Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Buikpijn.....krampen bij 11 jarige

Hallo allemaal, omdat ik me machteloos voel en het niet goed meer weet hoop ik dat jullie je ervaringen willen delen en/of willen adviseren.
Mijn zoon van ruim 11 heeft in de grote vakantie een kots/diarree griep gehad, toen de darmkrampen maar aan bleven houden ben ik naar de ha gegaan, hij zei dat zoiets lange naweën kan geven. Na een paar weken weer terug(-inmiddels al ca 7 weken krampen) kreeg zoonlief eindelijk een kweek. Hij bleek een parasiet te hebben die bij kinderen dit soort symptomen geeft. Hij kreeg antibiotica, de krampen bleven. Nu zijn we weer 3 weken verder en stelt de ha een bloedonderzoek voor. Ondertussen....maak ik me erg bezorgt, heb goed contact met school, ik probeer hem af en toe te laten gaan maar als hij 's nachts dan weer wakker ligt van de krampen zie ik de zin er niet van in hem 'krampend' en moe naar school te laten gaan. Ik heb zelf een vermoeden dat het psychosomatisch is, er zijn het laatste jaar veel dingen gebeurd. Zijn ontlasting is nog altijd dun. Ik hang zelf steeds tussen; 'ziek naar school gaat niet' en 'hupsakee gaan'. Maar als je ouders je niet geloven als je beroerd bent is immers erg. Dus op dit moment vind ik wel dat het bloedonderzoek door moet gaan en alshier niets uitkomt dan naar een psycholoog....
Ik ook aan hem gevraagd of hij zich zorgen maakt en hij zegt van niet...maar het is voor een jong kind ook moeilijk om te verwoorden...(hij is een binnenvetter)
Verder maak ik me gewoon veel zorgen om hem, hij zal deze klas over moeten doen, maar dat is geen ramp, als 'tie het maar een beetje naar zijn zin heeft. Graag reacties van ouders die ook de ervaring van 'krampen' hebben. In ieder geval; hartelijk dank voor het lezen van mijn overwegingen.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
dc

dc

28-10-2012 om 22:14

Ziek

Hij klinkt gewoon nog ziek. Ik zou hem als het kan gewoon echt een aantal weken achter elkaar thuishouden en die testen doen.

Dunne ontlasting en krampen zouden kunnen wijzen op een spastische dikke darm, maar aangezien het een vervolg is van een parasiet, denk ik dat de antibiotica gewoon niet aangeslagen heeft. Het zou anders wel heel erg toevallig zijn. Is er nog een kweek gedaan na de kuur?

Elleke70

Elleke70

28-10-2012 om 22:26 Topicstarter

Dankie

Dank je voor je reactie!

Sorry (ben van slag), ik vergat te vermelden dat die 2 kweken erna schoon waren..
Tja..weet je; spastische dikke darm is zo algemene term, die geven ze ons vrouwen ook vaak, daar kun je weinig mee in praktijk.

Dank je voor je steun (-thuishouden)

69er

69er

28-10-2012 om 22:48

Lactose?

Na een flinke darminfectie kan de aanmaak van lactase verstoord zijn met als gevolg een secundaire lactose intolerantie http://www.mdlcentrum.nl/page.php?ID=61
69er

Gehoord

pas nog, dat een jongen bij ons op de voetbal, al heel lang veel buikpijn had, dachten dat het zenuwen waren, stress e.d. Maar het werd steeds erger ook krampen, bij de kinderarts terecht gekomen en zijn er foto's/echo's genomen, waaruit bleek, dat een deel van ontlasting achterbleef telkens in de darmen...heeft toen in ziekenhuis een tijdje aan een apparaat gelegen om schoon te worden gespoeld.
Wil je niet bang maken, want buikpijn kan heel veel verschillende oorzaken hebben, maar is wel iets om goed in de gaten te houden, en toch even een doorverwijzing te vragen als je je zorgen maakt. Wij kampen momenteel ook met een zoon van 11 met buikpijn, al weken, maar het komt en gaat, en ik denk, dat het bij ons wel stress is...maar ja...blijft moeilijk.
sterkte!
gr Nora

Wat 69-er zegt

Ik zou hem laten onderzoeken op lactose intollerantie. Het heeft mij jaaaren van buikklachten opgeleverd en ben nu pas weer op de goede weg.....

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

dc

dc

29-10-2012 om 00:36

Weet het

Die spastische dikke darm is een algemene term, waar ik jarenlang mee geleefd heb. Het was toch fijn een term te hebben

Ik kan niet tegen bruin brood. Er zit wel wat in om dingen uit te testen, om te kijken of hij intolerant is voor iets.

En verder gewoon bij de dokter aan blijven kloppen totdat er iets gevonden wordt! Het is NIET normaal.

