Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Zieke

Zieke

03-04-2019 om 21:20

Buikpijn na volledige narcose?

Ik heb een operatie onder volledige narcose gehad.
En nu heb ik al een paar dagen buikpijn, krampen, weeïg gevoel, gewoon niet lekker.
Zou dat nou de nasleep van de volledige narcose zijn, of zijn het meer verkoudheids-/grieperigheidsklachten die er helemaal los van staan?

Iemand ervaring?

Kaaskopje

Kaaskopje

04-04-2019 om 01:28

Nou...

ik herken niet specifiek buikklachten,maar dat je een paar dagen moet herstellen van de ingreep, inclusief de narcose, vind ik wel normaal. Ik zeg eerlijk dat ik mijn eigen advies nooit toepas, ik ben niet zo'n dorstig mens, maar toch... Het schijnt goed te zijn om veel te drinken, zodat stoffen als van de narcose goed uit je lichaam gespoeld kunnen worden.

Natuurlijk kun je ook de pech hebben dat je na een operatie een verkoudheid oploopt. Je weerstand is mogelijk wat lager, waardoor je wat gevoeliger bent voor een virus.

Heb je vrijdag nog steeds het gevoel dat het niet lekker gaat, bel dan de huisarts.

Melden

Het is belangrijk dat je de klachten serieus meldt bij de staf. Het gaat me te ver om de risico's op te sommen, maar algehele narcose en een medische ingreep hebben risico's en kunnen complicaties geven die medische medewerkers kunnen herkennen als je het aangeeft en in de gaten houdt.

Koorts?

Als je ook koorts hebt zou ik wel even je huisarts bellen. Ik herken je klachten niet als nasleep van een narcose, tenminste, niet de buikklachten.
Beterschap en ik hoop dat je gauw weer aansterkt.

nurse

nurse

04-04-2019 om 10:16

huisarts of poli

Even overleggen met huisarts of poli.
Ik verwacht niet dat het van de narcose is.
Heb je misschien morfine gehad als pijnstilling? (bijv. oxycodon?)
Morfine preparaten geven obstipatie - kun je knap belabberd van zijn. Kan je klachten verklaren.

Anke

Anke

04-04-2019 om 10:32

In bed?

Ik denk ook dat het de nasleep van de narcose kan zijn. Zeker een wee gevoel en misselijkheid. Water drinken is het devies.

Moet je in bed blijven liggen? Van te weinig beweging kun je ook obstipatie krijgen. Dat kun je hopelijk oplossen met extra vezelrijk eten en extra veel water drinken.
Verder kun je je darmen wat masseren: twee vuisten op je buik leggen en met de richting van de klok mee stevig masseren (als je daar tenminste geen wond hebt!!), grotere en kleinere rondjes om je navel draaien. Die tip gaf mijn tai chi leraar.

Verder eens met de anderen: bel je huisarts of behandelend arts in het ziekenhuis even.

Zieke

Zieke

04-04-2019 om 14:54

nawerking

Bedankt voor de reacties.

Ik heb inmiddels met de poli gebeld. Het kan inderdaad nawerking van de narcose zijn. Hoe langere narcose, hoe langer je er last van kunt hebben.

Ik heb geen morfine gehad. De tip te bewegen is een goede. Niet besproken met de poli (las ik daarna pas) maar klinkt logisch. Heb er alleen nu niet zoveel zin in, maar komt wel weer. Neem nu maar even wat rust. Kan ik wel gebruiken.

En ik probeer inderdaad regelmatig te drinken.

Guppie

Guppie

04-04-2019 om 22:33

ontgiften

Een operatie vergt sowieso veel van je lichaam. Daarom zorgen voor voldoende eiwit, groente en fruit; misschien wat extra stofjes. Voldoende drinken is belangrijk maar ook zorgen voor ontgifting van je lever. In een goede vitaminewinkel kan je wel advies krijgen.
Werkt ook op je zenuwstelsel en geeft meer adrenaline in je lichaam, wat ook effect heeft op allerlei organen, die worden aangestuurd door het zenuwstelsel.
Een verdoving of narcose zorgt voor een verhoogde uitscheiding van taurine en vermindert de werking van vitamine B12 dus daar ook naar kijken.

Sandra

Sandra

04-04-2019 om 23:05

Ja stofjes

heel belangrijk: stofjes.
En vitamientjes
En drinkjes
En hapjes. Neem je wel genoeg hapjes van je vleesjes en je groentjes? Want daarin zitten ook goede stofjes.

