Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Elsevier ziekenhuisbeoordeling

De elsevier heeft een onderzoek naar de kwaliteit van ziekenhuizen gepubliceerd. Nu sta ik daar een beetje sceptisch tegenover, gaat het echt om zorg en kwaliteit of voornamelijk de regeltjes handhaven en procedures binnen het ziekenhuis goed georganiseerd hebben.

Helaas moet ik over twee maanden geopereerd worden. De operatie is niet gevaarlijk maar wel met risico voor functies van omliggende weefsels en spieren. De chirurg heb ik nu drie keer gesproken en op zich heb ik vertrouwen in hem, het gevoel dat hij weet waar hij het over heeft, kennis en ervaring. Het ziekenhuis hier in de buurt (lokaal) wordt gewaardeerd met maar 1 stip van de 5 stippen. Dus slecht, op bijna alle onderdelen.

Ik krijg er toch een erg vervelend gevoel bij... Wat vinden jullie?

Er zijn ziekenhuizen op 30min rijden met 5 stippen. Maar daar ken ik de chirurg/arts niet, en op zich heb ik vertrouwen in de chirurg (gevoelsmatig, inhoudelijk niet te beoordelen uiteraard)

Yura

Yura

29-10-2014 om 17:03

Ik ken dit onderzoek niet, wel de AD ranglijst die onlangs verschenen is. Het ziekenhuis in de voor ons naastgelegen gemeente, waar de meeste mensen in onze omgeving dus automatisch naartoe gaan, stond heel hoog in de ranglijst. Ik kan me hier dus werkelijk niks bij voorstellen en ik hoor ook steeds meer mensen in de omgeving die zeer ontevreden zijn en het verderop zoeken. Waar ik met name klachten over hoor is het op de verpleegafdeling aan je lot overlaten, verschillende disciplines die verschillende adviezen geven aan de patient (dus specialist, ziekenhuisfysiotherapeut, verpleegkundige en instrumentenmaker zeggen allemaal wat anders), verder heb ik ook de indruk dat de hygiene te wensen overlaat. Ik vraag me dus af wat dit soort lijstjes precies meten hoor. Het ziekenhuis waar ik het over heb heeft ook een smiley van de stichting kind en ziekenhuis, nou 1 van mijn kinderen heeft daar onlangs een aantal dagen verbleven en het was echt vreselijk, elke dag een andere verantwoordelijke verpleegkundige, van wie er misschien 1 of 2 iets wisten van zijn aandoening, de rest moest het steeds aan kind zelf of aan mij vragen of het checklistje nalezen.

Gewoon gaan

Ik snap heel goed dat je onzeker bent geworden door het onderzoek in de Elseviers. Maar het is wel een beetje zoals je zelf zegt: wat is er nu precies onderzocht? Cijfers op zich zeggen natuurlijk niet zo heel veel. Gaat het inderdaad om dingen als procedures? Is het over het hele ziekenhuis hetzelfde of zijn er verschillen tussen afdelingen?

Je hebt vertrouwen in degene aan wie je je straks moet gaan overgeven. Dat lijkt me het allerbelangrijkste: vertrouwen in de mensen die direct verantwoordelijk voor je zijn. Het is een ander geval als uit de onderzoeken blijkt dat de zorg niet goed is en dat dat met name speelt op de afdeling waar jij komt te liggen. Dan zou ik me nog gaan bedenken.

Kaaskopje

Kaaskopje

30-10-2014 om 13:44

Ook heel persoonlijk

Los van of zorg goed aangeschreven staat, kan het ook heel persoonlijk zijn hoe je een ziekenhuis ervaart. Zo ervaren wij 'ons' ziekenhuis als een prettig ziekenhuis, waar het personeel gemiddeld genomen goed met de patiënten omgaat en de zorg van goede kwaliteit is.

Stel je die vraag aan iemand die ik ken, dan krijg je als antwoord dat het een wáárdeloos ziekenhuis is, waar ze haar ergste vijand nog niet naar toe laat gaan. Reden: gedoe van de werknemers onderling. Hoe artsen met verpleegkundigen omgaan bijvoorbeeld. Ik vind dat haar blik daardoor vertroebeld is. Ze kan blijkbaar niet meer neutraal beoordelen of de zorg daaronder lijdt. Mijn zus werkt al ruim 40 jaar in dit ziekenhuis en natuurlijk gebeurt er wel eens wat en is het ziekenhuis niet altijd even fantastisch naar het personeel toe, maar dat zijn 'interne' problemen. Zolang die niet te voelen zijn door de patiënt, waardoor de zorg van goede kwaliteit blijft, zoeken ze het maar lekker onder elkaar uit. Ons ziekenhuis blijkt een goede middenmoter te zijn.

