Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Diëtiste die kaas adviseert!?, wie ook?

Ivm ernstig overgewicht (89 kg bij 1.64) ging ik gisteren vol goede moed naar de diëtiste. Daar kreeg ik te horen dat mijn gewone menu al best goed was. Alleen moest ik minder zetmeel-koolhydraten binnenkrijgen. Dus 1 boterham minder, 1 aardappel minder en minder pasta. Boterhammen daarentegen goed beleggen, want was minder schadelijk dan boterham zelf. Meer pastasaus ipv pasta, want minder zetmeel binnen.

Toen ik aangaf dat ik 3 tussendoortjes wilde (ochtend, middag, avond) om mezelf te belonen door tussendoor overal vanaf te blijven, gaf ze aan dat ik op de hartige toer wilde. Dus ipv het snoepje wat ik nu at, wat kaasblokjes met mosterd eten, of kerstomaatjes met mayonaise, een handvol nootjes, enz.
Nu ben ik toch wat gaan twijfelen. Het voelt echt rechtstreeks tegen mijn 'gezonde' gevoel in, van iets met zo min mogelijk cal. te eten. Dus ook friteslijn bij mijn patat ipv de door haar aangeraden mayo. Dit omdat eerstgenoemde ook weer teveel zetmeel bevat. Verder alle suiker vermijden, omdat dat het meest 'gevaarlijk' is.
Wie heeft er ook zo'n diëtiste en is toch afgevallen, want heb pas over een maand weer een afspraak met haar staan.
Hoop echt op reacties, zodat ik mijn plan wat kan aanpassen eventueel.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Tinus_p

Tinus_p

07-10-2009 om 16:40

Atkins/montignac

Dit lijkt me een diëtiste die een atkins/montignac achtig dieet adviseert. Nouja, er zijn felle voor- en tegenstanders......

Rafelkap

Rafelkap

07-10-2009 om 18:33

Apart

Dat is apart, een dietiste die kaasblokjes, mayonaise op de tomaten en frites adviseert?!!! Dit lijkt me geen geen goed idee als je af wilt vallen.

Millenia

Millenia

07-10-2009 om 19:36

Kan het zijn

dat ze je af en toe frites wil laten eten? Het moeilijkste aan lijnen is om het langdurig vol te houden. En dat lukt je alleen maar als je af en toe iets 'slechts' mag. Dat van die mayo ipv frites-lijn snap ik ook niet. Frites-lijn heeft echt veel minder Kcal...

Inge M

Inge M

07-10-2009 om 21:03

Koolhydraatarm

Ik eet koolhydraatarm. Dat lijkt op de adviezen van jouw diëtiste. Mij bevalt het prima omdat ik die dingen kan eten die ik het belangrijkst vindt. Vet vind ik dan niet zo belangrijk op zich, maar nootjes, kaas, etc. vind ik wel erg prettig om te eten. En voor mijn lichaam werkt het.
Suiker laat ik helemaal staan. Snelle koolhydraten zoals gebak, wit brood en zo ook.
Mayonaise heeft gemiddeld genomen minder koolhydraten omdat in ligth versies suiker zit (en minder vet). Dus het hangt ervan af waar je op let. Let je op suiker, neem je meestal geen light prodcuten. Let je op vet, neem je juist wel de koolhydraten en dus ook de koolhydraten.

dietist

dietist

07-10-2009 om 21:48

Vreeeemd

nou, lekkere dietiste (ik ben er ook eentje). Wil geen collega afvallen maar dit vind ik dus echt niets. Hoeveel verzadigd vet wil je binnenkrijgen?? (met de kaas).
Dit is heel duidelijk iemand met eigen ideeen die een bepaald 'wetenschappelijk' dieet volgt, inderdaad, zoals montignac.
Wanneer een dietist niet adviseert zoals wetenschappelijk (volgens de voedingsraad) geadviseerd wordt, moet zij, vind ik, dit duidelijk aangeven.
Kortom: hoppa naar een ander.
(en vooral: Een eetpatroon moet bij JOU passen!)

Mamarijke

Mamarijke

07-10-2009 om 22:03 Topicstarter

Tja

mijn gevoel is dus wel goed, dat het totaal niet gangbaar is. Misschien toch zelf gaan zoeken naar alternatieven dan.
Ik voel me ook echt raar, als ik weer een stuk kaas in mijn mond ga stoppen.
Dus toch maar beter een snoepje pakken? (of nee, ik moet natuurlijk tomaat oid eten, maar ik wil iets lekkers

Ellen Wouters

Ellen Wouters

08-10-2009 om 10:21

Zorgvuldig

Nee, op afstandje van een forum gaan roepen "kappen met die hap", dat is veel zorgvuldiger dan een dieet met kaas en mayo .

