Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Echtscheiding en erna Echtscheiding en erna

Echtscheiding en erna

Wraak

Sinds 2018 zit ik in een scheiding. In mijn huwelijk heb ik 20 jaar lang aan een dood paard zitten te trekken tot ik er uiteindelijk helemaal klaar mee was.
Toen kwam er een rechtzaak en daarna een hoger beroep.
Tegen mijn ex-vrouw is in het hoger beroep gezegd dat zij een zware inspanningsverplichting heeft.
Zij was echter niet van plan om meer te gaan werken en heeft toen na ongeveer een half jaar bedacht dat ze een Burn out heeft.
Dit heeft ze met behulp van het UWV 2 jaar weten te rekken.
Nu is ze wederom met hulp van het UWV volledig afgekeurd en kan ik nog 8 van de 12 jaar alimentatie betalen.
Voor mij is het duidelijk dat dit haar wraak is want ze lacht mij gewoon uit.
Ze kan verder alles en doet ook alles,  behalve werken...
Het gevaar is dat als ik een nieuwe procedure ga beginnen ik er wel eens bedrogen kan uitkomen omdat ik dan de komende 8 jaar nog meer moet gaan betalen.
Mannen die veel werken en goed verdienen zijn de sigaar.
Vrouwen die sluw zijn en niks doen worden aan alle kanten gesteund.
Het is een rare wereld.


Er bestaat toch alleen nog maar kinderalimentatie? Dan maakt het toch niet uit wat zij wel of niet doet?

Het is sowieso een illusie dat het leven eerlijk is, en soms loop je tegen iets aan dat niet in je voordeel uitvalt. Erg vervelend, maar anderzijds valt er ook wel weer eens iets mee dat je niet verdiend hebt en dan is die oneerlijkheid weer prettig.

Dat je goed verdient in je werk en gezond bent (neem ik aan) lijkt mij op zich een zegening om te tellen, dat je de verkeerde getrouwd hebt en dat te lang hebt volgehouden en nu met de lasten zit is inderdaad naar. Net zoals ook andere mensen wel nare dingen overkomen, die ze niet verdienen en niet altijd konden voorkomen.
Ik zou dat niet aan de hele wereld wijten, er liggen keuzes van jou en haar aan ten grondslag en een bepaalde dosis pech misschien. Wees blij dat je niet bent zoals zij, en probeer je er niet te druk om te maken. Makkelijk gezegd, maar al die jaren erover gaan lopen griepen helpt ook zo weinig en je krijgt de tijd en het geld niet terug.

Bolmieke schreef op 10-12-2023 om 20:04:

Er bestaat toch alleen nog maar kinderalimentatie? Dan maakt het toch niet uit wat zij wel of niet doet?

Hij is 20 jaar getrouwd geweest. Dus dan betaal je ook een tijdje partneralimentatie. 

Bolmieke schreef op 10-12-2023 om 20:04:

Er bestaat toch alleen nog maar kinderalimentatie? Dan maakt het toch niet uit wat zij wel of niet doet?

Nee, hoor partneralimentatie bestaat nog gewoon. Alleen de tijdsduur is ingeperkt van 12 naar 5 jaar tenzij er kinderen jonger dan 12 zijn.

Hoelang duurt de partneralimentatie? 

Hoe lang je partneralimentatie ontvangt of moet betalen is afhankelijk van wanneer de scheiding is uitgesproken.  


Na 1 januari 2020 

De hoofdregel is dat de alimentatieperiode gelijk is aan de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van vijf jaar.  


Op deze regel gelden drie uitzonderingen: 


Als er uit het huwelijk geboren kinderen zijn jonger dan twaalf jaar. Dan eindigt de alimentatie niet eerder dan wanneer het jongste kind twaalf jaar is. 

Voor huwelijken van langer dan vijftien jaar waarbij de ontvangende partner binnen tien jaar de AOW-leeftijd bereikt, loopt de alimentatietermijn door tot de AOW-leeftijd. 

Voor huwelijken langer dan vijftien jaar waarbij de ontvangende partner geboren is op of voor 1 januari 1970, is de alimentatietermijn tien jaar. 

Tussen 1 juli 1994 en 1 januari 2020 

Sinds 1 juli 1994 tot 1 januari 2020 is de maximale periode voor partneralimentatie twaalf jaar. Dit geldt voor zowel alimentatie die in onderling overleg is bepaald als voor alimentatie die de rechter heeft vastgesteld. In beide gevallen kun je verlenging aanvragen via de rechter. 


Heeft het huwelijk korter dan vijf jaar geduurd en zijn er geen kinderen? Dan is de duur van de alimentatie maximaal gelijk aan de duur van het huwelijk. 


Kan de partneralimentatie vervallen? 

Partneralimentatie vervalt als de alimentatieontvanger opnieuw trouwt of gaat samenwonen. Is bij het bepalen van de alimentatie een bepaalde periode afgesproken? Dan vervalt de alimentatie na afloop van die periode. 


Belasting en bijstandsuitkering 

Als je bent gescheiden en je ex-partner ontvangt een bijstandsuitkering, dan zal de gemeente proberen om de kosten van de bijstandsuitkering op jou te verhalen. Ook als je hebt afgesproken om af te zien van partneralimentatie.

Bron: https://www.nibud.nl/onderwerpen/scheiden/alimentatie/#Partneralimentatie

ik heb geen medelijden met je. Als een beetje geld minder je grootste zorg is.. je vrouw heeft waarschijnlijk jou en je gezin verzorgt en minder gewerkt zodat jij zoveel uren kon draaien. 

