Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

69er

69er

11-06-2009 om 14:24

Gedesillusioneerd en eigenlijk ook wel heel boos.

Mag ik hier mijn frustratie kwijt? Ik ben boos en verdrietig, op wie, nou op het moment op iedereen, maar de grootste schuldige is het nederlandse zorgstelsel (denk ik).
Mijn schoonvader zit sinds 3 maand in de medische molen en heeft 6 weken geleden de diagnose prostaatkanker gekregen. Wij werden pas laat ingelicht en ben bij het laatste gesprek met de uroloog aanwezig geweest om wat duidelijkheid te krijgen.
punctie gaf aan dat er mogelijk uitzaaïng is, echo gaf aan dat het misschien aan het randje van de prostaat zit. Verschillende behandelmethoden zijn mogelijk met elk hun voor en nadelen.( betreffende streekziekenhuis kan 1 methode aanbieden , die uitgesloten wordt). Sommige moeten misschien uitgesloten worden, afhankelijk van hoe ver het verbreid is. Kans ( let op kans) op uitzaaing is klein.
:"is er dan geen mri gemaakt". :" nee, dat kan beter gedaan worden in het ziekenhuis dat de behandleing gaat doen".
Conclusie": eerst een ziekenhuis uitzoeken, daar de mri doen, hopen dat je de juiste keuze gemaakt hebt en niet alsnog ergens anders naar toe moet.
Ik heb contact gezocht met de zorgverzekeraar:"u kunt ale kanten op", geen enkel probleem dus. Uiteindelijk maar een afspraak gemaakt bij een ziekenhuis dat de meeste mogelijkheden kan bieden en bekend staat om het door willen sturen voor de volgende mogelijkheid.

Kom ik vanmorgen zelf met kind voor een controle echo in dit ziekenhuis en zie daar een routebordje voor de mri staan, blijkt dat ze dat hier zelf ook kunnen.
Nou werkelijk, mijn broek zakte af.
Heb even een gesprekje gevoerd met een personeelslid en die gaf toe:" Helaas kom je met een grote mond het verst".
Geen geld uitgeven aan een patient waar je niets meer aan kunt verdienen.
Ik weet wel dat ziekenhuizen op de centen moeten zitten. ( kind dat de echo moest laten maken, deed dit op verzoek van het academisch ziekenhuis op zo'n 2 uur reistijd en dat moest ook even nagevraagd worden of dat wel mocht).
De arts mag er misschien wel anders over denken, maar dit gaat toch ten koste van de kwaliteit van zorg.
69er

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Jacoline29

Jacoline29

11-06-2009 om 14:56

Vreemde situatie

Wanneer kan je schoonvader terecht voor die mri?
Tegenwoordig is het zo,wil je snel aan de beurt zijn,hoef je niet zelf meer rond te bellen,veel zorgverzekeraars doen aan zorgbemiddeling.Je moet in een ziekenhuis een afspraak maken,duurt het naar jouw idee te lang,dan bel je het ziekenfonds en die zorgen er dan voor dat je sneller geholpen kan worden.
Jouw schoonvader heeft geen papieren ed ondertekend dat hij niet behandeld wilt worden,dus waar dan ook hij heeft recht op scans ed.
Als ik jouw zou zijn,zal ik in ieder geval een klacht indienen daar.
Het is logisch dat ze zo denken,want dan hoeven ze de uitslagen niet te versturen naar een ander ziekenhuis,want dat vinden ze teveel werk en vaak is de administratie hopeloos achter.Dat is een ervaring die ik heb ondervonden

Zelf toevallig ook zo'n geval gehad. Bij ziekenhuis A kon ik pas eind juli terecht,bij ziekenhuis B maandag as al. Kon zonder afspraak te hoeven maken zelfs in een dependance gewoon doorlopen voor rontgen,maar ziekenhuis A zei ook dat dat handiger zou zijn,pas nadat ik de afspraak had in ziekenhuis B.Heb mooi ziekenhuis B gedaan en ik denk dat ik daar ook heen zal blijven gaan.

Hopelijk komter snel uitsluitsel voor jullie.Het beste ermee.

