Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op
Barvaux

Barvaux

20-04-2015 om 07:40

Zwemdiploma duurt te lang

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3967772/2015/04/20/Ouders-klagen-zwemdiploma-halen-duurt-veel-te-lang.dhtml

Ja het helpt echt door te zeggen dat twee maal per week sneller gaat...


Eens

Ik ben het er wel mee eens. Het duurt allemaal zo lang dat maar weinig ouders de motivatie hebben om door te gaan voor C. Mijn jongste zwemt bij een goed bekendstaande zwemschool in kleine groepjes maar het lijkt wel alsof zij iedereen zo lang mogelijk willen laten lessen om zoveel mogelijk geld te verdienen (à 16 euro per les).

Zo zit er een meisje in zijn groepje dat duidelijk veel beter en sneller zwemt dan de rest, maar denk maar niet dat zij versneld door mag naar het volgende badje. Terwijl een badje overdoen hier heel gebruikelijk is. Het is zo ondoorzichtig dat het al snel riekt naar geldklopperij.

Bedrog

Toen mijn kinderen op zwemles zaten begon net het grote zwembadprivatiseren en veranderde de badmeester van gemeentelijke loondienst (zoon) naar zelfstandig ondernemer (dochter).

Dat was direct merkbaar in de tijd die het kostte om een diploma te halen.

Diploma A hebben we met dochter nog vol gehouden, maar B leek in die nieuwe context onhaalbaar. Het voelde werkelijk als geldklopperij. We zijn afgehaakt.

Limi

Limi

20-04-2015 om 09:50

wil je kort?

Dan moet je je kind pas op zwemles doen als het 6 of 7 is.

Als het 4 of 5 is, duurt het over het algemeen gewoon veel langer.

En er zijn ook verschillende redenen waarom zwemscholen goed bekend staan. Staan ze goed bekend bij zwemverenigingen omdat ze kwalitatief goede zwemmertjes afleveren? Of staan ze goed bekend bij ouders omdat je maar 1x hoeft te klagen en je kind wordt doorgeschoven naar de volgende groep?

Ik heb jaren geleden les gegeven bij zo'n zwemschool. Daar kreeg je voortdurend kinderen in je groep gezet die het niveau nog niet hadden, maar ja, anders zouden ze op het schoolplein klagen dat het allemaal zoooo lang duurde en dat zou klanten kosten.

Laatst bij de vereniging was er ook een moeder boos dat haar kind niet mocht afzwemmen (haalde het gat niet), want ze had meer kinderen en ze zat al 4 jaar iedere week in het zwembad. Alsof je een kind dat niet aan de eisen voldoet maar een diploma moet geven omdat het anders zo vervelend is voor een moeder die zelf heeft gekozen voor 3 of 4 kinderen. Echt absurd, sommige mensen.

De meeste ouders zonder zwemachtergrond zien ook helemaal niet of hun kinderen kwalitatief goed of slecht zwemmen. De snelsten zijn niet altijd de besten, en degenen die steeds aan de overkant stoppen om te kletsen zijn ook wel eens degenen die technisch het beste zwemmen en waarbij je je dus helemaal geen zorgen hoeft te maken of ze de afstand wel halen. Maar die ouders komen dan wel van de tribune af...

Ad Hombre

Ad Hombre

20-04-2015 om 10:07

Anderhalf jaar teveel?

Ik heb per kind straks drieenhalf jaar (begonnen met peuterzwemmen) in het zwembad rondgehangen. Heb ik geen spijt van want ze leren goed zwemmen en zijn niet bang voor het water. (was bij mij op die leeftijd wel anders)

Aangezien mijn ventjes precies 3,5 jaar verschillen zitten we dus straks aaneengesloten zo'n 7 jaar in het zwembad! Da's pas opoffering! Vier jaar is niks!

We hadden ook nog kunnen wachten want op school krijgen ze hier ook nog zwemles vanaf groep 3 (of 4?). Maar ja, de wijk zit vol water en we wonen op een kunstmatig eiland, met een sloot naast de tuin dus dat maar liever niet.

Ja. Veel te veel

In mijn tijd leerde je zwemmen in de zomervakantie.
Het overdekte bad heeft de cursusduur verlengd.

