Buitenland Buitenland

Buitenland

Aleida

Aleida

11-04-2017 om 00:15

Met 3 pubers naar Nederland emigreren

Ik ben zelf Nederlands, maar woon al ruim 25 jaar in Duitsland. Mijn grote wens is om weer terug naar Nederland te gaan, in de buurt van mijn familie.
We hebben het er al over gehad thuis en in principe zijn de kinderen er niet negatief over. We zijn nog in een begin stadium en hebben de knoop ook nog niet doorgehakt. Ik maak me zorgen over school. Ze spreken en lezen een goed woordje Nederlands, maar schriftelijk hebben ze nooit les gehad. Weet iemand of daar aparte klassen of voorzieningen voor zijn? Wij zijn "normale" mensen en kunnen ons geen privé instituten of dergelijke veroorloven. Mijn zoon is 12 en zit hier al op de middelbare school. Mijn dochters zijn 14. Één doet volgend jaar examen. Dat gaat me allemaal veel te snel. In Nederland zouden ze met zijn drieen naar Havo/VWO kunnen. Kan iemand me tips geven? Alvast bedankt!

Onderwijsconsument in Amsterdam

https://www.onderwijsconsument.nl/onderwijs-voor-nieuwkomers-amsterdam/

" In het Amsterdamse voortgezet onderwijs zijn minder voorbeelden bekend van onderwijs voor nieuwkomers. Van het Mundus College en het Montessori Lyceum Oost is in ieder geval bekend dat zij een speciale klas hebben voor nieuwkomers in het voortgezet onderwijs."

Scholen kunnen ook zelf wat organiseren.
"Financiering van het onderwijs voor nieuwkomers
Schoolbesturen kunnen voor de opvang van nieuwkomers aanspraak maken op drie bronnen van financiering:
– Reguliere rijksfinanciering primair onderwijs
– Rijksbekostiging voor nieuwkomers
– Gemeentelijke subsidie

Nieuwkomers tellen gewoon mee voor het aantal leerlingen waarvoor het schoolbestuur rijksfinanciering ontvangt."

mirreke

mirreke

11-04-2017 om 11:58

Onze kinderen zitten in NL op school

terwijl we in Duitsland wonen.
Onze jongste kinderen hadden ook geen goed Nederlands onderwijs genoten, terwijl ze het wel allemaal spraken.

Ik merk op alle scholen (behalve de basisschool) dat er extra aandacht is voor kinderen die geen goed Nederlands onderwijs hadden.
In de klas van een van onze kinderen zitten meerdere kinderen uit Duitsland en ook een kind dat terugkeert uit de VS. Het gebeurt dus vaker.

Volgens mij kun je het beste contact opnemen met scholen in de buurt van waar jullie zouden willen gaan wonen, en met hen overleggen. Zo ben ik destijds ook begonnen met me oriënteren, telefonisch.

Tegenwoordig zijn er veel meer nieuwkomers (in jullie geval zou het trouwens gaan om een hervestiging) dan vroeger, dus ik vermoed dat scholen er vaak wel extra programma's voor hebben.

Als je in de grensstreek zou gaan wonen, zijn er wel meer kinderen die in Duitsland wonen of uit Duitsland komen.

Als je dochters 14 zijn en eentje van hen doet volgend jaar examen, vermoed ik dat zij op de Realschule zit, klopt dat? Ga ervan uit dat het niveau van het onderwijs in Duitsland wat lager is dan dat in Nederland. Dus als je van de Realschule naar de Havo gaat, zul je wat harder moeten aanpoten, meestal.

Wat wij met een van onze kinderen hebben gedaan, die het meeste last van het Nederlands had: we hebben hem een jaar lager laten instromen, zodat hij in de brugklas kon beginnen, en dus wat overcapaciteit had en zich meer kon concentreren op het Nederlands.
Verder hebben we zelf iemand gezocht die bijles gaf, 15 euro per uur. Wat een probleem blijft, is de spelling. Bij onbekende woorden grijpt hij altijd terug op de Duitse spellingsregels... Daar zou ik dus op inzetten. Jullie zouden dan alle drie je kinderen samen les laten krijgen en eventueel kun je nu al beginnen:

Onze oudste drie kinderen hebben allebei een jaar eerder examen gedaan in Duits, en volgden een eigen programma Duits, en ook onze jongste vertelde me gisteren dat hij (nu in de brugklas) een eigen plusprogramma gaat volgen.

Ik denk dat het sowieso voor jullie kinderen wat lastiger kan zijn, omdat ze al wat ouder zijn en alle andere vakken natuurlijk altijd in het Duits zijn gegeven, dus moeten ze omschakelen. Ook geschiedenis is vanuit een heel andere invalshoek gegeven.