Verstoorde darmflora?

Beste Elleke,
zou het kunnen zijn dat zijn darmflora nog steeds verstoord is na gebruik van de antibiotica? Door de antibiotica zijn de parasieten verdwenen, maar misschien zijn er ook veel 'goede' bacterien in de darmen weg.
Je zou een je zoon misschien een probioticum kunnen geven, zoals Yakult, oid.
In ieder geval beterschap met je zoon! Want zo lang ziek is echt niet leuk!

Isabella Caramella

Isabella Caramella

29-10-2012 om 09:11

Serieus

Een vriendin van mij had dit ook met haar zoon. Zij hebben een lang traject van meer dan een half jaar gehad bij kinderartsen (o.a. second opinion), ook diverse pijnstillers geprobeerd en uiteindelijk kwam het helemaal goed. Het begon ook met een parasiet voor zover ik weet.
Ik zou zeker zijn klachten serieus nemen. En bij de ha vragen naar pijnstilling, evt. als het te lang duurt naar een kinderarts.
Beterschap!

auw

auw

29-10-2012 om 09:17

Hier

Onze zoon heeft een tijd lang onbegrepen buikpijn gehad. Het was een heel zware periode.
Het is belangrijk om eventuele andere oorzaken uit te sluiten, maar houdt er rekening mee, dat er vaak helemaal geen oorzaak wordt gevonden.
Los van het zoeken van de oorzaak, kan je kind leren om met de pijn 'om te gaan'. Dat is niet eenvoudig. Onze zoon heeft daarvoor begeleiding gehad van psychologen van de bascule. Hij was doorgestuurd door de kindergasteroloog.
De therapie bestond uit het aanleren van helpende gedachten, ontspanningsoefeningen, buikademhaling aanleren en body scan (in gedachten je hele lijf afgaan en daarbij al je spieren een voor een eerst proberen te spannen en daarna ontspannen). Bij onze zoon hielp dat heel erg. De angst voor de pijn en voor de eventuele ernstige oorzaak, maakten dat de pijn in stand werd gehouden.
Misschien helpt het, als je je zoon uitlegt, dat de oorzaak van buikpijn bij kinderen vaak niet heel ernstig is. Dat doet niets af aan de mate van de pijn en aan de last die hij ervan heeft, maar die gedachte hielp onze zoon wel. Want hij dacht echt dat hij kanker had of zo.
http://www.mlds.nl/brochures/ In deze links, kun je onder het kopje 'kinderen' heel zinnige folders vinden over buikpijn.
Oh ja, toen onze zoon niet naar school kon, zorgde ik ervoor dat hij thuis wel door ging met zijn schoolwerk. Dus ik haalde zijn werk op bij school en begeleide hem er thuis bij. Dat vonden de leerkrachten heel erg lastig, maar hierdoor werd de drempel om uiteindelijk weer naar school te gaan, niet zo groot. Ook stimuleerden wij hem om desnoods maar een dagdeel, of alleen tot de pauze, naar school te gaan. Ieder moment op school was meegenomen. Dit omdat onze zoon schrikbarend snel in een isolement raakte. En dat maakte de drempel om uiteindelijk weer naar school te gaan, weer groter.

Elleke70

Elleke70

29-10-2012 om 09:21 Topicstarter

Geweldig...

al jullie reacties.
Voelde me ondertussen nogal alleen staan in mijn zorgen. Ik ga contact met de huisarts opnemen voor die bloedtest en die lactose intolerantie test.

Dank voor de steun, ik blijf dit draadje bezoeken.

lisbeth

lisbeth

29-10-2012 om 09:41

Niet alleen lactose

Maar denk ook aan coeliakie. Een fikse buikgriep kan de trigger zijn om coeliakie te ontwikkelen

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Tango

Tango

29-10-2012 om 12:10

Wat mij opvalt in je verhaal

W.b. de buikkrampen kan ik eigenlijk alleen maar beamen wat anderen hierboven zeggen. Blijven onderzoeken waar de oorzaak hiervan ligt. Juist omdat het na de buikgriep is begonnen zou ik niet heel gauw denken aan iets psychosomatisch.
Wat me wel opviel in je verhaal is dat je zegt dat hij dit schooljaar over moet doen. Hij is ruim 11 jaar, zit dan w.s. in groep 8. Je zegt wel heel makkelijk dat het prima is dat hij een jaar over doet, maar wat doet dat met hem. Ik zou zeker wel proberen hem zoveel mogelijk schoolwerk (thuis) te laten doen. Dit leidt ook weer een beetje af, zeker als hij zich wat beter voelt. En daarnaast het gesprek met school aangaan wat zij kunnen betekenen. Het schooljaar is nog niet zo lang bezig dus vind ik zo'n opmerking wel erg voorbarig.