Neem je ex-vrouw serieus. Niemand wordt zonder goede reden volledig arbeidsongeschikt verklaard. Er is echt wat met haar aan de hand. 

Wilmamaa schreef op 10-12-2023 om 22:17:

Neem je ex-vrouw serieus. Niemand wordt zonder goede reden volledig arbeidsongeschikt verklaard. Er is echt wat met haar aan de hand.

Dit is natuurlijk wel lastig oordelen. We zijn er niet bij. En ja, we horen alleen zijn kant van het verhaal.

Misschien onderschat hij haar situatie, misschien is hij vooral boos, maar misschien ziet hij ook wel dat ze dagelijks ergens zwart aan het poetsen is of weet ik wat. 

Moederkareltje schreef op 10-12-2023 om 20:58:

ik heb geen medelijden met je. Als een beetje geld minder je grootste zorg is.. je vrouw heeft waarschijnlijk jou en je gezin verzorgt en minder gewerkt zodat jij zoveel uren kon draaien.

En de man waarschijnlijk alle klussen in en rondom het huis gedaan. Aldus de stereotypes die aangehaald worden als men het uit komt.

Het is altijd grappig hoe emancipatie door sommigen gebruikt wordt als het ze uit komt. 

Je wordt heden ten dage echt niet maar zo 100% arbeidsongeschikt verklaard door UWV.

S.ndra schreef op 11-12-2023 om 00:14:

Je wordt heden ten dage echt niet maar zo 100% arbeidsongeschikt verklaard door UWV.

Valt wel mee hoor. Mijn ex had het ook zo voor elkaar. Eerst even een jaar fulltime werken, dan een paar maal de ziektewet in en daarna 100% afgekeurd wegens PTSS. Nu wel mooi 70% van het laatst verdiende loon. En intussen wel druk met andere zaken.

S.ndra schreef op 11-12-2023 om 00:14:

Je wordt heden ten dage echt niet maar zo 100% arbeidsongeschikt verklaard door UWV.

Dit dus. Er zal er misschien af en toe eentje tussendoor zwijnen, maar in het algemeen is het bijzonder lastig om volledig arbeidsongeschikt te worden verklaard. Ik kan het weten, ik heb jarenlang in de rechtshulp gewerkt en mensen bijgestaan die probeerden een hogere WAO- of WIA-uitkering te krijgen, en dat was zo makkelijk nog niet. 

Overigens zijn psychische klachten wel vaker een reden voor een hogere uitkering dan bijvoorbeeld rugklachten, dat heeft te maken met de systematiek van de WIA, maar dat terzijde. Maar nogmaals: het is helemaal zo eenvoudig nog niet om volledig afgekeurd te worden. 

TS kan natuurlijk proberen bij de burgerlijke rechter alsnog zijn ex dwars te zitten, maar ik voorspel dat ook die rechter zal oordelen dat het UWV het wel bij het rechte eind zal hebben. Dat lijkt me dus een kansloze missie. Ik herhaal dus maar een van mijn favoriete citaten (geen idee van de bron): "the best revenge is living well"

Ik ben getrouwd met een man die nu eindelijk klaar is met partneralimentatie betalen. Twaalf lange jaren (wij zijn al 10 jaar samen) 

Zijn ex is veel meer gaan werken na de scheiding maar dat heeft pas invloed op het bedrag als het om heel veel meer gaat (pin me er niet op vast maar ik dacht dat het om wel 30.000 euro op jaarbasis ging) Dat bleek bij een tussentijdse herberekening die we hebben laten doen. Dus je ex hoeft zich heus niet arbeidsongeschikt te laten verklaren om partneralimentatie te blijven ontvangen.

Wij hebben een feestje gevierd toen de 12 jaren erop zaten, het bedrag gaat nu rechtstreeks naar onze spaarrekening en dat voelt heerlijk!

Mijn man heeft het altijd zo gezien: als dit de prijs is die ik voor mijn vrijheid moet betalen, dan heb ik dat er graag voor over (al had hij van mij best wat mogen afdingen 😉) 

Kaassoufflee schreef op 11-12-2023 om 08:46:Zijn ex is veel meer gaan werken na de scheiding maar dat heeft pas invloed op het bedrag als het om heel veel meer gaat (pin me er niet op vast maar ik dacht dat het om wel 30.000 euro op jaarbasis ging) Dat bleek bij een tussentijdse herberekening die we hebben laten doen. Dus je ex hoeft zich heus niet arbeidsongeschikt te laten verklaren om partneralimentatie te blijven ontvangen.

Daar is geen bedrag op te pinnen, dat hangt van het convenant af waar je partner toch echt zelf zijn handtekening onder heeft gezet.

Meestal staat er een bepaald percentage inkomensstijging in waarbij herberekening kan plaatsvinden.

S.ndra schreef op 11-12-2023 om 00:14:

Je wordt heden ten dage echt niet maar zo 100% arbeidsongeschikt verklaard door UWV.

Het zijn ook opvallend vaak exen en vervelende buren en ander slecht volk dat 'om niets' en 'zomaar' wordt afgekeurd.

Uiteindelijk maak je in een huwelijk samen bepaalde keuzes. En ga je er blijkbaar mee akkoord dat een ander zich afhankelijk maakt van jou. Of dat jij afhankelijk wordt van een ander voor inkomen of huisvesting. Laat dit voor komende generaties een goede les zijn. Nooit stoppen met werken of minimaal parttime. Want niemand weet hoe het leven gaat lopen. Je moet jezelf kunnen redden! 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.