Jongvolwassen Jongvolwassen

Jongvolwassen

Lees ook op
Kaaskopje

Kaaskopje

12-11-2009 om 02:36

Pabo in belgië

Misschien heet het in België anders hoor, maar mijn dochter heeft het plan opgevat om in België naar de Pabo te gaan.
Ze heeft geen Frans in haar pakket, heeft geen Engelse talenknobbel, dus dat is lastig bij internationaal onderwijs... Is het dan een realistisch plan?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Kaaskopje

Kaaskopje

17-11-2009 om 00:15

ze heeft laatst al helemaal uitgerekend wat het kost om met de trein naar zo´n open dag te gaan.

Klaartje

Klaartje

17-11-2009 om 07:28

Ilse l

Wat betreft het nivo van MBO in Nederland heb je niet helemaal gelijk. Als je hogeschool wilt volgen in Nederland heb je minimaal MBO 4 nodig. Dit is niet vergelijkbaar met TSO/BSO. Dat is middelbaar onderwijs waar je na de lagere school naar toe gaat. Hier heb je vergelijkbaar het VMBO. Dit duurt 4 jaar en is onderverdeeld in nivo's. Het hoogste is vergelijkbaar met TSO en het laagste met BSO. Hierna kun je naar het MBO vervolgend op het nivo dat je hebt gehaald, met 1 als laagste en 4 als hoogste. Daarna kun je alleen als je nivo 4 hebt door naar het HBO.
In België kun je met TSO (wel 2 jaar langer) al door naar het hoger onderwijs en zelfs met BSO met het 7e jaar er aan geplakt. Ik denk dat je hier met MBO 4 wel wat hoger in nivo zit dan met TSO. Het lijkt me alleen niet verstandig om in het geval van dochter Kaaskopje de overstap te maken, want dat frans haalt ze nooit meer in...

Maylise

Maylise

17-11-2009 om 22:28

Kaaskopje

Het lijkt me wel heel lastig voor je dochter om die overstap te maken. Echter als ze heel graag wil zou ik haar ook niet ontmoedigen. Niks is onmogelijk tenslotte. Ik zou samen met haar aan tafel gaan zitten en een plan van aanpak maken. Wat ik uit de reacties hier op maak zijn er drie grote mogelijke problemen in mijn ogen:

1) Frans. Dit gaat lastig worden. Jouw dochter heeft al jaren geen Frans meer gehad en als ze VMBO Basis heeft gedaan dan was het niveau natuurlijk ook vrij laag. Dat zal betekenen dat ze waarschijnlijk heel wat in te halen heeft. Ik weet niet hoe taalgevoelig ze is maar uiteraard is het met hard werken vast wel te doen. Ik zou contact zoeken met verschillende hogescholen in Vlaanderen en hun vragen naar het exact het niveau Frans dat ze bij aanvang verwachten. Vraag ook vooral naar welke boeken ze gebruiken. Op Europees niveau worden vaak de indicaties A1 (beginner) tot en met C2 (near native speaker) gebruikt. Dat is alvast een concrete indicatie. Als de school kan aangeven welk niveau ze ongeveer moet hebben kan je dochter misschien een test doen om te kijken op welk niveau ze nu zit. Ik zou er niet officieel voor gaan betalen maar gewoon kijken of er op internet thuis testjes zijn. Dan weet je dochter vervolgens precies welk niveau ze moet bereiken. Dat kan door thuis studie of door cursussen te volgen. Bijvoorbeeld aan de Alliance Française. Niet de goedkoopste maar wel goede kwaliteit.

2) kennis vakken. Je dochter is zover ik lees vrij jong al begonnen met een wat gespecialiseerde opleiding aangezien MBO concreter/professioneler is dan VMB/HAVO/VWO. Dat heeft voordelen maar het nadeel is vaak dat de minder brede opleiding er voor zorgt dat de leerlingen kennis vakken op de middelbare school als biologie/geschiedenis/aardrijkskunde minder uitvoerig krijgen. Ik weet niet hoeverre die vakken belangrijk zijn bij de gekozen opleiding maar het zou kunnen dat ze lacunes heeft op dat gebied. Handigst is om dus contact op te nemen met de hogescholen en te vragen welke boeken zij gebruiken voor die vakken. Dan kan je dochter zelf kijken wat ze voor die tijd nog moet bestuderen/leren.

