Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Sinilind

Sinilind

10-05-2009 om 11:38

Diabetes type 2, en dan?

Ik moet donderdag naar de huisarts, en bloed laten prikken maar ik voel de bui al hangen. DE laatste keer dat er geprikt werrd had ik verhoogde waarden voor suiker, en gezien de symptomen van de laatste weken (dorst, veel plassen, ontzettend moe, kortademig etc) verwacht ik eigenlijk slecht nieuws. Wat kan ik van mijn huisarts verwachten als blijkt dat ik werkelijk diabetes heb, en moet ik dan gelijk doorgestuurd worden naar een internist of kan hij mij goed behandelen?
Alvast bedankt
Suikertante Sini

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

En dan.......

Sinds 4 jaar ben ik ook de winnaar van diabetes 2. Ik werd doorgestuurd naar een diabetesverpleegkundige en heb daar iedere 3/6 maanden een controle. Bij iedereen is de ziekte anders dus kwa medicatie kan ik je niet adviseren. Zelf slik ik metformine.
Je gewicht, beweging en je eetpatroon speelt een grote rol om je waardes te verlagen. Ga je maar vast eens inlezen
Ik heb goede begeleiding. Ook krijg je het advies om naar een diƫtiste te gaan.
In het begin zul je zelf dagcurvers moeten prikken om een goed beeld te krijgen van je waardes. Hier wordt de medicatie op afgesteld. Ook is het belangrijk om je voeten goed in de gaten te houden. Een 6 wekelijkse pedicurebezoek (gespecialiseerd in diabetes) hoort er ook bij.
Jaarlijks wordt er een foto gemaakt van je ogen en een uitgebreide voet/been controle.

Je snapt dat voeding met veel suiker taboe is geworden. Af en toe laat ik me ook gaan en dat merk je gelijk.

Je zult zien als je suiker daalt dat je je een stuk actiever voelt.

Asa Torell

Asa Torell

10-05-2009 om 12:16

Bah sini

Geen ervaring, maar ik wilde je alvast veel sterkte wensen voor donderdag! En voor daarna als het inderdaad zo blijkt te zijn!

Geen idee

maar sterkte sini !

Jaina

Jaina

10-05-2009 om 15:11

Sini

Mocht je inderdaad de diagnose voor diabetes 2 krijgen is het in eerste instantie belangrijk dat je voor jezelf duidelijk krijgt hoe je bloedwaarden liggen. De vuistregel is dat je moet zorgen dat je bloedwaarden tussen de 3,5 mmols/l en 6 mmols/l voor maaltijden liggen en op minder dan 8 mmols/l twee uur na etenstijd (door te eten stijgt de glucose in je bloed sowieso) Artsen zijn er het overigens niet 100% over eens wat precies de ideale waarden zijn maar dit geeft een goede indicatie. Al zijn deze streefgetallen vrij strak dus zeker in het begin zul je er niet aan voldoen waarschijnlijk. Een en ander is natuurlijk weer afhankelijk van hoe ontwikkeld de diabetes is.

In eerste instantie zou je kunnen kijken of je de bloedwaarden onder controle kan krijgen zonder medicatie. Mocht dat lukken betekend het niet dat je nooit medicatie nodig zult hebben. Diabetes type 2 is een progressieve ziekte dus de kans is groot dat je uiteindelijk toch medicijnen moet gebruiken. Ook kan het best zijn dat je vanaf het begin medicijnen gaat gebruiken. Er zijn medicijnen die helpen met het produceren van meer insuline of die de opname van de insuline vergemakkelijken. Er zijn helaas ook bijwerkingen en hoewel die niet heel heftig zijn meestal hoor ik regelmatig van mensen dat ze bijvoorbeeld maagkramp van een bepaald medicijn krijgen. Gelukkig zijn er meerdere soorten. Ongeveer 40% van de mensen met type 2 diabetes heeft uiteindelijk ook insuline nodig. Er is dus zeker een kans dat je uiteindelijk insuline injecties moet gebruiken.