Je kunt verder eindeloos diepzinnig discussiëren over zwemles
Zie ook http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20130903_00722051

hier

hebben de kinderen snelcursussen gedaan: A in 5 maanden, 2 uur (achter elkaar) per week. B in een vakantie in 1 week (2 uur per dag) en C in 3 maanden, 2 uur per week. Met diploma garantie.
Eén van onze kinderen heeft de B cursus 2 en een half keer gedaan voor hij het onder de knie had, maar dat heeft ons dus geen cent extra gekost.
Bij deze cursus kun je voor A trouwens pas starten als het kind 5 jaar is.

Charis

Charis

20-04-2015 om 13:02

Hier

Heeft oudste zoon A, B en C binnen twee jaar gehaald. Hij begon toen hij zes was. Lessen kostten 10 euro per les van een uur. Dat was vier jaar geleden.

Jongste heeft nu A en B binnen en is bijna klaar met C. Begonnen toen hij precies vijf was. Ook ruim binnen twee jaar. Les kost nu 11,25 per uur.

Het valt mij eerlijk gezegd op dat ouders hun kinderen steeds jonger op zwemles doen en dan klagen dat het zo lang duurt. Toen mijn oudste begon was de minimumleeftijd vijf. Nu bij hetzelfde zwembad is dat al vier. Tel uit je winst.

creabea

creabea

20-04-2015 om 13:03

te jong

kinderen zitten toch ook gewoon veel te jong op zwemles? Wij zien dat bij onze kinderen; de oudste lieten wij later beginnen met zwemles (om te voorkomen dat hij min. 2 jaar over zijn A-diploma zou doen). Hij heeft -overigens nog niet snel- zijn A en B diploma in 1,5 jaar tijd gehaald. Bij de tweede zijn we overstag gegaan om hem eerder te laten beginnen (met bijna 5 jaar), want hij wilde zo graag, is motorisch vlotter dan zijn grote broer, en voor de oudste was de zwemles eigenlijk te kinderachtig en viel hij uit de toon. Maar ook bij nr.2 duurt het al 1,5 jaar en diploma A komt eindelijk in zicht.

Naar mijn mening komt het inderdaad door de commercialisering van de zwemles. Aan alle kanten krijgen we aanbiedingen voor 'leuke' spaardingetjes, extra zwemdagen (die ook extra geld kosten uiteraard) en het zwembad spiegelt voor dat het A-diploma gemiddeld 1 jaar duurt. Dat is gewoon niet waar. Ik ken geen een kind dat het A-diploma binnen het jaar heeft gehaald, maar des te meer die er 1,5-2 jaar over doen. Ook hier zijn er vlot zwemmende kinderen die maar niet doorstromen, en als de ouders daar wat van zeggen (of dreigen te stoppen met zwemles) kan het kind ineens wel door. Er zijn ook teveel kinderen met zwemles (of te weinig afzwemmomenten, à 6x per jaar). Bij het laatste diplomazwemmen waar wij bij waren, lagen er meer dan 80 kinderen in de file in het 25 m. bad. Grote drukte bevordert de doorstroom in de badjes natuurlijk ook niet.

vlinder72

vlinder72

20-04-2015 om 13:07

ja. zucht

Zoon 1. 2,5 jaar voor A, B en C
zoon 2. 2 jaar voor A, B en C
Dochter 3. 1 jaar voor A en B
zoon 4. 1,5 jaar voor A en B. Hij is nog bezig voor B

Ik vind het ook veel te lang duren. Ze moeten ook zoveel onzin dingen doen. En waarom uberhaupt dat afzwemmen. Dat kost zoveel tijd. Geef een kind gewoon een diploma als ze eraan toe zijn. Dat proefzwemmen en afzwemmen op vaste data is zo zonde van de tijd. Mijn kinderen hebben ook niets met zo'n feestje bij het zwembad.

Katniss

Katniss

20-04-2015 om 13:18

Och ja

Mijn oudste heeft eerst 2 jaar in badje 1 gezeten bij een zwemvereniging. Niet zo duur, grote groepen, en met de insteek 'ze moeten het wel leuk vinden'. Mama vond het na 2 jaar niet meer leuk en dochter ging alleen nog met veel drama naar zwemles, dus toen hebben we een pauze ingelast. Bij (strenge) zwemschool nummer 2 heeft ze vervolgens in 4 maanden haar A gehaald, en toen waren we er wel klaar mee.
Jongste had binnen 15 maanden A en B, en wilde toen niet verder voor C. Dat vond ik ook wel best zo, ook gezien de inmiddels behoorlijk gestegen prijs (60 euro per maand voor twee lessen per week).