3) ander systeem. Het systeem in België is anders. Niet slechter maar anders. Dat heeft voor- en nadelen. Het is wel belangrijk om je daarop voor te bereiden. Veel lezen over het Belgische onderwijs systeem, misschien proberen in contact te komen met Belgische studenten of Nederlandse studenten in België enzovoorts. Vooral er niet van uitgaan dat dingen wel hetzelfde zullen zijn.

In jouw geval zou ik dus samen met dochter om tafel gaan zitten en op basis van deze en andere aandachtspunten een plan uitwerken. Eerste stappen kunnen zijn informatie zoeken op internet, mailen met hogescholen, open dag bezoek..... Mocht ze dan nog overtuigd zijn kan ze een studie plan gaan opstellen voor Frans en eventuele andere vakken zodat ze een eventuele achterstand in kan halen. Ook in de gaten houden wat de deadlines zijn voor toelating, welke papieren nodig zijn en waar ze die kan regelen.

Succes voor je dochter in elk geval!

Maylise

Kaaskopje

Kaaskopje

18-11-2009 om 00:43

Wat denken jullie geweldig mee

Ik ga jullie bijdragen uitprinten en aan haar geven zodat ze alles rustig na kan lezen. Ze heeft van 1 school al gehoord wat de insteek moet zijn voor Frans en dat is basis Frans. En dat heeft ze domweg niet. Dus moet ze inderdaad cursussen gaan doen. Ze opperde zelf al dat ze een zelfstudie cursus kon gaan doen, maar dat heb ik afgeraden. Naast alles wat ze al te doen heeft vraagt dat wel erg veel discipline.
Ik ontmoedig haar zeker niet, ik heb wel de neiging haar te vertellen dat ze aan iets onmogelijks begint, maar vind tegelijkertijd dat ik dat eigenlijk helemaal niet kan weten als ze het niet probeert. Ik sta er dan ook gewoon achter dat ze informatie opvraagt en bekijkt of dit echt haalbaar voor haar is. Ze wil nog wel eens iets heel enthousiast opstarten, maar die geestdrift kwijtraken. Het is dus goed dat het nog even duurt voor ze naar een hbo opleiding toe kan, dan komt ze er zelf achter hoe graag ze nog in België wil studeren. Persoonlijk zou ik het al buitengewoon knap vinden als een meisje die op vmbo basis is begonnen via een Nederlandse opleiding onderwijzeres zou worden. Daarvan geloof ik dat ze het kan. Door naar België te gaan legt ze de lat wel erg hoog.

Frans enzo

Je kan in België vaak voor behoorlijke prijzen cursussen Frans volgen. Kijk bv. eens even op http://www.clt.be/home/indexnl.htm.
Als ze echt een laag niveau heeft, zal ze er tijd in moeten steken, maar waar een wil is, is een weg.
Kleine opmerking: dit instituut is erg populair en als ze wil inschrijven, zal ze moeten gaan aanschuiven voor een plaats.

Verder kan ze info opzoeken onder 'lerarenopleinding'. Ik heb wat leraren in mijn familie, dus als je specifieke vragen hebt, laat maar horen.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-11-2009 om 00:45

Pelle

Nee, Limburg is niet hetzelfde als België. Het gaat haar niet zomaar om een omgeving met een zachte g en gezellige mensen.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-11-2009 om 00:46

Sasvangent

Is de lerarenopleiding ook voor onderwijs aan kinderen tot 12 jaar? In Nederland heb je ook de lerarenopleiding maar dat is voor voortgezet onderwijs.

Info

nee, lerarenopleiding is vanaf 12 jaar.

Als je dochter wil lesgeven aan kinderen van 6-12 jaar heet de opleiding: Bachelor in het Onderwijs: Lager Onderwijs (alternatief kleuteronderwijs).

Op bv. deze pagina is een zelftest Frans te vinden: http://www.arteveldehs.be/emc.asp?pageId=6955 of
"Begincompetenties: Eindtermen Frans secundair onderwijs, d.i. niveau B1 van het Europees Referentiekader Moderne Vreemde Talen".
Veel is online te vinden, maar dat weet ze vast wel.