40 jaar geleden heeft mijn oogarts in dit zelfde ziekenhuis mij door een professor uit Rotterdam laten opereren, in een ziekenhuis in Utrecht. Omdat die daar meer vaardig in was dan hijzelf. Nu is het nog steeds zo dat artsen doorverwijzen of dat je zelf een second opinion mag aanvragen. Dus bij twijfel altijd vragen en doen.

Ad Hombre

Ad Hombre

30-10-2014 om 19:04

Verschil is er

Volgens mij is de belangrijkste factor of een chirurg goed is in een bepaalde operatie. Goed in de zin van veel ervaring, maar ook goed in de zin van weinig complicaties. Dus je zou eigenlijk moeten zoeken naar iemand die voor jouw operatie goed bekend staat.

Mijn broer moest een paar jaar terug een zware operatie ondergaan met best een groot risico op ernstige complicaties. Ik heb toen met flink wat gegoogle boven water gekregen dat een van de beste ziekenhuizen (het verschil was groot) voor die ingreep toevallig bij ons in de buurt zat. Hij heeft toen een overplaatsing aangevraagd (met ambulance) en is daar geopereerd. Overigens met uitstekend resultaat. (resultaten uit het verleden...)

Het maakt veel uit wie je kiest volgens mij. Goed mogelijk dat de hogere levensverwachting van hogere inkomens en beter geschoolde mensen voor een deel toe te schrijven is aan het feit dat ze actiever optreden bij dit soort kwesties. Misschien heb je een arts of specialist in je familie of vriendenkring. Vraag die om raad.

Daarnaast heb je ook nog de vraag of het ziekenhuis als geheel goed bekend staat. Ook belangrijk, maar ik neig ertoe de chirurg belangrijker te vinden. Ooit overigens zelf geopereerd (relatief klein). Of de leerling- chirurg de ingreep mocht uitvoeren? Aardige jongen. NEEE!

Angela67

Angela67

30-10-2014 om 19:38

ik zou zeggen . . .

ga het gesprek z.s.m. aan en leg hem het artikel voor. Vraag ook via de afdeling patientenvoorlichting met welke afdelingen je te maken zult krijgen tijdens/voor/na de ingreep en hoe je je daar een beeld kunt vormen naar aanleiding van het artikel. Want de chirurg is misschien als individu goed in de ingreep, maar als de anesthesist en de vercouver negatief beoordeeld worden kom je alsnog bedrogen uit.
Dus met een kritische houding een gesprek in gaan, laat ze jou maar overtuigen dat het meevalt.
gr Angela

gruffalo

gruffalo

31-10-2014 om 08:14 Topicstarter

dank

dank voor jullie reacties!
Het AD onderzoek kende ik niet, en nu blijkt dit ziekenhuis daar in de top 20 te staan!! tsja… dat is wel weer heel vreemd. En net wat Kaaskopje zegt: als je in de omgeving vraagt naar ervaringen dan is de een lyrisch over het ziekenhuis, de ander zou er nooit naar toe willen gaan en kan veel slechte ervaringen opnoemen.

ik denk dat ik vast hou aan mijn vertrouwen in de arts, en het onderzoek voorleg zoals Angela voorstelt.

Met wat ik heb kan ik moeilijk experts vinden ondanks dat ik veel google. er is 1 ziekenhuis welke meer info hier over heeft maar dat is 2 uur rijden.

Lynna

Lynna

31-10-2014 om 08:44

Niet door laten beinvloeden

Met die ranglijsten zou ik geen rekening houden. Hoe komt het dat een ziekenhuis in het AD bejubeld wordt en bij het Elsevier onderzoek in de middenmoot staat? En hoe kan een ziekenhuis het ene jaar op nr. 2 staat en het volgende jaar op nummer 63? Ze onderzoeken telkens verschillende kenmerken van een ziekenhuis. Daarom kun je er geen peil op trekken.

Laat je goed informeren en kijk zelf of je vertrouwen hebt in een arts. Dat lijkt me het belangrijkste.

groet, Linda

Evanlyn

Evanlyn

31-10-2014 om 09:36

de ene afdeling is de andere niet. Bovendien worden er bij zo'n onderzoek vaak dingen betrokken als het eten en de uitstraling van het gebouw, gewoon omdat het erg lastig is voor een leek om iets te zeggen over de medische kwaliteit. Want als een ziekenhuis bijvoorbeeld een hoog sterftecijfer heeft, kan dat komen doordat ze ingewikkelde operaties doen waar anderen zich niet aan wagen.

ik kijk wel, online tool

Ik kijk zelf wel naar de beoordeling. De gegevens zijn gewoon openbaar en komen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De zorgverzekeraar van mijn man heeft een online tool:
http://www.salland.nl/zorgverzekering/zorgadvies/zorgverlener-vergelijken
Het geldt alleen voor ziekenhuizen en ggd instellingen.
Ik weet niet of het helpt..maar ik vind het zelf gewoon prettig

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.