Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

amk

amk

05-01-2010 om 11:18

Aspartaam (vervolg)

Naar aanleiding van een bericht van Lunamaya hebben we een paar weken geleden een discussie gehad over aspartaam. Die eindigde met mijn bericht dat ik de vraag over het verbod bij onze regulatoire afdeling heb neer gelegd.
Het antwoord heb ik nu gekregen.

Er is bij hun niets bekend over een verbod over 2 jaar.
Hij gaf mij deze link: http://www.efsa.europa.eu/en/anstopics/topic/aspartame.htm dit is het huidige eu standpunt.

Een stukje wil ik hier graag citeren:
The Panel concluded that on the basis of all the evidence currently available, including the ERF study published in 2007, there is no indication of any genotoxic or carcinogenic potential of aspartame and no reason to revise the previously established Acceptable Daily Intake for aspartame of 40 mg/kg body weight. An earlier opinion , following the first study on aspartame by the European Ramazzini Foundation, was adopted by the former AFC Panel in 2006.

Er wordt wel verder onderzoek gedaan, niet omdat men twijveld aan het huidige onderzoek maar vanwege de publieke opinie.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Dank je

hoi amk,
(ik was niet degene die een verbod over 2 jaar noemde) maar ben wel degene geweest die ongefundeerd riep dat aspartaam kankerverwekkend zou zijn. Goed om te horen dat het wel mee lijkt te vallen. Blijkbaar beschik jij via je werk over veel informatie over voeding etc? Zit je zelf in het onderzoeken?
Groet,

Lunamaya

amk

amk

05-01-2010 om 13:15

Idd veel info beschikbaar

ik werk bij een grote grondstoffen leverancier in de food hoek. En heb dus een heel arsenaal aan specialisten hier rondlopen. Regulatior, toxicologen, onderzoekers, echt van alles. En zo af en toe is het leuk om dingen buiten het werk toch op het werk te bediscusieren, de meesten zijn tenslotte ook ouders. En ik ben wel van de kritische vragen.

Verder krijg ik ook veel klantvragen over onze producten die te maken hebben met wet en regelgeving. Dus het zoeken daarin is mij ook niet vreemd.

Vandaar ook dat ik vaak in dit soort draadjes reageer met de site van food-info.

Michelle

Michelle

05-01-2010 om 22:28

Toevallig had ik het voedingscentrum gemaild

Dit was mijn vraag:

Hallo,

Ik heb een vraagje over zoetstoffen, in het bijzonder
aspartaam.De volgende info heb ik gevonden op http://huiswerk.leerlingen.com/bekijken.php?id=20034

Wat zijn de gevaren van Aspartaam?

Bij regelmatig gebruik van aspartaam kunnen er onder meer oogklachten komen. Door aspartaam kan de oogzenuw aangetast worden en kan je daardoor gedeeltelijk blind of helemaal blind van raken. In het allerergste geval kan de oogzenuw afsterven en verrot je oog.

Aspartaam verergert ook bepaalde ziekten, zoals Parkinson en MS en dat is helemaal triest wanneer men bedenkt dat het hebben van deze vreselijke ziekten al erg genoeg is, zonder dat men er nog ernstige klachten bij krijgt. De arts wordt door de verschijnselen op het verkeerde been gezet, omdat de meeste artsen nog steeds niet van de gevaren van het langdurig gebruik van aspartaam op de hoogte zijn en dus geen idee hebben van de oorzaak van de desbetreffende klachten.

Ook een stofje dat in aspartaam zit kan je hersenen zodanig aantasten dat je schaduwen gaat zien, je controle verliest over je spieren, piepjes in je oren en moelijk kunnen praten.

Klopt bovenstaande info? Zo ja, waarom worden de gevaren niet meer onder de aandacht gebracht?

Met vriendelijke groet,

Michelle

Michelle

05-01-2010 om 22:30

En dit was het antwoord:

Beste Michelle,

Nee, de info over aspartaam die je aanhaalt, klopt niet.