Katniss

Katniss

20-04-2015 om 13:20

Twee keer per week

Volgens mij zijn er maar weinig zwemscholen waar je maar 1 keer per week les krijgt, dus het is een beetje apart advies.

Noet

Noet

20-04-2015 om 13:28

Nou

er gaan steeds meer zwemscholen naar 1x per week over omdat ouders geen 2x per week in dat zwembad willen hangen wegens te veel gedoe. Half uurs lessen worden dan vaak 1 uurs lessen of 45 minuten.

Pien

Pien

20-04-2015 om 13:28

Hier

Ken ik juist geen zwemscholen waar je 2x/week lest.

Oudste had 1x per week 45 minuten les en heeft 1jr9mnd over zijn A gedaan. B heeft hij nog niet, na een vervelende aanvaring met de zwemjuf/zwemschool.

Middelste zit op een andere zwemschool, duurder, maar met lessen in groepjes van max 5 kinderen. Hij heeft 30 min per week les.

Ik denk dat we komend jaar Oudste (wordt deze zomer 8) daar zijn B gaan laten halen. Hij zwemt nu prima, maar wil dat zelf wel graag. En ergens voelt dat ook wel veiliger.

vlinder72

vlinder72

20-04-2015 om 13:31

katniss

Bij ons in de stad zijn alleen maar zwemscholen met een keer in de week zwemles.

Limi

Limi

20-04-2015 om 13:34

in mijn tijd

Ging dat ook gewoon in een overdekt zwembad hoor Zelfs in mijn moeder's tijd.

Ik kan me alleen niet herinneren dat ik ook dingen als borst- en rugcrawl moest doen voor A en B. Dat scheelt ook een hoop lestijd.

De NRZ gaat trouwens meer eisen stellen aan zwemlesaanbieders, waardoor er wel een hoop zullen verdwijnen of veel duurder worden. En dan vooral eisen die niets te maken hebben met de inhoud van de zwemles, maar met randzaken die over het algemeen nu ook al geregeld zijn, maar die dan nét weer iets anders moeten, want een hoop geld kost.

guera

guera

20-04-2015 om 14:05

vlinder

Helemaal eens. Dat afzwemmen.Wat een gedoe en stress voor kind. En het is maar 4 x per jaar ofzo waardoor je zo onnodig een maand langer door aan het lessen bent terwijl kind het allang kan. Ik merk wel heel veel verschil in kwaliteit. Hier is weleens een vriendje uit het water gehaald omdat zwembad dacht dat ie geen diploma had vanwege slechte zwemmen. Maar goed geen idee of dat dan praatjesmakerij is.
Afzwemmen mogen ze van mij ook afschaffen

creabea

creabea

20-04-2015 om 14:10

diploma zelf kost ook nog geld

dat is het ook nog met afzwemmen, het kost (hier) ook nog eens iets tussen de 25 en 30 euro.

toevallig

Toevallig in het Parool van afgelopen zaterdag een stuk over een zwemschool die snelcursussen aanbiedt op vakantielokaties. Twee weken lang bij het Gardameer zoonlief iedere ochtend een paar uur in het zwembad, en dan is het diploma geheel of bijna (leeftijdsafhenkelijk) binnen.

Ook in Nederland worden trouwens in de vakantie snelcursussen aangeboden.

De gewone praktijk in Amsterdam is trouwens eens per week les gedurende 3 kwartier. Dochter is een mooie illustratie van de stelling dat je niet te vroeg moet beginnen: begonnen eind augustus, toen ze 5,5 was, en ze mag nu afzwemmen voor A. Ze is een maand geleden 6 geworden. Bij zoon waren we zelfs nog later, maar dat was niet helemaal de bedoeling.

