Home » Forum » Hoe omgangsmomenten invullen

hoe omgangsmomenten invullen?

17 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Klaas
hoe omgangsmomenten invullen?

Sinds kort (de scheiding is nog niet rond) is ons huis verkocht en woont mijn (bijna) ex met onze 3 kinderen elders. Ik "logeer" op wisselende adressen. Een eigen plek zit er nog niet in, vanwege onze schulden waar ik iedere maand stevig op af moet lossen. Ik hou nu per maand 500 euro over om van te leven.Deze situatie duurt naar verwachting nog ruim een jaar, tot en met augustus 2020.

Graag zou ik tips krijgen over het invullen van de omgangsregeling met mijn kinderen (in de leeftijd 3 t/m 8). Ik heb een (oude) oom die een slaapkamer over heeft, daar staan nu 2 stapelbedden. De kinderen en ik kunnen daar slapen in de weekenden dat ze bij mij zijn. Maar hoe kom ik de dag dan met ze door? Hoe hou ik het leuk voor ze? En hoe kom ik straks 3 weken zomervakantie met ze door?

Momenteel voel ik me waardeloos. Een slechte vader. Ik heb niet het gevoel dat ik de kinderen kan bieden waar ze behoefte aan hebben en recht op hebben. Ik leef zo zuinig mogelijk, zodat het beetje geld dat ik heb voor de kinderen gebruikt kan worden. Daar komt bij dat de kinderen van moeder (waar ik ruim 400 euro kinderalimentatie aan betaal) te horen krijgen dat ik er zelf voor kies om geen plek voor ze te hebben. Onze verstandhouding is matig.

Hebben jullie tips voor mij?

Dees
Ex betrekken

Ik zou zeggen ga het samen met haar bespreken en geef aan dat je het gesprek wilt eindigen met de kinderen erbij. Laat haar dan maar eens recht in jouw en je kinderen hun gezicht zeggen waarom jij geen eigen plek hebt en geen geld hebt.

Flavia
Dees

dat werkt bij pubers misschien, maar doe je niet bij kinderen van 3 tot 8.
En beter doe je dat helemaal nooit.

Was ook geen antwoord op de vraag hoe vul je de weekenden en vakanties in.

Flavia
Invulling weekend

De invulling van de weekenden is vooral het zoeken van een nieuw ritme in de beperkte ruimte die je hebt.
Er is een plek om te slapen maar mogen jullie ook de rest van het huis gewoon gebruiken?
Wat deden jullie in de weekenden toen jullie nog samen waren? Probeer dat te benaderen: samen spelletjes doen, naar een speeltuin, picknicken bij wijze van lunch (eten moet je toch, kleedje mee en je hebt een picknick)

Je hoeft niet een attractiepark te worden, je bent hun vader en zorgt voor ze.
Als ze ouder worden zullen er waarschijnlijk sport en andere activiteiten bij komen die het weekend opslokken.

Kijk 's avonds een gehuurde film van pathe thuis (€ 2.99) met een zakje chips en glaasje limonade, klinkt oubollig maar is heel gezellig, wij zoeken een foute film uit, Grease is echt favoriet bij mijn dochter.

Twister vinden de oudste 2 vast ook leuk om te doen terwijl de jongste er tussendoor hobbelt.

Neem ze mee boodschappen doen, naar de kinderboerderij en als uitje naar het zwembad. Niet elke week maar om de maand of zo. (met een 10 of 12 badenkaart is dat goedkoper) Hoeft ook weer geen subtropisch zwemparadijs te zijn maar het eenvoudige plaatselijke zwembad is prima. In de zomer bij een meertje in park of andere waterplas. Kijk hier eens voor een lokatie bij jou in de buurt https://www.helpdeskwater.nl/onderwerpen/gebruiksfuncties/zwemwater/publ...

Wordt lid van de speelotheek in de buurt als die er is, dan hoef je niet al het speelgoed te kopen en in die ene kamer te houden maar kun je voor weinig steeds wisselen.
Vraag in je omgeving of je met vrienden met kinderen in dezelfde leeftijd speelgoed kunt rouleren.

Stapelbedden zijn cool: kun je hutten mee bouwen en dan daar in slapen. Is erg leuk in de vakanties: kamperen in je eigen kamer, hut bouwen, eten alsof je op de camping bent.