Kaaskopje

Kaaskopje

04-04-2019 om 23:07

Guppie

Als ik googel op narcose en taurine, zie ik gek genoeg niet één site van reguliere gezondheidszorg die hier iets over zegt. Alleen natuurgenees-sites of-uitspraken en dierenartsen en andere dierensites inzake katten.

Angela67

Angela67

04-04-2019 om 23:10

there is a very special place

on the internet, where all guppies swim to, to their gurus and masters of fairy tales . . .
Daar worden alle mooie verhalen geboren en guppies worden dan weer uitgezonden naar de wereld om ons lieve kijkbuiskindertjes te laten glimlachen om zoveel gezellige onnozelheid.
gr Angela

Kaaskopje

Kaaskopje

05-04-2019 om 01:24

Indeed!

We have our own guppies. And they are living in their own green world, blubbing to each other about guppy-things. Nobody understands their blubbing, but I think that the combination of CO2, H2O, oxygen and chlorofyll ensures that they don't realize that. Oh well, as long as they are happy ...

Flauw

Het belachelijk maken van iemand als Guppie die zich bezighoudt met een aanvullende manier van het zoeken van gezondheid is nogal oncharmant.
Niemand weet het fijne van voeding en iedereen geeft er advies over. Zolang het niet om gif gaat of overspannen verwachtingen, wie ben jij om een ander zo onder uit te halen?
Je kunt het beter over de inhoud hebben.

En dan is het helemaal niet slecht om extra om je 'groentjes' te denken als je een ingreep hebt gehad.

Kaaskopje

Kaaskopje

05-04-2019 om 10:09

AnneJ

Dat ben ik eigenlijk wel met je eens, maar ik vind het drammerige van Guppy over alternatieve natuurgeneeswijze (geen wetenschap dus!) ook erg oncharmant inmiddels. Ze brengt haar informatie als veilig en waar en zorgt er daarmee voor dat mensen die haar serieus nemen, een risico nemen met hun gezondheid. Daar kan ik niet anders mee omgaan, dan het onderuit te halen.

Een kind kan ook vertellen dat 'groentjes' eten gezond is, want dat vertelt moeder immers? Groente en fruit eten kan geen kwaad, dat snapt iedereen. Maar Guppy strooit niet alleen met dat advies, was het maar zo.

TV-koks hebben het trouwens ook over 'een zoetje' en dergelijke. Hoe dat toch zo gekomen is...? Ik vind het tenenkrommend.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

05-04-2019 om 10:23

en het lastige van al dat voor jezelf zorgen

kan zijn dat je het allemaal zelf moet doen - tenzij er iemand anders thuis is die je op gezette tijden aanmoedigt om te eten en te drinken en dat dan even klaarzet.

Sterkte zieke! Over een paar weken staat mij een vrij lange narcose te wachten, ik zet me schrap (en vul de voorraadkast!)

Fransien

Fransien

05-04-2019 om 11:41

Narcose kost tijd

Narcose is niet niks, je wordt kunstmatig zwaar verdoofd en er is iemand die continu in de gaten houdt of je niet te diep wegzakt. Verder heb je ook een operatie gehad en dat is ook al niet niks voor je lijf, je hebt minimaal 1 flinke wond.
Het advies om goed te drinken, gezond te eten (voldoende vitaminen en mineralen helpen bij herstel), voorzichtig te bewegen om obstipatie te voorkomen en voldoende pijnstillers te slikken om niet te verkrampen van de pijn is gewoon goed advies.
Reken er gewoon op dat je een tijdje minder energie hebt omdat je lichaam druk bezig is met herstellen en wees lief voor jezelf.
Bij normaal gezond eten is het niet nodig om extra vitamine-preparaten te slikken, tenzij je weet dat je darmen het niet goed opnemen. De uitzondering op de regel is vitamine D, liefst gecombineerd met kalk. Zeker na de overgang nemen je botten dat moeilijker op omdat de oestrogeen-receptoren die daarvoor zorgen minder aanwezig zijn, hierdoor kun je ondanks gezond eten en voldoende buitenlucht een tekort oplopen.

