemiddeld ervaring hebben. Heeft met de impuls-controle te maken.

@pelle
Van de 12-jarigen hebben 4% van de jongens geslachtsgemeenschap gehqd en 3% van de meisjes.

En voor diegenen die menen dat ze op die leeftijd nog niet met seks bezig zijn:

Ervaringen 12-jarigen:
Masturbatie:
jongens 34%, meisjes 13%

Zoenen:
jongens 46%, meisjes 33%

orale seks:
jongens 4%, meisjes 3%

anale seks:
jongens 0%, meisjes 2%

Cijfers uit rapport Rutgers Nisso, Seks onder je 25e’ dd 2005
http://www.seksonderje25e.nl

@vrvr
Lichtzinnigheid?! In tegendeel! De topicstarter e.a. nemen het onderwerp juist uitermate serieus! Je ‚ruwe schets’ is misplaatst en trekt de zaak uit zijn context. Niemand hier heeft beweerd dat ze gewoon maar seks moeten hebben. Niemand suggereert hier dat het beschikbaar en vertrouwd maken met condooms het enige is wat een ouder kan doen. Je overdrijft enorm.
Ik denk dat de ouders hier juist erg bezig zijn met hun kind(eren) het verschil, en de overeenkomsten tussen lust en liefde uit te leggen. ‚Er naar toegroeien’ is *geen* voorlichting. Voor een jongere is dat een veel te abstracte aanpak. Als ouder moet je benadrukken dat er geen ‚moeten’ is, dat je kind er aan toe is als hij of zij denkt dat ie er aan toe is, ook al hebben alle vrienden en vriendinnen het al gedaan. Maar je moet ook uitleggen dat dat moment best onverwacht kan komen. Dat je het beste voorbereidt kan zijn. Dat je, op een gegeven moment, dient te weten hoe een condoom werkt.
Ja, het zou prachtig en mooi zijn als het allemaal zachtjes van verliefdheid, opgroeien, naar voorzichtig experimenteren zou gaan. Maar dat is idealistisch. En alhoewel er met idealisme niets mis is, hoort er ook een dosis realisme bij. En dat is dat kinderen vanaf 12 jaar en rap tempo hun seksualiteit gaan verkennen. En dat deze jonge kinderen nog niet in staat zijn hierop te anticiperen of de gevolgen goed te overzien. Als ouder is één van je hoofddoelen om veiligheid te bieden, veiligheid om bijvoorbeeld over de dingen te kunnen praten, om te anticiperen op onuitgesproken vragen, (lichamelijke) gevoelens e.d. Als je (jonge) kind bezig is met relaties en je denkt dat seks een rol kan gaan spelen dan neem je je verantwoordelijkheid en doe je je best om complicaties te voorkomen. Dan heb je het over voorbehoedsmiddelen, SOA’s en de hele mikmak. Zeggen ‚Je houdt je maar in’ is een grove ontkenning van de belevingswereld van je kind. Je kind heeft dan helemaal niets aan je.

@tops, @cobi
‚Vind dat niet mijn taak’?
Je bent toch een ouder, een opvoeder? De stelling dat als ze oud genoeg zijn voor seks ook oud genoeg zijn om voorbehoedsmiddelen te regelen is heel volwassen. Maar het gaat over kinderen. En voor hen werkt het dus niet zo. Je meet met één maat, terwijl dit juist één van die gevallen is waarbij je met twee maten moet meten

@mirreke
Go Mirreke! Helemaal mee eens!

@cobi
‚meestal’. ‚in het algemeen’.
Maar niet altijd dus. En dan gaat het niet om een enkeling. Als ouder kijk je naar je eigen kind, als individu. En dan kan je zeggen dat de kans klein is, maar als er tekenen zijn dat je kind wél seksueel actief aan het worden is, dan zal je er toch wat mee moeten doen. je kan moeilijk bij je kind met een tabel aankomen en melden dat het helaas niet kan

Sarcas

Tops ik zie dat anders......

Tops zegt: "Ik regel wel meer dingen niet voor mijn kinderen. Ze maken zelf hun afspraken met ortho en huisarts (inclusief afspraken mbt de pil). Smeren hun eigen boterhammen, kopen hun eigen kleren. Zou niet weten waarom ik dan opeens voor condooms zou moeten zorgen. "
Wie betaald die ortho? En die huisarts? En wie regelt de verzekering die dat betaald? Wie haalt dat brood in huis? En het beleg? En wie maakt er kleedgeld naar ze over?
En ze kúnnen halen is heel wat anders dan je over de schroom heen zetten om ze te halen en je geld eraan besteden waarvan je altijd al te weinig hebt....Dat doen ze pas als ze écht,écht zeker wat van 'plan' zijn.
Hier liggen ze dus ook in de kast.
Voor de 'zekerheid', gewoon bij de shampoo, de doucheschuim etc.
Dochter (oudste) heeft er zelfs een paar 'weggeven' aan vriendinnen en er zeker een jaar mee rondgelopen zonder te gebruiken (in portemonee). En als je niet iets van plan bent ga je daar je goede geld écht niet in investeren! Om ermee rond te lopen zeker...Dadelijk zijn ze over datum voordat je ze gebruikt, zonde geld.
Zó denken pubers.
Je kan van dat geld ook een t-shirtje halen.
Voor ons geld zekerheid voor alles.
groeten albana

Zeker weten.......