Als je je onprettig voelt bij dit dieet, vraag er dan naar bij je dietiste. Vraag haar het nog eens uit te leggen. Of probeer het een tijdje uit en stop er dan mee als het je niet bevalt.

Bij sommige mensen werken kaas en mayo beter dan light en fritessaus, omdat het beter verzadigt en je dus minder eet. Suiker en zetmeel kunnen als effect hebben dat je dóór blijft snaaien, ivm het effect op je bloedsuikerspiegel.

Tinus_p

Tinus_p

08-10-2009 om 11:16

Sympathie

dietist:
"Dit is heel duidelijk iemand met eigen ideeen die een bepaald 'wetenschappelijk' dieet volgt, inderdaad, zoals montignac."
En wat is er mis met en wetenschappelijk dieet.

Er is namelijk iets reuzegrappigs aan de hand. Atkins en Montignac baseren zich op ideeen (met name de anabole effecten van insuline) die als 'textbook knowledge' gelden voor biochemici, maar die voor mensen met een voedingsleerachtergrond totaal onbekend zijn -die mensen komen toch weinig verder dan 'minder calorien is beter' zonder zich af te vragen waarom met hetzelfde dieet sommige mensen aankomen en andere niet. Als biochemicus heb ik dan toch meer sympathie voor Atkins.....

Rafelkap

Rafelkap

08-10-2009 om 13:42

Boerenverstand

Maar met mijn "boerenverstand" zou ik zeggen: 3 maaltijden per dag, laat staan die tussendoortjes (of zeer lichte) en zeker geen patat Dat is langer vol te houden, gaat langzamer maar voorkomt gejojo.
Ben dan ook geen kenner. Maar idd als je je niet goed voelt bij het advies van welke specialist ook moet je in de eerste plaats bij haar/hem zijn.

Tinus_p

Tinus_p

08-10-2009 om 15:54

Boerenverstand

Rafelkap:
"Maar met mijn "boerenverstand" zou ik zeggen: 3 maaltijden per dag, laat staan die tussendoortjes (of zeer lichte) en zeker geen patat "
Het leuke van boerenverstand is, dat het vaak klopt, en soms helemaal niet.

reina

reina

09-10-2009 om 09:14

Boerenverstand

" 3 maaltijden per dag, laat staan die tussendoortjes " Dat zei mijn boerenverstand ook, maar toch werd ik langzamerhand zwaarder, nu eet ik die 3 maaltijden wat minder, maar neem wel 2 of 3 tussendoortjes per dag ( wel verstandige ) en daarmee blijf ik wel keurig op gewicht. En natuurlijk geen ongezonde tussendoortjes in huis halen, als je weet dat je daar niet van af kunt blijven.

Ik vind het niet zo raar

Vet zorgt dat iets beter smaakt en je voelt je sneller verzadigd. Dus ik snap best waarom een blokje gewone kaas (en niet van die magere troep) goed kan als tussendoortje. Zelfde voor gewone mayonaise, een toefje geeft meer smaak, meer verzadiging en niet het door willen vreten effect dat lightspul vaak heeft.

mirreke

mirreke

09-10-2009 om 11:58

Ik ook niet, mamarijke

Ik vind het ook niet zo vreemd.
Als ik jou was Mamarijke zou ik gewoon naar je diëtiste gaan, of haar opbellen. Leg uit waar je mee zit en vraag haar waar ze haar adviezen op baseert. Misschien kun je daarna ook eea nazoeken op het internet. Het kan nl. heel goed zijn dat haar adviezen goed bij jouw stofwisseling passen, en dat het goed werkt. Verder is het voor je lijf en stofwisseling beter om meerder maaltijden/tussendoortjes op een dag te nemen dan slechts drie keer (teveel) te eten.
En verder zou ik zeker niet naar een diëtiste op OOL luisteren die je zomaar adviseert dat dit geen goede diëtiste kan zijn.

Petra Kappers

Petra Kappers

09-10-2009 om 13:39

Dietisten

Mijn ervaring met dietisten is ook dat er op een wat beperkte manier naar voeding wordt gekeken. Mijn schoonmoeder moest vanwege haar hartproblemen een vetarm dieet en kreeg het advies alleen wit brood te eten omdat daar minder vet in zit. Hele aspect vezels en effect van ezels op vetmetabolism werd aan voorbij gegaan.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

09-10-2009 om 14:23

Pelle

Je argument is precies wat ik bedoel: helemaal focussen op calorieën en de rest negeren.
In light-mayonaise en dat soort producten is het vet vervangen door suiker. Dat kan bij sommige mensen grote gevolgen hebben.
Of dacht je dat diabeten zich maar wat aan zitten te stellen met hun koolhydratenberekeningen en hun insulinespuiten?