Het belangrijkste is dat je er voor ze bent en ze aandacht geeft.

Dees
Tja

Nou begrip bij kleine kinderen is belangrijk, dus dan is het belangrijk dat de verstandhouding goed komt en de kinderen begrijpen (zeker die van 8) waarom.de situatie nu zo is.

Dan kun je uitleggen waarom je niet naar attractieparken gaat maar wel op de fiets een speeltuinen tocht doet, en de meegenomen boterhammen eet. En waarom je naar de kinderboerderij gaat of de kinderen bij oom in de achtertuin laat spelen. Overigens is dat ook ongeveer hoe wij de zomer invullen....oké we gaan ook op vakantie maar de overige 4 weken gaan we fietsen, wandelen, en picknicken.

Flavia
Verstandhouding verbeteren

De verstandhouding verbeteren doe je niet op de door jou voorgestelde manier, dan zet je 'm alleen op scherp en plaats je jonge kinderen in een positie waar ze niet horen.

Je kunt prima op andere manieren vertellen dat een weekje vakantie er niet in zit en dat er nu zuinig aan gedaan moet worden.

Jasmijn
aandacht

Ik denk dat wat Flavia oppert al leuk is voor de kinderen. Oprechte aandacht geven, mobiel in je zak houden (bij wijze van spreken) en lekker met ze naar het bos, voetbal mee, eventueel mogen vriendjes ook mee en spelen maar! Of thuis (als het kan bij die oom) iets bouwen van lego, knutselen, tikkertje, verstoppertje, of naar een dagcamping en daar inderdaad picknicken of afspreken met vrienden met kinderen van dezelfde leeftijd. Kinderen spelen en jij hebt ook wat aanspraak. Leg ze in kindertaal uit dat het wonen nog even wat lastiger gaat, maar dat dat in de toekomst vast beter gaat en dat je blij bent dat ze bij je zijn.
Samen zijn, niet boos over hun moeder praten, geef het goede voorbeeld en zelfs mét partner erbij vind ik in de vakantie 3 weken de kinderen vermaken vermoeiend hoor ;-) dat is en blijft een uitdaging.

Ginny Twijfelvuur
Wat Flavia zegt

Maar voor die 3 weken zomervakantie is een kamertje bij oom in huis misschien wat krapjes.
Kun je niet samen met je kinderen ergens als huizen- cq dierenoppasser terecht?

tsjor
Vogeltjes kijken

Er zijn genoeg dingen te doen die niet veel kosten, behalve tijd. Bijvoorbeeld goedkoop dingen zoeken, zoals een verrekijker. En dan zoeken op internet naar geluiden van vogels. Kaarten maken: welke vogel heb je gehoord. en gaan zoeken naar andere vogels die je nog niet gehoord hebt. Namen opschrijven, plaatjes zoeken en plakken, tekeningen maken. Het kan bijna het hele jaar door en bijna overal.
Zo'n soort activiteit kun je ontwikkelen rond alle onderwerpen van de natuur (eventueel: voor 2,75 per maand ben je lid van natuurmonumenten, krijg je een blad met mooie plaatjes en tips; iets soortgelijks voor de waddenvereniging etc.), maar het kunnen ook andere onderwerpen zijn. Bijvoorbeeld: oude meubels zoeken en samen ' opknappen'. Of oude apparaten slopen en kijken wat je met de onderdelen kunt doen.
Fietstochten maken en opschrijven waar je geweest bent, hoeveel kilometers, kaart erbij.
Samen koken en dan ook zoveel mogelijk echt zelf doen, bijvoorbeeld zelf mayonaise maken of brood bakken.
En natuurlijk sporten, op allerlei manieren. Is er nergens een bospad waar je kunt trainen?
Je kind lid maken van de bibliotheek is gratis. Daar liggen ook vaak tijdschriften of magazines over allerlei onderwerpen. En boeken natuurlijk.
Wat het belangrijkste is: kies een weg, een interessegebied, dat jou echt interesseert en waar je met plezier de kinderen naartoe sleept, zodat ze een combinatie hebben van actief zijn, creatief zijn en nieuwe dingen leren.
En 's avonds samen een film kijken, als dat kan bij oom, met iets wat lekker ongezond is, zoals een zakje chips en een glaasje limonade.
Voor de vakantie kun je wellicht alvast eens zoeken naar oude vakantieboeken, daar staan vaak veel tips in. Heb je soms familie waar je een keer naartoe kunt gaan op bezoek? Hoe kom je daar, zo langzaam mogelijk?

