Herfstvakantie tip: prachtige vakantieplek midden in de natuur mét luxe accommodaties!
Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op

Wie kiest wat je gaat eten?

In het topic over tradities wordt vaak genoemd dat een jarige mag kiezen wat er gegeten wordt. Daardoor vroeg ik me af hoe het dan normaal gesproken gaat binnen gezinnen. Wij waren (zijn) een eenoudergezin met twee kinderen. Toen ze klein waren mochten we alledrie twee dagen per week kiezen wat we wilden eten. De voorwaarden waren dat het gezond moest zijn (met groente) en dat we het alledrie moesten lusten. De zevende dag was afhaal of pizza. Ik had er niet specifieke regels voor, of althans kan ik ze me niet herinneren, maar ook op je verjaardag ging het gewoon op die manier. Bij uit eten mochten ze kiezen wat ze wilde, als we voor de gezelligheid uit eten gaan, ga ik niet miepen over groente.
Tegenwoordig zijn we nog maar met zijn tweeën, jongste kind is 19. We stemmen dus meestal af wat we eten, of hebben Hello Fresh die we samen kiezen. Voor de volledigheid, als ik bij mijn vriend ben, bepaal ik wat er op tafel staat. Hij vindt alles prima (tot op heden is het nog maar een keer voorgekomen dat hij iets echt niet lekker vond en dat was een sausje).
Hoe gaat dat bij jullie?


Degene die kookt. En die kan best vragen: wat wil je of willen jullie eten vanavond? Dat is meestal omdat de kol geen inspiratie heeft. 

Zaterdag patatdag. En de rest van de week mag iedereen roepen wat ze willen eten (gezonde opties). Ben al blij dat ik met die suggesties 2 dagen vol krijg, de rest verzin ik doorgaans noodgedwongen zelf maar.  

mut

mut

01-04-2024 om 21:44

Jarige familieleden mogen kiezen voor die dag. Op andere dagen kiest degene die kookt.

Hier ook degene die kookt. Ik vraag hier weleens rond of iemand een voorkeur heeft, deze moet dan wel in de categorie gezond vallen. Heb zelf ook vaak geen inspiratie, maar mijn kinderen zijn ook makkelijke eters. 
Een keer in de week is het besteldag Dan mag iedereen kiezen wat ie wilt.

Hier is het vaak wel een gedoe. We hebben vaak beiden geen inspiratie. En onze smaken liggen ook nog eens een eind uit elkaar. Vaak kiest degene die boodschappen doet en dat ben ik meestal. Maar soms heb ik echt geen inspiratie en laat ik partner kiezen of stuur ik hem naar de supermarkt. Wij eten wel regelmatig mee met familie dus dat scheelt weer wat keuzestress.

op vrijdagavond vraag ik aan zoon: op welke dagen wie mee eet. Dan vraag ik of hij nog bepaalde dingen wil eten die week en dan maak ik een weekmenu. 

Elke dag kook ik doe ik boodschappen en bepaal ik. Man haalt soms zelf iets van een speciale buitenlandse keuken in de buurt waar ik niet goed in ben. Kinderen en man mogen meebepalen maar kunnen of weten het niet. 

Ik maak telkens het menu voor twee weken. Vraag wel aan partner en stiefzoon of er iets is dat ze zeker willen eten.

Nooit over nagedacht. Ik doe de boodschappen, dus ik bepaal wat er gegeten wordt. Dochter mag af en toe kiezen, man vind alles prima. En als ik eens wat maak wat iemand niet lekker vind, dan schrap ik dat gerecht uit mijn Pinterest/picnic app met recepten.

Ik maak een weekmenu, koop aan de hand daarvan de boodschappen en kook. Dus ik bepaal meestal wat we eten. Soms is er een verzoek van man of kind, die plannen we dan in de week erna in.

Iedereen zegt hier ideeën voor het eten voor de komende week en dat laat ik dan bezorgen door AH. Er is verder geen vaste regel voor ofzo, ik ben allang blij dat ik het niet alleen hoef te verzinnen. 

Ik maak een week menu en vraag aan man en dochter of ze suggesties hebben. Dochter kookt ook regelmatig. Ik plan in wat op welke dag gemaakt wordt. Ik houd dan rekening met welke andere activiteiten er nog op een dag gepland staan. Op een drukke dag dus niet iets wat veel tijd kost. Ik let erop dat er veel variatie is. We lusten heel veel dus ik vind het niet moeilijk en kook graag. 
Toen mijn kinderen klein waren vroeg ik ook regelmatig wat ze wilden eten en meestal waren het gewoon gezonde gerechten een enkele keer vroegen ze om pannenkoeken. Het zijn altijd goede (groenten) eters geweest.

Ik, altijd. 
Als ik het lief vraag, een recept aanlever en alle ingrediënten in huis zijn, wil mijn man nog wel eens koken. Erover nadenken, plannen, inkopen doen kan hij allemaal niet 

Hier doe ik meestal de boodschappen, in grote lijnen bepaal ik daarmee wel wat er op tafel komt. Vaak vraag ik wel of er wensen zijn, vooral ook omdat ik niet altijd inspiratie heb om te bedenken wat we zullen eten. Ik doe dan boodschappen voor 3 echte gerechten en koop er nog een lading verse maar goed houdbare groentes bij die daar wat bij passen. Dan eten we in de loop van de week die 3 gerechten en later een ratjetoe van eventuele restjes met verse toevoeging (bv. overgebleven rijst gaat in een nasi, als er winterwortel is overgebleven eten we iets mexicaans waar dan ook weer wortel ingaat). 
Man vindt het altijd leuk om van wat er op dag 7 (of 10) nog over is aan allerlei losse ingredienten  iets bijzonders te maken. En dan herhaalt zich dit.

Kortom, ik geef een ieder gelegenheid input te leveren voor het weekmenu en ik vul aan.
En bij verjaardagen mag de jarige kiezen, wat er aan avondeten op tafel komt en welke taart er gebakken gaat worden. Of wanneer iemand voor langere periode naar het buitenland vertrekt, geslaagd is voor het rijexamen of ... nou ja, vul maar aan. 

Man en ik samen, als we op zaterdagochtend de boodschappenlijst (en dus het weekmenu) maken. Heel af en toe vragen we de kinderen of ze iets in het bijzonder willen eten. Ze mogen na een maaltijd wel altijd aangeven of het een blijvertje was  

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.