Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Sanne

Sanne

12-01-2013 om 11:41

Blaasontsteking en preventie?

Ik heb nu een week last bij het plassen. Ik heb ooit, heel lang geleden, blaasontsteking gehad met echt stekende pijn. Dat heb ik nu niet. Wel heb ik een onprettig gevoel als ik klaar ben met plassen.

Ik was dus bang dat er een blaasontsteking aan zit te komen, maar hoopte natuurlijk dat het vanzelf over zou gaan zonder doktersbezoek en medicatie.
Omdat het nu al een week duurt, twijfel ik nu wel een beetje.

Maar de vragen zijn:
- is er iets preventiefs aan te doen om blaasontsteking te voorkomen?
- herkent iemand dit?
- algemene tips?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Tips

-naar huisarts en laten checken of het inderdaad een ontsteking is
-veel drinken
-plassen na een vrijpartij

Verstuurd met de Ouders Online iPad app.

Vera*

Vera*

12-01-2013 om 12:07

Cranberry

Na een paar fikse blaasontstekingen houd ik het tegenwoordig zelf goed in de gaten. Zodra ik merk dat ik vaker moet plassen voor een paar druppels ga ik aan de cranberry pillen of capsules. Ik neem dan meer en vaker dan de hoeveelheid die op de verpakking staat maar dan merk ik ook heel snel resultaat. Bacteriën houden niet van zuur.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-01-2013 om 14:55

Toch maar even urine inleveren

Ik zou hier niet langer mee doorlopen. Maandag urine inleveren dus Als je het toch hebt, raad ik je aan de kuur te doen waar je een recept voor zult krijgen. Dan ben je er het snelst vanaf. Ik moest van mijn ouders vroeger met homeopathische middeltjes beter worden, maar daar zat nooit schot in. Pas toen ik een kuur van de dokter kreeg en slikte had ik door dat die dr. Vogelspullen echt niks doen.
En voor de preventie: inderdaad cranberrycapsules. Vitamine C zal misschien ook al schelen als je dat nu in huis hebt. Als de zuurgraad maar verhoogd wordt. Ik slik de cranberrycapsules doorlopend. Ik heb de extra sterke pillen van Kruitvat. Maar je kunt ook de gewone nemen natuurlijk. De eigen merkcapsules zijn goedkoper dan de merkcapsules. Ik heb sinds vorig jaar begin juni geen blaasontsteking meer gehad.

dc

dc

12-01-2013 om 21:33

Cranberry sap

Ik drink ongeveer 1 glas cranberry sap per week, en heb nooit geen blaasontstekingen meer. Daarvoor had ik ze om de haverklap.

Je moet wel van je blaasontsteking afkomen, dus zeker even langs de huisarts voor een urinetest. Ik heb weleens gehad dat er niets uitkwam en 2 dagen later wel, trouwens.

Jacquel

Jacquel

12-01-2013 om 22:17

Fikse blaasontsteking

Ik had ook een keer een wat onprettig gevoel, maar lang niet zo erg als vorige keren. Toch maar naar de huisarts en het bleek een fikse blaasontsteking te zijn. Dus toch maar gaan, je wilt niet dat het een nierbekkenontsteking wordt.

Overigens, mijn huisarts is antroposoof en zijn eerste keus is altijd homeopatische middelen. Maar na tientallen jaren is hij tot de conclusie gekomen dat hij bij een blaasontsteking maar beter direct antibiotica kan geven, en de homeopatische middelen alleen ter ondersteuning. Dus ik zou niet zelf gaan dokteren met homeopatische middelen.

Guinevere

Guinevere

13-01-2013 om 12:33

Homeopatisch?

Cranberrysap/capsules zijn bepaald niet homeopatisch. Je kunt trouwens ook vit. C gebruiken in een hoge dosering, 1000 mg bijvoorbeeld. Ter preventie dan, of bij de eerste signalen van een blaasontsteking. Neemt niet weg dat een test door de huisarts nog beter is.

Jacquel

Jacquel

13-01-2013 om 16:39

Guinevere

Ik doelde niet op de cranberrycapsules, maar de dr. Vogelpillen van Kaaskopje. Die werd vroeger door haar ouders op de homeopatische middelen gezet. En sowieso grijpen mensen graag naar homeopatische remedies. Zelf ga ik ook eerst aan de Oscillococcinum (wat een naam...) bij een beginnend griepje. Maar bij blaasontsteking, hup aan de antibiotica.

