Home » Forum » Kinderen van slag door zomertijd wintertijd

Kinderen van slag door zomertijd / wintertijd?

42 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
vaderLudo
Kinderen van slag door zomertijd / wintertijd?

Ik ben afgelopen week en deze week regelmatig stukjes tegengekomen op internet en kranten e.d., waarin het ging over dat veel kinderen niet goed overweg kunnen met de overgang van de zomertijd naar wintertijd en andersom. Nu heb ik echter bij mijn kinderen nooit wat gemerkt en ook mijn vrouw zegt dat onze kinderen nergens last van hebben. Ook op mijn werk zeggen collega's dat ze niks aan hun kinderen merken. Letten we gewoon niet goed op of hebben we geluk?

Hoe zit dat bij jullie kinderen? Is het echt zo'n probleem? En wat is jullie mening: Moet de zomertijd / wintertijd afgeschaft worden of mag het zo blijven als het is?

Pirata
went snel

Hier went het snel. We gaan voor de "cold turkey" methode. Een paar dagen wat ontregeld en daarna gaat het al goed.
Van mij mag het best verzet worden, maar liever een half uurtje.

Vesper Lynd
Heerlijk

Van de zomertijd ben ik een half jaar van slag (echt waar!). Nu loopt mijn bioritme weer gelijk met de klok. De kinderen hebben ook nergens last van. Dus ja, ik wil wel van die zomertijd af.

Aagje Helderder
Nou

mijn kinderen zijn er niet zo van van slag, dat hebben ze in de basisschoolleeftijd bij ons meer met de overgang naar de zomertijd. Dat het dan lang licht is en dus nog geen tijd om naar bed te gaan in hun beleving.

Ik ben degene die bij iedere wisseling een week tijd nodig heeft om goed ingesteld te raken. Maar ik red me daar uiteindelijk gewoon mee.

Wat betreft jouw tweede post: van mij hoeft het niet te worden afgeschaft. Ik houd wel van de lange zomeravonden.

Aagje

bieb63
Ach

Zelf heb ik nergens last van. En met, vroeger, kleiner kind, anticopeerde ik daar ong een week van te voren op: per dag 10 minuutjes eerder, of later naar bed.

Kaaskopje
Graag zo houden

Toen de zomertijd werd ingesteld heb ik denk ik twee jaar niet los kunnen laten dat het eigenlijk een uur vroeger was dan de klok aangaf. Om 10 uur dacht ik dan 'eigenlijk is het 9 uur'. Maar verder vond ik het een fijne uitvinding en dat vind ik het nog steeds. Steeds meer ook eigenlijk. Zodra het gaat schemeren en donker wordt, zie ik minder goed (nog minder... ), dus ik tel de dagen tot het weer rond 8 uur 's avonds licht is en de zomertijd helpt daar een handje bij.

De enige wezens hier in huis die even om moeten leren schakelen zijn de honden. Die beginnen nu om kwart over 7 's ochtends en half 5 's middags met voervragende ogen naar ons te kijken onder het slaken van héle zielige piepjes. Hónger!

Pug
kinderen nergens last van

Gewoon normale tijd naar bed (tussen 19:00 en 19:30) en ze waren op de normale tijd wakker (rond 7:00).
Ze zijn 7 en 10.

De dagen daarvoor gingen ze iets later naar bed, want het was vakantie.

Angela67
ik zelf

en elk jaar vergeet ik het weer, dat ik er 'last' van heb. dus nu voor de tweede ochtend een uur eerder wakker. Gisterochtend snapte ik er niets van, waarom toch? Nadat ik dit topic las viel het kwartje nog niet (ik dacht dat het aan de verwarming lag, omdat ik de tijd van de thermostaat nog niet heb kunnen verzetten). Maar het is gewoon mijn lijf dat om 7 uur wakker wil worden, dus om 6 uur. Ik kon vanochtend wel weer een beetje inslapen maar niet van harte. Zal morgen wel weer iets beter gaan.

Het feit dat het 's ochtends weer licht is doet mij veel plezier, dus alleen dat kadootje van een week (2 weken?) utistel vind ik prima. Verder geen mening over tijden.
gr Angela

40er
Vesper

Ben ik dus niet de enige! Zomertijd heb ik ook echt moeite mee om aan te wennen. Wintertijd dus niet! Krijg altijd te horen dat ik me aanstel... maar gelukkig zijn er dus meer.

Van mij mogen ze de zomertijd afschaffen hoor!

Jasmijn
ook wakker

Ik heb al oudere kinderen en die slapen het liefste iedere dag uit, maar ik herken het nu voor het eerst bij mezelf, ben sinds de klokwisseling een uur eerder wakker dan nodig is (en dan slaap ik lekker nog even verder) maar vandaag voelde ik me inderdaad na dat uur enorm uitgeslapen en ben ik maar gaan douchen ;-)
Een uur over is voor mij helemaal niet erg, heb er in de zomertijd volgens mij geen last gehad, kan me er in ieder geval niets van herinneren.

