Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!
Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op

Zeg, wanneer gaan die gasten nou eens lekker uitslapen?

Volle bak vakantie, dagenlang lanterfanterij. En graag laat naar bed. Prima jongens, lekker vakantie vieren en morgen alle tijd om uit te slapen. Not.
Inmiddels zijn mijn zoons 15 en 13 jaar en uitslapen staat nog (steeds) niet in hun woordenboek. Oudste ‘haalt’ tegenwoordig 8,00/8,30u en de jongste met een beetje geluk 7.30u (met adhd en in zijn geval betekent wakker; AAN).
En natuurlijk zijn ze groot genoeg om zichzelf te vermaken zodra ze wakker zijn. En toch vind ik het ergens irritant. Waarom hoor ik alleen maar om me heen dat pubers een gat in de dag slapen? (de zoon van een vriendin slaapt gerust van 23.00 tot 12.00u in de vakantie… dat vindt zij trouwens ook irritant
Soms maak ik me ook een klein beetje zorgen.. slapen ze wel genoeg? (die van 13 haalt vaak maar 8 uur slaap) Het is niet dat ze ‘s avonds omvallen van de moeheid, integendeel. 

Anyway, ik ben benieuwd hoe dat bij anderen gaat. Komen jullie pubers een beetje aan hun slaap? Kan dat uitslaapgen op latere tienerleeftijd nog inkicken? 


Bijtje82

Bijtje82

31-07-2023 om 09:37

Wij worden in de Vakantie meestal allemaal wel zo rond dezelfde tijd wakker. Ik meestal al wel vroeger, maar blijf graag nog even liggen. Maar tussen 9 en 10 is het wel klaar en gaan we ontbijten. Met een enkele uitzondering. 

Alleen de jongste kan echt een gat in de dag slapen als ze de kans krijgt. Zeker als het langer donker blijft. Dan slaapt ze gerust tot na 10u. En dan ligt ze echt wel voor 830u op bed in het weekend.

Neuh, die van mij bijna 18 inmiddels heb ik nog niet op uitslapen kunnen betrappen. 
Staat nu ook om half 8 in de sportschool, is het tenminste een beetje rustig. 

Nee, mijn ADHD zoon heeft dit ook pas gedaan vanaf een jaar of 18. En dan nog maar soms.

het begon hier met intreden van de puberteit dat hun bioritme veranderden en ze savonds steeds actiever werden en sochtends sliepen.  Ik denk eerlijk gezegd dat het niet meer gaat gebeuren als ze al 15 zijn. Dan zijn het gewoon ochtendmensen. (Dochters hebben ook vriendinnen die nooit zijn gaan uitslapen hoor)

misschien kan je een vroege hobby voor ze bedenken. Naar de gym idd of wielrennen ofzo😅

Hier dochter van 11 en die is net om een uur of 10 wakker geworden. Dat is wel pas sinds kort, dat ze zo lekker uit kan slapen. Wij vinden het niet erg, heb nu pas alles klaargezet voor het ontbijt. Wij zijn zelf meestal eerder wakker. Ik rond een uur of 8/8:30 meestal. Dochter gaat ook tegelijk met ons naar bed, rond een uur of 11. Als ze moe is gaat ze gewoon slapen, dat wel. Ze geeft het prima zelf aan.

TDM

TDM

31-07-2023 om 10:33

Onze dochter is 9, maar echt een nachtbraker.
We hebben heel erg veel slaap problemen gehad en nog.
Maar uitslapen kan ze als de allerbeste, ze ligt nu ook nog diep in slaap.

Altijd goede slapers gehad hier. Op vakantie zijn we vaak vroeg naar bed gegaan (22-23 uur) omdat we dan ‘s morgens iets gingen doen en voor 8 uur op moesten. Dochter wilde dat thuis gaan volhouden. Inmiddels is het bijna 11 uur maar ik heb nog niets gehoord uit die kamer Zelf had ik mijn wekker op 09.30 gezet. Te lang slapen vind ik niet fijn meer.

Sommige mensen zijn ochtendmensen, andere niet. Ik ben heel blij dat mijn kind nooit om 5.30 uur al wakker was of zo, lijkt me vreselijk.
Ik zou me er op deze leeftijd niet druk over maken, aangezien ze zichzelf kunnen vermaken. Voor mijn part staan ze om acht uur in de sportschool. 
Uitslapen is geen verplichting of zo. Dochter en ik slapen graag uit, maar ook weer niet tot de middag. Als we net wakker worden nog even samen chillen in het grote bed is wel iets waar we echt van genieten. 

Mwa... voor mij was uitslapen max 9 uur, maar meestal was/ben ik er tussen 8-8:30 wel uit. Ook als het eens na 12-en geworden was. Gewoon mijn bioritme én het was buiten dan vaak gewoon wel licht.

Mijn dochter (intussen ruim volwassen) heeft als kind echt nooit kunnen uitslapen. Rond 5u30 was ze winter en zomer wakker. 
Nu op ruim volwassen leeftijd is ze nog vroeger wakker. Zo rond 4u30- 4u45. 
Omdat ze 40u/ week werkt  gaat ze elke avond rond 21u slapen. 

Mijn oudste dochter en pleegzoon zijn geen van beiden uitslapers, ook nu ze 16/17 zijn nog steeds. Zeker mijn dochter staat heel vroeg op (5:30 in de zomer is heel normaal.) Zij heeft sowieso heel weinig slaap nodig. Pleegzoon staat ook vroeg op en die gaat ook vroeg naar bed.
Mijn oudste zoon is wel echt een uitslaper. Ik ben zelf ook veel meer een avondmens dus ik kan dat beter meevoelen.
Overigens maakt het me verder niks uit want ze laten mij uiteraard rustig liggen. Mijn dochter vindt het heerlijk om 's ochtends het huis voor zichzelf te hebben.

Alles na 7.30 uur zou ik prima vinden. Als ze dan eerst nog een uurtje iets voor zichzelf kunnen doen, kun jij nog tot 8.30 uur slapen. 

ShowyHummingbird30

ShowyHummingbird30

31-07-2023 om 16:03

Ruilen? Die van mij komen voor 12 uur hun bed niet uit als ze niet naar school of werk hoeven. Al sinds hun twaalfde... En duiken er 's avonds ook zelden voor 12 uur in.
Dat botst soms een beetje - ik ben juist een echt ochtendmens.

Ze zijn hier nog relatief jong, bijna 10 en bijna 8, maar standaard wel rond 07:00 wakker ja, als we geluk hebben. Bij pech nog vroeger. Ook in de vakantie. En op de een of andere manier maakt het niet uit hoelaat ze er in gaan, vroeg zijn ze er altijd. 

ik was pas 19 toen ik langer kon slapen 😂.
Daarvoor eigenlijk altijd relatief vroeg wakker. Max 8:00/8:30. Toen ik avond en nachtdiensten ging werken. Veranderde het ritme en kon ik uitslapen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.