Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Frozen shoulder

Mijn man heeft last van een 'bevroren schouder'. Nu zegt de huisarts dat het wel een jaar kan duren. Hij heeft pijnstillers gekregen, maar die helpen weinig. Fysio schijnt in het eerste stadium eerder tegen te werken dan te helpen. Wie heeft dit ook gehad en kan uit ervaring iets zeggen over deze aandoening?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Tirza G.

Tirza G.

12-10-2008 om 18:56

Vriendin

Mijn vriendin heeft het gehad, of eigenlijk: heeft het nog. Een frozen-shoulder komt vrijwel altijd ná iets, na een slijmbeursontsteking, een blessure oid.
De diagnose en behandeling moet je laten vaststellen door een orthopeed, de schouder is een zeer complex gewricht. Als een orthopeed de diagnose stelt (zij is naar Belgie gegaan, daar zit een hele goeie), krijg je een jaar lang fysio vergoed. Na de diagnose moet je een goeie fysiotherapeut zoeken, zij heeft er eentje gespecialiseerd in revalidatie en dat werkt goed (ze is vanaf kerst vorig jaar onderweg met pijnklachten en heeft al vele doktoren en -peuten gezien). In de 1e week van augustus kon ze niets meer met die schouder/arm, eind augustus stond ze er heel anders voor en nu, weer 2 maanden later, lijkt volledig herstel zelfs mogelijk.
Pijnstilling doet niet veel, de circulatie is niet geweldig, ze heeft paracetamol, ibuprofen en zelfs reumamedicatie gebruikt maar echt pijnvrij werd ze er niet mee. In laten spuiten (met ontstekingsremmer) doet haar fysio niet meer dan twee keer, daarna verpest je meer dan je goed doet volgens hem. Het deed overigens ook niet zo bar veel.
Kortom: zoek een goeie orthopeed, een goeie revalidatie-fysiotherapeut en ga aan de slag, want hoe langer je er niks mee doet hoe erger het wordt.

Tirza

Mamvantwee

Mamvantwee

13-10-2008 om 10:27

Mijn moeder

Mijn moeder had dat vorig jaar, na een val. Ze heeft met een goede fysiotherapeut (volgens mij een jong iemand die ervaring had met dit soort dingen) erg veel geoefend en na een paar maanden kon ze weer zowat alle bewegingen maken. Dus het hoeft niet een jaar te duren... succes!

Inmiddels ook andere schouder

Mijn man (44 jaar) kreeg begin 2007 pijn in zijn rechterschouder. De pijn werd steeds erger waardoor hij heel weinig meer kon met zijn rechterarm, zelfs slapen op die kant ging niet echt meer. Bij huisarts geweest en deze dacht aan slijmbeursontsteking waarvoor hij injecties kreeg, deze hielpen absoluut niet. Na 9 maanden was de pijn een eind over maar zat zijn schouder volledig vast, hij kon zijn arm niet meer optillen, kon geen lepel meer naar zijn mond brengen. Toen bij huisarts aangedrongen op fysio, zag deze in eerste instantie niet zitten had het over een chronische aandoening. In contact gekomen met hele goeie fysio, deze begeleidt ook topsporters op olyp.spelen, begon gelijk over frozen shoulder maar had de mate waarin man het had nog niet eerder gezien.
Man heeft zeer intensieve therapie ghad, 4 dagen in de week een uur, en na 6 maanden was hij weer behoorlijk mobiel. Volgens fysio gaat het ook zonder therapie over maar moet je rekenen op een totale tijd van 3 jaar.
In sommige gevallen ontstaat frozen shoulder ook aan andere kant en helaas blijkt dit ook bij mijn man te zijn. Inmiddels is hij weer onder behandeling bij zelfde fysio maar omdat hij er nu wel vroeg bij is zal de therapie aanzienlijk minder intensief zijn en bovendien weet hij nu ook welke oefeningen hij moet doen om de schouder weer soepel te krijgen.

Veel succes en ga op zoek naar een echt goeie fysio die bekend is met dit verschijnsel!

goet,

Jakje

fys

fys

13-10-2008 om 13:02

Fysio

De ene frozen shoulder is de andere niet. Plus er komen nog al wat mensen bij de huisarts vandaan met een diagnose frozen shoulder, die binnen 2 weken over is.