Hsk-mama

Hsk-mama

14-01-2013 om 16:55

D-mannose

Mijn dochter heeft drie keer een blaasontsteking gehad, waarvan 1 keer overlopend in een nierbekkenontsteking. Vreselijk pijnljk, en ze was toen nog maar 8, maar na de laatste keer kreeg ze van iemand in de VS een tip om bij opkomende blaasontsteking, prikkerig gevoel, een lepeltje d-mannose op te lossen in een kopje water. Ze heeft nooit meer blaasontsteking gehad. D-mannose is een suiker waaraan de bacterie zich hecht en die je vervolgens uit plast. Je maakt dus niet ook de goede bacteriën dood. Op Google kun je het vinden en ik geloof bestellen bij Amazon.

Ik heb het zelf ook een keer gebruikt en met succes. Het is veel sterker dan cranberry sap en een natuurlijk middel. Ik heb geen aandelen, maar ik ben erg blij dat ik weet dat dat spul bestaat, want het scheelt erg veel antibiotica.

Sanne

Sanne

14-01-2013 om 23:18

Dank... maar ik wacht nog even

Bedankt voor jullie reacties. Gisteren bedacht ik daarom dat ik toch maar even urine moest inleveren. Vanochtend potje gevuld, maar voelde helemaal rustig, dus heb het toch nog niet ingeleverd. De hele dag niet meer dat gevoel gehad.
Dus ik kijk het nog even aan.
Als ik toch weer iets voel, lever ik de volgende dag wel mijn urine in.
Kan toch niet zo zijn als ik het nu helemaal niet meer voel, dat ik dan toch blaasontsteking heb?

Wat de cranberry betreft: toevallig hoorde ik afgelopen week iemand zeggen dat iedereen altijd denkt dat cranberry's tegen blaasontsteking helpen, maar dat inmiddels bewezen is dat dat helemaal niet waar is! Ik ben even vergeten wie dat zei en weet geen details (onderzoeken), maar moet wel lachten omdat zo velen toch weer met die cranberry's aan komen zetten. Al denk ik altijd maar; als het bij iemand helpt, dan helpt het toch, zelfs als het wetenschappelijk bewezen zou zijn dat het niet helpt...

bibi63

bibi63

15-01-2013 om 09:52

Nou....... (cranberry's)

Onze dochter (nu 14) heeft vanaf haar 4e jaar zeker 50 keer een blaasontsteking gehad..... Het gaat nu een stuk beter (hormonen ivm pubertijd), maar de laatste jaren hebben we een aankomende blaasontsteking kunnen stoppen met Cranberola extra forte met OPC (sachets met poeder, die je aanlengt met een glaswater). Het heeft sindsdien nooit meer doorgezet en dus ook geen AB meer. Daarvoor gebruikten we ook wel cranberrysap en/of capsules, maar dat hielp niet echt, te weinig geconcentreerd. Cranberola heeft een enorme concentratie cranberry, en ik als 'ervaren' moeder zeg dat dat toch écht wel helpt.
Gr. Bibi

Hanne.

Hanne.

15-01-2013 om 11:52

Cranberr

Cranberr tabletten helpen preventief aldus onderstaande link (met een verwijzing naar een wetenschappelijk artikel, maar ik ben te lui om dat te gaan lezen).

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/2823584/2011/07/30/Volkswijsheid-klopt-cranberry-s-helpen-tegen-blaasontsteking.dhtml?utm_source=scherm1&utm_medium=button&utm_campaign=Cookiecheck

Maar volgens onderstaande link (ook met een verwijzing naar een wetenschappelijk artikel) helpt cranberry sap niet bij het voorkomen van terugkerende blaasontstekingen.

Kan helaas niet vinden of het helpt als je al een blaasontsteking hebt..