Triva
niet afschaffen

Dan wordt het veel te vroeg donker in de zomer en wordt het 's ochtends veel te vroeg licht. Daar heb je toch helemaal niks aan?

Als het wisselen zo'n probleem is: dan maar het hele jaar zomertijd. Misschien went het dan?

Kaaskopje
Triva

Strak plan! :-) Nooit meer om 5 uur al donker...

Astrid
ja het hele jaar

zomertijd, strak plan, ik doe mee.

Het is in de zomer even wennen een weekje (voor mij dan) om vroeger wakker te worden maar dat went daarna wel.

In de winter ben ik van slag. Ik kan al dagen niet in slaap vallen, lig tussendoor gerust 2 uur wakker en word op zomertijd wakker.

Gek, ergens, want ik ga al laat naar bed en nu ben ik zo door de war dat ik een uur later dus nog steeds niet moe ben; je zou denken dat dat naar bed gaan goed moet gaan.
Als ik dat omreken zou ik momenteel om 2 uur zomertijd naar bed gaan. Van 3 uur tot 5 uur klaarwakker liggen en vervolgens nog een uurtje doezelen en vervolgens ben ik, avondmens, om 6 uur manisch wakker.
Nee, van mij dan maar de zomertijd. Week doorbikkelen en het is weer klaar.

Kaaskopje
Astrid

Ik verbaas me daar dit keer ook over. Ik merk totaal niet dat ik langer wakker ben.

Wilgenroosje
Altijd zomertijd

Het lijkt me heerlijk. Nooit meer wintertijd. Iedere dag een uurtje langer licht. In Rusland hebben ze tot een aantal jaar geleden permanente zomertijd gehad. Dat is na een paar jaar weer afgeschaft, o.a. omdat de mensen klaagden dat het in de winter 's morgens te lang donker bleef.

Het is ook nooit goed. ;-)

Maar ik ben voor de permanente zomertijd.

Puck
Nergens last van

Wij hebben in ons gezin geen van allen last van de zomertijd/wintertijd. Ook de kinderen toen ze klein waren hebben er nooit last van gehad.

Tonny
wintertijd, heerlijk

veel fijner.

Mijn vader mopperde vroeger dat het tijdgevoel al wat verstoord werd toen bij de bezetting (? of was het een ander moment? ) de middeneuropese tijd werd ingevoerd, terwijl Nederland daarvoor net wat te westelijk op het continent ligt. De zomertijd doet er nog een schepje bovenop.

Ik vind er niks aan als de zomertijd begint, dat voelt vervelend. Maar wintertijd - heerlijk.

lieverdje
geef mij maar wintertijd:-)

Als we het hele jaar zomertijd zouden hebben, is het in december wel heel laat licht 's ochtends. En ik heb niet zoveel problemen met een iets kortere zomeravond, dan kunnen gezellig de tuinfakkels aan:-) Ook nu vind ik het wel gezellig dat het vroeg donker is.

Maar ik zou er wel voor zijn om terug te gaan naar het hele jaar wintertijd. Ik ben (tegen mijn zin) een avondmens en als het donker is buiten wordt ik wel sneller moe 's avonds.

Vogel
Een uurtje langer licht?

De daglichtperiode verandert echt niet hoor, door het verzetten van de tijd.
Hier nemen we een weekje de tijd om te wennen, en de overgang naar zomertijd verloopt wat moeizamer dan naar wintertijd. Hoe ouder de kinderen worden hoe minder last ze hebben.
De katten schakelen inderdaad nog het moeizaamst om, die zijn gewend aan vaste voedertijden.
Wat mij betreft schaffen we het hele circus af, maar ik begreep dat daar weinig kans op is omdat het niet heel veel prioriteit heeft op de Europese politieke agenda.

Wilgenroosje
Haha Vogel, scherp

Klopt. Je hebt net zoveel uur daglicht. Het wordt alleen een uurtje later licht en dus ook een uurtje later donker. Het is dus tot een uur later licht, of het wordt een uur later donker. Wat je wil.

Maakt mij niet uit, maar de bedoeling van de zin "een uurtje langer licht" was wel duidelijk toch?

mirreke
went snel

Ook toen kids klein waren viel het mee. Ik zette vroeger de klok 's avonds al terug, gingen ze eerder naar bed die avond.

Naar zomertijd inderdaad iets moeizamer, maar nooit bijzonder vreselijk geweest.

Zelf vind ik het nu, nu het 's ochtends weer wat lichter is, veel prettiger om vroeg op te staan.

Maar als men echt zou willen dat de klok niet meer verzet wordt, dan wil ik wel graag dat het permanent zomertijd zou blijven. Heerlijk die lange avonden als het 's avonds langer licht is (in de zomer dus). Dan neem ik de donkere winterochtenden wel voor lief.

