Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Ballerina

Ballerina

13-01-2009 om 11:58

Ervaring met litteken correctie

Vorig jaar heeft mijn dochter een akelige val van haar fiets gemaakt. Het gevolg was een diep gat in haar knie, ongeveer ter grootte van een euro.
Bij de SEH zeiden ze niets voor haar te kunnen doen. Er was geen huid die gehecht kon worden. Het moest vanzelf dichtgroeien was de boodschap.
Dat dichtgroeien heeft maanden geduurd. Elke avond hebben we litteken creme aangebracht. Huid licht gemasseerd. Etc.
Inmiddels is het dicht, maar de huid is zó papierdun, dat het al een paar keer weer opengesprongen is als ze zich stootte of zo. Dat is niet praktisch als je veel sport.
Ik wil nu met haar naar een specialist. Zijn er mensen die zoiets hebben laten "repareren"? Bij wat voor soort specialist ben je geweest?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Minet

Minet

14-01-2009 om 11:32

Plastisch chirurg?

Dat lijkt me de aangewezen persoon hiervoor. Mijn zusje heeft bij een plastisch chirurg een heel lelijk litteken op haar bovenlip laten corrigeren, het is erg mooi geworden.
Groetjes, Minet

Ballerina

Ballerina

14-01-2009 om 16:36

Vervolg

Inmiddels via HA een verwijzing gekregen voor een plastisch chirurg.
De HA zag het probleem ook wel, maar was sceptisch over de mogelijkheden om het dunne stuk huid weer 'netjes' te maken. Zijn reactie had ik wel een beetje verwacht - 't is een goede HA, maar niet erg bij met alle nieuwe ontwikkelingen. Vandaar dat ik hier gepost heb. Ik hoopte op tips.
Ik laat nog wel weten hoe het loopt bij de plastisch chirurg.

Marianne

Marianne

14-01-2009 om 20:40

Ervaring

Mijn zoon heeft een groot litteken in de elleboogsplooi. Dit litteken groeide niet mee waardoor hij op een gegeven moment uit zijn velletje knapte als hij bijvoorbeeld een bal gooide.
De plastisch chirurg heeft het litteken z-vormig open- en losgesneden. Het linker- en rechterstukje huid heeft hij van plaats veranderd waardoor er meer ruimte is gekomen. De operatie duurde ongeveer een uur.
Wanneer er weinig huid is zoals bij jouw dochter is transplantatie misschien handiger. Er kan dan een stukje van bijv. dijbeen worden genomen. Je moet je afvragen of dit handig is en mooi wordt (heeft ze dus twee littekens!). Bij een vriend van me hebben ze de te transplanteren huid vrij laag weggenomen: als hij een korte broek aan heeft zie je een wit vierkant van 5x5 cm. Erg zonde.

Ballerina

Ballerina

20-01-2009 om 17:28

Bij de plastisch chirurg geweest

Chirurg bekeek de plek en zei: "dat is vast pas een paar maanden geleden gebeurd?". Het litteken ziet er paars uit - inderdaad alsof het nog niet zo lang geleden is. Toen we vertelden dat de val in juni vorig jaar plaatsvond, was voor haar duidelijk dat er wat moest gebeuren.
Ze gaat het opereren. Dat moet in twee keer, omdat de plek te groot is. De eerste keer haalt ze een stuk van de slecht genezen huid weg en hecht wat er over gebleven is aan elkaar. Dan wordt het dus ipv een litteken met een ronde vorm (ter grootte van een 2 euro stuk) een ovaal litteken, zoiets als de vorm van een oog. Later doet de chirurg diezelfde procedure nog een keer en neemt dan de rest van het litteken weg.
Na de operatie (die onder lokale verdoving kan), mag dochter twee weken niet intensief bewegen. Omdat het litteken midden op haar knie zit is dat natuurlijk erg gevoelig voor rekken/strekken.
Hopelijk komt het allemaal goed.
PS - ik ben niet dezelfde Ballerina die bij Off-Topic post.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.