Verwarring

met (alternatief kleuteronderwijs) bedoel ik dat als ze aan kleuters les wil geven, de opleiding heet: Bachelor in het Onderwijs: kleuteronderwijs.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-11-2009 om 12:34

Sasvangent

Dank je wel Ik laat haar alles lezen!

Hilde

Hilde

25-11-2009 om 11:48

Ilse!

Ik was dit draadje even uit het oog verloren, en ojee, wat schrok ik!
Dank je, Ilse, om toch ook even op te komen voor de Belgen (of moet ik zeggen: Vlamingen?)!!
Ook ik zit al lang op dit forum en heb sinds enkele jaren een Nederlandse vriend (Friesland). Bij de Friezen voel ik me thuis, hij voelt zich thuis in Gent (jaja!), maar als ik op vakantie van die echte "Hollanders" ontmoet die de hele camping bij elkaar schreeuwen, bedank ik toch ook.
Ik vind het erg jammer dat hier een hoop vooroordelen worden geschreven die wellicht enkel op van horen zeggen gebaseerd zijn....
Komaan zeg! Er zijn idd veel verschillen tussen Belgen en Nederlanders, ook op gebied van taal, maar om dan zo van leer te trekken. Jammer, hoor.
Zo, dit moest er even uit. En nu ga ik eerst de rest van de reacties lezen.

Hilde

Hilde

25-11-2009 om 12:02

Aanvulling

Ik heb intussen alle reacties gelezen en schaar me helemaal aan de zijde van Ilse.
Het onderwijs in België is idd totaal verschillend van het Nederlandse, maar ik dacht dat "ons" onderwijs (B dus) internationaal toch nog altijd erg hoog aangeschreven staat....
Jaren overdoen is niet meer actueel, met het nieuwe "creditsysteem". Wel is het zo dat er maar twee examenperiodes zijn (en niet om de 6à8 weken), waardoor studenten meer leerstof ineens moeten verwerken. Als je dat niet gewend bent, kan het lastig zijn.
Het onderwijs aan hogescholen is anders dan aan de universiteiten (kleinere groepen, individueler, ...)
Dat er niet met projecten e.d. gewerkt wordt, klopt absoluut niet: mijn dochter had in het secundair bijna alleen maar project- en groepswerken - vond ze soms wel jammer - maar dat kan ook afhangen van de richting die je volgt.
En het Frans is er ook nog. Bijscholen zal zwaar zijn volgens mij.

Nog een positief geluid om te eindigen: in onze dansgroep dansen ook twee Haagse meisjes die in Gent studeren. Het helpt hen om zich "thuis" te voelen als de heimwee naar Nederland te groot wordt. Mooi toch!

Tirza G.

Tirza G.

25-11-2009 om 12:58

Heimwee naar nederland?

Hilde, als Vlamingen en Nederlanders danwel Belgie en Nederland niet of nauwelijks verschillen, hoe kunnen meisjes dan heimwee hebben naar Nederland?

Tirza

Hilde

Hilde

25-11-2009 om 13:17

Heimwee @ tirza

Nou, Tirza, het ene meisje is nog erg jong, nog geen 18, en ze mist haar thuis wel (dus niet Nederland, maar haar familie enzo). Daardoor vindt ze het dansen op woensdag wel fijn, omdat ze daar in een leuke vriendengroep zit en een onderbreking in de - voor haar - lange week heeft. Maar dat zal ook wel verschillen van persoon tot persoon natuurlijk. Ik wilde alleen even wat tegengas geven, dat "die Belgen" dan toch nog zo slecht niet zijn

Hilde

Hilde

25-11-2009 om 13:28

Emma43 (o.t.)

Jouw reactie bij het draadje over Expeditie Robinson deed ook al mijn wenkbrauwen fronsen:
"Ben zo blij dat Kurt eruit is.Dat duel was zo spannend.Ik heb 10 jaar in Belgie gewoond en ben echt terug naar Nederland gevlucht.en dan 3 Belgen die samenspannen,brrrrrr."
en nu blijkt dat je hier ook in dezelfde lijn post.
Wat is jouw probleem met de Belgen? Wat heb je dan meegemaakt? Daar ben ik eigenlijk wel eens benieuwd naar, echt wel.
Hilde

Tirza G.

