Home » Forum » Echtscheiding en erna » Ziektekosten vakantie

Ziektekosten vakantie

18 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
levensgenieter
Ziektekosten vakantie

Afgelopen zomer ben ik met mijn vriend en zijn kinderen op vakantie geweest. Tijdens de vakantie kreeg 1 van de kinderen klachten waarvoor we een dokter moesten laten komen. Uiteindelijk hebben we ook zorgkosten betaald. Dit hebben we zelf betaald, maar we hadden een reisverzekering. Echter in Nederland blijkt dat de reisverzekering geen zorgkosten dekt die door de zorgverzekering worden vergoedt. Op zich geen probleem, dan naar de zorgverzekering.

Nadat ex geen gegevens wilde doorgeven van de zorgverzekering van de kinderen (ivm privacy) maar mijn vriend dit toch heeft achterhaalt, is er contact opgenomen met de zorgverzekering. Die zeggen dat zij alleen terugstorten naar de rekening waar de premie vanaf geschreven word. Dit betekend naar de rekening van zijn ex. De kinderen zijn overigens gratis meeverzekerd.

Ex wil echter het geld niet teruggeven. Mijn vriend mag het ook niet inhouden van de alimentatie, anders komt het LBIO om de hoek kijken. Nu is het van dit geld jammer en van zijn ex een actie die haar niet siert, maar het zegt ook iets over de toekomst.

Ik denk nu wel twee keer na voordat we met zijn kinderen op vakantie gaan naar het buitenland!

Iemand ervaring hiermee? Tips/ adviezen om dit te voorkomen?

Phryne Fisher
Vervelend!

Wat een flauwe streek. Ik kan ook niet zo snel bedenken hoe je het kunt voorkomen, bij mijn verzekering werkt het hetzelfde. Gaat het om veel geld? Voor meer dan een paar honderd zou ik naar de rechter stappen. Ik heb toch een rechtsbijstandsverzekering en dit lijkt me een gewone civiele zaak (geen familierecht).

wil40
Voorkomen.

Aan de zorgpas is een internationaal nummer verbonden dat je in het buitenland recht geeft op medische zorg. De zorg wordt vergoed onder de zelfde voorwaarden zoals de polis is afgesloten in Nederland.
De reisverzekering vergoed alles wat buiten de polis valt.
Je vriend heeft nu de polisnummers, hij moet nu alleen de internationale (sos) nummers er nog bij hebben. Staan vaak al op je zorgpas of anders aan te vragen via EHIC.nl

Wat raar trouwens dat hun moeder die zorgpassen niet gewoon mee geeft als de kinderen naar het buitenland gaan. Maakt niet uit met wie ze mee gaan, kan ook een schoolreis zijn, studiereis of straks met vrienden. Mijn zoon heeft de pas in zijn portomonnee zitten. Hoezo privacy? Je wilt toch dat je kinderen overal de medische zorg krijgen die ze op dat moment nodig hebben?

Jutta
Streek

Wat een rare streek van ex. Dit heeft niets met privacy te maken. Als jouw kind medische zorg nodig heeft moet je een pasje of kopie kunnen overleggen. Ik zou zelf een pasje aanvragen en zeggen dat de eigenlijke pas kwijt is o.I.d.

V@@s
wat een zinloos advies

Ook een nieuw pasje zal gestuurd worden naar de degenen die de verzekering afgesloten heeft.

Doenja
Ook gehad

Hebben wij ook gehad. En de kosten maar zelf betaald en niet teruggevraagd omdat we dit al vreesden. Tja is niet anders. Ik denk dan vooral karma.....

juf Ank
Wat ik niet snap

Is dat je er aan verbindt dat JIJ dan misschien niet meer met de kinderen op vakantie wil. Ten eerste heeft je vriend een probleem met zijn ex; niet jij.
Ten tweede vind ik het een belachelijke gedachte dat je op deze manier de kinderen een vakantie wil ontzeggen. Raar!

levensgenieter
Juf Ank

Ik denk dat je mijn bericht even met een andere toon moet lezen. Ik geloof dat ik geen van je uitspraken heb gedaan namelijk.

Ik stel de vraag niet om een mening te krijgen over wat ik de kinderen wel/niet gun of om te horen op welke plek ik moet staan in het gehele plaatje.

Ik stel de vraag om ervaring te delen en mogelijk tips te krijgen.

levensgenieter
Phryne

Bedankt voor je reactie. Dit kunnen we zeker even uitzoeken.

Het is ook een bijzondere redenatie van moeder, maar ze is ook een bijzondere vrouw.
In dit geval zijn de kinderen nog te jong om zelf deze spullen bij zich te houden. Maar in de toekomst zal dit vast gaan gebeuren.

levensgenieter
Wil 40

Vorige reactie was eigenlijk voor jou bedoeld, maar ik weet niet hoe ik dit kan wijzigen 🤦🏻‍♀️

@phyrne, jou tip is ook zeker een handige om uit te zoeken. Dit bedrag houden we gewoon zo, maar zeker handig om van te voren al te weten wat je kan doen wanneer het om een hoger bedrag gaat.

levensgenieter
Jutta

Ik denk dat een nieuwe pas aanvragen ook niet mogelijk is. Ze staan bij moeder ingeschreven dus zijn via haar verzekering meeverzekerd. Zij zal er echt toestemming voor moeten geven.

Dees
Voorschot

Volgens mij kun je bij het lbio gewoon aantonen dat die terugbetaling van de ziektekosten een voorschot zijn op de alimentatie van een van de andere maanden in het jaar.

Flavia
Dees

was het maar zo makkelijk, maar helaas daar heb je schriftelijke toestemming van de alimentatieontvanger of de rechter toestemming voor nodig.

Van de site van het LBIO
Mag u de alimentatie verrekenen met andere kosten?
In principe mag u de alimentatie niet verrekenen met andere kosten tenzij u daarvoor uitdrukkelijk schriftelijk toestemming heeft gekregen van de ontvangstgerechtigde(n) of de rechter.

Tine Winkel
@juf Ank

maar die kosten kunnen in het buitenland echt heel erg oplopen. Stel je voor dat je voor een week in het ziekenhuis belandt met operatieve ingreep? Kun je een paar duizend euro voorschieten, die ex dan op haar rekening bijgeschreven gaat krijgen...
En vakantie kan toch ook in Nederland?

Dees
Is geen kost

Maar Flavia dit zijn geen kosten hé, dit is een directe betaling die de alimentatie ontvanger ontvangt en de alimentatie betaler toekomt.

Flavia
Klopt

maar helaas zo werkt het dus niet! Je mag het niet verrekenen tenzij vastgelegd of door de rechter bepaald. En daar gaat het LBIO van uit, ze bedenken niets zelf.

Ginny Twijfelvuur
Dus naar de rechter

Dat is eigenlijk wat er staat. Te gek voor woorden eigenlijk.

levensgenieter
Of voorkomen

Mijn idee is dat moeder in de toekomst, naast toestemming voor de vakantie naar het buitenland, ook ondertekend dat eventuele kosten die gemaakt worden en gedekt worden door de zorgverzekering verrekend kan worden met de alimentatie. Volgens mij kan je het hiermee ondervangen.

Uiteraard wel met bonnen en aantonen. Bijv declareren bij de zorgverzekering en moeder in de mail meenemen of door moeder te laten declareren.