Home » Forum » Vakantie met thuiswonende jongvolwassenen

Vakantie met thuiswonende jongvolwassenen

19 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Phryne Fisher
Vakantie met thuiswonende jongvolwassenen

Ik sprak laatst een (alleenstaande) moeder die deze zomer met haar jongvolwassen thuiswonende kinderen op vakantie gaat. Een kind werkt sinds vorig jaar fulltime, andere kind studeert en krijgt ruime alimentatie + stagevergoeding. Voor de vakantie moesten de kinderen zelf hun ticket betalen, het appartement betaalt moeder.
Is dat gebruikelijk, om je kinderen zoveel te laten meebetalen aan de 'gezinsvakantie'? Op zich vind ik het logisch klinken, de kinderen hebben een ruim inkomen, maar ik ben het van huis uit niet gewend. Zelfs nu nog betalen mijn ouders als we met het 'oude gezin' een weekend weg gaan.

Silone
wat gewoon is bepaal je zelf

Wij doen het niet zo. Wie met ons meegaat hoeft niet te betalen, wie zelf op vakantie wil, betaalt zelf.

Guera
Poeh

Dat die kinderen nog meegaan. Erg apart. Je kan toch niet in hun portemonnee kijken?

Flanagan
Leerproces

Als de werkende kinderen geen kostgeld hoeven te betalen, is het “sparen” voor een vakantie m.i. een leerzaam proces.

Hier ook eentje die sinds dit jaar vanwege een leerplek maandelijks inkomen vangt. Om bewust te worden van de waarde van geld, betaalt kind een bepaald bedrag als kostgeld. (Genoeg om van te vliegen.)
Dus zelfs als ouders genoeg geld hebben, vind ik het niet vreemd. Eerder leerzaam.

wil40
Het is een alleenstaande moeder.

Geen idee hoe de verhoudingen financiëel zijn maar ik vind het een prima tussenweg om met zijn allen op vakantie te kunnen en het voor iedereen financiëel leuk te houden. Ter plekke wordt er misschien ook nog door moeder getrakteerd op een etentje ofzo, je weet het niet.

Misschien nodigt mijn rijke kind, waar ik minstens 20 jaar voor heb krom gelegen:-) mij wel uit voor een leuk reisje in de toekomst.

Phryne Fisher
Budget

Het was geen kritiek, ik vroeg me alleen af of meer mensen dat doen. Ik kan me zelfs wel voorstellen dat ik het zelf zou doen, als de kinderen wensen zouden hebben die niet binnen mijn budget vallen. In het geval van die kennis gaat het om een eenmalig iets omdat moeder een bijzondere verjaardag viert. Ze zijn al jaren niet samen op vakantie geweest en het wordt ook geen enorm dure bestemming. In dat opzicht vond ik het dus wel bijzonder (niet raar maar bijzonder).

Dendy Pearson
Ligt eraan

Als het mij verder weinig extra zou kosten ( huur huisje bijv) , dan zouden ze niet mee hoeven te betalen. Als het over vliegtickets, groter en dus duurder vakantieverblijf oid zou gaan, dan zou ik het wel normaal vinden als de kinderen hun deel zouden betalen eigenlijk.
Niet als ik ze zou uitnodigen, maar als ze zelf mee zouden willen wel.

Phryne Fisher
Dendy

Hoe gaat dat dan in de praktijk? Op hun 18e zeg je dat ze alleen nog mee mogen als ze zelf betalen? Of kies je gewoon een bestemming die ze niet leuk vinden? ;-)

BO
betalen

Dat je ouders ook nog betalen als er met het gezin wordt weggegaan is natuurlijk niet de maat der dingen. Dat moeten ze maar kunnen betalen. Was hier nooit een optie geweest.

Wij doen het zo: zodra kind 18 is mag het nog wel mee maar WIJ bepalen waar we heen gaan. Eigen extra vakanties worden door kind zelf betaald.

Vorig jaar bleven we in Nederland en hadden we een dermate groot huisje en waren de omstandigheden dusdanig dat het opeens zo was dat we met een kersverse 'schijndochter' in het huisje zaten voor een deel van de vakantie. Ging perfect (kwam ook door die omstandigheden).

