Jongvolwassen Jongvolwassen

Jongvolwassen

Lees ook op

Diagnose autisme en rijlessen gaan moeizaam

Hallo ouders! Ik ben een 18-jarige jongen - ik ben geen ouder - en ik vermoed dat ik autistisch ben. Ik vroeg me af of er anderen zijn die ervaring hebben met het diagnostische traject. Zo ja, welke dingen werden allemaal gedaan in het traject? Heeft het voor zelfacceptatie gezorgd?

Ik zit ook met iets anders. Ik weet alleen niet of ik hiervoor een ander topic moet openen, maar omdat het met elkaar in verband staat, heb ik besloten om het in één topic te plaatsen.

De autorijlessen gaan heel moeizaam. Ik ervaar veel stress en prikkels in de auto. Ik kan niet goed overzien wat er op de weg gebeurt; het verandert allemaal heel snel. Ik kan niet multitasken, en dat maakt het heel lastig. Mijn handen zijn helemaal aangespannen en ik zit vol adrenaline die door mijn lijf giert.

Mijn rij-instructeur zei laatst tegen mij dat ik minder moet denken, maar meer moet doen. Ik begreep niet wat hij daarmee bedoelde. Ik dacht: "Hoe denk ik minder na? Wat moet ik meer doen?" Toen hij dat zegde, wist ik niet goed hoe ik erop moest reageren - ik was overprikkeld - dus ik heb niks teruggezegd.

Van mijn ouders had ik een pakket met rijlessen gekregen, omdat ik geslaagd was. Ik durf niet tegen mijn ouders te zeggen dat ik het verschrikkelijk vind om rijlessen te volgen. 
Het sociale aspect, praatjes maken, kan ik niet goed. Ik ben een heel ongemakkelijk persoon. Voordat de rijlessen beginnen, voel ik al veel stress door mijn lichaam; dat komt door het autorijden en het sociale aspect wat ik niet goed beheers. 

Ik weet niet of ik met de rijlessen door moet gaan of moet stoppen of moet overstappen naar een automaat, zodat ik in ieder geval niet meer op het schakelen hoef te letten. De toekomst bestaat uit elektrische auto's, waarbij schakelen niet meer nodig is. 
Mijn ouders hebben veel geld uitgegeven en ik wil hen niet teleurstellen, noch mezelf. 

Ter informatie: ik heb nu ongeveer 10 rijlessen gehad; in het pakket zitten 35 rijlessen. Wat zouden jullie in deze situatie doen? Ik weet het even niet meer. 

Hopelijk is het duidelijk, ik schrijf nogal hak op de tak; structuur toebrengen vind ik lastig. 


Wees eerlijk tegen je ouders en kijk daarna samen naar de optie automaat. Dat scheelt inderdaad en is inderdaad de toekomst.

Ik denk dat je ouders liever hebben dat je nu eerlijk bent dan pas na afloop van het pakket.

de tijd geven. Ik heb geen autisme en na 10 lessen lukte het ook nog totaal niet.  Verwacht minder van jezelf
En je kan tegen je rijleraar gewoon zeggen; ik heb autisme en vind multitasking heel lastig. Dus ik heb liever geen praatjes ondertussen dan kan ik mij beter concentreren 

Overigens als mijn man of bijrijder gaat praten is dat inmiddels geen probleem maar zodra ik terug ga praten dan rijd ik ineens 70km op de snelweg dus ik kan ook beter mijn mond houden

Voor wat betreft de rijlessen: onze oudste is nu enkele maanden bezig en is heeft veel last van faalangst. Hij is daardoor ook vrij gespannen voor de lessen en heeft (op ons advies) gewoon eerlijk tegen de rij-instructeur gezegd dat hij zich moet concentreren op de les en het hem niet lukt om ‘casual’ praatjes tussendoor te maken. Daar werd prima op gereageerd! Dus dat zou je sowieso gewoon kunnen zeggen. 

Verder, bespreek al het bovenstaande toch met je ouders (of laat ze bijvoorbeeld je post hierboven lezen!). Zij zullen je ongetwijfeld willen helpen met alles wat er speelt. 

Sommige rijscholen zijn juist bedreven in het leren aan mensen met autisme. Bespreek het met de instructeur; overstap naar een collega die hiermee bekend is? Fijn voor jullie allebei.

Mijn zoon van 20heeft ook  rijles in een automaat. Hij heeft het te druk in zijn hoofd zegt hij om dat schakelen ook nog te leren....

Zou het je helpen eerst het diagnostisch traject te doen naar autisme en daarna pas verder te gaan met rijlessen? Mocht je autisme hebben, krijg je psycho-educatie (tips en handvaten) om met alle prikkels om te gaan. Je bent meerderjarig, dus een verwijzing voor autisme-onderzoek gaat via huisarts.
Mij is het overigens na een oneindige reeks lessen en 5 keer afrijden niet gelukt, achteraf door autisme.

Ga naar een rijschool die gespecialiseerd is in leerlingen met autisme, zij snappen jou beter. 

Ik heb trouwens ADD en veel lessen nodig gehad. Schakelen ging bij mij niet vanzelf en ik ben na 20 lessen overgestapt naar automaat. Geen dag spijt van gehad en nu rij ik lekker in een automaat! 

Ik vind helemaal niet dat je jouw situatie onduidelijk hebt verwoord. Ik heb jouw OP één maal (zonder ergens een tweede maal te moeten lezen) doorgespit en het was me allemaal duidelijk. Dus, daarover niet onzeker zijn! Ik lees hier andere OP's hoor, op's waar ik kop noch staart aan krijg.

