Jongvolwassen Jongvolwassen

Jongvolwassen

Lees ook op

Praten jullie met je kinderen over drugs(gebruik)?

Hallo daar! 
Momenteel ben ik bezig met mijn afstudeerproject (ik begrijp dat dit een forum voor ouders is), maar ik ben zeer geïnteresseerd in jullie perspectief op dit onderwerp. Mijn project draait om het vergroten van het bewustzijn onder jongeren over drugsgebruik, inclusief de risico's en de wereld erachter. Dit is natuurlijk een uitdagend onderwerp, en ik herinner me dat er in mijn eigen opvoeding nooit echt openlijk over werd gesproken. Het was voor mij vooral een ongemakkelijk onderwerp om met mijn ouders te bespreken. Daarom vraag ik me af: komt dit onderwerp weleens ter sprake bij jullie thuis?

Ik ben vooral nieuwsgierig naar hoe open ouders zijn als het gaat om praten met hun kinderen hierover, en of dit gespreksonderwerp door jullie wordt geïnitieerd of eerder door jullie kinderen.

Peiling

Praten jullie met je kinderen over drugs(gebruik)?
48 stemmen
88%
10%
2%

Het is bij ons regelmatig een onderwerp van gesprek geweest. Eigenlijk al vanaf het einde van de basisschool omdat daar vlakbij en ook bij ons bij de supermarkt op de parkeerplaats gedeald wordt. Dan kwam dat op dat moment ter sprake.

Wat zijn drugs,wat doen ze met je, kost dat nou, is de ene drug erger dan de andere. 
Ik denk dat je dat gesprek net als sexualiteit al van jongs af moet voeren zodat het al een open onderwerp is en je een aanknopingspunt hebt als ouder als je je zorgen maakt. En het dan niet een beladen onderwerp is dat als een roze olifant in de kamer kan hangen.

We hadden het er regelmatig over, maar voor mijn dochter was het een ver van mijn bed show. De zoon van een vriendin, 5 jaar ouder dan mijn dochter, is toen een keer psychotisch geraakt van paddo's. Dat gaf natuurlijk aanleiding om het gesprek wat dichter naar huis te halen. Later pleegde de zoon van een andere vriendin zelfmoord onder invloed van drugs. Mocht mijn dochter al geïnteresseerd zijn geweest in drugs, dan was het toen wel over.
Tijdens mijn dochters studie geneeskunde kreeg ze bij haar coschap neurologie ook te maken met mensen die helemaal van het padje waren door drugs. Ze zei toen: alle tieners met interesse in drugs zouden hier een keer moeten kijken, dat geneest ze direct. 
Datzelfde gold overigens ook voor comazuipen, waarvan ze de slachtoffers op de spoedeisende hulp zag binnenkomen. Soms kwamen er wel eens halfdronken tieners mee met zo'n comazuiper die het allemaal reuze lollig vonden. Die werden daar flink op hun nummer gezet. Het is niet grappig, maar levensgevaarlijk.

Mijn kind is 2 dus nog niet aan de orde, maar mijn eigen ouders praatten er wel over. Ze zijn heel erg anti en geloven niet in recreatief gebruik. Toen ik 12 was moest ik Christiane F lezen als voorlichting. Ze kennen ook mensen  (van heel dichtbij helaas) die echt een drugsprobleem hebben dus drugs is gewoon een no go en met "ja maar af en toe op een feestje..." hoef je bij hen niet aan te komen. 

Ik denk dat er geen onderwerp is waar hier thuis niet over wordt gepraat. Het onderwerp drugs kwam aan bod bij het verlaten vd basisschool. En op latere leeftijd werd er gepraat over bekenden die aan de drugs waren geraakt en hoe gevaarlijk het is als je denkt als puber om "makkelijk" geld te verdienen met het verkopen van drugs. 

JtM

JtM

29-09-2023 om 13:19

Zoon is 6, dus dit is nog geen gespreksonderwerp bij ons thuis. Maar we willen het hier later zeker over hebben. Zijn niet tegen recreatief gebruik maar willen daar wel transparantie over en onze eigen ervaringen etc delen. 

Leanneth

Leanneth

29-09-2023 om 13:24 Topicstarter

Wauw, het verbaasd me echt hoeveel ouders hier wel open met hun kinderen over praten. Mooi om te lezen, ik heb het zelf vanuit huis niet zo meegekregen. Ik vraag me af welke benaderingen jullie denken dat effectief zouden kunnen zijn om jongeren bewust te maken van de risico's van drugsgebruik?

Leanneth

Leanneth

29-09-2023 om 13:26 Topicstarter

JtM schreef op 29-09-2023 om 13:19:

Zoon is 6, dus dit is nog geen gespreksonderwerp bij ons thuis. Maar we willen het hier later zeker over hebben. Zijn niet tegen recreatief gebruik maar willen daar wel transparantie over en onze eigen ervaringen etc delen.