Tink

Tink

15-01-2013 om 16:24

Sanne

Ja, het kan wél dat je een ontsteking hebt, ook als je geen pijn of koorts of wat dan ook hebt. Dus ik zou alsnog even urine inleveren.
1 tip: neem niet zomaar een leeg jampotje of wat ook, maar haal even een speciaal potje bij de apotheek, dan weet je zeker dat het echt schoon genoeg is (vaatwasserschoon is niet schoon genoeg).

bibi63

bibi63

15-01-2013 om 21:20

Hanne

Nee, sap helpt niet. Het moet 100 keren meer geconsentreerd zijn.
Gr. Bibi

Sanne

Sanne

15-01-2013 om 22:41

Tink

Kan het altijd bij iedereen zijn dat die blaasontsteking heeft ook al heb je geen pijn?

Of denk je dat ik een verhoogde kans heb omdat ik wel een raar (soort van pijnlijk, maar niet heel erg) gevoel heb gehad, ook al is dat gevoel inmiddels weg?

Ik heb inderdaad zo'n speciaal potje. Maar heb dat al gebruikt en dus weer leeggegooid. Zou dat nu niet meer te gebruiken zijn? Ook niet als je het met de hand met zeepsop wast?

Tink

Tink

16-01-2013 om 00:21

Nieuw potje

Ik zou een nieuw potje halen. Als afwasmachineschoon al niet schoon genoeg is, dan zeepsop ook niet.
En tja, verhoogde kans of niet, daar kan ik geen uitspraak over doen, ik ben geen arts. Maar het komt gewoon voor, en ik zou het gewoon even laten checken, better safe than sorry.

Tink

Tink

16-01-2013 om 00:24

P.s.

Andersom kan trouwens ook. Ik was ooit overtuigd dat ik een blaasontsteking had, want pijn bij het plassen, maar de test bij de HA zei van niet. Ik moest een paar dagen later voor de zekerheid nog een potje inleveren en jawel hoor, bingo. En dus alsnog een kuurtje.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-01-2013 om 01:12

Potje

Ik heb al heel wat vreemde potjes gebruikt om urine mee in te leveren en ik heb nog nooit klachten gehad. Zo gebruik ik bijvoorbeeld de lege potjes van de cranberrycapsules. Goed spoelen met water, zonder afwasmiddel en dan kan het prima. Als je er al een keer urine in hebt gehad, zou ik het extra goed uitspoelen, dan wel met een drupje afwasmiddel en net zo lang schoonspoelen tot er geen schuim meer afkomt en je voelt dat het zeepvrij is. Dan kun je het potje wel weer gebruiken. Speciale urinepotjes zijn leuk en aardig, maar je moet ze op het moment suprème ook maar in huis hebben.

Tijgeroog

Tijgeroog

16-01-2013 om 13:20

Kaaskopje

Ik neem er altijd eentje mee als ik een potje inlever, waar ik ze ook inlever, ik krijg gewoon zo een nieuw postje van de assistente mee. (En natuurlijk vergeet ik dat wel eens, maar dit is het idee... Anders vraag ik er om de volgende keer dat inkijk de huisarts ben)

P

P

16-01-2013 om 13:58

Kaaskopje

Bij mijn huisarts mag je ivm hygiëne (tenminste dat staat op het bordje) alleen speciale bakjes gebruiken. Die sluiten overigens ook perfect af.

Ik heb jaren zo'n bakje in het kastje in ons toilet gehad, kost een paar dubbeltjes ofzo.

Fiorucci

Fiorucci

16-01-2013 om 18:25

Hangt ervan af

Voor gewoon een urineonderzoekje mag je hier om het even wat gebruiken, voor een kweek alleen een speciaal potje.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-01-2013 om 23:55

Ja precies

Als ik urine moet inleveren voor onderzoek in het ziekenhuis, krijg ik een potje mee. Als ik een potje moet inleveren bij de huisarts ben ik creatief met wat ik in huis heb. Zo doe ik dat sinds in plasjes in moet leveren.

P

P

17-01-2013 om 11:20

Tja

Hier willen ze dat dus niet. Ik had zelf ook gewoon liever die goed afsluitbare potjes dan schoongemaakte jampotjes met een plastic zakje en een elastiekje erom heen. Hoe vaak doe je nu zoiets? Koop gewoon een paar van die dingen bij de apotheek.

Hanne.

Hanne.

17-01-2013 om 13:45

(bijna) nooit

Hoe vaak doe je nu zoiets? Koop gewoon een paar van die dingen bij de apotheek.