Dit jaar heb ik 1 week iets geboekt waar alleen oudste kind bij aan mag schuiven. Omdat hij de tweede week al iets anders heeft heb ik op voorhand gezegd dat ik ook iets voor 3 personen kan boeken en dat hij dan niet kan blijven. Uiteindelijk is het voor 5 personen geworden en heb ik gezegd dat 'schijndochter' mag komen als ze dat wil en als die andere vakantie niet door gaat. Dat zien we dus wel.

Ze mogen dus mee maar wij bepalen als ze 18 zijn. Jongste is 16 dus die bepaalde deze vakantie (locatie). Oudste mag terugvliegen of de trein pakken op onze kosten overigens.

wil40
Tja, wat is "enorm duur?"

Er zijn mensen in mijn omgeving die sowieso niet vliegen met hun kinderen, welke leeftijd dan ook, waarheen dan ook, omdat ze dat te duur vinden.

Dat kan natuurlijk. Ik kan niet in hun portomonnee kijken.

Dendy Pearson
Phryne

Ik weet het echt niet:-)
Ik kan me niet voorstellen dat er jongvolwassenen zijn die met hun ouders op vakantie willen eerlijk gezegt. Onze oudste wordt dit jaar 16 en ik denk dat het de laatste keer is dat ze meegaat.
Het ging mij trouwens niet zozeer om het 18 jaar zijn, maar om het fultime een baan hebben/niet meer naar school gaan. Dan ben je wat mij betreft gewoon “groot”.

Wilgenkatje
Het betreft een speciale vakantie

Die alleenstaande moeder viert een kroonjaar en wil samen met de thuiswonende jongvolwassen op vakantie en de kosten met hen delen. Ze hebben alledrie een inkomen, dus waarom niet samen betalen ? Als de kinderen het een leuk plan vinden, hebben ze het er vast voor.over als cadeau voor deze gelegenheid.

Kenfan
Verschillend

Een weekend weg is van een andere orde dan een hele vakantie, of een week weg. Vroeger gingen we wel eens een weeken weg met de schoonfamilie in een simpel huisje, ergens in Nederland op uitnodiging van mijn schoonouders in een of ander park dat zij uitgezocht hadden. Dat betaalden zij.

Vorig jaar heb ik de kinderen gevraagd of ze er wat voor voelden om de zomervakantie gezamenlijk af te sluiten en welke plek daarvoor handig zou zijn in verband met hun eigen reisplannen. Toen kwamen de kinderen van alle kanten uit Europa aangevlogen. Die reiskosten betaalden zij zelf, wij het verblijf.

Ik ken trouwens zat mensen die voor een bestemmig voor weg kiezen omdat hun twintigers dan nog genegen zijn mee te gaan en op die manier het gezinsleven nog wat rekken.

tsjor
Hoe doe je dat?

'Hoe gaat dat dan in de praktijk? Op hun 18e zeg je dat ze alleen nog mee mogen als ze zelf betalen? Of kies je gewoon een bestemming die ze niet leuk vinden? ;-)'
Nee, dat doe je toch in overleg? Moeder: ik zou willen, maar.... Kinderen: als wij dan .... Overleg over kosten en wensen, waarbij de wens van moeder zwaarwegend is vanwege haar speciale dag. Maar de kinderen ook meepraten vanwege hun budget. Misschien zien zij het als verjaardagscadeau. Niets mis mee.

Tsjor

Yura
Wat leuk!

Wat leuk dat ze dat zo doen. Lijkt me een hele goeie oplossing. Ik denk dat het zowel van de financiële situatie van de ouders als van de kinderen af hangt. In het voorbeeld is het niet ondenkbaar dat het fulltime werkende kind meer verdient dan de moeder, of in in ieder geval meer over houdt (geen eigen huishouden), dus ik vind dit vrij logisch. Had moeder alles moeten betalen hadden ze misschien niet gekund.