Ik denk dat het ook nogal uitmaakt waar je wilt gaan wonen. Wij woonden vóór Duitsland in de Randstad en ik heb de indruk dat in de Randstad scholen doordat ze zo vol zijn soms minder moeite doen, zich meer een protocollen houden, lastiger gevallen afhouden. Onze kinderen gaan nu in een kleinere stad naar school, en daar zijn veel dingen mogelijk...

Succes in ieder geval. En vergeet niet: Nederland is wel veranderd in de afgelopen 25 jaar!

mirreke

mirreke

11-04-2017 om 12:26

Thuis Nederlands leren

Kijk eens hier: misschien is dat wat?

http://www.cambiumned.nl/

mirreke

mirreke

11-04-2017 om 12:36

Overigens

Nederlands voor nieuwkomers en Nederlands voor Nederlanders die het wel spreken maar nooit grammatica ed. hebben geleerd, is wel even wat anders. Onderwijs voor nieuwkomers voor jouw kinderen zal dolsaai voor hen zijn, dus een school moet wel speciale aandacht op het niveau van jouw kinderen bieden...

Laat ze niet in een klasje voor nieuwkomers plaatsen. Je zou kunnen overwegen ze in de vakantie bij je familie in Nederland te laten wonen. Kijk films met Nederlandse ondertiteling. Laat je kinderen Nederlandse boeken lezen, gewoon beginnen. Dat helpt echt!

Mama

Mama

17-04-2017 om 08:23

Ervaring

Mijn zus is naar Nederland verhuisd met een 14 en 16 jarige. De oudste kwam in vwo 4, bleek na een paar maand te makkelijk en ging naar vwo 5. De jongste kwam in vwo 3.
Ze zaten in dezelfde situatie als jij: spraken goed Nederlands, naar geen onderwijs in het Nederlands gehad en zelden een boek gelezen in het Nederlands.
Dit was wel een probleem. Want schools Nederlands was pittig. De teksten Nederlands waren van NRC niveau en de schoolboeken waren pittig. Ze misten woordenschat en de d en t regels vonden ze erg moeilijk.
Wel werd er enigszins rekening gehouden mef hun achterstand, ze mochten bv overal een woordenboek bij.
Voor de oudste was het probleem het grootst. Hij kwam direct in de pre-examenklas en het kennisniveau dat hij had lag hoog, maar het Nederlands maakte het lastig. Uiteindelijk zakte hij in vwo 6. Oa door een dramatische gemaakt Examen Nederlands, wat een lastige leestekst was. Jaar erna slaagde hij gekukkig wel.
De jongste kwam in de derde en had ook wel wat aanpssingsproblemen . Maar ze had wat meer tijd om te wennen aan het systeem en de taal voor het serieuze examenwerk begon. Ze is in 1 keer doorgegaan en geslaagd
Ze moesten beide ook behoorlijk wennnen aan de losheid en betrekkeilijke chaos op een Nederlandse school.
Ze kwamen van een Duits gymnasium in een provinciestadje. Streng, ordelijk, duidelijk, overzichtelijk.
Ze kwamen op een scholengemeenshap in een nederlands provinciestadje. Chaos, zeer gezellig maar meer onduidelijkheid.
Al met al zijn is de oudste wat minder bljj geweest met de verhuizing. Hij studeert nu dan ook in Duitsland. De jongste vond het hier juist heerlijk dn studeert ergens in Nederland

Aleida

Aleida

18-04-2017 om 00:54

Bedankt!

Lieve allemaal, bedankt voor jullie reacties. Ik ben dus toch niet de enige...soms denk ik dat weleens. Het lijkt makkelijker om informatie te krijgen wanneer je bv naar Japan gaat verhuizen dan vanuit een buurland naar Nederland.
Ik weet dat Nederland veranderd is. Familie en vrienden wonen er. En ik heb ook al mensen gesproken die juist weg willen, omdat "je in NL niet meer kunt wonen"...maar toch...ik heb nog steeds heimwee.
Het Nederlands zal voor de kinderen idd een probleem worden, maar daarvoor kunnen ze dan Duits alvast in hun pakket nemen. Het verschil tussen Realschule en Gymnasium is gewoon absurd groot hier. Er zit niets tussen. Ik denk dat de school op zich wel in orde komt, maar ik hoop zo dat ze het ook naar hun zin zullen hebben. Hier horen ze er goed bij, maar of ze als (halve) Duitse kinderen ook in NL geaccepteerd gaan worden?