Wilgenroosje
Overigens...

heb ik wel een hekel aan vroege donkere avonden en vandaar mijn voorkeur voor een permanente zomertijd, maar ik heb nog nooit last gehad van de omschakeling naar zomer- of wintertijd. Daar ben ik dan kennelijk weer helemaal niet gevoelig voor.

Jaina
Geen seconde last van

Nooit last van gehad. de kinderen ook niet. Ik ga ook niet elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed dus het verschilt sowieso per dag wanneer ik ga slapen.
Ik vind de zomertijd/wintertijd prima. Zomers is het zo vroeg licht dat je niks hebt aan dat extra uur in de morgen (zelfs met zomertijd is het al om 5 uur licht) en 's avonds is dat extra uur zeker welkom. In de winter is het juist handig dat het niet al te laat licht is 's ochtends. Dus prima om het zo te houden.

Half a twin
Deze viel wel mee

In het voorjaar ben ik altijd een week in een soort van jet-lag als het weer zomertijd wordt. Heb echt moeite met het er aan wennen. Nu ben ik weer helemaal in balans de tijd klopt weer met mijn interne klok.
Afschaffen van de zomertijd? Nu! Meteen! Lijkt me heerlijk als dat niet meer gaat gebeuren die klok heen en weer draaien. Dochter is net als ik man en zoon hebben er minder moeite mee.

Vogel
@Wilgenroosje

Natuurlijk begreep ik wt je bedoelde, maar het is zo relatief. Als we de klok niet meer verzetten zeggen we heus niet: goh, vroeger kon je tot 10 uur 's avonds zonder licht aan te doen. Althans, het lijkt mij dat dat vrij snel went.

Wilgenroosje
Vogel

Dat is natuurlijk ook zo. Maar dat neemt niet weg dat ik - als ik zou kunnen kiezen - meer voor een uurtje later donker zou kiezen, dan voor een uurtje eerder licht. Maar goed, die keus hebben we niet en ik heb verder geen last van "bijwerkingen" door het verzetten van de klok, dus wat dat betreft vind ik het allemaal wel best hoor.

Maar...als ik mocht kiezen. ;-)

Marjoleine64
Nergens last van

En de kinderen ook niet, nooit gehad ook. Ik vind het altijd zo'n onzin da mensen last zouden hebben van een uurtje verschil. Een jetlag is al gauw meerdere uren zowel op heen als terugreis van een vakantie, en daar piept niemand over, dat doet men graag. Van een jetlag wordt overigens gezegd dat je rekening moet houden met een dag mer uur tijdsverschil om het op te vangen. Dus de overgang van winter/zomertijd zou in een dag opgevangen moeten kunnen worden door de meeste mensen.

Half a twin
Marjolein

Hoe kan jij nu oordelen dat het onzin is dat mensen last hebben van een uurtje verschil? Van winter naar zomertijd ben ik echt een week brak, moet volgens mijn interne klok een uur te vroeg uit bed, met het verschuiven van eetmomenten moet ook mijn medicijninnamemoment opgeschoven wordenik vind het helemaal k.....! Ik ben nog nooit naar een andere tijdszone op vakantie geweest, bewust niet , omdat ik geen zin heb in dat brakke gevoel. Zonde van de vakantie.
In die vakantie heb ik zelf een keuze, het kan maar het hoeft niet. Niet meedoen aan zomertijd is geen optie, heel Nederland doet mee dus je moet wel, werktijden, schooltijden je kunt niet later of eerder komen, omdat je er niet aan mee wil doen.
Echt van mij mag het afgeschaft en of zomer of wintertijd dan de tijd wordt dat maakt me niet uit maar dan ben ik van die nare omschakeling in het voorjaar af.

Marjoleine64
Maar

Maar Half a twin, hoe doe je dat dan in de vakantie, of een weekend? Slaap je dan nooit eens wat korter of langer? Dat is toch ook al snel een half uur of meer verschil met je dagelijkse ritme? Dat is wat ik bedoel, dat er zoveel vaker gemakkelijk een uurtje geschoven wordt met bedtijden, en als het dan verplicht is dan is het plotseling vreselijk moeilijk. Natuurlijk weet ik dat er mensen zijn die ook in het weekend vroeg wakker worden (ikzelf ook).

Half a twin
Op tijd op.

Ook in het weekend sta ik op tijd op, zodat ik op ongeveer normale tijd mijn medicijnen kan nemen. Ontbijt dan wel alleen (met de dikke zaterdagkrant) als de rest van het gezin nog slaapt. Drie uur na mijn pillen in de avond vallen mijn ogen dicht dus 23.00 lig ik op een oor. Met goede regelmaat gaat het met mijn gezondheid het beste. Dat is een feit waar ik al bijna 30 jaar mee leef het is niet anders.

Triva
een week brak?

Nou dat vind ik wel meevallen hoor. Waarom begin je niet een week van tevoren met 5 min opschuiven en dan de week erna nog eens 5 min en je bent er al.

Pagina's