Tirza G.

25-11-2009 om 16:12

Hilde

Je schrijft het zelf: ze komen dansen omdat ze heimwee hebben naar Nederland. En dan anderen verwijten dat ze onderscheid maken tussen Nederland en Belgie.

Tirza

Hilde

Hilde

25-11-2009 om 16:31

Tirza

beetje flauw om hierop zo door te duwen. Of je reactie is met een dikke , maar dan heb ik die toch gemist.
Ik heb niet gezegd dat ze Nederland missen, maar thuis (familie, ouders, ....). En daarom komen ze bij ons dansen, omdat wij hen ook dat gezellige kunnen bieden blijkbaar. Ik vind dat mooi.
Wat ik al zei: ik wilde een positieve noot brengen, maar blijkbaar is dat ook al niet meer goed?
Ik heb niemand verweten dat ze onderscheid maken tussen Nederland en België, ik was wel - net zoals Ilse - toch behoorlijk in mijn wiek geschoten omdat er wel erg veralgemeend werd en "de Belgen" blijkbaar nergens voor deugden. Een aantal van die meningen waren m.i. nogal ongenuanceerd en dat vind ik jammer, want ik ben hier wel anders gewend.

Tirza G.

Tirza G.

25-11-2009 om 16:47

In the eye of the beholder

Hilde, het spijt me als je je zo aangevallen voelt, maar volgens mij zijn er in dit hele draadje maar 1 of 2 postings waar echt in staat: de Belgen dit-en-dat. Ik schrijf zelf iets over het onderwijssysteem, niet over de mensen an sich. De postings met ongenuanceerde uitlatingen zijn allemaal genuanceerd of geexcuseerd, ik vind het dus ook wel weer een soort van flauw om daar nu nog eens een keer over door te gaan.
Vervolgens schrijf je als je tweede posting in dit hele draadje, dat de meisjes van dansen heimwee hebben naar Nederland. En dáár mag dan niemand wat over zeggen, want dat is flauw. Tja.
Ik krijg toch echt "de pot verwijt de ketel"-gevoel.

Tirza

Hilde

Hilde

25-11-2009 om 16:54

Wat baten kaars en bril

om het bij spreekwoorden te houden.
Eigenlijk wil ik hier helemaal niet meer op reageren, maar ik denk dat sommige mensen wat beter moeten lezen wat er staat.
"Vervolgens schrijf je als je tweede posting in dit hele draadje, dat de meisjes van dansen heimwee hebben naar Nederland. En dáár mag dan niemand wat over zeggen, want dat is flauw. Tja. " Ik heb niet geschreven dat ze van dansen heimwee hebben, net niet!!!!
Ik heb ook niet gezegd dat er geen verschillen zijn, integendeel. Het is alleen flauw om iedereen over dezelfde kam te scheren.
Mijn reacties kwamen idd wat laat, maar ook dat heb ik uitgelegd.
Trouwens, ik heb helemaal in het begin van het draadje ook al gereageerd, omdat ik meen dat ik als Belgische net wel info kon doorgeven aan Kaaskopje, en dus niet alleen van horen zeggen of via-via.
Voilà, en nu zwijg ik.

Tirza G.

Tirza G.

25-11-2009 om 19:45

Hilde

En nu gaat het echt mis. Ik bedoelde niet dat de meisjes van dansen heimwee krijgen. Ik bedoelde "de meisjes van dansen in de zin van: de dansclub/dansavond".
Laten wij het laten rusten verder.