Elleke70

Elleke70

29-10-2012 om 19:06 Topicstarter

Oh nee nee tango....

Daar zit meer achter...hij is van school gewisseld omdat hij daar gepest werd en de school niet bij machte was hier iets aan te veranderen.(ander lang verhaal). Door deze sfeer, zijn moeilijke concentratie en de rol van de school heeft hij een percentage van slechts 55%. Erbarmelijk dus. Hij zit pas sinds enkele maanden voor de grote vakantie op deze school, die hij overigens erg leuk vindt...Vlak voor de vakantie werd hij voor een operatie opgeroepen en sinds de grote vakantie kampt hij met het beschreven probleem. Nieuwe school maakt zich erge zorgen over de bewuste achterstand en uitval door ziekte, wat ik erg fijn vind, die betrokkenheid. Daardoor wilden ze graag dat ik toestemming gaf voor een test om te zien of hij na groep acht in aanmerking zou kunnen komen voor onderwijs met veel ondersteuning. Maar dan komt hij in een soort van praktijk onderwijs. Daar maakte ik me ook zorgen over. (ik heb overigens getekend, maar door de krampen is er niets van een test gekomen)Ik wil graag dat, wanneer hij weer in orde is, wortel hier kan schieten en zich de leerstof eigen kan maken, zodat hij op zijn 'eigen niveau' komt. Dus dit alles bij elkaar maakt dat ik, door omstandigheden blij ben als hij 8 overdoet, in alle rust (-en hopelijk helemaal gezond). Zó bedoelde ik het, ik hoop dat mijn overwegingen nu duidelijker zijn.

Elleke70

Elleke70

29-10-2012 om 19:07 Topicstarter

Lisbeth

Daar wilde de huisarts op controleren....ik ga er even op internet over lezen.....Dank je voor je reactie.

Coeliakie?

In mijn familie was er ook een kind met jarenlange krampen en diarree, bleek coeliakie

Elleke70

Elleke70

29-10-2012 om 21:11 Topicstarter

Testen

zijn vader heeft morgen contact met de ha, ik kom hier op terug...

Tango

Tango

29-10-2012 om 22:45

Verkeerd begrepen

Dan had ik het verkeerd begrepen, over wat je zei over school, Elleke. Ik dacht dat ze hem wilden laten zitten vanwege zijn vele ziek zijn en dat zou erg onredelijk zijn. Maar fijn dat je nu een school hebt getroffen die zo goed meedenkt.
Ik hoop dat je wat kan met de andere reacties en wens jou en vooral ook je zoon heel veel sterkte en hopelijk snel meer duidelijkheid.

Elleke70

Elleke70

30-10-2012 om 13:04 Topicstarter

Tango

Logisch, ik had niet alle info gegeven
Dank je wel, ik hoop het ook...
Zeggen ze wel eens; kleine kinderen kleine zorgen/grote enz...

Nou ik maak me megazorgen hoor......

auw

auw

30-10-2012 om 14:40

Zorgen

.. Dat herken ik. Sterkte ermee.
Misschien helpt het, als je leest dat onze zoon nooit meer buikpijn heeft, nu. Hij is echt weer helemaal gezond.
Maar laatst zag ik in zijn album die foto's weer uit die tijd. Mager, wit, met een dekentje op de bank. Wat een ellende.
Inmiddels is het vier jaar later en is hij een sterke puber. Kerngezond.
Dus dat kan!
Wij hebben meegedaan aan een wetenschappelijk onderzoek over buikpijn bij kinderen, van het amc/de bascule. De onderzoekster is er juist op gepromoveerd. Zij schrijft in haar proefschrift, dat het schrijnend is, hoe weinig begrip er is voor kinderen met buikpijnklachten. Het wordt vaak afgedaan met 'het zal wel tussen de oren zitten', maar ondertussen hebben die kinderen iedere dag, veel pijn. Ook als er geen oorzaak gevonden wordt. Dat doet niets af aan de pijn.
Ze denken dat er een bepaalde gevoeligheid optreedt in de zenuwen van het maagdarmstelsel, die ervoor zorgen dat er pijn prikkels door gegeven blijven worden, ook als de oorzaak van de pijn (bij onze zoon was dat obstipatie) weg is.
De kindergasteroloog vertelde dat kinderen met onbegrepen buikpijn erg leiden. Hun kwaliteit van leven is niet best. Maar omdat er (nog) geen duidelijke oorzaak is, en de artsen er weinig mee kunnen, krijgen deze klachten niet de aandacht die ze verdienen.

Elleke70

Elleke70

31-10-2012 om 01:16 Topicstarter

Lief...