Het belangrijkste is verder je leefpatroon aanpassen. Regulier bewegen en gezond eten. Er is niks wat je niet mag eten. Je kan gewoon taartjes en andere suikerrijke producten blijven nuttigen. Het is echter wel belangrijk om de consumptie daarvan te beperken. Je zult met experimenteren er zelf wel achter komen wat voor jouw lichaam het beste werkt. Daarom is het ook zo belangrijk om regelmatig je bloedwaardes te meten en op verschillende tijdstippen.

Wel is het zo dat je als je geen medicijnen gebruikt of zelfs medicijnen als metformine je weinig directe controle hebt over je bloedwaardes. Dat heb je wel als je insuline spuit. Daarom zijn vooral de bloedwaardes op de lange termijn belangrijk. Dit is de HbA1c test die de bloedsuiker meet gedurende de laatste drie maanden. Dit is een test die vooral bij type 2 diabetes dus erg handig is. Type 2 diabetes is in dusverre soms meer frustrerend omdat zonder insuline spuiten het vaak lastig is om de bloedglucose echt 100% onder controle te houden. Accepteer dus dat dit ook niet altijd gaat lukken.

Het is echter enorm belangrijk om toch te proberen zoveel mogelijk die controle in elk geval na te streven. Diabetes kan hele vervelende complicaties meebrengen op de lange termijn.

Mocht je overgewicht hebben is afvallen heel belangrijk. Met een gezond gewicht is het veel makkelijker om de diabetes onder controle te houden.

Ik denk dat het belangrijkste is om te onthouden dat diabetes type 2 progressief is en dat controle van de bloedglucose het belangrijkst is. Je kan veel zelf doen door gezond te leven en veel te bewegen.

Echter het is niet het eind van de wereld. Het is een vervelende chronische ziekte waarbij je altijd wat extra op zal moeten letten maar je kan nog gewoon eten en drinken waar je zin in hebt, er is geen enkel verboden voedsel en het heeft in principe ook geen enkele impact op activiteiten die je wilt ondernemen. Alles kan en mag nog gewoon al is het soms met een extra stukje voorzorg.

bertje1

bertje1

10-05-2009 om 21:24

Kortademig?

je krijgt toch geen kortademigheid van diabetes of heb ik iets gemist?

reina

reina

11-05-2009 om 08:59

Spannend

Geen idee wat het inhoudt, maar wel sterkte en hopenlijk valt de uitslag mee!!

Ik ook

Ik heb 3 jaar geleden ook de Diagnose type 2 gekregen omdat mijn suiker toen te hoog was.Ondanks dat ik toen net 34 kg kwijt was zat ik toch op 6.8 en dan heb je gelijk het stempel Diabetus type 2.
Omdat mijn ouders beide jong zijn overleden ( vader 51 moeder 60) stond ik onder controle en zo kwamen we er dus achter.
Ik slik inderdaad ook Metformine en ben daarna nooit meer boven de 5.7 geweest.
Ik laat elke 3 maanden nuchter bloed prikken in het ziekenhuis en prik niets thuis en hoef ook niets bij te houden. Ik ga elke 2 jaar naar de oogarts en de diabetusverpleegkundige ,waarvan ik dus elke 3 maanden de uitslagen van mijn bloed krijg, controleert 1x per jaar mijn voeten.Ik ben nog nooit bij een pedicure geweest.
Ik voel me prima en ben inmiddels nog 11 kg kwijt ( mag er nog wel 15 kwijt, zucht) Beweeg regelmatig door te fietsen naar mijn werk en te wandelen met de hond.
Toen ik de diagnose kreeg ben ik me echt suf geschrokken maar ik ben er inmiddels achter dat er leven na de diagnose is.
Door het gebruik van suiker helemaal te stoppen voel ik me veel minder moe. Ik moet alleen wel eerlijk opbiechten dat ik best wel eens zondig hoor.Maar niet dagelijks en liefst ook niet wekenlijks maar als ik het doe merk ik dat wel. Dan ben je inderdaad gelijk weer sloom van de suiker.