Google eens op insuline, bloedglucosespiegel, en zoek naar informatie over pieken en dalen in de insuline/-suikerhuishouding. De een is daar veel gevoeliger voor dan de ander.

Yta Chalne

Yta Chalne

09-10-2009 om 18:07

Rofl pelle

"Sorry, ik wist niet dat dit draadje over diabeten ging, waarvan ik blijkbaar denk dat die zich maar wat aan zitten te stellen."

Ach ja, een mens laat zich weleens meeslepen door wat 'ie zelf meemaakt, moet je maar denken.

Vic

Vic

09-10-2009 om 19:15

Als je dan toch zondigt

Als je dan toch zondigt, kan het maar beter lekker zijn. Dus beter een patatje met lekkere mayonaise, dan zonder of met van die aangelengde yoghurtsaus. Anders krijg je alsnog een hoop calorieën binnen, terwijl je er niet eens echt van geniet. En dat is pas echt zonde.

Yta Chalne

Yta Chalne

09-10-2009 om 20:18

En on topic

Ik eet al lange tijd ongeveer 1000 a 1200 kcal per dag. Dat is al lang geen calorieën tellen meer (dat went gewoon), maar kaas is daar bijna elke dag wel een onderdeel van. Ik schrap gerust een cracker als lunch voor een stukje kaas. Voelt minder 'vol', en hapt lekker weg. Zoute dingen werken ook erg goed.

Snoep eet ik niet, want ondanks dat ik geen rare meetbare reacties heb op suiker voelt snoep minder prettig bij weinig calorieën dan hartig en vet.

Maar dat is hoe het voelt, niet wetenschappelijk onderbouwd. En ik heb in het geheel geen overgewicht, dus echt te vergelijken is het niet.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

09-10-2009 om 20:59

Pelle

Wat me stoort (ok, ik was misschien wat fel daarin) is dat jij het brengt alsof het een soort keuze is: hmmm, deze mayo is me niet vet genoeg, ik neem nog maar een hapje extra.

Nogmaals: "light"-producten met suiker erin, dragen bij sommige mensen bij aan een instabiele bloedsuikerspiegel. Even kort door de bocht: instabiele bloedsuiker veroorzaakt hongerklap en extra vetopslag. Dag dieet.

Nou kun je vreselijk gaan focussen op een lepel mayonaise, maar de dietiste van Mamarijke heeft een totaalplaatje voorgeschreven en dat plaatje gaat niet over calorieën maar over koolhydraten.
Dat van tafel vegen onder het motto "calorieën tellen en de rest niet" getuigt van een beperkt inzicht in wat voeding in je lichaam doet. Vandaar het voorbeeld van de diabetici, om duidelijk te maken dat er meer processen spelen.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

09-10-2009 om 21:00

Yta (ot)

Even nieuwsgierig: vanwaar zo weinig calorieën per dag? Is dat om "in het geheel geen overgewicht" te handhaven, of om een andere reden?

Angie

Angie

09-10-2009 om 21:47

Niet gek

Ik vind het niet zo gek dat er kaas voorgesteld wordt, en patat met mayo.

Snoepen kun je tegengaan door een verzadigd gevoel te hebben. Dat krijg je door bijvoorbeeld een beetje (!) kaas, pinda's of noten te eten. Het snaaigevoel kun je voorkomen door door de dag heen snelle suikers (suiker, witte bloem, etc) te vermijden. Patat, netjes gefrituurd, met mayo is dan een betere keuze dan patat met ketchup dat stijf staat van de suiker. Die mayo bevat vetten wat een verzdigd gevoel geeft, en omdat het van plantaardige olie is gemaakt, zitten er ook nog eens de juiste vetten in.

Net als Tinus zie ik meer in Atkins en het South Beach dieet dan zomaar van alles wat minder eten. Maar met de voetnoot dat je niet te lang in fase 1 moet blijven hangen om tekorten te voorkomen.

Groet,

Angie, die wel een beetje kennis van voeding heeft.

dietiste

dietiste

09-10-2009 om 21:49

Reaktie

pff Wat een gedoe weer over voeding. Iedereen heeft er weer een (uitgesproken) mening over. Een beetje gezond verstand maar zeker ook juiste info lijkt me gewoon belangrijk in dit geval.
Een dietist die wit brood adviseert?? geloof ik geen bal van. Wij kijken zeker naar het gehele patroon. Kan me niet voorstellen dat een collega dat niet zou doen. Misschien was het advies wel gebaseerd op iets anders (ging ze misschien meer brood eten of vond ze wit brood lekkerder??).
Uiteindelijk ga ik gewoon uit van wat door de gezondheidsraad wordt geadviseerd en dat is (oa) niet heel veel verkeerd vet maar wel gezond vet.
Enne, friet beter dan aardappelen? Die heb ik nog niet eerder gehoord...

