Home » Forum » Ex van mijn man betrekt hem niet bij school en inschrijving

Ex van mijn man betrekt hem niet bij school en inschrijving

17 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Fleur
Ex van mijn man betrekt hem niet bij school en inschrijving

Hallo weten jullie als je een kind op een basis middelbare en mbo ingeschrijft of beide ouders moeten tekenen? ( als ouders zijn gescheiden)
Mijn man heeft 2 kids bij ex en hij heeft nooit wat moeten invullen.
De ex van mijn man heeft hem altijd verboden om zich te bemoeien of contact te hebben met de school van de kinderen.
Ze wonen op een uur afstand rijden van ons.
Groetjes claire

Phryne Fisher
Hmm

Volgens mij heb ik alleen getekend, of eigenlijk kan ik me niet meer herinneren of ik iets heb getekend. Contact verbieden kan niet, en de school heeft informatieplicht als een ouder daarom vraagt.

V@@s
voor de meeste zaken

is de handtekening van 1 gezaghebbend ouder genoeg.

Tijgeroog
Eentje

Een van de ouders moest tekenen. Toen we op het digitale formulier beide ouders wilden invullen liep het vast. Dit was wel met beide ouders op hetzelfde adres.

De po-raad zegt dit:
"Daarom is in het Burgerlijk Wetboek geregeld dat derden die te goeder trouw zijn er van uit mogen gaan dat elke beslissing genomen door één ouder gebeurde mét toestemming van de andere ouder. Alleen als derden (zouden moeten) weten dat er op een bepaald gebied onenigheid is tussen de ouders, vervalt dit vermoeden en hebben zij de expliciete toestemming van beide ouders nodig."

https://www.poraad.nl/veelgestelde-vragen/moet-op-het-inschrijfformulier...

M Lavell
Hoe oud zijn die kinderen?

Je hebt het over MBO.
Tekenen ouders daar nog voor?
Ik denk dat jongeren daar zelf voor mogen tekenen. Ouders tekenen zeker niet meer als de kinderen 18 of ouder zijn.

Koffiekop
M Lavell

Op het MBO zijn de meeste kinderen echt nog (lang) geen 18, gezien een Vmbo in 4 jaar te doorlopen is.

Koffiekop
En volgens mij hangt dat mee mogen/moeten tekenen af van

of de vader en moeder samen gezag hebben, of dat dit geheel bij de moeder ligt. Als de ouders gezamenlijk gezag hebben, lijkt mij dat de vader op zijn minst geïnformeerd moet worden, maar ik denk zelfs mee moet tekenen. Als hij geen gezag heeft is hij neem ik aan aangewezen op de goedheid van ex om hem op de hoogte te houden. En van kind natuurlijk, want dat is nu toch ook geen kleutertje meer. Als vader regelmatig contact heeft met zijn kinderen neem ik aan dat hij ook schoolse zaken met ze bespreekt.

Ik kan me voorstellen dat een school, en zeker als het om opleiding na de middelbare school gaat, niet zelf gaat controleren of beide ouders mee moeten tekenen ja of nee.

M Lavell
De meesten wel den ik

“Op het MBO zijn de meeste kinderen echt nog (lang) geen 18, ”
Ik denk dat de meesten wel 18 zijn.
Maar er zijn er ook die 16 zijn, dat is waar.

Kinderen van 16 mogen al heel wat. Zelf een brommer kopen bijvoorbeeld. Of zelf een arbeidscontract aangaan.
Zelf voor een gratis MBO opleiding tekenen lijkt mij nu typisch het begin van een beroepsleven.

Koffiekop
Tuurlijk niet (18)

Als een kind van het Vmbo komt en nooit is blijven zitten, dan is het 16. Of nog 15, als ze na 1 september geboren zijn. Dat is het moment dat de leerovereenkomst getekend moet worden.

Ik geloof je meteen dat een kind van 16 al heel veel mag, maar ik moest toch echt ook een krabbel zetten op het inschrijfformulier. Ik zou het ook heel vreemd vinden als een kind zonder medeweten van een ouder zichzelf kan aanmelden voor een opleiding. Daar heb je het toch samen over? Lijkt mij.

V@@s
één ouder is genoeg

Dat is hierboven ook al gezegd. Als de andere gezaghebbende ouder het er niet mee eens is moet hij school informeren (en dan moet school de inschrijving wel weigeren). Maar als vader dat nalaat en een kind is al begonnen dan is hij te laat, dan rest de gang naar de rechter.