Sfera Sleutelbeen

Sfera Sleutelbeen

18-04-2017 om 08:00

Acceptatie

Over die acceptatie hoef je je toch niet druk te maken? Ik denk dat er weinig scholen in Nederland zijn met uitsluitend blonde kaaskopjes. En als ze al Nederlands spreken, is het veel gemakkelijker. Ik zag dot weekend een Syrische jongen op tv die een jaar in Nederland was (zei hij). Hij sprak bijna vloeiend Nederlands, soms beter dan het koeterwaals dat sommige Marokkaanse kinderen die hier geboren zijn bij ons in Amsterdam West spreken. Dus voor jouw kinderen gaat het meer om de spelling en de Nederlandse geschiedenis en omgangsvormen.

Op youtube staat een filmpje over het Nederlandse schoolsysteem en daarin werd de havo iets bijzonders genoemd. Stond ik nooit zo bij stil, maar ook in Duitsland zit er dus niks tussen vmbo en atheneum.

Li

Li

18-04-2017 om 08:54

Frans

Bij mijn dochter in de klas zit een Nederlands meisje dat in Frankrijk is opgegroeid. Gaat ook prima, ze kwam pas in de 4e klas, was best verlegen en stil, maar werd direct geaccepteerd. Er is toch altijd een zekere nieuwsgierigheid: je spreekt Nederlands, wat vertrouwd is, maar je bent ook wel een beetje exotisch door je kennis van een ander land en een andere taal. En je kan iedereen helpen met je taal!

De chaos op veel scholen hier zal eerder een probleem zijn als je uit Duitsland komt, maar daar kun je de school op uitzoeken. Of misschien past chaos juist wel goed bij ze, wie weet.

Mama

Mama

18-04-2017 om 09:29

Duits gymnasium

Mijn kinderen vonden het niveau van het duits gymnasium vergelijkbaar met havo/vwo hier. Een duits gymnasium is volgens hun niet te vergelijken met een nederlands gymnasium of atheneum. In Nederland is het vwo van hoog nivo en iedereen kan doorstromen naar uni. Volgens hun was in duitsland de spreiding van leerlingen groter op het gymnasium. En gingen er best veel leerlingen vanaf gymnasium naar een ausbildung op hbo nivo. En realschule is echt geen havo nivo, meer vergelijkbaar met mavo/vmbot

Mama

Mama

18-04-2017 om 09:30

Mijn neef en nicht vonden die chaos wel fijn na een zeer ordelijk duits gymnasium!

Verschillen

De puberzoon van een Nederlands gezin dat na een verblijf van een paar jaar in een Engelstalig land weer terug is gekomen dacht dat Engels wel een makkie zou zijn, maar dat viel wel even tegen. Wist hij veel wat 'zet de zin in de present simple' betekent. Zo zullen jouw kinderen het rijtje mit-nach-bei-seit vast niet kennen maar de naamvallen van nature goed toepassen. Maar als ze er vragen over krijgen op een toets kan het toch even lastig zijn. Dat ze zich van dat soort aspecten wel even bewust zijn. Ook voor vakken waar taal een wat minder grote rol speelt, zoals wiskunde, kunnen jargonwoorden best even lastig zijn, ook al heb je met wiskunde an sich geen moeite.

skik

Mama

Mama

18-04-2017 om 10:09

Duits

Mijn neef en nicht waren geboren in duitsland. Spreken, lezen en schrijven Duits op gymnasiumniveau in Duitsland. Toch haalden ze echt niet alleen maar tienen. Want woordjes vertalen is best lastig als je het Nederlandse woord niet kent!
Nederlands beheersten ze alleen in spreektaal heel aardig, ze spraken thuis Nederlands. Maar dat is wel een totaal andere woordenschat dan verwacht wordt op een Nederlands VWO. Ze hadden bv nog nooit een Nederlandse krant of Nederlands volwassen boek gelezen

Li

Li

18-04-2017 om 10:54

Mama, chaos

Kan ik me ook prima voorstellen hoor! Een beetje ruimte en begrip voor gepuber is ook wel fijn.

mirreke

mirreke

18-04-2017 om 15:18

heel klein detail

Het schrijven van de 1. Die schrijf je in het Duits anders. En dat is lastig...
En nog een klein detail: het vermenigvuldigingsteken is in het Duits een punt:
dus niet 5 x 3 = 15
maar 5 . 3 = 15
En dat zijn heel stomme kleine dingen die het leven heel lastig kunnen maken, zeker als je het niet bedenkt.
en de datum bv. schrijf je in het Duits 18.4.2017 dus met punten en niet met streepjes.