Jammer dat het zo moeizaam gaat. Ik zou open kaart met je ouders spelen, ze zullen het misschien betreuren, maar toch op prijs stellen dat je - als een volwassen kerel - de koe bij de horens hebt genomen en met hen het probleem aangekaart.

Succes met je rijlessen en met heel je leven, geloof in jezelf, dat is het begin van alles!

Groeten uit België

Ik zou ook gaan lessen in een automaat als dat daar kan. Dan hoef je alleen maar te remmen en gas te geven en kan je je vooral concentreren op de verkeerssituaties.  
Overigens heb ik geen ass maar had op mijn 18e wel het gevoel er gewoon nog niet klaar voor te zijn. Wij hadden zelf geen auto vroeger en wilde eerst toch meer als bijrijder ‘ervaring’ opdoen met verkeerssituaties. Goed kijken, meedoen, verkeerssituaties inschatten enz. 
Ik zou tegen je ouders zeggen dat je voor je gevoel er nog niet klaar voor bent en het liever later doet. 
Qua onderzoeken naar ASS: hiervoor kan je bij de huisarts een verwijzing vragen. Dus dat is de beste eerste plek om naar te gaan. 

Eerlijk zijn tegen zowel je ouders als de instructeur. Misschien is een andere instructeur meer geschikt?
Overstappen op automaat is sowieso een heel goed idee, en inderdaad de toekomst.
Tijdens het lessen geen social talk en geen radio. 

En ja, ik ken best veel mensen met ASS die een rijbewijs hebben en al jaren rijden. Net zoals ik best veel mensen met ASS ken zonder rijbewijs.

Dat rijbewijs halen heeft in de meeste gevallen wel veel moeite gekost.

Wees eerlijk naar je ouders. Hier ook bekend met ass en autorijden.
Bloed zweet en tranen. Zelfs paniek aanval gehad. Hij is geswitcht van rij instructeur en toen ging het beter. Voelde zich meer op zijn gemak.
We hebben het ook over automaat rijden gehad toen, maar hij besloot om toch in de schakelauto te blijven lessen.

Overstappen naar een automaat kan veel lucht geven. Mijn ervaring is namelijk ook dat rij-instructeurs die lesgeven in een automaat beter kunnen omgaan met bijvoorbeeld ASS, ADD of faalangst. Daar komen namelijk veel leerlingen terecht die het om een of andere reden in de standaard schakelauto niet lukt.

Sterkte! (Hier ook ASS. Ik heb volgens mij wel 60 rijlessen gehad. Gelukkig hadden mijn ouders geld zat). 

Over 5 dagen zal mijn 22-jarige zoon (met ASS) afrijden voor zijn rijexamen, in een handgeschakelde auto.
Het is niet eenvoudig geweest. Hij zat eerst bij een kleine rijschool maar zijn instructeur was iemand die continu snauwde en bozig deed, enalleen vertelde was fout ging wat een heleboel extra stress gaf. Zijn oudere zus (geen ASS) was om dezelfde reden al gewisseld van rijschool.

Zoon heeft nu ook geen gespecialiseerde instructeur, maar wel een rustige relaxte man gevonden bij een andere rijschool. Hij wilde zelf graag leren schakelen omdat hij de auto van een familielid krijgt als hij slaagt. Hij studeert nog en dacht dat hij zich voorlopig geen elektrische auto kan veroorloven. En als je kunt schakelen  is de keuze in tweedehands auto's veel groter dan die in automaten. Bovendien kan hij als hij zijn rijbewijs heeft ook de auto van zijn vader of stiefvader lenen en in de auto van vrienden rijden als er een BOB nodig is.

Ik raad je aan om het je ouders te vertellen en met hen te kijken of er een oplossing gevonden kan worden: een andere instructeur en/of rijschool, of toch een automaat, of zelfs een jaar of 2 wachten met lessen kunnen een wereld van verschil maken.

Mijn dochters hebben ASS en het verbaast me dat niemand hier die zegt autisme te hebben, een gezondheidsverklaring heeft ingevuld/ moeten invullen. Er zijn zeker punten waarop je moet letten als je ASS hebt.

Lees dit eens:

Tijdens een rijtest kijkt een deskundige van het CBR of autisme negatieve invloed heeft op uw rijgedrag. De deskundige geeft u opdrachten tijdens het rijden. De deskundige let op de volgende punten:

  • Aandacht verdelen. We toetsen of u uw aandacht goed kunt verdelen tussen de besturing van de auto en het verkeer om u heen. Ook in ingewikkelde verkeerssituaties.
  • Automatisch uitvoeren van handelingen. We toetsen of u handelingen om de auto te besturen automatisch kunt uitvoeren, zodat u uw aandacht bij de weg en het verkeer kunt houden.
  • Voorspellen van gedrag van andere weggebruikers. We toetsen of u het gedrag van andere weggebruikers goed inschat. En of u uw eigen rijgedrag hier goed op afstemt.
  • Besluitvorming. We toetsen of u weloverwogen uw beslissingen neemt. En of u daarmee het andere verkeer niet hindert of in gevaar brengt.

Bij de rijtest krijgt u feedback en tips. Deze kunnen u helpen bij de rest van uw rijlessen, uw rijexamen én bij het rijden als u uw rijbewijs heeft. Ook is het mogelijk dat er naar aanleiding van de rijtest een vervolgonderzoek nodig is of dat u een alleen mag rijden in een auto met automaat.Veel goede adviezen zijn hiervoor al gegeven. 
Wat ik nog wil toevoegen: niemand verplicht je om dat rijbewijs te halen. Je kunt ook zonder rijbewijs door het leven. Als het niet lukt, dan lukt het niet. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.