Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Eczeem

Zoon heeft last van eczeem. De last die hij ervan heeft is wisselt maar het is nooit weg. Nu heeft hij ook flinke last van waterwratten. En het ziet er zo zielig uit. Nu ook de eczeem is opgekomen.. gossie. Wij smeren hem in met ureum en met (een soort) vaseline en hij gaat heel graag in bad maar mag van ons twee keer in de week. Die ureum vindt hij echt vervelend want het prikt en kriebelt. En daar kan ik hem dus niet zo vaak mee insmeren als ik zou willen. Zijn huid voelt nu wel soepel maar nog altijd droog en vol met plekken (van de eczeem, van de waterwratjes) over zijn hele lijf.

Nu heeft zwemles gebeld dat er plek is. Dat is 2x in de week, in chloor.. ik ben bang dat dat een ramp wordt.
De eerste gedacht was om even naar de dokter te gaan. Huisarts heeft het eerste jaar de verkeerde diagnose gesteld (we moesten maar insmeren met aloëvera). En toen hij van zijn knieën tot aan zijn nek aan een stuk plakkaat 'rare huid' zat, dat ook nog bloedde, ons eens doorstuurde naar de dermatoloog, kregen we de diagnose "schimmel" mee. Als je de crème tegen schimmel op eczeem smeert, dat is hel.. Daarna kwam de diagnose eczeem. Van de dermatologe was ik toen niet zo kapot: gaf geen uitleg, hele summiere, afgemeten opdrachten. Meer niet. Nu overweeg ik via m'n huisarts weer een verwijzing naar de dermatoloog. Een andere het liefst. Er moet toch nog even naar gekeken worden. Er is ook veel allergie in onze families dus misschien zit daar ook iets.

Wat is nu een prettig dermatoloog in Amsterdam of omgeving?

Nu heb ik het zo een paar weken aangezien


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Tinus_p

Tinus_p

13-04-2011 om 15:18

Onderbehandeling

Dat klintk als ernstige onderbehandelign. nooit hormoonzalven geprobeerd? Systematisch allergie-onderzoek? Andere vette zalven? Effect van eten en wasmiddel?

Zwaar eczeem is rot, en de kans is groot dat je je hele leven ermee tobt. Maar er is veel mogelijk dat je kunt proberen (soms met succes, soms niet).

Philou

Philou

13-04-2011 om 15:22 Topicstarter

Tinus

Nee nooit gedaan.. en al vanaf baby last van eczeem.
Kennelijk zit ik echt bij de verkeerde dermatoloog!

Fiorucci

Fiorucci

13-04-2011 om 15:44

Dat vrees ik ook, ja. Ik heb geen adressen voor je, misschien kun je via www.kinderexzeem.nl iemand vinden?

Inderdaad

Inderdaad, ik zou een andere dermatoloog zoeken en beginnen met hormoonzalf (laten voorschrijven). En, als je eczeem hebt is dat een hele goede oplossing. Laat je niet door je omgeving aanpraten dat het slecht is! Ik gebruik het al 15 jaar elke dag, in een milde variant. Weg eczeem. Heerlijk. Duurde bij mij ook 20 jaar voor iemand dat aan me voorschreef. Repair is een fijne vethoudende creme voor erbij. Misschien heb je hier iets aan?

Succes!
Dorry

Guinevere

Guinevere

13-04-2011 om 21:29

Allergie

Misschien heeft hij een allergie voor een bestanddeel van het wasmiddel of de wasverzachter, dat hij van zijn knieën tot aan zijn nek onder zit? Heb je op dat vlak al eens iets uitgeprobeerd?
Hormoonzalf helpt hier goed. En een neutrale, vette creme van de huisarts, kan nu niet kijken wat het is want staat naast zoon's bed. En zo min mogelijk in contact brengen met zijn allergeen (hier dus iets in de zeep).

Annet

Annet

13-04-2011 om 21:58

Tip voor het zwemmen

Wij hebben ook een kind met geregeld eczeem. Toen zij op zwemmen zat, had de huisarts de volgende tips:
- altijd douchen na het zwemmen, ook haren uitspoelen (vooral bedoeld voor het schoolzwemmen, ze kregen daar weinig tijd voor met als gevolg een grote eczeemplek op de rug door de natte chloorharen.
- insmeren voor het zwemmen met vette creme (ben de naam even kwijt). Dit moet je wel melden aan de zwemleerkracht. Je kind is daardoor opvallend glibberig.
Beide tips hielpen uitstekend.

Daarnaast zijn hormooncremes de enige echte oplossingen voor eczeem, andere middelen zijn meer voor het voorkomen van....