In de volgende link naar onze site vind je onze visie over aspartaam.

Ik hoop dat je daarmee voldoende geholpen bent.

Zijn er nog vragen naar aanleiding van dit antwoord? Neem dan contact op met de Voedingscentrum informatielijn op werkdagen van 9 tot 17 uur, telefoon (070) 306 88 88, menukeuze 2. Of kijk op www.voedingscentrum.nl. Deze website wordt dagelijks aangevuld met de meest recente inzichten en nieuws.

Met vriendelijke groet,

Riet Beaujean, diƫtist

Voedingscentrum - eerlijk over eten

Femke:-)

Femke:-)

05-01-2010 om 22:31

Oh, met het kopieren

is de link niet goed mee overgenomen. Aspartaam is de link, maar als je de info wilt hebben moet je dus even naar

http://www.voedingscentrum.nl/nl/eten-gezondheid/toevoegingen/e-nummers-additieven/zoetstoffen/fabels-over-aspartaam.aspx?highlight=aspartaam

bertje1

bertje1

06-01-2010 om 09:23

Cyclamaat

ik snap niet waar iedereen zich druk om maakt, aspartaam.. kijk eens naar cyclamaat bijvoorbeeld, veel schadelijker. en zit overal in ! (toetjes voor kinderen etc)

amk

amk

06-01-2010 om 10:01

En voor cyclamaat geldt:

Hoe veilig is cyclamaat ?
Cyclamaat wordt door het lichaam opgenomen, maar het lichaam kan het niet omzetten. Omdat het ook goed wateroplosbaar is, wordt het gemakkelijk met de urine uitgescheiden. Het hoopt zich niet op in het lichaam.

Een deel van het cyclamaat wordt door de bacteriƫn in de darm omgezet tot cyclohexylamine. Hoeveel varieert zeer sterk van persoon tot persoon. Ook deze stof wordt grotendeels opgenomen en onveranderd uitgescheiden, een zeer klein deel wordt in de lever omgezet. Echter, er zijn aanwijzingen dat cyclohexylamine misschien een rol speelt bij bepaalde vormen van blaaskanker. Daarom is de stof van 1969-74 verboden geweest in de VS. De experimenten bleken echter later onjuist en daarom werd de stof weer toegelaten. Ook nieuw onderzoek heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat de stof kankerverwekkend is.

Er zijn ook aanwijzingen dat cyclamaat niet goed oor kleine kinderen wordt omgezet of uitgescheiden. De gevolgen hiervan zijn niet bekend, maar daarom wordt uit voorzorg geadviseerd om kleine kinderen tot 4 jaar geen of weinig producten met cyclamaat te geven.

http://www.food-info.net/nl/sweet/cyclamate.htm

ook van food-info. Het is erg jammer dat de resultaten van onjuist onderzoek zo lang doorzingen.

Amk

"Er zijn ook aanwijzingen dat cyclamaat niet goed oor kleine kinderen wordt omgezet of uitgescheiden. De gevolgen hiervan zijn niet bekend, maar daarom wordt uit voorzorg geadviseerd om kleine kinderen tot 4 jaar geen of weinig producten met cyclamaat te geven.
http://www.food-info.net/nl/sweet/cyclamate.htm
ook van food-info.."

Bovenstaande wat jij schrijft is toch (meer dan) voldoende reden om een stof niet aan je (jonge) kind te willen geven! Het is toch logisch dat er argwaan is, en als het inderdaad in kinderproducten wordt verwerkt, is dat wel een beetje vreemd!
Ik begrijp dan ook niet dat je in deze context zegt " Het is erg jammer dat de resultaten van onjuist onderzoek zo lang doorzingen"
Blijkbaar zijn er gegronde redenen om deze stof niet te vertrouwen!

Groet,
Lunamaya

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.