Ik weet het niet zo met die nadruk op de noodzaak van B en C. Krijg ook een beetje 'wij van WC-eend adviseren WC-eend' gevoel. Zelf heb ik ook alleen maar A, en het vroegere A is een stuk minder dan het huidige A. En ik zwem niet slecht. Gewoon groter en sterker worden verbetert de zwemprestaties namelijk ook al flink.
Aan de andere kant: partner heeft ook alleen maar A en zwemt daadwerkelijk tamelijk belazerd . Maar als hij te water raakt zal hij niet verzuipen, en daar draait het wat mij betreft maar om.

Groeten,

Temet

vroeg of laat komt er verwarring

Het zal wel aan mij liggen, maar ik krijg van die vroeg en laat discussies altijd zomer- en wintertijd verwarring.

Temet "Dochter is een mooie illustratie van de stelling dat je niet te vroeg moet beginnen: begonnen eind augustus, toen ze 5,5 was, en ze mag nu afzwemmen voor A. Ze is een maand geleden 6 geworden."
Is dat nu lang of kort? Had ze eerder of later kunnen/moeten beginnen?

Limi schreef eerder:" Dan moet je je kind pas op zwemles doen als het 6 of 7 is. Als het 4 of 5 is, duurt het over het algemeen gewoon veel langer."

Dat bedoel ik maar. Dat zwemmen heeft dezelfde kenmerken als kleuteren en het komt ook uit dezelfde traditie: dat kinderen pas vanaf een jaar of 6/7 in staat zijn om instructies op te volgen/te werken.

Katniss

Katniss

20-04-2015 om 15:06

Kracht en uithoudingsvermogen

Mijn oudste haalde haar A-diploma pas op haar 9e, maar had naadloos door kunnen gaan met afzwemmen voor B (op dezelfde dag). Ze zwom zoveel krachtiger en met meer uithoudingsvermogen dan het gros van de 5/6-jarige kleuters die voor B gingen. Ik had het eigenlijk ter plaatse moeten vragen, dan hadden we die ook maar binnen gehad

Ad Hombre

Ad Hombre

20-04-2015 om 15:10

Afzwemmen

Hmm, ik weet het niet, ik vind dat afzwemmen juist een leuke eerste examenervaring voor een kind. Een ritueeltje zoals ze ze later meer zullen meemaken. Een bevestiging dat je in die 1,5 a 2 jaar een echte nieuwe vaardigheid hebt geleerd in een lesomgeving.

@Lavell

Bij zwemmen is het geloof ik (ik ben maar een amateur, maar ik heb er jaaaren lang naar gekeken) ook een kwestie van spierkracht. Het gaat een stuk makkelijker als je wat sterker/ouder bent.

Miriam

Hoe jonger het kind is als het met zwemles begint, hoe langer het iha duurt voor het diploma binnen is. Waarmee niet gezegd is dat de eindtijd - het behalen van een diploma - later ligt dan bij een kind dat later begint. Een kind dat met 4 begint en er anderhalf jaar over doet heeft zijn diploma op een jongere leeftijd dan mijn dochter, maar heeft daar wel twee keer zo lang over gedaan. Wat iedereen meer tijd (en geld) kost, en dat was waar het draadje over begonnen was.

Wie vroeger begint, heeft vroeger zijn diploma. Wie later begint, heeft sneller zijn diploma.

En het heeft vziw niet zoveel te maken met het mentale, het kunnen opvolgen van instructies, maar met spierkracht en motorische vaardigheden, zoals Ad Hombre ook al zegt. Bijkomend verhaal is ook altijd dat heel jonge kinderen die met zwemmen beginnen het kunstje ook veel sneller weer verleren als ze een tijd niet zwemmen - geen idee of dat waar is, maar het zou natuurlijk best kunnen.

Dat oudere kinderen het relatief makkelijker hebben zag ik ook toen zoon afzwom. Hij was ruim 8 en daarmee een stuk groter dan de kleintjes uit dezelfde groep. Hij kwam met éen zwemslag stukken verder dan veel van zijn groepsgenoten, dat had weinig met een superieure techniek te maken, maar alles met een grotere lichaamslengte.

Groeten,

Temet

overkill

Ach, wat zal ik zeggen. Op elk potje past wel een dekseltje. Zo kun je bij elke stelling wel een passende gedachte vinden.

Maar die van die spierkracht zwemt volgens mij het doel van zwemles voorbij.