Puck

Puck

14-04-2011 om 09:38

Met de anderen eens

Als hij al van baby af aan tobt en nooit verder is gekomen dan aloë vera dan is er iets niet goed.
De site www.kindereczeem.nl (met een c en niet met een x zoals hierboven stond) is een hele goede waar ik veel aan gehad heb.
Als er veel allergiën in de familie zitten dan is de kans op allergiën en eczeem bij je kinderen ook een stuk groter.
En ook hier hielpen alleen hormooncremes afdoende. En onze arts hield gelukkig het principe aan: als een mild middel niet snel werkt dan kan je beter kortdurend een zwaarder middel gebruiken dan weken lang smeren met een milder midde, daarmee "pest" je de huid veel mee. Die insteek was eigenlijk altijd voldoende om binnen een week weer te kunnen stoppen met de cortico-cremes en met goede onderhoudscremes door te gaan tot de volgende opvlamming. Gelukkig zijn allebei de kinderen er over heen gegroeid. Oudste heeft af en toe nog eens een plekje in zijn knieholtes of onder aan zijn scheenbenen (zal wel mede geïnduceerd zijn op de scheenbeschermers), jongste is er helemaal van af, maar lijkt nu hooikoorts te gaan ontwikkelen)
O ja, voordat Onno onder zijn geasfalteerde oprit vandaan komt kruipen: homeopatisch kinderarts heeft bij alletwee een jaar behandeld met 0,0 effect.
Ik zou een verwijzing vragen naar een andere dermatoloog of misschien wel een (kinder)allergoloog.

Huisarts

Of allergoloog of zelf proberen of het helpt als je allergenen 1 voor 1 weghaalt bij kind.
Koemelk is een vrij algemene maar zit wel in veel producten. Azijn in plaats van wasverzachter en neutral voor het wasgoed.
Aanvankelijk consequent zodat het proces de kans krijgt om tot rust te komen.
Omdat kind al groter is niet te dwingend, liever wat meer tijd nemen om iets uit de voeding te halen of aanvankelijk nog op een vast tijdstip in de week aanbieden.
Verdiep je er eens in inderdaad met kindereczeem.nl maar er zijn meer sites.
en anders een allergiepraktijk of kinderallergoloog. Smeren heb je nu wel genoeg uitgeprobeerd. Dat blijkt niet voldoende.

Huisarts

De huisarts kan al een bloedonderzoek laten doen naar allergie en als het niet aantoonbaar blijkt je toch doorsturen naar een allergiepraktijk omdat het dan mogelijk om een intolerantie kan gaan of andere zaken. maar een geinteresseerde huisarts kan voldoende zijn.

Philou

Philou

16-04-2011 om 21:03 Topicstarter

Nieuwe ronde

nieuwe kansen.

Ik ga jullie tips doen.
Puck: homeopathie was ik niet van plan met eczeem . Heb ik eigenlijk nooit gedaan bij mijn kinderen. Volgens mij is dat wel gebeurd in de Nicu: dus ingezet door het ziekenhuis. Niet voor eczeem maar voor iets anders, onschuldigs. Toen. Maar ander eetpatroon en zeep/wasmiddel ja dat probeer ik wel. Zeker gezien de ervaringen van AnneJ. Is dat ook alternatief? Volgens mij wel.
Neutral ga ik kopen. Hij drinkt liever geen melk. En die site lijkt me heel handig!

Ondertussen afspraak gemaakt met huisarts. Heb ook aangegeven dat ik een nieuw bezoek aan deze dermatoloog niet zie zitten. Wel haar co-assistent uitgebreid inwerken en ons negeren en niet voorzien van informatie.
Grr.

Bedankt voor al jullie reacties!

Philou

Philou

16-04-2011 om 21:09 Topicstarter

Dorry en cremes

Ik moet zeggen dat ik moeite heb met hormooncremes, hoe wel ik het wel zou doen hoor. Ik vraag me echt af of die hormonen niet een grote impact hebben tzt op zo'n klein lijffie.

De repair creme waar jij het over hebt, ken ik niet. Heb je ook een preciezere naam: ik krijg nogal veel verschillende hits op google. Bedoel je Dermalex repair ?

Annet

Annet

16-04-2011 om 22:09

Hormooncreme

Ik snap dat je huiverig bent voor hormooncreme. Toch zijn het juist deze cremes die oplossingen bieden. Als de eczeem weg is, kun je veel doen met vette cremes e.a. om de eczeem te voorkomen. Als de eczeem er eenmaal is, kijg je die het snelst weg met hormooncreme.
Hier is bij oudste veel gesmeerd met hormooncreme op jonge leeftijd. Nu (met 13 jaar) alleen nog soms op de handen. Hooikoorts heeft ze ook, astma niet.
Vader heeft eczeem, hooikoorts en astma. Jongste van 8 alleen astma.