Sandra

Sandra

05-04-2019 om 12:00

AnneJ

Het is inderdaad flauw om Guppie af te branden, maar hij/ze verkondigt gewoon onzin en dat is al meermalen aangetoond en hij/ze gaat maar door.
En dan strooit hij/ze met termen als taurine in de hoop om intelligent over te komen.
Maar er is al zo vaak aangetoond in tv-programma's en door Skepsis, dat al die kruidenvrouwtjes hun kennis bij elkaar sprokkelen in LOI-cursussen en van internet.

Een chemicus zoals ik die als onderzoeker nieuwe medicijnen ontwikkelt prikt er zo doorheen.
Natuurlijk ben je na een operatie niet helemaal lekker. Gewoon goed eten en drinken helpt dan beter dan je druk maken om taurine.

Ad Hombre

Ad Hombre

05-04-2019 om 12:57

Kaaskopje

"ik vind het drammerige van Guppy over alternatieve natuurgeneeswijze (geen wetenschap dus!) ook erg oncharmant inmiddels."

Volgens mij is dat ook het enige wat ze op dit forum doet, in alle paramedische draadjes wat van dit soort desinformatie injecteren. Of zou ze onder een andere nick als gewone poster actief zijn?

Linus Pauling

Om zoiets als de orthomoleculaire 'geneeskunde' af te branden is ook kortzichtig.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Linus_Pauling

De theorie is ontwikkeld door de chemicus Linus Pauling die zijn strepen wel verdiend heeft en geprobeerd heeft voeding en genezing met elkaar in verband te brengen.

"In 1968 introduceerden hij en zijn assistent, Paul Staunton, de orthomoleculaire geneeskunde, mede geïnspireerd door het werk van een groep psychiaters, waaronder Abram Hoffer, die schizofrene patiënten behandelden met hoge doseringen vitamines. De orthomoleculaire geneeskunde probeert ziekten te genezen door ervoor te zorgen dat de verhoudingen van alle in een gezond lichaam voorkomende stoffen bij de zieke ook voorkomen. Dit wordt vaak gedaan door het toedienen van grote doses vitamines."

https://www.kwakzalverij.nl/encyclopedie/o/encyclopedie-orthomoleculaire-geneeskunde/

De theorie van Linus Pauling heeft uiteraard de kritiek van de vereniging tegen de kwakzalverij wel verdiend.

"Er zijn behoorlijke studies gedaan naar het effect van enorme hoeveelheden vitamines. Er bleek geen effect te zijn, behalve bij vitamine C. Vergelijking van alle onderzoeken heeft de hypothese opgeleverd dat met veel vitamine C een verkoudheid twaalf uur eerder over is. Een proef om deze specifieke *hypothese te toetsen is echter nog niet gedaan. Het risico bestaat dat patiënten die zichzelf met megadoses vitamine behandelen, bij het uitblijven van effect steeds grotere hoeveelheden gaan innemen. Dat te veel vitamine A en D ongezond is, was al bekend, maar sinds het modieus worden van de orthomoleculaire geneeskunde is ook van andere vitamines bekend dat deze in hoge doses giftig zijn."

https://www.mbog.nl/orthomoleculaire-geneeskunde

Toch kan het heel zinvol zijn om naast een reguliere medische behandeling je te verdiepen in de relatie tussen voeding en gezondheid.
Dat verdient geen zwart/wit denken of je bent voor of tegen.

"In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren. Het meest bekende voorbeeld hiervan is wel foliumzuur. Ook reguliere geneeskundigen adviseren nu gezonde vrouwen die zwanger willen worden, extra foliumzuur te nemen om de kans te verkleinen dat hun kind geboren gaat worden met een open ruggetje."

Maar ook: "Toch kunnen soms orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Het is daarom van belang dat een arts, apotheker of therapeut er van op de hoogte is wat u gebruikt."

http://tekstproducties.nl/wordpress/?p=372

Het wordt daarom door Ivan Wollfers, een bekende arts en publicist die veel heeft betekend voor de popularisering, maar ook bekritisering, van de reguliere geneeskunde, 'complementaire therapie' genoemd.

Het is onzinnig om zo stellig te doen over zaken die mensen helpen ook zelf greep te krijgen op hun ziekte en bij te dragen aan verbetering. En een kwestie van intellectuele luiheid.

Ad Hombre

Ad Hombre

05-04-2019 om 14:53

AnneJ

Ben jij guppy?

Ja toch Ad

Je weet toch dat je mij in de hoek zet van de alterneuten en de antivaxxers?