Dat is namelijk dat ze met alle kracht die ze hebben zichzelf weten te redden bij mogelijk onbedoeld te water gaan. Dat negen jarigen meer kracht hebben dan vijf jarigen is een open deur.
Negentienjarigen doen het nog beter trouwens

Kunnen zwemmen, diploma waardig zijn, is een nogal arbitrair gegeven.
Diploma's vergelijken is wel leuk

Mijn diploma A gaat werkelijk over waar het voor nodig is:

a. gekleed te water gaan van de bassinrand met sprong naar keuze en aansluitend daarop 25 meter zwemmen met zwemslag(en) naar keuze.
b. te water gaan van de bassinrand met sprong naar keuze en aansluitend daarop 75 meter borstzwemmen met zwemslag(en) naar keuze en 50 meter rugzwemmen met zwemslag(en) naar keuze.
c. te water gaan van de bassinrand met sprong naar keuze en aansluitend daarop 1 minuut watertrappen.

(vastgesteld beschikking van de staatssecretaris van onderwijs en wetenschappen en de minister van cultuur, recreatie en maatschappelijk werk d.d. 1 augustus 1968 werden de eisen voor het diploma a vastgesteld.)

Sinds het zwemonderwijs is private handen is bemoeit de staatssecretaris zich niet meer met de eisen.
Voor een A diploma moeten kinderen nu
Eisen zwemdiploma A

Gekleed zwemmen
1.Vanaf enige hoogte te water gaan met een voetsprong voorwaarts; na het bovenkomen aansluitend
2.15 seconden watertrappen, gevolgd door
3. 12,5 meter schoolslag, onder een lijn door duiken, een halve draai om de lengte-as en
4. 12,5 meter enkelvoudige rugslag; proef afronden met
5. zelfstandig uit het water op de kant klimmen.

In badkleding
1. Van de kant te water gaan met een sprong (een kopsprong heeft de voorkeur), direct gevolgd door (zonder boven te komen)
2. onder water zwemmen door een gat in een verticaal in het water hangend zeil dat zich op 3 meter van de (start-)kant bevindt.
3. 1.50 meter schoolslag, proef afmaken met
2. 50 meter enkelvoudige rugslag.
4.1. In het water afzetten van de wand, direct gevolgd door
2. 5 seconden uitdrijven op de borst, aansluitend enkele meters schoolslag, waarna
3. 5 seconden drijven op de borst
5.1. In het water afzetten van de wand, direct gevolgd door
2. 5 seconden uitdrijven op de rug, aansluitend enkele meters enkelvoudige rugslag, waarna
3. 10 seconden drijven op de rug.
6. In het water afzetten van de wand, aansluitend 5 meter borstcrawl.
7. In het water afzetten van de wand, aansluitend 5 meter rugcrawl.
8.1. Van de kant te water gaan met een sprong naar keuze, gevolgd door
2. 60 seconden watertrappen met gebruik van armen en benen, waarin 2 keer, al watertrappend,een hele draai om de lengte-as gemaakt wordt.

marie

marie

20-04-2015 om 16:42

coördinatie

Zwemmen is een combinatie van kracht en coördinatie. De hersenen van jonge kleuters (in het algemeen, uitzonderingen daargelaten!)kunnen over het algemeen nog niet tegelijk armen en benen tegelijk "aansturen".
Ze kunnen vaak prima de armslag en ook de beenslag. Maar niet tegelijkertijd, die verbindingen hebben hun hersenen nog niet. Verder hebben kleuters vaak nog een korte concentratieboog.

Daarom kun je ze vaak beter met 5,5 / 6 jaar laten beginnen met zwemles. Kinderen hebben meer sprierkracht (zijn immers groter), kunnen omgaan met groepsinstructie (op school geleerd) en hun hersenen zijn verder ontwikkeld.

Ondanks dat wij met een boot op vakantie gaan en wij een sloot in de buurt hadden, zijn onze meiden ook met 5,5 jaar begonnen met zwemles. En na hun A en B (C vond ik een beetje onzin) vaak met ze naar het zwembad geweest om het bij te houden.

