Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Dmsa onderzoek nieren

Mijn dochter (7) heeft in juni een nierbekkenontsteking gehad, en daarom krijgt ze komende donderdag een DMSA-scan om te kijken of de ontsteking littekentjes heeft gevormd in de nieren.
Dochter weet dat ze een naaldje in haar hand/ arm krijgt waar (radioactieve) vloeistof doorheen gaat die nodig is de binnenkant van de nieren te kunnen zien. Over dit naaldje heeft ze (ter voorbereiding) uitleg gekregen bij de Kinderkliniek en heeft toen ook een recept voor EMLA meegekregen. Hoe dat naaldje gaat weet ze nu wel, en daar praten we ook regelmatig over. (Al vindt ze het nogsteeds doodeng, want ze is bang voor prikken.)
Hoe die DMSA-scan gaat, weet ze niet. De enige informatie die we hebben gekregen, is dat ze op een bed moet liggen en dat het een half uur duurt. Ik heb het VU gebeld met de vraag of ze misschien een boekje hadden ofzo waarmee ik dochter kan voorbereiden, maar dat hebben ze niet. Komende donderdag is er wel een verpleegkundige die haar uitleg geeft, maar dat vind ik erg laat.

Mijn vraag is of jullie ervaring hebben met DMSA-onderzoek. Hoe gaat het in z'n werk? Gaat ze door zo'n buis heen? Moet ze heel stil blijven liggen? Hoe belastend is dat hele onderzoek? Maar ook: hoe lang duurt het voor de vloeistof (infuus?) ingelopen is? En hoelang duurt het voor de radioactieve stof weer uit haar lichaam verdwenen is?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Hibiscus

Hibiscus

04-12-2012 om 12:45

Rieneke

Hoi Rieneke

Wat vervelend dat je dochter een nierbekkenontsteking heeft gehad. Het is erg pijnlijk en je bent toch bang voor nierschade.
Wij hebben helaas veel ervaring met blaas en nierbekkenontstekingen. onze dochter ( nu 9) loopt al sinds haar vierde bij de uroloog en moet volgende week weer geopereerd worden. We hopen dat ze dan eindelijk van de ellende ( en de antibiotica die ze al 4 jaar dagelijks moet slikken) af is.

Ze heeft verschillende onderzoeken gehad, maar een DMSA onderzoek ken ik geloof ik niet. Mijn computer doet erg raar, maar ik heb wel wat info voor je gevonden. Op MCA.nl staat een foto verhaal voor kinderen die een DMSA onderzoek moeten ondergaan. Als ik het probeer te opnenen, loopt mijn computer vast, maar dat gebeurt al de hele ochtend, dus volgens mij ligt dat niet aan de site. Kijk via MCA.nl, specialismen, nucleaire geneeskunde en dan onderzoeken. Je vindt dan allerlei informatie. Ik neem aan dat het onderzoek in het VU niet heel anders zal gaan. als je overigens bij google 'DMSA bij kinderen' intypt, vind je veel informatie, ga even zoek, ik denk dat je dan antwoord op je vragen krijg.

Ik vind het trouwens vreemd dat ze geen folder hebben bij de VU hoor. zeker voor kinderen is het fijn als ze thuis kunnen worden voorbereid op dergelijke ingrepen.

Sterkte!

Hibiscus

Tink

Tink

04-12-2012 om 14:26

Google

Als je googelt op DMSA onderzoek, krijg je diverse websites. Op deze staat speciaal beschreven hoe het bij kinderen verloopt:
http://www.bronovo.nl/Bronovo/nl-NL/bronovo/Patienten+en+bezoekers/patientenvoorlichting/Patientenfolders/nieronderzoek_kinderen.htm
Er staat o.a. in dat je (mits niet zwanger) er gewoon bij mag blijven.
Hier nog een link met een fotoboekje:
http://kindersite.ozg.nl/rondkijken/Fotoboek-DMSA-scan#

Succes en sterkte!

Rieneke

Rieneke

05-12-2012 om 10:50 Topicstarter

Bedankt

Bedankt voor de linkjes.
Dochter en ik hebben de filmpjes bekeken, dus nu is het wat 'bekender' voor haar. Verder hebben we afgesproken dat we haar mp4-speler meenemen. Mag misschien niet gebruikt worden tijdens het onderzoek (?), maar natuurlijk wel tijdens het wachten. En verder de favo-knuffel natuurlijk.
Ben benieuwd morgen. 't Zal vast allemaal wel meevallen. En waarschijnlijk is er niets aan de hand, want die kans was maar klein volgens de kinderarts.

Tink

Tink

05-12-2012 om 12:03

Voorlezen

Misschien kun je nog een lievelingsboek meenemen ofzo? Ik begreep uit die links dat je er gewoon bij kunt zitten.
Succes!

Fleur Mas

Fleur Mas

05-12-2012 om 14:02

Ja, mijn zoontje

heeft hem gehad , toen hij 2 werd, omdat van een kind van 2 niet verwacht kan worden dat hij 3 kwartier (zolang duurde het onderzoek bij ons)stil blijft liggen is hij erin gegaan met een roesje,hij werd helemaal ingestrapt en in slaap gebracht, helaas werd hij 2 minuten voor het klaar zou zijn wakker, en toen moest het allemaal overnieuw,wij hebben hem in rotterdam gehad en ik mocht er gewoon bij blijven, af en toe even weggegaan voor een bakkie koffie,al met al reuze meegevallen, ik schrok overigens wel toen mij verteld werd dat er radioactieve vloeistof in zou worden gespoten,maar mij is verzekerd dat de hoeveelheid zo weinig is,dat dat geen gevolgen heeft voor de gezondheid.Sterkte en succes

evy

evy

06-12-2012 om 15:48

Dochterlief

Onze dochter heeft dat ook gehad, radioactieve vloeistof ingespoten en daarna een scan (de naam daarvan weet ik niet maar het lijkt er erg op dat het hetzelfde is)
Zij ging ook voor het vaststellen van schade na minstens 2 nierbekken ontstekingen
Het was helemaal geen probleem.
Zij moest op een soort tafel liggen en het grote apparaat draaide om haar heen.
Ze moest wel zo stil mogelijk blijven liggen en ik zat er naast. Ik weet niet of we mochten praten maar het was niet vervelend of zo.
Veel succes

Rieneke van der Graaf

Rieneke van der Graaf

06-12-2012 om 21:04

Geweest

Vandaag geweest. Het zetten van het infuusnaaldje vond ze verschrikkelijk eng. Het deed ook zeer volgens haar ondanks de emla. Na het zetten heeft ze een tijdje op bed gelegen om bij te komen. Wit, misselijk, beetje dizzy....
Eenmaal binnen bij de VU kreeg ze weer praatjes. Heeft geinteresseerd gekeken hoe de vloeistof ingespoten werd. De foto's een paar uur later gingen ook van een leien dakje. We hadden gedacht dat ze door zo'n buis zou gaan met een fotocamera boven en onder (we hadden het al een tosti-apparaat genoemd en dat zij dan de tosti was), maar het was een apparaat met maar 1 camera. 3 foto's die vanaf de onderkant werden genomen (1x plat op de rug en 2x op de zij) en 1 foto vanaf de bovenkant, van de buik.
Over 2 weken krijgen we de uitslag. Waarschijnlijk is er niets aan de hand, want die kans is maar klein. Maar mocht er wel wat zijn, kun je er maar beter op tijd bij zijn.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.