On topic

Het is belangrijk om je klachten serieus te nemen, zeker na zo'n grote ingreep. Daarvoor meld je je bij je behandelaars. Maar je hebt ook de verantwoordelijkheid over je eigen gezondheid en eigen inzichten wat werkt bij jou en waar je je comfortabel bij voelt. En dat neem je ook serieus.

Zelfs als het door je behandelaars niet altijd serieus genomen wordt. Want men is er ook op uit om je gerust te stellen en dat is ook nodig. Maar als je klachten niet weggaan en het zit je niet lekker dan blijf je dat serieus nemen en zonodig weer aangeven.
Soms moet men even aan je wennen of aan de klacht wennen. Of de duur en de ernst van de klacht. Ook bij reguliere behandelaren.

Kaaskopje

Kaaskopje

05-04-2019 om 19:56

AnneJ

Als ik náást gewone medische zorg het gevoel heb dat ik alles uit de kast moet trekken om van een probleem af te komen, grijp ik weleens naar alternatieven. In ons geval doe ik dat met onze hond. In plaats van flink zware medicijnen te blijven geven, wat echt niet goed is om jarenlang te doen, ben ik andere druppels gaan proberen en warempel we hebben iets gevonden wat werkt! Dit jaar wordt het tweede jaar dat we het gaan gebruiken als het nodig blijkt en ik zeg eerlijk dat ik het een beetje spannend vind of het nog eens helpt. Het gaat hier om een allergie en niet om een levensbedreigende aandoening. Ik ben niet pertinent tegen alternatieve oplossingen. Werkt iets, dan werkt iets. Zolang maar duidelijk is dat het geen kwaad kan.

Dit kwam ik tegen op de website mens en gezondheid, een website waar je allerlei informatie, ook over alternatieve middelen e.d. kunt vinden: "Mensen met een bipolaire stoornis kunnen beter geen taurine in de vorm van een supplement innemen." Of dat waar is weet ik niet, maar je zult het advies van Guppie maar volgen als mens met die stoornis en daardoor een probleem krijgen. Niet zomaar iets adviseren dus als je iemand niet kent. Dat doen artsen ook niet.

Bespreken

Daarom is het handig als je eigen arts of specialist wat minder heftig reageert op jou alternatieve initiatieven en je dat gewoon kunt overleggen.

Ik had voor de kinderen eerst een huisarts die haar eigen koers vaarde. Heupjes, en weet ik wat waar ik braaf achteraan moest. Maar allergie vond ze maar lariekoek.

Dat ging me wel vervelen want ik ben geboren met een allergie en ik kan een hoop zelf met mijn kinderen maar ik wilde toch echt ook een deskundige op dat terrein. Maar goed, allergie is in sommige kringen nog steeds lariekoek.
Gelukkig kregen we een arts die echt bij ons paste. Zelfs autisme bleek binnen zijn bereik. Allergie, tropische ziekten.

Met mijn huidige specialist heb ik overlegd of ik wat zou kunnen hebben aan CBD olie. Een gewoon gespreksonderwerp. Er zijn ook in de reguliere wetenschap onderzoeken naar gedaan die de werking matig blijken te vinden en zeker niet het wondermiddel waar het voor doorgaat.

Ik heb het wel geprobeerd, maar niet in plaats van, maar ernaast. Deed niets voor mij. Wel zo prettig dat ik dat toch gewoon kon bespreken.

En zo zit het ook met de Taurine. Zolang je dat gewoon kunt bespreken zonder dat iemand in de antivaxxersstand springt kun je er op een normale manier mee omgaan.

Kaaskopje

Kaaskopje

06-04-2019 om 02:35

AnneJ

Ik denk dat artsen wel vaker redelijk zijn op dit gebied. Misschien ook wel in stilte denken 'als zij dat wil, prima!' En het eigenlijk weggegooid geld vinden, maar dat is eigen keus.

Wat allergie betreft vind ik sommige situaties soms ook verwarrend. Van degene die ik nu in mijn hoofd heb, zit ik regelmatig met het gevoel dat ik niet weet wat ik moet geloven. Maar ik laat het zo, ik ga niet (meer) in discussie.

Wat taurine betreft: als de huisarts het een goed idee vindt om taurine te gaan bijslikken, dan vind ik dat toch een wat meer betrouwbaar advies dan via dit forum van Guppie. Niet alles wat in de zelfzorg hoek van de natuurwinkel of drogisterij staat, is verstandig om zomaar te gaan gebruiken

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.