Want dat wordt vaak ook vergeten. Hebben kinderen dan "al" met 6 hun A en B, komen ze nooit meer in een zwembad - vind ik levensgevaarlijk! Zwemmen is een vaardigheid die je bij moet houden. Als kinderen heel jong hebben leren zwemmen en daarna nooit meer in een zwembad komen, kunnen zomaar verdrinken volgens mij. Ze hebben niet genoeg routine opgebouwd. Ik houd mijn hart soms vast als ik kinderen van een grote glijbaan in het water zie vallen en al "krabbelend" en half verdrinkend naar de kant zie ploeteren. En dat heeft dan wel het A-diploma.

Over de lessen. Hier in de omgeving kun je kiezen voor 1 x pw 45 min of 2 x pw 30 min (dat laatste deden onze kinderen). En ze hebben hier in groep 3 en 4 nog schoolzwemen. 1 x pw een half uur.

Relatief

Temet, wat ik grappig vind is dat jij jouw dochter presenteert als late starter (5,5). Vier vind jij vroeg.

Ik heb geen mening over vroeg of laat, behalve dan dat het hoe dan ook handig is om zo jong mogelijk je al te kunnen redden in het water.

Ik ken wel theorie over vroeg en laat en die sluiten aan bij wat Limi zegt. Jonger dan 6, dat is vroeg. Er zijn zelfs boze tongen die beweren dat kinderen die jonger dan 6 hun diploma hebben gehaald, het geleerde in één klap volledig kunnen vergeten.

Nog later

Kijk aan http://educatie-en-school.infonu.nl/diversen/57575-op-welke-leeftijd-kunnen-kinderen-het-best-leren-zwemmen.html

Pas met 7 a 8 jaar.

En dan nog. "Overigens geldt voor alle kinderen dat het goed is als ze hun diploma eenmaal hebben gehaald dat ze dan wel blijven oefenen. Kinderen in de groei die dit niet doen verliezen veel van hun vaardigheden."

Dat bedoel ik maar.

Niet dat ik er ook maar een druppel van geloof, maar wie ben ik?

Limi

Limi

20-04-2015 om 17:00

theorie

Ik heb daar niet zoveel theorie over. Ik zag dat in de praktijk, bijvoorbeeld broer en zus van 6 en 4 die tegelijk begonnen, want dan hoefden de ouders maar 1x. Dachten ze. Broer werd na een les al weggepromoveerd naar een andere dag. Moesten die ouders alsnog 2x in de week.

Dat geloof ik

Ja. Maar de grootste invloed op de duur van de cursus is toch de toegenomen franje bij de eisen.

Wel grappig dat het aantal af te leggen meters is afgenomen.

spierkracht helpt

Mijn dochter ging ineens veel beter/sneller en krachtiger zwemmen toen ze zelf ging fietsen naar school (was 15 minuten en op de terugweg altijd wind tegen. Zij was toen 4,5 jaar oud. Het viel ook de zwemjuf op.

Afzwemmen is hier altijd een feest geweest (zwembad had dan ook feestverlichting aan en maakten leuke grapjes met de kinderen tijdens het afzwemmen zoals een natte knuffel geven met je kleren aan papa of mama. Wij zagen het niet als een examen, maar als een moment dat je kan laten zien wat je allemaal hebt geleerd aan mama, papa, oma en anderen. Zo kijken wij ook tegen toetsen aan. Leuk en stoer want dan kun je laten zien wat je hebt geleerd.

creabea

creabea

21-04-2015 om 11:08

diploma'feest'

"Wij zagen het niet als een examen, maar als een moment dat je kan laten zien wat je allemaal hebt geleerd aan mama, papa, oma en anderen."

Wij vonden het juist vreselijk, die poppenkast, die ook nog eens erg op kleuters gericht is (oudere kinderen die ook wel eens afzwemmen staan er nogal opgelaten bij). Veel te veel mensen rond het zwembad, harde muziek, huilende kinderen en van natte knuffels ben ik juist niet gediend. En dan ook nog een bon voor een 'gratis' ijsje na afloop, waardoor er dus 80 kinderen in de rij staan voor dat ijsje. En daar betaal je dan ook nog voor, voor die ergernis. Het liefste zou ik een diploma afhalen na een gewone zwemles en thuis een klein feestje vieren met m'n kind.... ik weet niet of dat kan eigenlijk.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.