Home » Forum » Bijstand en alimentatie

bijstand en alimentatie

Top 3 nieuwe artikelen

  1. Rouwverwerking van je kind, lees hier hoe je kunt helpen.
  2. Thuis sporten met het gezin, check deze tips voor kinderen vanaf 8 jaar.
  3. Mijn kind is bang voor corona, wat kan ik doen? Je leest het hier.
11 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
eni65
bijstand en alimentatie

Een vraagje, ik denk dat ik het antwoord al weet, maar toch.
Ex zit sinds kort jn de bijstand en stuurt mij een berichtje dat ie dus geen alimentatie meer kan betalen.
Klopt dat of moet of kan ik nog iets doen?
Kind woont bij mij, ex woont in een koophuis.

Katniss
Kan niet zomaar

Als je ex de alimentatie wil verminderen moet hij eerst aan jou vragen of je daarmee akkoord gaat. Als dat niet het geval is moet hij via de rechtbank een verzoek tot vermindering indienen. Totdat daar een uitspraak op is moet hij dus gewoon blijven betalen. Met de nieuwe regels die vorig jaar in werking zijn getreden, moeten ook alimentatieplichtigen met een minimuminkomen alimentatie betalen (minimaal 25 euro per maand).

Temet
over 2 weken weet ik het ...

Er zijn nieuwe richtlijnen voor kinderalimentatie en die houden inderdaad in dat ook de bijstandsgerechtigde geacht wordt nog 25 per maand voor zijn bloedjes te betalen. Ik heb vernomen dat dat in de praktijk nog wel eens anders uitpakt. Over 2 weken ga ik op cursus actualiteiten kinderalimentatie, dus dan weet ik het precies ...

Los daarvan: Katniss heeft in principe wel gelijk dat als jij niet instemt met de vermindering, je ex naar de rechter zou moeten om verlaging te krijgen. Maar die verlaging komt er echt wel, als hij in de bijstand zit. Totdat die rechterlijke uitspraak er is, is die oude alimentatieverplichting van kracht. Maar betalen kan hij niet, want hij zit in de bijstand. Dus zal je dan beslag op zijn uitkering moeten leggen. Maar veel beslag kan je niet leggen, want hij zit in de bijstand (er geldt een beslagvrije voet van minimaal 90% van de bijstandsnorm). Tegen de tijd dat de zaak bij de rechter komt zal deze de verlaging met terugwerkende kracht uitspreken met de kanttekening dat wat er is betaald/geïncasseerd, niet ten onrechte is betaald (dus dat hoef je dan niet terug te betalen). Al met al levert verzet vermoedelijk weinig meer op dan frustratie, energieverlies en slechte verhoudingen. Ik zou zonder meer accoord gaan met 25 euro per kind eigenlijk, zo leuk is het leven in de bijstand nou ook niet, het is gewoon zuur maar het is niet anders.

Overigens heb ik nog heel even snel in rechtspraak.nl naar uitspraken over kinderalimentatie en bijstand gezocht maar die kon ik zo snel niet vinden (althans, niet van na de nieuwe richtlijnen per april 2013) dus ik weet de actuele stand van zaken over die 25 euro per kind echt niet. Als ik er aan denk vraag ik het morgen op mijn werk even na bij iemand die er meer verstand van heeft.

Groeten,

Temet

eni65
dank

Dank voor jullie reactie.
Het gaat mij niet eens zozeer om het plukken van de kale kip, maar meer om de manier waarop hij zich al jaren overal onderuit probeert te draaien. Hij roept en ik mag het uitzoeken.
Dus Temet, als je nog iets wijzer wordt, hoor ik het graag.
gr Eni

Temet
cursus geweest

Nou, de cursus is geweest en wat ik over dit onderwerp heb meegekregen is dat die minimumbijdrage een soort aanbeveling is in de trant van 'goh, dat moet je toch wel kunnen missen voor je kind' maar dat er ook wel oog is voor de mogelijkheid dat mensen echt geen cent te makken hebben. Zeker als er schulden zijn. Lang niet altijd wordt die minimale bijdrage echt opgelegd, kennelijk. Bijstand wordt trouwens in alimentatieland eigenlijk niet als inkomen gezien dus er zijn ook mensen die zeggen: bijstandsgerechtigden kunnen per definitie niet betalen. Maar de indruk die ik overhield was dat de rechtspraak nogal uiteen loopt.

Ik zou proberen hem over te halen die 25 inderdaad te betalen, maar als hij zegt dat hij dat niet kan dan zou ik er geen rechtszaak tegenaan gooien, de kans is groot dat het niets anders oplevert dan ergernis en ruzie.

Groeten,

Temet

Temet
nog even

Vergeet ook niet dat een gerechtelijke procedure jou ook geld kost, en zelfs als je gelijk krijgt, krijg je dat geld niet terug.

Groeten,

Temet

eni65
dank

Dankjewel nogmaals!

amk
maar

ik zou je ex aanraden het wel via de officiele weg te regelen. Want als hij niet betaald krijg jij een vordering op hem die je kunt gaan innen op het moment dat hij wel weer voldoende inkomen heeft.
Je kunt zelfs nu al het LBIO op zijn dak sturen om betaling afte dwingen. Dus als bescherming voor hemzelf zou ik het wel officieel regelen.

Ik ga uit van de goedheid van mensen, maar met geldzaken kunnen mensen rare sprongen maken.

Temet
AMK

De officiële weg hoeft denk ik niet per se met een procedure bij de rechter te zijn, wat voor ex ook extra kosten meebrengt. Als partijen het er onderling over eens zijn dat meneer nu geen cent te makken heeft en de alimentatieverplichting om die reden vervalt, en vervolgens die afspraken op papier zetten en beiden tekenen (datum eronder, beiden een exemplaar houden), dan denk ik dat de zaak afdoende is afgetimmerd.

Een procedure kost geld, weer meer sinds per 1 oktober de eigen bijdragen in familiezaken zijn gestegen, als je het zonder procedure afkunt zou ik dat zeker doen.

Overigens, Eni, mocht het die kant opgaan dan zou ik vragen om in elk geval (minstens)jaarlijks op de hoogte te worden gehouden van de financiële situatie van je ex, en wel door overlegging van een kopie van een recente uitkeringsspecificatie. Tenzij je hoe dan ook wel weet of je ex weer werk en een beter inkomen heeft.

Groeten,

Temet

amk
Temet

eerste wat LBIO opvraagt is de grosse, ze werken niet met onderhandse afspraken. Dus als de ontvanger dan alsnog zelfs met zo'n onderhandse afspraak, naar het LBIO stapt staat de ander zeer zwak.

(lees ook mee op een alleenstaande ouderforum waar dit vaker aan het handje is)

Ex heeft met een bijstandsuitkering recht op een toegevoegd advocaat en heeft lage kosten. Als ex zijnde zou ik het risico niet willen nemen en de investering doen.

Temet
Amk

Ik vraag me af of, als het zover komt, je niet met succes een executiegeschil aanhangig kan maken. Zou denken van wel.

Kosten vallen ook met een toevoeging nog tegen: voor familiezaken worden extra hoge eigen bijdrages geheven tegenwoordig want we moeten allemaal aan de mediation, en dan je griffierecht nog. Maar goed, zeker als de bijzondere bijstand een groot deel dekt kan het de moeite waard zijn.

Groeten,

Temet