Gezondheid
Regien
02-12-2011 om 18:54
Antibiotica baby - zorgen
Ik heb een dochtertje van 6 maanden en ze heeft tot op heden al 3 keer een antibioticakuur gehad. Ze is geboren met een open verhemelte wat oorklachten geeft. Doordat het vocht niet op natuurlijke wijze wordt afgevoerd (bij slikken zou er een klepje open moeten gaan maar door haar ontbrekende gehemelte gebeurd dat bij haar niet) blijft het vocht in haar oren en dat zorgt voor infecties. Inmiddels heeft ze al buisjes maar desondanks krijgen we de oren niet droog. Steeds weer zijn we bezig met het druppelen van de oren en als dat niet aanslaat volgt er een antibiotica kuur.
Als ik mijn zorgen uitspreek wordt mij gezegd dat het steeds geïnfecteerd van de oren waardoor het gehoorstelsel voortdurend in de etter ligt, gevolgen kan hebben voor het gehoor op lange termijn. Daarbij kan een oorinfectie ook overslaan (gaan) naar andere delen van het lichaam als je deze niet bestrijd. Al met al lijk ik geen andere keuze te hebben. Met veel tegenzin geef ik mijn dochter dus nu haar derde antibiotica kuur.
Heeft iemand een alternatief? Kan iemand mij gerustellen wat betreft de schade die het gebruik van antibiotica met zich meebrengt?
Hopelijk wil er iemand reageren!
Leen13
02-12-2011 om 19:22
Melk
Geeft slijmvorming, daar gedijen bacterien op, je zou kunnen proberen om peptimelk oid te geven.
Meer zou ik je niet kunnen vertellen.
Puck
02-12-2011 om 20:17
Eh annej
Geeft pepti geen slijmvorming dan? Bij mijn weten is het grote verschil met gewone melk dat de eiwitten zijn voorverteerd, maar volgens mij maakt dat niet zoveel uit voor de slijmvorming.
Anneque
02-12-2011 om 22:42
Mijn kind
Mijn oudste zoon heeft in zijn eerste weken erg veel antibiotica en antivirale middelen gekregen. Zijn aandoening was zo ernstig dat het absoluut moest, er was geen sprake van dat we konden overwegen niet te behandelen. Hij is nu 8 en voor zover ik weet, heeft hij er geen schade van ondervonden. Moet erbij zeggen dat ik ook niet weet welke schade hij ervan zou _kunnen_ hebben opgelopen, hij heeft bijv. astma en eczeem, maar ik zou niet kunnen zeggen of daar een verband zou kunnen zijn.
Ik zou je zorgen nogmaals aan de artsen voorleggen, zij kunnen je beter geruststellen/informeren. Gehoorschade lijkt me vreselijk, ik denk ook dat je geen keus hebt.
Sterkte!
Carolien
03-12-2011 om 09:00
2 kwaden
Onze zoon heeft vanaf dat hij ongeveer een half jaar oud was tot ruim na zijn 7e non-stop antibiotica gehad (onderhoudskuren en zwaardere kuren). Wij hadden geen keuze toen. Het was kiezen uit 2 kwaden. Ook onze zoon had chronische middenoorontsteking.
Nu is hij 9 1/2 en heeft hij zijn 1e trommelvliestransplantatie achter de rug. Dit was noodzakelijk, omdat hij geen trommelvliezen meer heeft. Ook heeft hij wel gehoorschade opgelopen ondanks alles. Maar niet dusdanig dat hij niks meer hoort. Na zijn 1e operatie is het gehoor in dat oor verbeterd. Over 2 maanden is de volgende opratie en dan hopen we dat ook dat oor beter zal gaan horen. We wachten het af. Ik was ook niet blij met de AB, ook vanwege gebit enzo, maar wat als we het niet hadden gedaan. Een heel ziek kind met heel veel pijn en dan.......nog meer schade.
Gelukkig lijkt de AB hem niet al te veel kwaad te hebben gedaan verder. Gebit is ok.
Sterkte ermee!
dc
03-12-2011 om 12:07
De oudste heeft het eerste jaar veel oorontstekingen gehad met veel antibiotica. Hij is nu een gezonde 5 jarige dat amper ziek is.
Mijn baby heeft haar eerste week 2 soorten verschillende antibiotica gehad, en is nu gezond en tevreden met 7 maanden.
Ik zou me niet ongerust maken om het effect
Kari1
03-12-2011 om 12:11
Wel ab geven
maar dat was je ook al van plan begrijp ik. De evt. bijwerkingen van de AB zullen niet opwegen tegen de schade die een niet of onderbehandelde ontsteking oplevert. Soms wordt er zelfs voor gekozen om maandenlang (of langer) voortdurend AB te geven om schadelijke bacteriën zo min mogelijk kans te geven.
Dat melk slijmvorming geeft is een broodje-aapverhaal.
Kari
mix
03-12-2011 om 12:34
Begrijp
dat je je zorgen maakt, zeker omdat dit je langverwachte eerste kindje is. Maar wees blij dat de mogelijkheid er is om het te behandelen om verdere veel ernstiger schade te voorkomen, maar maak je vooral niet teveel zorgen
Tinus_p
03-12-2011 om 14:26
Onuitroeibaar
Regien:
"Kan iemand mij gerustellen wat betreft de schade die het gebruik van antibiotica met zich meebrengt?"