Het komt allemaal goed. Geloof mij;, die attractieparken zijn nu echt niet relevant. Schelpen zoeken op het strand is veel leuker.

Tsjor

Flavia
Tjor

Bibliotheek is niet overal gratis voor 18-.
Wel vaak een gereduceerd tarief.
Hier kost het €15 per jaar.

Guera
Oppas

Inderdaad schrijf je in op website huizenoppas. Wij zijn al voorzien maar ideaal!
Nieuwe omgeving dus meteen vakantie gevoel. Andere partij blij want bv huisdieren kunnen thuis blijven. Kost niks!

Temet
nav Tsjor

Ik lees over 3 jonge kinderen en ik lees de bijdrage van Tsjor die het heeft over goedkoop dingen zoeken, en ik denk meteen: metaaldetector! Ok, moet je eerst zo'n apparaat regelen maar dan heb je volgens mij meteen een spannend vakantieproject.

Ik ben het verder helemaal eens met al die mensen hier die zeggen dat het vooral gaat om samen tijd doorbrengen en dat kan best met goedkope dingen. Ook in de vakantie. Kinderen zitten er vaak ook helemaal niet op te wachten om van hot naar her gesleept te worden, zeker niet als ze zo jong zijn.

Overigens: wat een zegen - gezien de omstandigheden - dat je in elk geval die kamer bij die oom hebt. Het is natuurlijk bepaald niet ideaal, maar veel beter dan niks (want dat komt ook voor).

Ik zou als ik jou was ook eens in je nieuwe omgeving mijn licht op steken over voorzieningen voor mensen met weinig geld. Er is vaak best een hoop mogelijk, maar dat moet je dan wel weten. Een gesprek bij maatschappelijk werk in de buurt is misschien wat dat betreft ook geen slecht idee. Niet alleen voor de aanspraak, maar dat soort mensen weet ook vaak heel goed wat er allemaal te koop is op het gebied van voorzieningen.

Veel sterkte gewenst. Het komt goed.

Temet

Sinilind
Parents house?

Mijn vriend heeft na zijn scheiding een jaar gewoond bij de Parents House. Hij had toen een slecht betaalde baan en geen uitzicht op huisvesting in Amsterdam. Als er in je stad een parents house is, is het het proberen waard.
Zomer: gratis kamperen is mogelijk voor 72 uur bij verschillende plekken (https://www.logerenbijdeboswachter.nl/paalkamperen) je moet wel een trekkerstent hebben en wat materieel maar veel mensen kunnen je het lenen.
Trek erop uit met de fiets bij mooi weer, jongste bij jou achterop, dagjes weg met picknick mand.
Het is moeilijk maar je komt er wel. En ik sluit me aan: je kinderen hebben op die leeftijd niets anders nodig dan liefde, aandacht en een spelletje mens erger je niet. Die ze zelf mogen maken in de natuur ;-)

Watervrouw
Wel een plek

Jij hebt wel een plek geregeld toch? Niet heel riant maar wel een veilige en geborgen plek. Misschien vinden de kinderen het juist fijn om samen te slapen. Maak het gezellig en avontuurlijk. Hierboven wordt al het maken van hutten genoemd en dat is idd leuk, lampjes erbij en knuffels en kussentjes. Ik zou overdag zorgen voor een activiteit waar ze mooe van worden en dan kunnen jullie's avonds vanuit bed of vanaf de bank bij oom er een gezellige avond van maken.

Wel zou ik je oom er ook af en toe erin betrekken of meenemen, dan heeft hij er ook wat plezier van tenslotte stelt zijn logeerkamer aan 4 ter beschikking en wie weet hoe die relatie zich verdiept.

Het is misschien mogelijk dat jullie af en toe een lang bezoek plannen bij familie van jou die ook kinderen hebben, dan kunnen de kinderen spelen en kan jij ook je verhaal kwijt?

