Home » Forum » Geen geld voor een advocaat

Geen geld voor een advocaat.

18 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
H
Geen geld voor een advocaat.

Hallo

Wij hebben besloten om te gaan scheiden.
Nu stuit ik tegen het volgende probleem aan.
Mijn ex en ik hebben samen alles netjes op papier kunnen zetten. En gemaakte afspraken zijn we dus beide mee eens. Aangezien mijn ex partner parttime werkt komt zij in aanmerking voor rechtbijstand. En dus hoeft zij alleen een bijdrage te betalen. Ik kom er niet voor in aanmerking omdat mijn verzamelinkomen te hoog is. Ondertussen staat de datum vast. Om naar een advocaat te gaan.
Alleen ik heb de financiële middelen niet om een advocaat te betalen. Nu is mijn vraag als mijn vrouw een eenzijdige scheiding gaat aanvragen. En ze geeft de afspraken door wie wij gezamelijk hebben afgesproken. Zullen die dan geaccepteerd worden door de advocaat. Voor alle duidelijkheid ik probeer er niet zo goedkoop mogelijk van af te komen. Als dit zo zou kunnen dan zal ik de bijdragen die ze moet betalen. Voor de volle 100% betalen..

tsjor
Geen paniek

https://rechtwijzer.nl/uit-elkaar/samen-scheiden/wat-zijn-de-kosten-van-...

Jullie zijn er samen uit, dus jullie kunnen samen een advocaat in de armen nemen en die heeft niet zoveel werk. Vraag eens een offerte bij een advocaat. Op bovenstaande link staan de aanvullende kosten. Het kan zijn dat je in termijnen kunt betalen.

Reken het rustig uit, misschien valt het mee.

bij een eenzijdig aangevraagde scheiding zal de rechter ervan uitgaan dat de andere partner er niet mee instemt en dan is het juist belangrijk dat ieder een eigen advocaat heeft, dus ik denk dat die weg niet bewandelbaar is.

Tsjor

H
Heb ik al gedaan

Bedankt voor je reactie.
Ik begrijp dus dat zoiets niet mogelijk is.
Verschillende advocaten aangesproken. En ondanks dat alles al op papier staat. Hebben ze er toch nog 10 uur werk aan. Gemiddeld 200 per uur. Exclusief griffiers kosten en uittreksels van de gemeente.

Kaaskopje
Informatie
H
Bedankt

Bedankt voor de link.

Maar daar kom ik dus niet voor in aanmerking.

Flavia
huh

hoe zo niet mogelijk om gezamelijk 1 advocaat te nemen?
Dat doen zo veel mensen. Ook dan kun je heel veel zelf doen en hoeft het niet de hoofdprijs te kosten, dat is vooral als je het niet eens bent met elkaar.

Maar een scheiding kost nu eenmaal geld en die advocaat heb je op een bepaald punt in het proces nodig.

Het zijn niet jouw scheidingskosten maar jullie scheidingskosten.

Alkes
Flavia

Ik herken wel beetje het beeld dat TS schetst. Ik vond scheiden ook best prijzig. Mijn ex en ik hadden alles zelf uitgewerkt (van ouderschapsplan tot financiële afwikkeling, ieder benodigd uittreksel zelf aangevraagd). We zijn welgeteld een keer bij de advocaat geweest (gezamenlijke dus). Maar als ik me goed herinner kostte de scheiding 8 jaar terug nog zo'n 1300 euro. Het was mij trouwens niet duidelijk wat de toegevoegde waarde van de advocaat was, behalve dat hij schijnbaar wettelijk gezien nodig is om zaak bij rechtbank te regelen (?).

H
Tja

@ flavia

Ik zeg ook niet dat het niet mogelijk is om gezamelijk een advocaat te nemen. Maar ik heb het geld niet. Zoals ik al aangaf. Alles staat al netjes op papier. Van verdeling van het huis financiën en ouderschapsplan. En dan nog gaat het een duur grapje worden. Ik weet dat het onze scheiding is. Maar als je ex partner het geld ook niet heeft.

@ alkes.

Precies zoals je het zegt. Snap de Toegevoegde waarde niet. Ik heb alleen een advocaat nodig om in te dienen. Als we het nu niet eens zijn en er moet van alles nog geregeld worden. Ok dan kan ik het begrijpen. Maar bijna 2000 euro alleen om iets in te dienen

Lanza
Je verzamelinkomen

is te hoog, dus waar blijft je geld dan? Voor dit soort dingen moet je altijd iets achter de hand hebben.