Veel sterkte hoor!!!En laat je het nog even weten ??
.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

11-05-2009 om 21:35

Bloedglucose laag houden

In aanvulling op bovenstaande uitgebreide info: je kunt zelf veel doen om je bloedglucose laag te houden. Met een bloedglucosemeter kun je thuis prikken. Het kan handig zijn om in het begin vaak te prikken en een dagboekje bij te houden, zodat je weet hoe je op bepaalde voeding en beweging reageert.

Mijn man (beginnend diabetes 2) houdt zijn glucose laag door koolhydraatarm te eten (niet heel streng zoals Atkins, maar extra groente en weinig aardappels/brood/rijst), en geen suiker en koek en chips.
Eet hij koolhydraten, dan gaat hij daarna even bewegen (niet fanatiek, maar gewoon een stukje wandelen of fietsen), daarvan gaat je suiker snel weer omlaag.

Havermout

Havermout, tenminste de snelkookvariant,en fruit zijn snelle koolhydraten. Geeven dus een snelle suikerstijging en misschien voel je je daardoor sloom? Een volkorenboterham met hartig beleg is een beter ontbijt.

Tink

Tink

15-05-2009 om 00:24

En hoe

... zit het met je nierfunctie?

Mamvantwee

Mamvantwee

15-05-2009 om 08:54

Bloeddruk en moe

Gaan wel samen. Bij mij tenminste, ik voel me 10 keer beter sinds ik pillen krijg voor mijn bloeddruk - die wil ik eigenlijk ook niet, maar goed, het moet maar.
Heb je een beetje drukke tijd achter de rug? Wat teveel gevraagd van jezelf?
Beterschap in elk geval!

groet, Mamvantwee

reina

reina

15-05-2009 om 14:31

Sinilind

Zware bloedarmoede is niet leuk, maar deze uitslag is toch gunstig gelukkig!

Yta Chalne

Yta Chalne

15-05-2009 om 17:00

Sini

Hoe was je ijzervoorraad (ferritine)? Dat was vorige keer toch ook te laag? Heb je ook darmproblemen?

Persoonlijk zou ik aan diabetes de voorkeur geven boven steeds terugkerende ijzertekorten. Maar je mocht vast niet kiezen

Yta Chalne

Yta Chalne

15-05-2009 om 20:19

3 is inderdaad belachelijk. Dat betekent dat je eigenlijk geen ijzer voorradig hebt. 15 is eigenlijk ook niks, 50 is wel een redelijk minimum. Ik zie je dit soort tekorten niet makkelijk bijslikken, eerlijk gezegd.

Ik denk, het is nu al de tweede keer in redelijk korte tijd, dat je hier maar eens verder naar moet laten kijken. En niet door de huisarts, maar een specialist. Als je gezond eet, normaal beweegt en niet overmatig bloed verliest dan hoor je dit niet te hebben!

Sini,

Mijn schoonmoeder had altijd een ultralaag Hb. Div. onderzoeken gehad, niets uitgekomen. Altijd moe, futloos enz. Bij haar is toen door internist ook de concl. getrokken dat het ws. door hevige menstruatie kwam. En ja hoor, vanaf de menopauze was de bloedarmoede voorbij!!

Mvrgr, Janitha

liedewij

liedewij

17-05-2009 om 20:16

Floradix en gynaecoloog

Hoi Sinilind
Ik heb niet het hele draadje doorgelezen dus misschen is mijn reaktie ten overvloede. Ken je Floradix? Een natuurlijk ijzerpreparaat met succes. In het ziekenhuis waar ik werk wordt het ook door specialisten geadviseerd( en dat wil wel wat zeggen; de meeste specialisten zijn niet direkt zo van het "natuurlijke"spul). En waarom heb je zulke zware menstruaties? Heb je ook tussentijds bloedverlies? Een bezoek aan een gynaecoloog lijkt mij zinnig. Misschien heb je een vleesboom of zou je eens gecurretteerd moeten worden?

Succes!

Liedewij

Jolijt

Jolijt

18-05-2009 om 07:41

Sini

Ik weet niet of hier al naar gekeken is, maar een kennis kwam na werkelijk jaren van niet te reguleren bloedarmoede met deze diagnose thuis:
http://www.hypomaarniethappy.nl/auto_immuun/B12.htm

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.