Mijn schoonouders hebben ook wat meer te besteden dan mijn ouders. Met beide ouderstellen zijn we naar Disney geweest toen ze 50 jaar getrouwd waren. Mijn schoonouders hebben echt alles betaald. Bij mijn ouders hebben we een deel mee betaald. Gewoon in overleg, we wilden allemaal graag met de hele familie naar Disney, voor mijn ouders was dat te duur om ons uit te nodigen, voor mijn zus was het te duur om het mijn ouders cadeau te doen en ook nog voor eigen gezin te betalen. En zo konden we toch gaan.

Onze kinderen studeren nog, dus wij betalen alles op vakantie als ze met ons mee gaan. Gelukkig gaan ze deze zomer nog mee. Wintersport blijven ze denk ik wel mee gaan, zo lang ze studeren betalen we alles. Ik denk dat als ze fulltime gaan werken ze wel zelf de ski-passen betalen en wij het onderdak (is van ons zelf) en boodschappen. Laatste keer ging vriend van dochter mee, heb ik ook alles voor betaald. Als ze met vrienden op vakantie gaan moeten ze wel zelf betalen. Maar ik vind niet dat dat de norm voor iedereen moet zijn ofzo. Als je het kunt betalen is het toch leuk om je kinderen zo een beetje te verwennen, ook als ze volwassen zijn, maar als het niet kan kan het niet, ook geen probleem lijkt me.

Ik vind dus eigenlijk geen enkele vorm raar, maar wel mooi dat je samen zo een oplossing kunt vinden om leuke dingen te doen.

zebra
ik vind het zeker geen vreemde constructie

die genoemd wordt. Het kan best zijn dat ze op die manier nog wel met zijn allen op vakantie kunnen gaan en dat dit niet mogelijk is wanneer de moeder ook de vliegtickets nog moet betalen voor de jongvolwassen kinderen.
Maar ik kan me ook goed voorstellen dat ouders echt alles betalen, het ligt in de meeste gevallen wel aan de financiële situatie, denk ik.

Coppa
Tijden veranderen

Wij hebben ook altijd de "regel" dat iedereen die meewil op de vakantie die wij als ouders hebben uitgezocht gratis mee mag. Dat is alleen inwonend jong volwassen kind met fulltime baan. Uitwonend kind gaat al een tijdje niet meer mee. Dat zijn wel vakanties in Europa en ook rijden we dan zelf. De jubileum vakanties (met beide kinderen en aanhang), bv stedentrips met vlucht worden ook door ons betaald. Maar stel dat de kinderen nog eens ver weg willen met het hele gezin dan zou ik wel verwachten dat ze bijdragen. Ze hebben allebei een fulltime baan en kunnen het beter betalen dan wij.
Inwonende jong volwassene heeft vader voor volgend jaar uitgenodigd om een week mee naar een gezamenlijke hobby te gaan kijken. Verre reis. Reis wordt helemaal betaald door kind, dat vind ik heel erg leuk dat dat dan ook weer kan.

Tango
Niet bijzonder

Ik zou me er eerlijk gezegd niet zo mee bezig houden. Onlangs ging ik met mijn 18-jarige dochter een weekend naar Londen. Zij betaalde toen een bedrag mee, minder dan de helft hoor. Maar zij en ik vonden dat volkomen normaal eigenlijk. Als je kinderen een vast inkomen hebben dan zou ik helemaal betalen voor henzelf dus niet raar vinden.
En dat volwassen kinderen met een moeder op vakantie gaan, leuk toch?!

even zo
Hier ligt het eraan

We hadden hier de afspraak dat tot 18 jaar alles betaald werd als ze meegingen. Ook bij 1 kind wat niet met ons mee ging maar met ander gezin leverden we een bijdrage. Niet dat dat gezin dat wilde, maar wij vonden dat wel zo netjes.
Komend jaar gaat de oudste een weekend met ons mee, hij betaald zijn eigen vlucht en hotelkamer. Als wij niet gingen, zou hij ook gegaan zijn. Het eten/drinken/uitstapjes zal niet precies verdeeld gaan worden.
Jongste gaf aan dat hij misschien een (deel van) week met ons mee wil. Weten nog niet waar we heen gaan. Het zal dan gaan om een week in huisje. Daar hoeft hij geen bijdrage in te leveren omdat we daar geen meerkosten aan kwijt zijn.
Het is dus echt afhankelijk van de meerkosten.

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.