Meestal komt die eerste keer pas als je al behoorlijke tijd die hevige lust hebt bevredigd en verkend met iemand (ik bedoel langere periode dus of in puberbeleving langere periode...) zonder dat je daar condooms bij nodig had.
Dat bedoel ik ook met voor de 'zekerheid'.
En heel vaak komt die eerste keer niet wel-over-wogen. Die komt gewoon een keer per ongeluk, in het vuur van de strijd zeg maar omdat de gelegenheid zich voordoet en je in de 'mood' bent op dat moment en als je dan eerst nog dat bed uit moet en naar de drogist lijkt me niet dat veel pubers daar de moeite voor nemen, of de beheersing hebben om het uit te stellen tot een moment dat die drogist bezocht is.
Je portemonee pakken is dan nog wel te doen.
Ik vind daarbij van meer belang in welke fase qua ontwikkeling een kind is dan welke leeftijd. Er zijn gewoonweg kinderen die op 12-jarige leeftijd al stukken verder zijn qua ontwikkeling....Net zo als je dat hebt met lopen en praten en spelen.
Ik herinner me wat meiden bij oudste in groep 8 en dat waren al échte pubers, met alles wat daarbij hoort(ook lich ontwikkeling) en die in groep 7 al ongesteld werden.Terwijl oudste hier nog met de barbies speelde en dat zelfs in de eerste v.o. nog deed
Jongste is al net als oudste. Die speelt ook nog veel...
Ik heb het condoomgedoe dan ook pas later in gebracht. Ergens na de eerste menstruatie en de eerste échte belangstelling voor jongens in.
Dan is het ook nog niet zo 'beladen'.
Oudste wilde er toen ook nog niks van weten, was eigenlijk beledigd zo van "Mam,ik ben pas 14 hoor!" zoiets...
En die liggen er gewoon,altijd.
Ik ververs ze alleen zo nu en dan en houd de datum's in de gaten.
Oudste heeft alleen 1 keer gevraagd of ze er een paar mocht weggeven aan een vriendin (noemde geen namen) want die durfde ze niet te kopen en vriendje ook niet en ze wilden het misschien toch wel een keer doen en die vroeg of oudste dat 'durfde' te halen voor haar.(Oudste is nogal een durfal).
Dus toen oudste vertelde dat ze hier in de la liggen..
Ik heb dat goedgevonden mits ze ze later weer aanvulde want ik vind wel dat ze het zelf moeten betalen (die vriendin dus) en dat zou oudste doen. En daar ga ik maar vanuit.
Jongste(12) is nog helemaal in de speel-fase en ook nog niet ongesteld geweest, maar die heeft de condooms ook al gevonden. Ze zat ze een keer zeer giegelig te bekijken met buurmeisje. Bere-interessant. Zelfs als ze dicht zitten.
Dus die weet er zo vanzelf ook van.
Dat is toch juist prima? Dat ze dat net zo vanzelfsprekend vinden als de shampoo die je in je haren smeert en het ook net zo gewoon gaan vinden? Het is gewoon een soort 'toiletartikel' dat daar ligt voor algemeen gebruik tussen de andere toiletartikelen.
Niks meer en niks minder. En als je het nodig hebt dan pak je het. Zoiets.
En niks als extra aanmoediging of op de zaken vooruit lopen...daar heeft het wel of niet hebben van comdooms niks mee te maken.
Ondanks de aanwezigheid en toegankelijkheid hier van die condooms heeft oudste de eerste keer ook uitgesteld tot d'r 16-de en haar eerste 'echte serieuze vriendje'. Dat was ook de periode dat ze die condooms voor de 'zekerheid' bij zich droeg. Want zij wist ook wel dat het met deze jongen ' anders' en dikker was dan met vorige vriendjes (eendagsvliegen) en dat de 'kans'er ergens in zat dat.......
Of ze die comdooms ook gekocht had en haar toch zo weinige geld eraan besteed had in de periode durf ik niet te zeggen. Ik ben er bang voor. Ze is regelmatig 100% blut écht helemaal geen geld dus. Zeker in de laatste week voor d'r salaris en kleedgeld komt. En zo'n moment kan ze zich ook zomaar dán net op dát moment voordoen.
Overigens is 1 klasgenootje van dochter (bijna 17) op dit moment hoogzwanger.
Nou dat komt ook écht niet omdat die ouders de condooms in de kast klaar hadden liggen hoor!
groeten albana

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.