Ik heb dat bijna nooit, de laatste keer een jaar of 3 geleden. Als ik toen potjes had gehaald waren ze nu vast niet meer schoon geweest (laat staan vindbaar).

amk

amk

17-01-2013 om 16:27

Huisarts, apotheek

ik krijg die dingen gewoon mee bij de huisarts.
Ze staan in het badkamerkastje en zolang je ze dicht houdt blijven ze schoon aan de binnenkant.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-01-2013 om 00:12

Nou maak je er wel een heel apart verhaal van. Jampotjes die afgesloten worden met een stukje plastic en een elastiekje er omheen... wie heeft het dáár nu over? Ik gebruik keurige potjes met schroefdeksel. En ondanks dat ik ze test op lekken, zorg ik ervoor dat het potje rechtop vervoerd wordt. Bij de huisartsenpraktijk is een luikje waar je het potje neer moet zetten en op de balie van de assistente staat een bordje met de melding dat je je urine niet op de balie mag zetten vanwege de hygiëne. Zo lossen we dat hier op.
Als ik urine in moet leveren ivm een mogelijke blaasontsteking heb ik daar alleen telefonisch contact over gehad. En dan ga ik geen tijd verspillen aan het kopen van een speciaal potje. Omdat ik vaak 's avonds al wel door heb dat het foute boel is, zorg ik er in de avond al voor dat alles netjes klaarstaat, schoongemaakt en wel, zodat ik 's morgens kan bellen, plasje in kan leveren en om 11 uur de uitslag op kan vragen. Op werkdagen moet ik me ook echt ziekmelden om dit allemaal te kunnen doen. Ik voel me er meestal zo belabberd van dat ik me alleen maar bezig kan houden met dat ik zo snel mogelijk een kuurtje kan (laten) ophalen. Ik heb er bij vlagen al sinds mijn jongste kinderjaren mee te kampen. Tot een paar jaar geleden wist ik niet eens dat je urinepotjes gewoon kon kopen bij de apotheek.

P

P

18-01-2013 om 08:02

Kaaskopje

Ik heb gewerkt als assistente en ik kreeg die potjes.

Wat is er nu mis mee om elke keer een nieuw potje te vragen of te kopen en in je badkamerkast of wat dan ook te bewaren? Ze zijn zo goed af te sluiten dat ik het gewoon prettig vind.

Overigens heb ik OOK niet zomaar een schoon potje met schroefdeksel voorhanden hoor.

Gewoon gratis te halen bij de huisarts

ik heb standaard een potje staan, met het deksel erop, wordt t ook niet stoffig of smerig.

Andere potjes worden hier echt niet meer geaccepteerd!

Bij de apotheek moet je betalen, ik haal ze dus gewoon bij de HA.

bibi63

bibi63

18-01-2013 om 11:36

Kruitvat

Kruitvat heeft ze ook, en een stuk goedkoper dan bij de apotheek.
Gr. Bibi

P

P

18-01-2013 om 12:24

Dank je wel mien

Het lijkt soms net of jezelf (of hier dan de huisarts) van die vreemde afwijkende ideeën heeft maar he we leven in 2013 hoor, dan hoef je echt geen plas meer in een glazen jampotje op te vangen die je eerst grondig hebt schoongemaakt (overigens heb ik dus nooit potjes voor handen als dat al zou moeten).

Hanne.

Hanne.

18-01-2013 om 14:52

Alsof de duvel er mee speelt

"we leven in 2013 hoor, dan hoef je echt geen plas meer in een glazen jampotje op te vangen die je eerst grondig hebt schoongemaakt"

Als je het zo zegt klinkt het als iets heel primitiefs. Alsof je een aderlating krijgt in plaats van een paracetamol zeg maar.

Maar goed, alsof de duvel er mee speelt moet ik dus nu (terwijl ik zeg nooit te hoeven) urine van jongste bij de dokter inleveren.

Zit gewoon in een leeg potje. Want die heb ik wel altijd staan. Zal eens vragen of ze dat bezwaarlijk vinden.

Overigens heb ik ook wel eens bij de dokter ter plekke urine in moeten leveren. Kreeg ik gewoon een maatkannetje mee. Vraag me af hoe 'schoon' dat geweest is. Zal vast niet veel meer dan vaatwasserschoon zijn geweest.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.