Ik denk dat dit een goede is. Ik heb zelf vroeger weleens een jointje gerookt en nooit durven te vertellen omdat ik bang was voor de reactie van mijn ouders. Pas later vertelde mijn vader dat hij het vroeger ook weleens heeft gedaan, en wat zijn ervaring ermee was. Als ik dat eerder had geweten was het gesprek al veel makkelijker verlopen.

Wij zijn er heel open over. Over onze (vroegere) ervaringen, over risico's en nadelen, wanneer wel en wanneer niet en hoe je eventueel problematisch gebruik merkt en wat je dan kunt doen. Niet alleen over drugs, maar ook alcohol, gokken en gamen. Onze kinderen zijn daar ook heel open in tegen ons.

Kind is hier nog te klein voor, maar later is het zeker bespreekbaar wat mij betreft.

Ik heb het er toen ik al uit huis was wel eens over gehad met mijn ouders. Over drugsgebruik op stap en wat vriendinnen doen. Ik heb gedeeld dat ik wel eens een jointje gerookt had, maar verder nooit iets geprobeerd heb. Dat werd niet geloofd. Dat vond ik wel heel pijnlijk, dat ze én dachten dat ik een leugenaar was én dat ik hoe dan ook wel pillen geprobeerd zou hebben.

ja, wij praten hierover. Zeker omdat vriend ( met adhd) paniekaanvallen heeft overgehouden aan blowen en onze dochter met adhd heel er op haar vader lijkt. 

Wij praten er af en toe over.
Onder drugs valt bij ons ook roken en alcohol.
Altijd aangegeven dat het niet goed voor je hersenen is en dat deze zeker tot je 23 in ontwikkeling zijn.
Dat het veel geld kost en dat je er zeer snel verslaafd aan raakt zeker als je issues hebt, waar je je niet over uit. Dat uiten dus heel belangrijk is.
Foto’s laten zien van rokerslongen en foto’s van voor en na ( bijv crystal meth) 

Gelukkig hebben ze er voor nu geen interesse in. Hoe dat later is geen idee natuurlijk. Ik dacht altijd zolang ze maar niet roken en blowen op de middelbare school. Dat de kans daarna wat lager is om te starten met iets

kinderen van 16 en 20 jaar

Hier ook al vanaf dat de oudste op vo zit hele open gesprekken over alcohol,  roken en drugs. Op de middelbare van de oudste kwam op een onverwacht moment een paar keer per jaar een team met honden om eventueel aanwezige drugs op te sporen. Er is weleens wat gevonden maar nooit in de kring waar dochter veel contact mee had.  Er zat weleens een knul knetterstoned in de klas maar ze is nooit getuige geweest van gebruik.
Hier in de straat wordt flink geblowd bij rijden en er is een wietplantage ontmanteld waarbij ze nu dus weten hoe dat er uit ziet. 
Nu ze beide naar een grote stad reizen voor studie komen ook de verhalen over wat ze zien en ruiken op de stations. Tot nu toe heeft dat voldoende afschrikkende werking.

Ademes schreef op 29-09-2023 om 13:34:

Wij zijn er heel open over. Over onze (vroegere) ervaringen, over risico's en nadelen, wanneer wel en wanneer niet en hoe je eventueel problematisch gebruik merkt en wat je dan kunt doen. Niet alleen over drugs, maar ook alcohol, gokken en gamen. Onze kinderen zijn daar ook heel open in tegen ons.

Zo willen wij het ook doen. Kind is nu 4, dus tot nu toe nog niet echt over gehad. Maar ik merk dat ze over vanalles vragen heeft en die beantwoorden we zo goed mogelijk of we zoeken het samen op. We willen dat ze met alles bij ons terecht kan. Dit onderwerp is daar geen uitzondering op.

Nog niet echt, want dochter is acht. Maar we hebben het wel over dat je niet mag autorijden als je gedronken hebt, waarom dat gevaarlijk is. Dat we een drankje op zijn tijd lekker vinden, maar dat het niet iets is wat je elke dag moet doen of in elke setting en waarom. Niet als in opvoedlessen, maar wel gewoon in het dagelijks leven. 
Drugs zijn wij allebei heel erg tegen en hebben we ook nooit gebruikt. Gokken idem. Maar willen we t.z.t. wel bespreken, want die dingen zijn er in de samenleving en daar moet dochter zich ook op een bepaalde manier toe leren verhouden.

Ik heb niet gestemd, omdat mijn kinderen daar nog te jong voor zijn. Wel is de basishouding van mij en mijn ex-partner dat we zo open mogelijk proberen te zijn. Het is zeker geen gespreksonderwerp wat wij zouden mijden.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.