Welke schade? Er bestaat een onuitroeibaar idee dat antibiotica schadelijk zijn/relatief veel bijwerkingen hebben. Geen idee waar dit idee vandaan komt.
Tineke
03-12-2011 om 14:31
Blij zijn
Natuurlijk begrijp ik je zorgen, maar je hebt geen keuze. Dan kun je maar beter blij en dankbaar zijn dat er zulke goede medicijnen bestaan die jouw kindje redden.
Fianna
03-12-2011 om 22:21
Tinus
Las er kortgeleden nog een heel artikel over, over de schadelijke gevolgen van (te veel) anti-biotica: slecht voor darmflora, dood alle bacterien dus ook de goede, je kan er resistent voor worden en nog wat dingen. Ik dacht dat dat algemeen bekend was, of is dat net zo veel onzin als de 2 liter vocht per dag?
Fianna
03-12-2011 om 22:24
Een link tinus
En daaruit blijkt dat er al een bacterie is die niet meer te behandelen is met anti-bioticum (MRSA).
Regien
03-12-2011 om 22:25
Fijn!
Bedankt voor jullie reacties!
Ik ben enigsinds gerustgesteld door het feit dat er kinderen zijn die veel antibiotica hebben moeten nemen en nu 'gezond en wel' zijn. Begrijp me niet verkeerd: ik vind het natuurlijk heel vervelend dat het jullie overkomt (overkomen is).
Ik ga maandag nogmaals de arts vragen naar de specifieke werking van antibiotica op een lichaam zodat ik met een gerust hart mijn dochter kan ondersteunen met dit medicijn.
Nogmaals: bedankt!
Fianna
03-12-2011 om 22:29
Regien
het was een populair medisch tijdschrift. Weet echt niet meer welke. Maar je kunt er meer over lezen in deze link, stond ongeveer hetzelfde in:
http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBA10a.htm
Overigens zou ik in geval van jouw zoon zeker wel antibioticum geven. Is er trouwens geen manier om er voor te zorgen dat de kans op ontstekingen kleiner wordt?
Regien
03-12-2011 om 22:32
Andere manier?
Je vraagt of er geen andere manier is om de ontstekingen bij mijn dochter te voorkomen. Heb je daar een idee over?? (ik zou het namelijk niet weten, helaas)
Ze wordt in mei van volgend jaar geopereerd waarbij haar gehemelte (zachte) wordt gesloten, hopelijk helpt dat ook de oortjes op een natuurlijke manier 'schoon' te houden. Zeker is dit niet.
Als iemand een idee heeft dat iets anders zou kunnen helpen dan hoor ik dat heel graag!
Regien
03-12-2011 om 22:34
Darmflora
Hoe zou ik de darmflora van mijn meisje weer op kunnen bouwen? Voor ons is er Yakult en zo, maar dat lijkt me niet zo'n goed idee bij een kindje van 6 maanden oud.
Tips zijn welkom!
Fianna
03-12-2011 om 22:37
Regien
nee, sorrie, ik heb geen flauw idee daarover. Was gewoon een gedacht, in de zin van: voorkomen beter dan genezen.
Maar hopelijk helpt die operatie! Sterkte er mee en misschien is het een idee om het toch met een specialist er over te hebben hoe je die ontstekingen zou kunnen beperken, maar wie weet is dat niet mogelijk.
Tijgeroog
03-12-2011 om 22:40
Fianna
Even wat weerleggen.
"doodt alle bacteriën dus ook de goede"
Er zijn verschillende soorten antibiotica, voor verschillende soorten bacteriën. Daarom moet er soms ook even gezocht worden naar de juiste ab voor dat ie aanslaat. (zoals ik laatst aan den lijve heb mogen ondervinden)
"je kan er resistent voor worden"
Je wordt zelf niet resistent, maar de bacteriën kunnen er resistent voor worden. Dat vind ik een hele goede reden om terughoudend te zijn met ab, maar niet goed genoeg om noodzakelijke ab dan maar niet te gebruiken.
Tijgeroog
03-12-2011 om 23:03
Regien
M'n nichtje (4 jaar) heeft de afgelopen 3 jaar ook dagelijks een onderhoudsdosis ab gekregen. Inmiddels is ze ermee gestopt. Het is een vrolijk en gezond meisje dat zich prima ontwikkelt.
Wat betreft darmflora: ik heb laatst ook 2 ab-kuren gehad. Bij beide kuren, maar vooral de eerste heb ik last van m'n darmen gehad. Maar dat was maar een paar dagen, na een dag of 3 was het over. Als de complete darmflora vernietigd zou worden zou dat wel wat langer duren, ik denk dus dat je je daar maar niet te druk om moet maken.
FayW
04-12-2011 om 17:47
Niet te bang zijn
Het antibioticabeleid in Nederland is terughoudend. Als een arts dat voorschrijft dan kan je er vrij zeker van zijn dat het echt nodig is.
