Home » Forum » Bedreigd

Bedreigd

Top 3 nieuwe artikelen

  1. Rouwverwerking van je kind, lees hier hoe je kunt helpen.
  2. Thuis sporten met het gezin, check deze tips voor kinderen vanaf 8 jaar.
  3. Mijn kind is bang voor corona, wat kan ik doen? Je leest het hier.
6 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Dwaze moeder
Bedreigd

Ik ben bedreigd door mijn ex partner dat mijn nieuwe partner niet in de buurt van ons kind mag komen. Mijn expartner is onberekenbaar en heeft stemmingswisselingen en ziekelijk jaloers. Al jaren grote (eer gerelateerd) problemen, maar niet groot genoeg voor instanties om wat te doen. In 1 klap is mijn vrijheid afgenomen en ons kind die in groep 6 zit, trekt zich steeds meer terug. Sluit zich af. Ik ben ten einde raad. Instanties zijn op de hoogte, maar kunnen mij mijn vrijheid niet teruggeven. Mijn nieuwe partner heeft wat afstand genomen, zodat mijn kind niet verder vast komt te zitten. In 1 klap staat mijn leven stil en zit ik in angst. Niet in staat meer om te werken en opgesloten in mijn eigen huis. Mijn vrijheid is afgenomen.

Syboor
Noem het gewoon stalking

Stop met het gebruiken van de term 'eergerelateerd'. We hebben gezien bij Humeyra waar die term toe leidt: een focus op het slachtoffer en diens familie (die moet de juiste Nederlandse normen en waarden omtrent 'eer' bijgebracht worden) en geen oog hebben voor het gevaar dat uit gaan van de dader.

Noem het gewoon stalking en bedreiging.

Zoek het inspectierapport op en je snapt waarom je van Veilig Thuis niets kunt verwachten. Veilig Thuis focust zich volledig op het slachtoffer en diens familie: jouw "gevoelens" van onveiligheid en schaamte worden centraal gezet en daar gaat met aan proberen te sleutelen. De politie is de enige instantie die iets kan doen aan de dader. Dat is waar je moet blijven aankloppen. Alles melden en vragen om een vaste contactpersoon. Heeft de politie al eens de vragenlijst bij Stalking met je doorgenomen (staat op blz. 57 van het inspectierapport over Humeyra). Zo niet, sta erop dat dat gebeurt.

Lees hier het rapport:
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2019/10/09/inspectieon...

Temet
o ja

Waarschijnlijk ten overvloede, maar toch: zorg voor zoveel mogelijk bewijsmateriaal. Bewaar mails, appjes en voicemailberichten. Maak foto's als hij op rare tijden bij je huis rondhangt. Leg een dagboek aan van alle bedreigingen/vervelende confrontaties waar geen schriftelijk spoor van achterblijft.

En inderdaad: politie.

Sterkte ermee

Temet

Even zo voor de...
Inderdaad

Maak een logboek met allerlei bewijzen. Dit is waar je wat mee kan in de toekomst. Geef het ook bij buren en familie aan wat er speelt,hou het niet stil. Wie weet kunnen zij mee bewijs verzamelen in vorm van foto”s.
Schoonzus kreeg advies om cameras aan t huis te hangen. Dit alles samen heeft tot voldoende bewijs geleid en ex is veroordeeld wegens stalking.
Laat je niet verleiden tot acties waarin je wat terug doet. Dit kan tegen je werken.

Syboor
hulp, camera's, huis beveiligen

Ik zou zeggen: vraag een vriend of familielid om hulp bij het beveiligen van je huis. Laat ze kijken naar zwakke plekken. Laat ze camera's ophangen.

Vraag buren, collega's, familieleden om met jou en je kind op stap te gaan (bibliotheek, boodschappen, kleine uitstapjes). Zo kom je je huis uit EN heb je een getuige als er iets gebeurt.

Bewijs verzamelen is belangrijk, maar laat het niet ten koste gaan van je eigen veiligheid en scherm jezelf emotioneel af.

Telefoon: geef hem een aparte 'stille' ringtone en neem nooit op. Idem voor onbekende en afgeschermde nummers, geef die ook een eigen 'stille' ringtone en neem nooit op. Geef alle bekende mensen in je adresboek een nieuwe ringtone om het akelige gevoel bij je oude ringtone kwijt te raken. Spreek een bericht in dat je je voicemail zeer infrequent of zelfs helemal niet afluistert (wat jouw voorkeur is) en dat je geen onbekende nummers terugbelt, en dat ze moeten mailen of sms'en als het belangrijk is. Luister je voicemail af op een rustig moment (of nog beter: laat iemand anders dat doen), maak zowel geluidsbackups als schrijf de tekst uit van de berichten van je ex (of beter: laat iemand anders dat doen). Politie/rechters hebben niet altijd zin om te luisteren dus een geschreven versie hebben die je zo kunt overhandigen is

Email: filter zijn emails en onbekende emails naar een aparte folder. Lees die folder alleen op een rustig moment of vraag iemand anders dat voor je te doen.

Werk: als hij je benadert via je werk, ligt je baas en je collega's in en vraag om technische oplossingen.

De meeste stalkers besluiten niet van te voren om de wet te overtreden, maar doen dat pas "terwijl" ze met je praten of naar je kijken. Als je het ze onmogelijk maakt om te praten/kijken zonder overduidelijk en "zichtbaar" de wet te overtreden, druipen ze vaak af.

Bijvoorbeeld: als hij wil kijken of je thuis bent, zorg dan dat hij eerst over een gesloten tuinhek moeten springen met een bordje "Verboden toegang voor onbevoegden blabla wetboek van strafrecht", dat hij vervolgens in je rozenplanten moeten gaan staan om bij het raam te komen (vandalisme, en bovendien bijzonder onprettig voor hem), dat hij ten slotte tegen de achterkant van een verduisterend gordijn kijkt. Maar als het zo ver komt heb jij al lang en breed 112 gebeld vanwege het overduidelijk verdachte en criminele gedrag van je gluurder.

Als je bezig gaat in je huis om camera's op te hangen, vraag je dan ook meteen af: wat heb JIJ nog meer nodig om je veilig te voelen in huis? Jij kunt je ex het beste inschatten, jij weet of hij je huis zal proberen binnen te dringen of niet. Je huis hoeft geen fort te worden, je hoeft alleen maar te zorgen voor 10 minuten vertraging vanaf het moment dat jij en/of de alarmcentrale voor het eerst gewaarschuwd wordt tot het moment dat hij je slaapkamer binnen kan komen.

Dwaze moeder
Dank

Dank voor jullie reacties en hulp; is iemand bekend met wat Veilig Thuis heeft gedaan?
Hier namelijk advies dat ik maar ergens anders moet gaan wonen. Voel me behoorlijk in de kou gezet.