Verder is er wettelijk alleen een informatieplicht van de gezaghebbende ouder naar de niet gezaghebbende ouder. De wel gezaghebbende ouder kan immers zelf zijn informatie halen.

Ginny Twijfelvuur
Is ook niet Koffiekop

Tot 18 mogen ze niet veel zelf op het MBO

tsjor
Dit kan niet

'De ex van mijn man heeft hem altijd verboden om zich te bemoeien of contact te hebben met de school van de kinderen.' Dat laatste dan. 'Zich ermee bemoeien' ligt eraan hoe dat eruit ziet in de praktijk. Maar vader mag wel kontakt hebben met de school. Tenzij kind dat verbiedt (is bij mij wel eens gebeurd).
Heeft je vriend enig idee waarmee hij zich wil 'bemoeien'? Kan dat ook buiten ex om? Is er wel een omgangsregeling of een andere vorm van kontakt? Wellicht zijn er andere, minstens even belangrijke dingen waar je vriend zich mee kan 'bemoeien'?
Gezamenlijk tekenen voor iets is een formaliteit op basis waarvan je heel veel rompslomp kunt krijgen, wat het leven van niemand veraangenaamt. Vaak is het gelukkig niet nodig. Maar ik denk dat het om iets anders gaat dan de handtekening.

Tsjor

molletje
laat gaan

Toen mijn kind van de ene basisschool naar de andere ging, vroeg de nieuwe school wel een handtekening van de vader (die dat gewoon ook deed overigens).
Als je (stief)kind die MBO opleiding wil doen, zou ik me er als vader niet mee bemoeien. En ik kan me niet voorstellen dat een puber van 16/17 zich richting een opleiding laat dwingen waar hij geen zin in heeft. Ga nou niet moeilijk doen om het moeilijk doen. Zo'n puber schaamt zich dood en gaat zich alleen maar van je af keren.
Toon belangstelling voor wat het kind aan het doen is en wees blij dat hij lekker aan het leren is.

Watervrouw
Verbieden?

Zijn ex kan hem daarin niets verbieden.
Ik weet niet hoeveel informatie er bij het beroepsonderwijs nog naar ouders gaat maar bij het basis en voorgezet onderwijs kan hij gewoon naar de ouderavonden komen en zich op de mailinglijsten laten zetten daar heeft of had hij zijn ex niet bij nodig. Voor zover ik weet is de meeste informatie digitaal. Voor tekenen is idd gezag nodig maar ook dat had hij eenvoudig kunnen regelen mocht hij dat niet hebben.
Wij hebben na de scheiding online het gezag geregeld (dat was er voorheen nooit van gekomen, en was ook geen issue) en kregen beiden per post de papieren, stelde niets voor. Alleen als een expartner niet mee wil werken aan het aanvragen van gezag dan moet je juridische stappen ondernemen maar daarin sta je als aanvrager, in normale omstandigheden, sterk.

Jo Hanna
Pick your battles

Het is natuurlijk jouw vraag niet maar ik zou hierbij toch zeggen: wat is het precies wat vader wil? Hij heeft zich dat kennelijk laten verbieden en nu informeer jij hier of dat eigenlijk wel mag. Wat zit er achter die vraag? Vader wil waarschijnlijk ergens invloed op uitoefenen? (Of jij vindt dat hij dat moet doen?) Kijk dan hoe hij die invloed kan uitoefenen, met een open blik. Misschien kan hij dat zonder formaliteiten en confrontaties, misschien niet. Misschien is er wel een veel effectiever antwoord op de vraag dan eisen dat je ergens een handtekening onder mag zetten?

Groet,
Jo Hana

Lanza
Zoiets kun je

uiteraard niet verbieden. De vader heeft evenveel recht om contact te hebben met school als de moeder. Draai het eens om, kan een vader verbieden dat de moeder betrokken is bij de school van haar eigen kind? Nee toch? Behalve als er sprake is van mishandeling bijvoorbeeld, maar dan nog doen instanties er alles aan om contact te herstellen.

Nu neem ik aan dat er zoiets niet aan de hand is, dus dan kan een vader gewoon uit eigen initiatief betrokken zijn bij de scholing van zijn kind. Scholen zijn erop ingericht om contacten te onderhouden met beide ouders.

Yura
Weduwe

Een vriendin van mij is weduwe, maar dat heeft ze telkens op elke school waar ze tnt 1 van haar kinderen heeft gebracht voordat ze 18 waren moeten bewijzen. Want ze wilden allemaal 2 handtekeningen.