Tirza

Hilde

Hilde

26-11-2009 om 10:41

)

goed idee!!
ach, het was gisteren ook mijn dagje niet
Op naar het volgende draadje!

emma43

emma43

26-11-2009 om 12:39

Hilde(o.t) en erg lang

Hoi Hilde,

Sommige kunnen hier iets duidelijk maken in 1 zin,ik kan dat helaas niet en ik maak er altijd een lang verhaal van.Maar ik wil je best uitleggen hoe ik tegen Belgie aankijk.
Ik ben opgegroeid in een grensplaatje en mijn ouders zijn erg Belgie-minded,dus ik heb altijd dichter tegen Belgie aangestaan dan Nederland.Er was voor mij absoluut geen verschil,als ik als puber met vriendin op vakantie ging en er was een groep Belgen en een groep echte Hollanders in het hotel sloten wij aan bij de Belgen.Dus toen we de kans kregen een stukje grond te kopen in het dorp naast het onze,aar dan over de grens,zagen we geen problemen.We zijn vol goede moed vertrokken en wilde echt intregreren en ik denk dat dat juist onze fout is geweest.We hadden misschien beter meteen "Hollanders" kunnen worden en neerbuigend moeten lachen om de Belgen.Ik deed mijn boodschappen daar,terwijl ik net zo goed even naar Nederland kon rijden,dochter daar naar school enz enz.Ik luisterde zelfs naar Radio Donna!!
Maar afijn,wij hebben daar ervaren dat Belgen vriendelijk doen in je gezicht maar heel anders over je praten als je jezelf omdraait, dat Belgen ook alle Nederlanders op 1 hoop gooien en dat kinderen met de paplepel meegeven wordt dat Hollanders niet deugen en altijd liegen.
Ik zal je voor de duidelijkheid een paar voorbeelden geven en misschien dat je denkt dat dit gevalletjes zijn waar je om moet lachen,maar bedenk je dat wij dit 10 jaar iederee dag meemaakte en dan is het echt niet leuk meer en zie je het niet meer als grapje.
we zochten een verzekeringsagent,man belt,de verzekeringsagent vraagt:komt u uit Holland?Mijn man antwoordt ja en er wordt opgehangen!!!!
Onze vuilnis werd niet meegenomen.Toen de containers kwamen ging ik naar de vuilnisplaats een container halen net als ieder ander.Zitten daar 2 mannen,de 1 zegt ,pak er maar 1 buiten,zegt de ander....awel tis weer een ollander zeker,ze hoeven weer niet te wachten.Waarop ik antwoord dat ik dan graag onder aan de wachtlijst kom te staan,dat het absoluut niet de bedoeling is om en container van een ander mee te nemen.waarop de ene an weer uitlegd dat er 5 mensen op de wachtlijst staan en dat er 10 contaners zijn,dus dat het geen probleem is.En die ander bleef maar zeiken over Hollanders.
De buren hebben een feestje,wij willen in de tuin werken,komen er ineens kindjes naar voren......kijk,daar heb je die Ollanders!!!!!En ze stopten nietwe zijn echt naar binnen gegaan en dan weet je wel hoe de volwassene over je praten.
Mijn dochter is op school nooit geaccepteerd,ik kon overigens niet tegen de manier van lesgeven.Het kind wat het beste was.....en dat is er altijd maar 1,werd vreselijk opgehemeld door de leerkrachten op die school,ook als er wat leuks gedaan werd mocht dat kind het doen,want zij was zo goed!!!!De rest was dan wel heel teleurgesteld en zo krijg je wel heel gefrustreerde volwassene.Het was op de school van mijn dochter erg belangrijk om de mooiste en de beste te zijn,ouders werkte daar ook aan mee,haalde andere kinderen onderuit om hun dochter beter uit de verf te laten komen.Ik ervaar dat waar we nu wonen,in brabant toch minder.
Zo mocht mijn kind nooit meespelen met de kinderen uit de straat,want Ollanders liegen altijd zegt mijn ma,kreeg ze dan te horen.Dochter kreeg daar echt problemen mee,ging belgische vlaggetjes sparen ,alles over belgie,want ik hoor er toch ook bij mam,ik ben toch ook van Belgie????
Kwam ze bij de buren,kreeg burmeisje een snoepje en dan zei hij waar dochter bijstond,maar die Ollander niet.
Ben toen naar de buurman gegaan,hem gezegd dat zijn dochter al heel de dag bij ons was en het nodige gesnoept en gedrinken had,dat ik het erg jammer vond dat mijn dochter erg duidelijk niets kreeg van hem.Hij zegt,jaaaa, maar dat was een grapje(tegen een kind van 7 jaar??????) en tegen zijn dochter.... allee,neem de gij da nu serieus,da moogde nie doen, hee,geef ze nog rap een snoepke.Ik heb hem toen meteen gevraagd wat zijn probleem met ons was.....jaaa met u nikskenie maar awel belgen hebben het zo nie met hollanders hee,maar ge moet datniet persoonlijk opvatten.
