Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Driemaandslenzenvragen

Ik heb mijn halve leven harde lenzen gehad. Een tijdje terug raakte ik er een kwijt. Tijdlang mijn bril gedragen, maar wilde toch weer lenzen. Dan moest ik alleen wel eerst een afspraak maken voor aanmeten, want die oude zaten niet echt goed meer. Omdat dat steeds niet uitkwam en ik een aanbieding in het Etosfoldertje zag, heb ik een keer driemaandslenzen gekocht.
Ze zitten fantastisch! Veel lekkerder dan mijn harde lenzen, alleen een gemier met in- en uitdoen.

Maar nu mijn vragen. In de bijsluiter staat dat je je ogen jaarlijks moet laten controleren door een contactlensspecialist of oogarts. Klinkt aannemelijk, maar hoe dan? Kan je zonder doorverwijzing naar de oogarts? En zo'n lenzenspecialist ziet me aankomen, zou ik denken. Normaal gesproken doen ze controles bij lenzen die ze verkopen, maar ze doen toch geen losse controles als je vervolgens je lenzen bij de voordeeldrogist uit het schap trekt?

En verder: die lenzen zitten dus geweldig, ik voel ze niet, maar als ik ze aan het eind van de dag uitdoe dan voelen mijn ogen alsof er wel iets inzit. Niet pijnlijk, maar ik voel wel wat. Is dat normaal?

Wie heeft er hier ervaring met dit soort lenzen?

Groeten,

Temet

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
ishtar

ishtar

22-04-2009 om 15:44

Temet

bij mijn opticien hangt een prijslijst. Daarin staat ook een prijs voor een controle voor 'niet-klanten' Ze zullen het dus vaker meemaken.

Pluk53

Pluk53

22-04-2009 om 15:50

Zuurstofdoorlatendheid

de goedkopere zachte lenzen zijn minder goed zuurstofdoorlatend. En dat vindt je hoornvlies minder leuk.

Temet

Temet

22-04-2009 om 20:02 Topicstarter

Dank - en vervolgvragen voor pluk

Ishtar, dank. Toch gewoon losse controles dus.

Pluk, ook bedankt. Maar hoe kan het dan dat ik niets aan mijn ogen voel als ik die lenzen in heb, maar pas als ik ze uitdoe? Je zou dan toch irritatie verwachten gedurende de hele dag? En de volgende vraag: kan het kwaad?

Overigens: mijn harde lenzen waren, neem ik aan, nog minder zuurstofdoorlatend, en daar deed zich dit niet voor. Dat vind ik nou juist zo gek.

Groeten,

Temet

Ellen Wouters

Ellen Wouters

22-04-2009 om 20:08

Temet

Nee, je voelt er niks van, en ja, het kan kwaad als je niet uitkijkt.

Ik weet niet precies hoe het kan, ik geloof maar weet niet zeker dat de lenzen zoveel water bevatten dat ze makkelijk 'dichtslaan' met bacterien en vuil.
Ik heb jaren zachte lenzen gedragen, nooit ergens last van. Maar de opticien constateerde wel vaatingroei, dwz dat je bloedvaatjes doorgroeien als gevolg van zuurstofgebrek. Je schijnt er op den duur blind van te kunnen worden.
Ik mag nu geen zachte lenzen meer dragen. Aan harde kon ik niet meer wennen, dus nu draag ik weer een bril.

Geen paniek, maar wel regelmatig laten controleren.

Jesse_1

Jesse_1

22-04-2009 om 21:20

Harde/zachte lenzen

Bij harde lenzen wordt je vanzelf 'gewaarschuwd' als er iets niet goed zit, je oog raakt geïrriteerd als je je lens in hebt.
Het 'gevaar' van zachte lenzen zit het er juist in, dat je niet merkt dat iets niets lekker zit bij je oog.
Daarom is het beter om harde lenzen te dragen (ipv zachte), als dat kan.
Jesse

Tirza G.

Tirza G.

22-04-2009 om 22:21

Temet

Harde lenzen drijven op je traanvocht, ze zwemmen als het ware op je oog. Als je bij een hard-lens-drager langs het ook kijkt vanaf de zijkant, zie je de lens heen en weer schieten over het oog. Zachte lenzen zuigen zich vast aan je oog, even plastisch gezegd, en blijven zitten waar ze zitten. Het is een heel andere draagtechniek.

Tirza

Ellen Wouters

Ellen Wouters

23-04-2009 om 11:16

En kleiner

In aanvulling op Tirza: harde lenzen zijn kleiner. Zachte dekken een groter stuk van je oog af.

Temet

Temet

24-04-2009 om 21:35 Topicstarter

Nou, mooi is dat

Ik wist nog wel dat ik ooit eens had gelezen dat harde lenzen eigenlijk veiliger zijn. Nu weet ik weer waarom. Dank, dames, weer een illusie armer. Toch maar naar de lenzenboer voor een deugdelijk advies, want als ik nu al lichte irritatie voel terwijl ik die dingen nog geen maand heb, dan geloof ik niet dat ik zonder aanvullend advies een jaar lang aan de driemaandslenzen moet.

Misschien toch weer terug naar de harde. Die zijn tenminste wel makkelijker in te zetten...

Groeten,

Temet

Mariska

Mariska

25-04-2009 om 09:25

Temet

Uit eigen ervaring kan ik Oculenti aanraden - deze is verbonden aan het ziekenhuis. Zie:
www.oculenti.nl Groetjes, Mariska

Ellen Wouters

Ellen Wouters

26-04-2009 om 17:05

Mwoh

Als ik het over mocht doen zou ik gewoon weer zachte lenzen gaan dragen, maar dan wel met meer controle en vaker vervangen. Ik had halfjaarlenzen, ik zou nu maandlenzen of daglenzen nemen.
Dus als ik jou was zou ik niet meteen van de zachte lenzen afzien, maar wel goed laten controleren.

Temet

ik draag al 20 jaar(bijna) probleemloos zachte lenzen,ik laat wel elk half jaar mijn ogen controleren bij de opticien,zo,n 6 jaar terug kreeg ik last van irritaties,ik ben toen overgestapt op maandlenzen ipv halfjaar lenzen,sinds die tijd gaat het weer prima.
Misschien zijn maand of daglenzen ook meer geschikt voor jou,je mag ze meestal een maand op proef dragen,zeker de moeite waard om uit te proberen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.