Yta Chalne

Yta Chalne

09-10-2009 om 21:55

Ellen (ook ot)

Dat blijkt, na lang zoeken en onder goede begeleiding, precies mijn 'verbruik' te zijn. Zo blijft mijn gewicht dus stabiel, heb ik geen honger en beperk ik meteen andere voedselopnameproblemen. Gewoon gezonde mensen moeten dit vooral níet gaan doen, uiteraard.

Rafelkap

Rafelkap

10-10-2009 om 08:12

Bijleren

Gut, leer ik met m'n boerenverstand telkens weer wat bij. Dus ik moet voortaan patat eten (liefst met echt mayo) in plaats van aardappelen??

Maxime.M

Maxime.M

10-10-2009 om 09:30

Vraag aan tinus

Hoi Tinus,

Mijn man heeft een tijdje fanatiek het atkins dieet gedaan. Het kostte hem weinig moeite zich er aan te houden, want het is een dieet waarbij je weinig honger gevoel hebt en het werkte als een trein. Ik deed grotendeels met hem mee om hem een beetje te steunen en viel tevens ook een aantal kilo's af. Maar ja.. na een tijdje wordt je het wel een beetje zat om geen pasta, rijst en aardappelen te eten. (we zijn geen zoetekauwen) en is mijn man weer op zijn oude gewicht.
Het gekke alleen is, dat wanneer we nu weer beginnen met het atkinsdieet, het afvallen lang zo snel niet gaat als de eerste keer, net als of je lichaam door heeft waar je aan begint en denkt.. "let op, alle reserves vasthouden dit keer" weet jij of dat een mogelijkheid kan zijn?

Verder is het voor mensen die het hier alleen maar over minder kalorieen eten hebben wel interessant om een te lezen op de site van atkins, daar staat precies uitgelegd waarom het zo werkt www.atkinsdieet.nl . Wij hebben toen met dat atkinsdieet alle produkten en hun ingredienten achterop bekeken en het valt ons inderdaad op dat alle lightprodukten heel veel koolhydraten bevatten. Wat mij ook niet goed lijkt.

Maxime

Inge M

Inge M

10-10-2009 om 10:11

Rafelkap

Als je koolhydraatarm eet, eet je geen aardappelen en dus ook geen patat.

Guinevere

Guinevere

10-10-2009 om 10:17

Patat ipv aardappel

Wat Pelle bedoelde met patat eten ipv aardappelen had er ongetwijfeld mee te maken dat patat vetter is dan aardappelen. Dus dat je volgens de eerder genoemde theorie over verzadingingsgevoel véél beter patat kunt eten dan aardappelen. En in de opmerking van Pelle zat een vléugje cynisme.
Verder houd ik mijn mond hier, want van afvallen heb ik geen verstand, alleen van lekker eten.

Rafelkap

Rafelkap

10-10-2009 om 14:19

Vetter?

Is patat dan vetter dan aardappels? En die olie dan waar het in gebakken zit?
Ok., ik houd ook m'n mond verder maar

Mamarijke

Mamarijke

10-10-2009 om 21:58 Topicstarter

Wow

wat een reacties zijn er gekomen zeg.

Heb eens op de atkinsdieetsite gekeken maar ik doe dat dus niet. Want ik mag wel aardappels/brood, maar minder.

Wat ik tot nog toe heb gedaan:
- suikers laten staan
- meer groente
- minder brood/aardappels
- hartig tussendoortje ipv zoet
- 2x 20 min gefietst op hometrainer als extra beweging.

Ik zet gewoon door met het menu/tips die ik heb gekregen en bespreek mijn gevoel de 30e met de diëtiste. In goede hoop ben ik dan 1,5/2 kg kwijt.

Mamarijke

Op jouw vraag wilde ik antwoorden: ik zou het gewoon een tijdje proberen (en dat gaf je gelukkig ook al aan te zullen doen). Ik vind het advies van de blokjes kaas ook niet zo gek. Daarvan ben je langer verzadigd dan van bv een rijstwafel. Ik denk ook dat je het beter en langer volhoudt als je dingen tussendoor mag waar je je op kan verheugen, in plaats van dat je iets mag waar je nou niet bepaald naar uitkijkt.
Misschien ook dat het later iets strenger wordt omdat je nu natuurlijk eerst nog moet wennen aan het hebben van een dieet.
Ik wens je erg veel succes!
Voor morele steun ben je altijd welkom op het afvallen-draadje in Gezellig!!

Groetjes,
Vonda

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.