Nou weet ik haast wel zeker dat een Nederlandse school daar (veel) minder moeilijk over zal doen, maar voor onze kids was het destijds best lastig om eerst naar DE te moeten en daarna weer naar NL.

En idd die rijtjes. Maar ach, dat valt heel erg mee hoor. Ik heb onze kinderen daar echt nooit over gehoord.

Heb je al concretere plannen, Aleida?

mijk

mijk

18-04-2017 om 19:58

hier in groningen

Wonen ook heel veel hele en halve Duitsers en acceptatie is echt geen probleem meer....ik ken er best veel. Duits is vaak wel lastig Dat je pries het woordje moet vertalen dat in het boek staat en niet 1 van de drie synoniemen die je wel kent.

Mijk

Realschule

De Duitse Realschule is idd geen Havo. Om naar een HBO-opleiding (Fachhochschule)te mogen volgen, ga je na de Realschule naar een Berufsoberschule, een Fachoberschule of het Gymnasium.

Aleida

Aleida

26-01-2019 om 14:49

Sorry voor de late reactie

Lieve allemaal,

door omstandigheden heb ik jullie niet eerder voor de reactie's kunnen bedanken. Bij deze!
We hebben inmiddels de knoop doorgehakt en we gaan deze zomer verhuizen. Intussen heb ik mijn studie klaar en mijn lesbevoegdheid Duits gehaald en kan dus in Nederland les geven in de onderbouw.

Overigens wil ik toch graag even zeggen, dat de scholen hier in Nordrhein-Westfalen absoluut niet ordelijk en gedisciplineerd verlopen. Dit is een -positief- vooroordeel wat nogal wat NL-ers hebben over Duitsland. Ik werk nu sinds 2 jaar op middelbare scholen in NRW en het is een enorme chaos! Veel oude en "heruntergekommene" gebouwen. Er is bijna niets gedigitaliseerd. Whats APP is verboden, geen whiteboards, laat staan smartboards! Ik moet mijn eigen laptop meenemen als ik iets moderns wil doen en heb dan een verlengingskabel nodig voor de internetaansluiting. We hebben een ouderwets klasseboek. De lessen beginnen STANDAARD 5 minuten te laat, omdat de leraren pas bij de tweede bel opstaan in de lerarenkamer. Ja heus waar! Mijn stage op een Nederlandse school was vele male gestructureerder en vooral moderner. In Nederland zijn de scholen schoon en HEEL. In Duitsland zijn het allemaal relatief kleine scholen waar de directeur zo zijn eigen koningrijkje heeft. (Deze korte dienstwegen kunnen overigens wel weer van voordeel zijn, mits je goed met de directeur kunt)
70% van de Duitse kinderen gaat naar het Gymnasium. Dat zegt genoeg over het niveau. Let wel, ik heb het over NRW.
Dus ik verheug me erop om mijn kinderen eens naar een mooie school te sturen

mirreke

mirreke

27-01-2019 om 21:44

Hee Aleida

Wat leuk dat je weer wat van je laat horen!

Spannend! Ik ben benieuwd hoe je kinderen het gaan vinden. Het is niet alleen anders als het gaat om moderne schoolgebouwen en leermiddelen, maar ook de omgang tussen docenten en leerlingen is totaal anders. Dit vinden niet alle kinderen fijn, ik kende (via via) enkele Duitse kinderen die het niet trokken, en die weer in Duitsland naar school zijn gegaan.

En wat je vertelt over de scholen in NRW. Ja... helemaal herkenbaar...

Destijds op het gymnasium van onze zoon, vertelde de toenmalige directrice: de overheid had ervoor gezorgd dat alle scholen een snelle internetaansluiting hadden.

Klinkt goed, maar: de scholen hadden zelf geen apparatuur om daarmee te werken. Helaas pindakaas...

En ook: de oude grundschule van onze kinderen heeft een fantastische bibliotheek en ook een fantastisch goed geoutilleerd muzieklokaal. Helaas wordt daar niets mee gedaan. Ze zitten nooit in de bieb en ze mogen al helemaal niet zelf boekjes zoeken. En in het muzieklokaal mogen ze alleen op een triangel slaan, denk maar niet dat er een kind zelf mag drummen of zo...

Bizar. En vreselijk zonde. Ik maak me er al lang niet meer druk over, ben blij dat onze kinderen gewoon lekker in Nederland naar school gaan en geen stress meer hebben door het Duitse systeem.

Raya

Raya

04-03-2019 om 15:31

Spanje

Ik woon in Spanje en we hebben 2 kinderen en hier is het echt moeilijk om gespecialiseerde scholen te vinden, dus het is veel, maar in Nederland.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.