Vind het apart dat je het advies van een arts in twijfel brengt, maar wel onbekenden op een forum om advies vraagt over het op peil brengen van de darmflora van een baby van een half jaar.
Vraag de arts naar eventuele bijwerkingen en wat je daaraan kunt doen, en vraag de arts hoe je ontstekingen kunt voorkomen. Ga niet zelf experimenteren. Vraag liever een second opinion bij een andere arts als je het echt graag zeker wil weten.
Maar niet te lang wachten met die antibiotica!
Regien
04-12-2011 om 18:39
Fayw
Misschien is de reden dat ik onbekenden om advies vraag, dat ik niet in Nederland maar in België woon. Daar zijn ze toch allemaal wat gemakkelijker in het voorschrijven van medicijnen heb ik het idee. Enne, wees gerust: ik ga zelf niet aan het experimenteren
anna
04-12-2011 om 20:43
Aanvullend
Als het mijn kind was, zou ik eens langs gaan bij een antroposofisch arts. Niet om de antibiotica te vervangen, want die is hard nodig en dat zal de arts ook beamen, maar om te kijken wat je verder aan ondersteuning kunt geven.
Het zal voor sommige mensen hier wel weer als alternatief gezien worden, maar het is een aanvullende geneeswijze waar heel goede resultaten bereikt kunnen worden (in zijn algemeenheid).
En heel simpel, gezond is antibiotica zeker niet, maar het is kiezen uit twee kwaden. Met in dit geval geen ab gebruiken ben je hoogstwaarschijnlijk slechter af.
Tinus_p
04-12-2011 om 21:03
Aanvulling tijgeroog
Tijgeroog:
'Je wordt zelf niet resistent, maar de bacteriën kunnen er resistent voor worden. Dat vind ik een hele goede reden om terughoudend te zijn met ab, maar niet goed genoeg om noodzakelijke ab dan maar niet te gebruiken."
Bovendien; jij hebt geen last van die resistentie, dat is een maatschappelijk probleem . Ab-gebruik is een klassiek voorbeeld van tragedy of teh commons.
Onthoud verder: dieren (koeien, varkens) krijgen chronisch antibiotica -zodat ze beter groeien.....
Onno
06-12-2011 om 10:22
Het uitroeien van bacteriën is hetzelfde als stofzuigen op het
AB is fantastisch als het om een (acute) levensbedreigende infectie gaat maar als het een weerstandsprobleem betreft of een chronische ontvankelijkheid kom je met de reguliere symptoombestrijding niet veel verder. Vandaar dat de meeste ouders op twee sporen gaan zitten en met zoiets naar een homeopaat of een natuurgeneeskundige gaan. AB geeft op termijn absoluut schade, zeker bij die kleintjes. Misschien is de overweging waard.
dc
06-12-2011 om 10:57
Source?
" AB geeft op termijn absoluut schade, zeker bij die kleintjes."
Waar haal je deze wijsheid vandaan en wat is die schade dan precies? Volgens de kinderarts hier in het ziekenhuis (John Radcliffe in Oxford), is dit niet het geval, want ik was ook bezorgd toen mijn netgeboren baby aan 2 verschillende types antibiotica moest voor een week. En aangezien zij nu 7 mnd is en sindsdien 2 keer een klein verkoudheidje heeft gehad en verder niets, kan ik verder ook geen schade ontdekken.
Marjolein
06-12-2011 om 11:15
Gehoor, darmflora en tanden
Mijn ervaringsverhaal. Mijn kind heeft als baby, dreumes en peuter heel vaak oorontstekingen gehad en ook een aantal kuren gehad. Achteraf denk ik te laat en te terughoudend, de huisarts wilde het altijd aankijken en afwachten. Nadat hij buisjes heeft gekregen, ging hij pas echt praten. Uiteindelijk heeft hij een achterstand opgelopen in klankonderscheiding en nog steeds heeft hij moeite met herkenning van bepaalde klanken. Door logopedie heeft hij veel achterstand ingelopen, maar hij heeft er nog steeds last van.
Dus ik zou zeker die oorontstekingen niet hun gang laten gaan.
Voor de darmflora kreeg mijn moeder ooit het advies om tijdens een AB kuur hele gewone yoghurt te eten. Dat is afdoende.
Mijn kind heeft hele slechte tanden, ondanks de terughoudende AB politiek van huisarts. Dit is ook erfelijk bepaald, zijn vader heeft het ook. Het kan dus komen van die paar kuren die hij wel heeft gehad, maar het hoeft niet.
Pluk53
06-12-2011 om 11:18
Reclame
Onno moet van tijd tot tijd weer reclame maken. Niet te veel, anders komen er kritische vragen die hij niet kan/wil beantwoorden; net genoeg om wat slecht geinformeerde/onzekere ouders tot een bezoekje te bewegen. Dit is de methode die door de meeste "alternatieve" behandelaars wordt gebruikt. En dat kan/mag blijkbaar allemaal binnen de bestaande regels en wetten.
Maar de titel van Onno's posting is wel juist. We leven in symbiose met bacterieen. Zonder bacterieen kunnen we ons voedsel niet eens verteren.