Afijn,ondertussen hadden we wel iedere dag alle shit over Hollanders over ons hen.Nieand noemde ons ook bij onze naam.
Onze ander buren hadden een dochter en werkte beide.Buurmeisje kwam iedere dag bij ons na schooltijd,zodat ze niet alleen thuis was,dat was helemaal okee.Kwam ook vaak iets lenen,suiker,koekjes maakt niet uit,ik hielp haar ook als er iets was thuis.Met buren gewoon altijd gezellig praatje over de heg.dochter dacht zelfs toen ze klein was dat buurmeisje haar zusje was. Wij dachten serieus dat we een leuk contact hadden met de buren zitten we op een zomerdag buiten en horen we de burman tegen zijn visite zeggen,jaa die Ollanders van hiernaast.Weet je,dat komt zo misselijk over.
Dit zijn nu een paar voorbeelden,maar dit hadden we iedere dag,dag in dag uit,ollanders dit en ollanders dat,niets deugde.voor onze dochter heel zielig.
Toen we gingen verhuizen en ik afscheid ging nemen van onze lieve overburen hebben die zichzelf zelfs verontschuldigd voor het gedrag van de buurtbewoners.Ik heb hun ook serieus gevraagd wat we fout hadden gedaan,waarom we nooit geaccepteerd zijn,nooit buren zijn geworden,nooit als gewoon'mens'zijn behandeld,maar altijd als Ollander.Ze zeiden het ligt niet aan jullie.Maar het is heel jammer dat jullie je hier nooit thuis hebben gevoeld,wij hebben ons best gedaan,maar ik weet dat de rest voor jullie zwaarder weegt.
Waar ik ,nu ik weer aan de andere kant van het grenspaaltje woon,me vreselijk aan erger, is het feit dat Belgen vinden dat wij een grote mond hebben en dat wij gierig zijn.Dat mag,dat mag ook allemaal gezegd worden,daar mogen wij Nederlanders niets over zeggen.
Maar Belgen vergeten wel zichzelf.Want owee als wij Nederlanders hun aanpsreken over hun gedrag.Kijk ,als ik in Antwerpen loop en ik kom daar een grote groep Nederlandse jongeren tegen die op straat druk lopen te doen schaam ik me als Nederlander ,maar afijn zo staan wij bekent in Belgie,terwijl je ook heel veel rustige Nederlandrs hebt ,hoor.En kom in de zomer een keer naar het zwemad hier in het dorp,waar meer Belgen zijn dan Nederlanders,want het zwembad wordt gewoon geterroriseerd door de Belgische jeugd,die vindt dat als ze in Holland zijn dat ze zich mogen misdragen en een grote mond mogen hebben.
Kom op zondag een keer naar de Albert Heyn hier in buurt,moet je erg vroeg zijn want in no time zijn de schappen leeg,omdat in Nederland artikelen goodkoper zijn.En een grote mond en ruzie maken,niet normaal.Wij hebben nu grote bakken om plastic in te zamelen,in Belgie moet je daar zakken voor kopen,dus wat zit er in onze baken en eromheen.Bergen plastic uit Belgie.Maar het zijn wel de Nederlanders die gierig zijn en het zij nwel de Nederlanders die een groete mond hebben.Maar owee die Belgen in Nederland komen,dan zijn ze nog 10 keer erger dan de Nederlanders en niet 1 Belg die zich daarvoor schaamt hoor.
Tot ik achterin de 20 was,,,heb ik gehouden van Belgie maar nu ik er 10 jaar gewoond heb,heb ik er serieus een trauma aan over gehouden.Ik weet dat er ook andere Belgen zijn,hoor,maar de Hollander-haters hebben het goed verziekt voor me.
Zo een Marcel is een typische echte Belg voor mij.Mooi praten in iemand zijn gezicht en dan vervolgens niet eerlijk zijn.
Nee,geef mij dan toch maar een echte Hollander die het anders en groffer formuleert dan ons,maar het tenminste wel eerlijk in je gezicht durft te zeggen.
Ik weet dat ik erg negatief klink over Belgen, maar dat is het gevoel wat ik nu heb.Ik heb de periode Belgie ook helemaal afgesloten,misschien komt het nog eens zover dat ik een dagje ga winkelen in Antwerpen,maar nu nog even niet.Het is zelfs zo erg dat Brussel voor ons veel dichter bij is dan Amsterdammdat iedereen hier met vliegtuig vertrekt vanaf Brussel,maar dat ik nog liever naar amsterdam rijd.