Een "echte" frozen shoulder gaat in fases:
1. pijn verergert bij bewegen en is 's nachts heel erg. de beweeglijkheid neemt af.
2. pijn vermindert, beweeglijkheid is slecht.
3. beweeglijkheid komt terug.

Grofweg kun je stellen dat je hier minimaal een jaar en maximaal 4 jaar mee zoet bent. Maar dit is van veel factoren afhankelijk.

In fase 1 is het belangrijk om te blijven bewegen binnen de pijngrens. Fase 2 kun je tegen de pijngrens gaan mobiliseren.
MAar er zijn therapeuten die hier anders overdenken.

In tegenstelling tot wat Tirza zegt hoeven frozen shoulders niet altijd na iets te komen. Sommige zijn er zonder duidelijke oorzaak. Ook hoef je niet naar een orthopeed voor een diagnose. Helpt ook niet om langer fysio vergoed te krijgen, want een aandoening moet gewoon op de lijst van Borst voorkomen om langere tijd vergoeding te krijgen. Frozen shoulder staat daar volgens mij wel op.
In ernstige gevallen willen orthopeden wel opereren, maar dat heeft in fase 1 geen zin. Vaak helpt een operatie ook niet voor 100% en er zitten risico's aan. In beide gevallen kun je een bewegingsbeperking houden. Niet ernstig, maar bepaalde maximale standen haal je niet meer.

Inspuiten is een persoonlijke keuze, maar zou het wel bij de sportarts laten doen. Die zijn daar veel beter in dan bv een huisarts.

Bij mannen komt het minder voor dan bij vrouwen. Voor zover ik weet is het niet bekend waarom.

Een goede fysio vinden is niet zo eenvoudig, maar probeer er een te vinden waar ze ook aan training doen (oefenzaal). Ook zou je een osteopaat kunnen proberen.

Helaas heb ik zelf ook een frozen shoulder, ben nu op de goede weg. (ook fysio's hebben wel eens wat, oorzaak bij mij is complex en niet helemaal duidelijk, omdat ik mijn schouder altijd gebruikt heb). Mijn ervaringen met manuele therapie zijn heel slecht, vanwegen het niet respecteren van de pijngrens, maar dat kan per therapeut verschillend zijn.

Anne K.

Anne K.

13-10-2008 om 13:17

Ruim anderhalf jaar...

Ook ik sluit mij aan bij mijn voorgangsters: zoek een goede fysiotherapeut. In februari 2007 is er bij mij een frozen shoulder gediagnosteerd. Er is 2 keer een corticosteroide injectie geweest. De 1e keer 'gewoon' maar de arts kreeg de injectie niet goed gezet omdat het gewricht te veel verkapseld was. De 2e keer mbv röntgen.
Daarnaast fysiotherapier en dagelijks verschillende keren per dag oefeningen. Vaak hele lichte, alleen een beetje bewegen. Langzaam aan, heel langzaam aan, is het bij mij beter gegaan. Sinds een maand of twee heb ik niet meer iedere dag pijn in mijn schouder en komt er weer goede beweging in mijn schouder.
Er is lang gezegd dat ik ws. bewegingsbeperking zou houden, maar nu zeggen ze dat het misschien nog helemaal goed gaat komen. Al is het nog een zwakke plek: ik loop hard en de grens van wat ik kan wordt nog steeds bepaald door mijn schouder i.p.v. door mijn benen. Na een km of 10 krijg ik de armbeweging niet meer goed ingezet.
Sinds vorige week mag ik beginnen met kracht opbouwen in de schouderspieren. Ha! De apparaten zonder gewichten krijg ik amper nog in beweging, maar het is wel weer het begin.
Ik wens je man heel veel doorzettingsvermogen toe! Want het is ongelooflijk frustrerend hoeveel last je van zo'n schouder kunt hebben. Maar echt: er komt een dag dat je beseft dat je meer doet dan voorheen...

Anne K.

ElvO

ElvO

13-10-2008 om 23:14 Topicstarter

Fysio

Bedankt voor jullie reacties. Het meest opvallende is toch wel, dat eigenlijk iedereen fysio adviseert, terwijl de orthopeed dat in het eerste stadium afraadt.
Groeten, ElvO

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.