H
Waar het geld blijft

@lanza.

Waar al het geld blijft. Die gaan naar de maandelijkse verplichtingen. Het is niet zo dat ik een heel hoog inkomen hebt ofzo.
Maar het bedrag is vastgesteld of 27000.
En ja wij hebben normaal ook spaargeld achter de hand. Maar als je in maart een beste reparatie aan je huis krijgt. En je moet dan weer opnieuw beginnen. En dit komt er dan allemaal tussen. Blijft er niet veel over om maandelijks appart te zetten

Temet
volgens mij kan dit

Heb dit draadje even wat vluchtig gelezen, maar wat volgens mij kan is dat de minstverdienende partner (meestal, en ook hier, de vrouw) een advocaat in de arm neemt op toevoeging, en dat de andere partner meelift zolang het kan. Twee kanttekeningen. Als er alsnog verschil van mening ontstaat, zal de ander alsnog een eigen advocaat in de arm moeten nemen. En ten tweede zijn echtscheidingstoevoegingen vziw vaak voorwaardelijk. Als na afronding vd zaak blijkt dat de partij met de toevoeging meer geld heeft, kan het zijn dat er alsnog betaald moet worden. Je moet eea gewoon navragen bij een advocaat, gespecialiseerd in gefinancierde rechtshulp

Ik vind tien uur voor een volledig voorgekookte echtscheiding trouwens bijzonder ruim geschat.

Groeten,

Temet

tsjor
Toch

onderhandelen, ik vind 10 uur ook heel veel als alles al klaar is; kijken of je in termijnen kunt betalen; straks krijg je een keer vakantiegeld of eindejaars of belastingteruggave of....

Tsjor

H
Heel erg bedankt

Bedankt zover voor de reacties.
Ik zal morgen toch eens gaan navragen.
Zoals jullie ook al zeggen vind 10 uur best veel.

Lente
Weet de advocaat hoeveel jullie al gedaan hebben?

En dan niet op basis van een telefoongesprek of een opsomming zoals hier.
Je kunt jullie afspraken toesturen, het liefst ondertekend door beiden, zodat de advocaat kan zien hoeveel er gereed is en dat jullie het samen eens zijn.
Anders is het risico voor de advocaat te groot dat in de praktijk blijkt dat er toch meer uren nodig zijn.
Of je spreekt af dat de advocaat op uurbasis gaat factureren. Dan ligt het risico bij jullie.

H
Asvocaat weet ervan.

Duidelijk alles uitgelegd.
Zelfs nog gezegd dat ik de papieren kan opsturen zodat men kan zien wat er geregeld is..

Maar krijg steeds het antwoord van. Ja maar ik moet dat helemaal gaan doornemen. Kijken of er geen problemen uit kunnen voorkomen. In de toekomst etc etc.

Temet
H

Dat klopt op zich ook wel. Vaak blijken dingen minder simpel dan betrokkenen zelf hadden ingeschat, en/of worden partijen het later alsnog oneens en ook dan gaat er veel meer tijd inzitten. Ik vermoed dat deze advocaat maar lekker hoog inschat, kan het alleen maar meevallen.

Groeten,

Temet

Temet
en nog even dit

Jouw suggestie om de stukken alvast op te sturen, daar begint zo'n advocaat niet aan. Het kost tijd om die te lezen, er komen weer vragen of opmerkingen uit voort en die tijd moet betaald worden. De marges in de familiepraktijk zijn smal, zeker als die advocaat ook zaken op toevoegbasis doet.

Wat mij her efficiëntst lijkt is als je vrouw probeert een advocaat op toevoegbasis in te schakelen, en jij zolang mogelijk meelift. Maar kijk goed naar de risico's van de voorwaardelijke toevoeging. En als het toch op basis van uurtarief moet, maak dan afspraken over hoe vaak er gedeclareerd wordt en dat een declaratie standaard vergezeld gaat van een urenspecificatie. Dan zie je vanzelf hoeveel tijd eea kost.

Ook als je een advocaat op basis van uurtarief inschakelt, kan het slim zijn er een te zoeken die ook toevoegingen doet, die hebben vaak wat meer oog voor de cliënt die krap zit.

Groeten,

Temet

Harm
Snap ik

@temet.

Heel erg bedankt voor je advies.
De afspraak is al gemaakt bij een advocaat.
Dus ik zal dan gewoon mee gaan. En me daar dan maar verder laten informeren.