Groeten Emma.

Hilde

Hilde

26-11-2009 om 13:52

Emma (ook o.t.)

Dag Emma
Toevallig stond er net vandaag in de Vlaamse kranten dat Emma voor het zesde jaar op rij de meest gekozen meisjesnaam in Vlaanderen….. http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=G4M2IT0L4
Ik heb je berichtje erg aandachtig gelezen, en ik word er erg verdrietig van. Alvast toch 1 Belg die zich schaamt…. Wat kan ik daarop zeggen? Jouw verhaal zegt veel over die mensen waar je woonde. Heel erg jammer.
Ik heb een licht vermoeden in welke streek van Vlaanderen jij toen woonde, ........., en dan snap ik het ook alweer wat beter.
Anderzijds herken ik sommige dingen wel, jammer genoeg. Sinds ik een Friese vriend heb, merk ik het ook af en toe – hij maakt er zich graag vanaf met het grapje dat “Friezen geen Hollanders zijn” – maar toch, ik moet toch ook af en toe tegen vooroordelen opboksen. Zo heb ik een buurman die niet wil dat vriend zijn auto parkeert op een bepaalde plaats in de straat (hij komt aanbellen, stopt briefjes tussen de ruitenwissers, …). Vriend mag daar zogezegd niet parkeren, maar dat is dus niet zo. Anderen parkeren er immers ook. Ik vermoed dat buurman Hollander-fobie heeft….
Natuurlijk zijn er ook anderen, je haalt zelf het voorbeeld aan van je overburen, maar je zal het maar meemaken. Nu snap ik je reactie ook wat beter. Ach, ik mag hopen dat ik toch een ander soort Belg ben, anders zat ik ook niet op dit forum. Er zijn verschillen, zeker weten, en zelfs een heleboel, maar dat maakt het ook vaak net zo fijn.
Dankjewel om je reactie toe te lichten, dat apprecieer ik enorm.
Groetjes
Hilde

emma43

emma43

26-11-2009 om 19:32

Hilde(weer o.t)

Hoi Hilde,

Jij bent zeker een andere soort Belg,een goeie!!!
Dat merk ik al aan je manier van uitleggen.Wij hebben waarschijnlijk erg veel pech gehad.
Aaargh,moest nu ook wel lachen om het verhaal van je buurman,zielig eigenlijk.Het gaat gewoon nergens over.
Ik zei ook altijd ,ik ben geen Hollander,ik ben Brabander of Nederlander,maar hoe langer ik in Belgie woonde hoe meer Hollander ik werd.Snap je.....
ach,vanochtend hoorde ik op het nieuws het verhaal van een turks meisje,ze was terug naar Turkije gegaan,ze zei,"ik had Nederlandse vriendinnen,had blond haar,zat op hockey en toch bleef ik altijd de Moslima,ik dacht ik ben weg, bekijk het maar......."en ik dacht"ik snap het meisje"
Weet je,ondertussen heeft 1 Belg mijn hart alweer gestolen......ik vind het heerlijk om naar Milow te luisteren.Ik wist eerst niet dat hij een Belg was en toen ik daarachter kwam,vond ik hem echt niet minder mooi zingen....
Grappig Emma op nummer 1,de naam van mijn zoontje heeft ook op numer 1 gestaan in Vlaanderen,hij heeft een echte Belgische naam,die eigenlijk een oude Friese naam is.Hij moet zijn naam ook altijd spellen of als hij zich ergens voor ingeschreven heeft,verwacht men een meisje.Vindt hij niet leuk!!!!
Mijn dochter heeft echt vlaams gesproken,ze had zelfs de tongval,was zo schattig.Je kunt het nu schijnbaar nog horen,wij horen het niet,maar zij wordt er wel op gewezen.Ze gebruikt ook nog steeds Belgische woorden,zegt het is 10 na 2 ,inplaatst van 10 over 2,parking,gsm.
Ach het is jammer,mijn man had ons huisje helemaal zelf gebouwd,het was echt 'ons'huisje,afijn,nu woont er een jong Belgisch stel in,en zij zijn er gelukkig nu.En wij zijn weer'thuis'

Groetjes Emma.