Lees ook:
http://www.nu.nl/gezondheid/2493279/kindereczeem-voorspeller-astma-latere-leeftijd.html

Alternatief

De allergologie kan bij sommige artsen een ondergeschoven kindje zijn maar is wel regulier judith. Inderdaad zijn er artsen die er niet in 'geloven'.
Allergie is vooral een praktische zaak. Een perspectief dat kan helpen om greep op de problemen te krijgen.
Maar je moet een ervaren arts hebben die er de ins en outs van weet toe te passen. En anders zelf je goed informeren bijvoorbeeld met de vereniging voor voedselallergie. Dat heb ik gedaan. En had een goede allergoloog.
Zoveel jaar geleden ben ik zelf al in een academisch ziekenhuis gediagnosticeerd met een allergie.
Maar je moet er wel een beetje ingroeien. Daarom is smeren vaak handiger. Als het niet al te erg is.

Fiorucci

Fiorucci

17-04-2011 om 07:29

Judith

nee, Ik denk dat ze Locobase repair bedoelen!

Philou

Philou

17-04-2011 om 08:36 Topicstarter

Hoe met zwemmen

Hoe doen jullie dat met zwemmen? De zwemles hier, aangeraden via fysiotherapeut, is in een verwarmd bad met 2x in de week zwemles. Invetten met vaseline, meteen onder de douche, lijf en haren wassen (met zeepvrije zeep of zonder zeep?) en insmeren met iets vettigs of juist met hormoon zalf? Zijn er daarnaast nog andere dingen?
Bedankt: ik zal huisarts ook vragen om een allergoloog. Iemand die een goede kent in de randstad?

Fiorucci

Fiorucci

17-04-2011 om 09:03

Judith

Ik zou een vette creme nemen, ik heb destijds bij de genoemde site, kindereczeem.nl, en kreeg als advies lanette/vaselinecreme voor het zwemmen. En ja, ik ken een allergologe, hoe heet ze nou.ehm....kom ik op terug!

Fiorucci

Fiorucci

17-04-2011 om 09:15

Judith

Een hele fijne allergoloog is:
Mw R.A.S Phaff, www.maasstadziekenhuis.nl
Dat is in Rotterdam. Zij werkt ook samen met een gespecialiseerde dietiste, mocht er vermoedens zijn van voedselallergieen.

Hormooncreme

Onze jongste had eczeem. Ze reageerde op wasmiddelen (onder andere) . Zelfs verkleedkleren eventjes aanhebben op school was al genoeg om flinke eczeemplekken te krijgen. Met Neutral gaat het goed.
Ze had van de huisarts een hormoonzalf gekregen met hydrocortison. Daar kon ik mee smeren tot ik een ons woog, maar dat hielp niet. Later kreeg ze van de dermatoloog een sterkere cortico-zalf (triamcinolon geloof ik) en verdween het eczeem als sneeuw voor de zon! Daar hoefde ik dus maar heel kort mee te zalven, minder slecht voor haar lichaam dus dan de lichtere zalf. Zo gauw ik een plek zag aankomen, smeerde ik gelijk weer en was het snel onder controle.
Voor de zwemles smeerde ik de gevoelige plekken: oksels, binnenkant ellebogen, knieholtes dik in met vaseline. Dat hielp.

Judith-t

Probeer geen moeite te hebben met hormooncreme. Het klinkt erger dan het is! Mijn moeder had ook moeite met hormooncreme en daardoor heb ik wel de eerste 17 jaar van mijn leven erge last van exzeem gehad (en het heeft mijn jeugd getekend...). Als zo'n hormooncreme invloed zou hebben op een klein lijfje, dan schreef een arts het niet voor. Trouwens als ik bij een arts de vraag krijg 'gebruikt u medicijnen' en ik zeg dat ik dagelijks hormooncreme gebruik, dan wordt daar nooit iets mee gedaan. Schijnt zo lokaal te zijn dat het in combinatie met vrijwel elke medische behandeling gebruikt kan worden.

De Repair creme koop je bij de apotheek en is van het merk locobase. Het is een creme met huideigen lipiden.

Dorry

Allergologiepraktijken

http://www.voedselallergie.nl/lijst-allergologen

Zelf heb ik goede ervaringen met de eerste.

Koemelkeiwit

Realiseer je dat koemelkeiwit in heel wat producten toegevoegd is. Dat betekent etiketten lezen en producten met melk wijzigen in producten zonder melk. Want aanvankelijk is consequent eruit halen essentieel. Het wordt meestal wel weer wat makkelijker als de zaak tot rust gekomen is. Zelf kan ik wel wat verdragen ook al houdt ik het thuis bij zoveel mogelijk koemelkeiwitvrije producten. En dat is niet echt heel moeilijk maar vraagt wel een tijdsinvestering om het goed te krijgen. En blijven opletten.