Auw...
Dank je voor je opbeurende bericht..
Het is inderdaad die onwetendheid....

We gaan door

Het is wat hé, met dat onbegrip, zo ontzettend waardeloos

lisbeth

lisbeth

31-10-2012 om 06:31

Bij ons

Mijn dochter heeft altijd veel buikpijn gehad. Lag soms op de bank te huilen van de pijn, sliep slecht, was moe kon niet naar school. En als je naar de huisarts ging, niets aan de hand. Ik verwende haar zeiden ze, moest strenger zijn. Totdat we bij de kinderarts terecht kwamen vanwege een nierbekkenontsteking. Die nam ons wel serieus. Ze bleek chronische obstipatie te hebben, verwezen naar de kinder mld arts, daar allerlei testen gedaan en tot ieders verbazing kwam er coeliakie en lactose intolerantie uit. Nu volgt ze al een paar jaar een dieet en gaat het stukken beter maar ik merk wel dat haar buik een graadmeter is. Erg gevoelig. Ze is zelden ziek maar als er iets is dsn heeft ze meteen buikpijn met vaak diarree of obstipatie

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

ishtar

ishtar

31-10-2012 om 09:13

Bij testen op coeliakie

als je toch ook bloed laat testen, vraag dan ook of ze op aanwezigheid van de 2 'gentypes' voor mogelijke ontwikkeling van coeliakie willen testen.
Er zijn 2 genen (of stukjes daarvan)die voor de ontwikkeling van coeliakie kunnen zorgen. Heb je ze niet, zal je ook geen coeliakie kunnen ontwikkelen. Heb je ze wel, wil dat niet zeggen dát je het ontwikkelt, maar de mogelijkheid bestaat wel.
Geeft vooral duidelijkheid bij afwezigheid van die genen.

Elleke70

Elleke70

31-10-2012 om 20:59 Topicstarter

Vandaag

is zoonlief met zijn pa bij de ha geweest en die heeft vezelzakjes voorgeschreven (met water innemen) om (vermoed ik) zijn darmen rustig te krijgen. Ik vroeg nog of de bloedtest ook gedaan wordt, maar zijn pa wil dit aankijken. Ik ga dit niet te lang aankijken, indien nodig bel ik de arts voor die bloedtest, ik vind de hele gang van zaken laks....

Dank jullie voor de reacties weer; ook dat van die 2 genen...goed om te onthouden..

Wordt wederom vervolgd...

dc

dc

01-11-2012 om 01:02

Die zakjes

Die heb ik ook tijden gehad. Hielp echt voor geen meter. Inderdaad niet te lang afwachten. Waarom niet gewoon gelijk een bloedtest verdorie?

Elleke70

Elleke70

01-11-2012 om 18:03 Topicstarter

Inderdaad!

Verdorie.
Morgen is hij weer hier (gelijkwaardig co ouderschap met zijn pa) en als het onveranderd is dan verzoek ik met klem maandag die bloedtest...pffff

lisbeth

lisbeth

02-11-2012 om 13:54

Wacht niet af

Zo'n bloedtest is niet heel veel gedoe maar je komt wel een stuk verder.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

lisbeth

lisbeth

02-11-2012 om 13:57

Daarbij

Ik weet niet waaruit die vezelpreparaten bestaan maar stel dat daar granen in zitten gaat je dat echt niet helpen bij een eventuele coeliakie. Dus eerst testen dan medicijnen

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Elleke70

Elleke70

03-11-2012 om 23:36 Topicstarter

Pfff

Zijn krampen gaan onverminderd door, maandag dokter!

Actie huppakee!

Ben het zo zat, dat slome; 'we proberen wat en kijken het aan'...

dc

dc

04-11-2012 om 09:20

Goed zo!

Hou ons op de hoogte!

Elleke70

Elleke70

10-11-2012 om 18:09 Topicstarter

Jahoor, update

We zijn afgelopen dinsdag bloed wezen prikken, as dinsdag hoor ik de uitslag.
De dokter zei; 'Maar waarom gaat hij dan niet naar school? Als hij hier is dan zie ik niets aan hem.'
Die hele harde klap die jullie deze week hoorden; dat was mijn klomp die brak!
Ik zeg maar niets...
Anyway; hij is op 7 punten getest, waaronder choeliaki.
Als hier nou niets uitkomt dan is wel voor 99% zeker dat het geen medische achtergrond heeft, lijkt mij.
Dan wil ik hem naar hypnotherapie laten gaan, één van jullie schreef hier al over en het lijkt mij een goed plan. Ook las ik hierover in een tijdschrift wat ik deze week kocht. (heel grappig geval van synchronisatie; het stond niet op de cover) Heel interessant artikel.
Wordt vervolgd....

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.