Hilde

Hilde

28-11-2009 om 14:14

Emma (nu helemaal o.t.)

Mooi zo, dat er toch mensen zijn die het wél met elkaar kunnen vinden. Gelukkig maar. Ik ben er ook al achter dat er veel Nederlanders erg aardig zijn, heb er toch al een aantal vrienden.
Ja, Milow heeft mooie muziek, hé?
Ben benieuwd naar de naam van je zoon; mijn zoon heeft ook een Friese naam (ben ik pas veel later te weten gekomen); het lot doet soms rare dingen. Zijn naam is Jente; wordt vaak Yentel gezegd, of Yenthe!
Dat je dochter op haar taalgebruik wordt aangesproken, kan ik wel snappen. Mijn kinderen corrigeren mij ook als ik "mobiel" zeg ipv "gsm". Een Belgische vriendin van mij woont al jaren in Enschede en is getrouwd met een Nederlandse man. Voor ons klinkt ze erg "Hollands", maar ginder klinkt ze nog steeds "Vlaams".
Enne, woonde jij in de provincie Antwerpen destijds?
Groetjes
Hilde

emma43

emma43

30-11-2009 om 10:03

Hilde

Mooie naam,Jente.Kan trouwens ook voor een meisje.dochter van een kennisje van me heet Yenthe.

Ik vind de Belgische namen zo mooi,Robbe,Jelle,Wout.
Voor meisjes Aike,Issabeau,Nele,Lisa.Onze zoon heet Senne.Past ook echt bij hem.
Ja,wij woonde in het een boerengehucht in de provincie Antwerpen.

Tja,het taalgebruik is heel anders,maar niet minder mooi,ik vergis me ook nog vaak,hoor,ik blijf zelf ook parking zeggen,en jeans inplaats van spijkerbroek.Ook leuk,toen we pas weer hier woonde en mijn dochter werd gevraagd hoe ze heette,stond ze vaak heel vreemd te kijken,want zij was ,hoe noem jij,gewend.We hebben ook echt af moeten leren om niet u tegen iedereen te zeggen.ik was dat ook zo gewend geraakt,leerkrachten hier op school reageerde bijna beledigd als ik u tegen ze zei.mijn dochter zegt altijd nog u tegen iedereen.Toen ze nog klein was en ik ging winkelen in Nederland kreeg ze vaak complimenenten omdat ze zo beleefd was.Een nichtje van mij,opgegroeid in Hilversum,dus sprak echt netjes Nederlands,is met een Belg getrouwd,uit Wallonie, ze spreken Frans tegen elkaar, en woont daar nu al jaren,voor mij spreekt zij helemaal Vlaams,ik hoor niets Nederlands meer en toch hoort men meteen dat ze Nederlands is.

Groetjes Emma.

Hilde

Hilde

30-11-2009 om 10:50

Emma

Senne is een mooie naam die je nu weer meer hoort in Vlaanderen. Ikzelf ben opgegroeid met Senne Rouffaer, de acteur van "Kapitein Zeppos"....
Tja, heten en noemen worden hier vaak door elkaar gehaald en dat is natuurlijk fout, maar jeans/spijkerbroek - tankstation/benzinepomp - hesp/ham dat zijn toch leuke verschillen, waar het ene niet beter is dan het andere.
Het "u"-gebruik is weer wat anders natuurlijk; wij bedoelen niet echt "u" maar zeggen het wel. haha!
Enne, het is niet voor niets dat die ene partij heel erg sterk staat in Antwerpen... als jou dat een troost mag zijn. Het lag niet aan jullie!
Groetjes
Hilde

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.