Allergie niet altijd oorzaak

Uit het draadje hierboven lijkt het een beetje alsof eczeem altijd wordt veroorzaakt door een allergie. Dat hoeft helemaal niet het geval te zijn, maar het is wel goed om dit eerst uit te sluiten.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app

Puck

Puck

17-04-2011 om 21:05

Met karin eens

Ik snap je angst voor hormooncremes maar je kunt kiezen: met je kind eindeloos aan blijven modderen of een goede behandeling met hormooncreme voor korte duur. En ook hier was hydrocortison niet afdoende en bleek triamcinolone wel goed te werken. (zie mijn vorige posting) En hoewel dat zwaarder was hadden onze kinderen het minder lang nodig dus per saldo waren ze daarmee veel beter uit. Bij gebruik volgens voorschrift van de arts zijn er niet veel bijwerkingen van de corticosteroiden te verwachten en is het niet nodig om er bang voor te zijn. Het is wel vaak een middel dat goed helpt.

Philou

Philou

21-04-2011 om 13:18 Topicstarter

Niet echt verder

Naar huisarts geweest. Al die rode uitslag is voor 90% van de waterwratten ipv exceem. Dat is 'goed' nieuws. Maar toch vind ik zijn huid wel soepel maar erg droog. Dus ik ga op eigen initiatief die repair creme kopen. Een zien wat dat gaat doen. Het advies om mee te wassen onder de douche was nivea badolie. Hebben jullie daar ervaring mee ?

Wel gesproken over de/een allergoloog. Advies is om dat te doen als de eczeem op z'n top is want dan is de te meten stof ook op z'n hoogst. Huisarts zag geen reden tot verwijzing naar (andere) dermatoloog.

Er werd wel gevraagd of ik geen heil zag in homeopathie. Toen ik buiten stond moest ik onmiddellijk aan dit draadje denken en schoot ik in de lach.. lol

Pluk53

Pluk53

21-04-2011 om 16:13

Judith

als een huisarts zou suggereren dat ik mijn heil kan verwachten bij de homeopathie zou dat voor mij reden zijn om direct van huisarts te veranderen. Door zo'n malloot wil ik niet behandeld worden.

Kobalt

Kobalt

21-04-2011 om 18:54

Badolie

Van die nivea badolie, krijg ik zelf uitslag. Er zit toch meer parfum in dan je wil.
Voor ons zoontje met eczeem gebruiken we helemaal geen zeep. Alleen soms een paar druppels shampoo voor zijn haartjes als het echt nodig is. (laatst zat er chocoladepasta in ☺)
Hij gaat ook om de dag of nog minder in bad of douchen, want dat is niet zo goed voor zijn huid.

Guinevere

Guinevere

21-04-2011 om 20:59

Wassen

Hm, over die huisarts zeg ik maar niets.
Over het wassen: onze zoon heeft een allergie voor "iets" in de gebruikelijke zeep. Wat bij hem geen problemen oplevert is zuivere zeep. Savon de Marseille dus, die kopen we dan lekker cheap in Frankrijk natuurlijk, maar hier kun je 'm ook krijgen.

Fiorucci

Fiorucci

22-04-2011 om 07:09

Sabon

Bij V&D of zelfstandige winkels van Sabon is die zeep te koop.

Philou

Philou

22-04-2011 om 08:33 Topicstarter

Pluk53

Pluk53: jij wil zeggen dat deze (1 van de 2) huisarts(en) die voor de rest altijd goede adviezen heeft gegeven onmiddellijk vervangen dient te worden vanwege dit advies? Ik ben niet zo radicaal. Haar advies schaadt het vertrouwen dat ik in haar heb, niet. Ze heeft het ons niet opgedrongen maar voorgelegd als in een mogelijkheid. Heel bescheiden en vriendelijk dus. Daarmee is ze geen slechte huisarts (geweest).

Als ik elke keer zou opstappen omdat iets mij niet beviel, wordt mijn wereld mbt artsen of hulpverleners of wat dan ook wel heel klein als ik ze selecteer op onderdelen waarop ze niet deugen. Niemand deugt voor 100%. Als je accepteert dat iedereen zijn makke heeft, inclusief jijzelf, daar wordt de wereld wat beter te hebben.

Dank je voor je zorgzaamheid en je goed bedoelde advies (en dat meen ik oprecht) maar voor mij is het geen reden om op te stappen.

Philou

Philou

22-04-2011 om 08:42 Topicstarter

G, k en f

Kobalt: was ik al bang voor!
Guinevere: bedankt voor de tip en Fuorucci daar ga ik het eens zoeken.

Ik had ook al eens gehoord dat van die zeep je ringen mooi schoon worden en gaan glimmen .

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.