Drie weken zomervakantie, staat dat al vast? Ik ben zelf een enorme voorstander van 1-2-2-1, dat is voor kinderen beter te behappen. Weggaan is geen must maar mogelijk vind je nog iets voor een midweek? Ik heb ooit een 1 dag voor vertrek een leuke trekkershut voor een heel laag bedrag kunnen boeken. En laten weten aan familie en vrienden dat jullie op huizen kunnen passen/m/o/

Je voelt je waardeloos zeg je maar kmextra beleggen, wat schijfjes komkommer en stukjes paprika er in een bakje bij, klaar).
8
Nog wat tips: blotenvoetenpad, rit met de trein naar een stad met railrunners, flessenvoetbal, badje en sproeier in de tuin, lunchen op een uitkijktoren, bezoekerscentra van natuurgebieden, die zijn gratis en er is vanalles te beleven en te zien.
Succes!!!!

Paddington
Als eerste

veel sterkte met het verwerken van alle emoties.

Kinderen vinden tijd veel belangrijker dan geld. Dus zoals eerdere schrijvers al hebben aangegeven: ga dingen doen!
Lekker voetballen, fietsen, wandelen in het bos. Zoek naar informatie over de bossen in Nederland en ga samen met de kinderen op zoek naar sporen van dieren, verschillende soorten planten enzovoort.
Voor de vakantie: kamperen doet het vaak erg goed bij kinderen. Heeft iets avontuurlijks voor ze. Zeker als jullie bij elkaar slapen en jij een boek voorleest met het licht van een zaklamp.

Als het slechter weer is: knutselen, samen koken (wat lekkers maken voor Oom?) spelletjes doen, dansen, binnen hutten bouwen of lekker chillen bij een flim (kunnen prima oudere films zijn, kinderen kijken graag films meerdere keren).

Wat is trouwens de reden dat jij er zo slecht uitspringt? Het lijkt mij namelijk niet echt rechtvaardig verdeelt.

Verder wil ik je een hart onder de riem steken. Jij bent zeker niet waardeloos. Zeker voor je kinderen ben en blijf jij papa! Daarnaast vind ik het bewonderenswaardig dat jij zoveel financiele sores op je neemt.

Tineke van Gaal
Klaas

Puur het feit dat je nadenkt over hoe je het zo leuk mogelijk kunt maken voor je kinderen en niet klaagt over hoe moeilijk het voor jou is, toont aan dat je een prima vader bent die zichzelf opzij zet voor zijn kinderen en zijn verantwoordelijkheid neemt.
Ik ken het anders, ik weet waar ik het over heb. Laat dingen als schuldgevoel en spijt los. Dat zijn nutteloze emoties. Het enige wat telt is dit moment en dat jij er bent voor je kinderen. Geen werktelefoontjes, geen geapp met een nieuwe liefde, geen spelletjes op je mobiel. Wees er 100% voor je kinderen. Dat is wat zij meenemen van het bij jou zijn en dat herinneren zij zich.
Het komt wel goed met jou.

Ely
Jeetje Klaas

Wat een pittige situatie. Op basis van wat je schrijft vind ik (ook) dat je heel goed bezig bent dus please hou op met jezelf naar beneden praten. Geef jezelf geen etiketten die niet helpen, het helpt niet en er zijn zo te lezen genoeg positievere etiketten om voor je zelf in gedachten te houden. Bijvoorbeeld, je bent; veerkrachtig, aandachtig en liefdevol naar je kinderen en oplossingsgericht. Lijken mij prachtige eigenschappen om je kinderen voor te leven.

In aanvulling op wat de anderen zeggen zou ik bedenken wat je zou willen hoe de kinderen kunnen terugkijken hierop. Maak kleine, simpele gewoontes tot jullie traditietjes, die zullen ze onthouden. Gekke zelfverzonnen liedjes zingen op de fiets, af en toe met zn allen koken voor de oude oom, zelf bordspellen maken van gevonden hout etc, hutten bouwen, hinkelen op straat, een spelletjes parcours op straat, rommelmarkten afschuimen op zoek naar betaalbare bruikbare spullen kan ook leuk zijn (en is hip haha).
Voor de momenten dat je het even niet meer weet; geef je zelf een zin, bv: later kijken de kinderen terug op deze tijd dat het knus, geborgen en creatief was