Marieke

Marieke

11-06-2009 om 15:09

Begrijp je punt niet zo

Je schrijft dat het ziekenhuis heeft gezegd dat je beter de MRI kunt doen in het ziekenhuis waar je ook de behandeling gaat doen. Dit lijkt mij een goed argument, want anders is er een flinke kans dat ze het over willen doen, uitslagen zoekraken, miscommunicatie etc. etc. Twee keer een MRI is tweemaal wachten en dat helpt al helemaal niet.
Vervolgens ontdek je dat het ziekenhuis het ook zelf kan. Nou en? Ze hebben toch niet gezegd dat ze het niet kunnen?
Ik begrijp al helemaal niet dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg. Zoveel mogelijk onderzoeken betekent niet dat de kwaliteit van zorg omhoog gaat.
Kanker is een heftige diagnose en ik kan begrijpen dat je daarvan schrikt, maar juist in dit soort situaties kom je het verst als je het zakelijk aanpakt en dat is iets anders dan "met een grote mond kom je het verst". Verzamel informatie en wees assertief en doortastend en blijf beleefd.
M.

Snap je punt ook niet zo

Het ziekenhuis heeft toch niet gezegd dat ze geen mri-scans kunnen maken? Alleen dat het beter is dat het ziekenhuis waar de behandeling plaats gaat hebben dat doet.
Ik begrijp dat argument niet zo, maar misschien hebben ze het wel uitgelegd? Zelf lijkt het me logischer om met zoveel mogelijk gegevens (dus ook mri) een keuze voor de behandeling te maken, maar goed.
Volgens mij sta je niet erg sterk in je argument "jullie kunnen wél een mri doen". Dat is nooit ontkend namelijk. Ik begrijp overigens wel je gevoel dat je toch afgescheept bent in dit ziekenhuis. Niet echt een fijne service naar je patiënten!
n@nny

Lys Lionne

Lys Lionne

11-06-2009 om 15:50

Waar zit de fout?

Ook ik begrijp je relaas niet helemaal. Als ik het goed lees, dan heeft arts in ziekenhuis X de diagnose prostaatkanker gesteld (met minimale kans op uitzaaing). De behandelmethoden die deze arts in ziekenhuis X kan bieden zijn niet optimaal en dus wordt aangeraden om verder onderzoek (MRI) in een ander ziekenhuis (Y,Z etc) te laten doen waar de behandelmethodes wel voldoende aanwezig zijn. Daar is toch niks mis mee? Da's alleen maar eerlijk en kosten-en tijd besparend. Vaak wil een arts namelijk zelf het wiel uitvinden bij een (nieuwe) patient en niet blind varen op de diagnose van een collega.

Ik wil je wel veel sterkte wensen met/voor je schoonvader. Kanker is een ingrijpende ziekte en de behandeling ervan heeft een grote impact op de patient en de omgeving!

69er

69er

11-06-2009 om 18:55

Wat concreter

Het is niet helemaal duidelijk wat er precies aangedaan is. Een punctie wijst er op dat zaadblaasjes ook aangedaan zijn. Echo geeft niet duidelijk aan of het gebied zich nog binnen of buiten de prostaat bevindt. De boodschap die schoonvader meekreeg bij de diagnose: mogelijk zijn: uitwendige en misschien inwendige bestraling en opereren en kijk maar eens op internet.
Dit zou neerkomen op de keuze uit 3 ziekenhuizen op verschillende afstanden. Kies je inwendig ( mocht dat al mogelijk zijn, want dat is met de informatie die er nu is niet duidelijk) dan kies je voor het ziekenhuis het verst van huis. Er is 1 ziekenhuis dat alles kan, maar daarvoor de grens over (geen probleem voor verzekering, maar alleen als het echt moet, stel het wordt een periode bestralen.......beroerd op en neer en voor de verzekering was het niet duidelijk hoe de vergoeding dan ging).
Het ziekenhuis waar uiteindelijk voor gekozen is kan uitwendig bestralen ( achteraf ook inwendig, maar dat wist de uroloog niet, dat hebben we zelf uitgezocht), maar niet de betreffende operatie. Na contact met de zorgverzekeraar gaf deze aan dat alles mogelijk was, dat het laatste ziekenhuis doorverwees bij opereren en dat bij te lange wegtijd er even gebeld moest worden. En ze onderkenden het probleem dat dit streekziekenhuis geen mri wou laten maken, omdat dit van hun budget afgaat.
Mijn punt is dat we nu niet voldoende informatie hebben, om een keuze te maken. En de kans bestaat dat we na dit ziekenhuis nog verder moeten naar een volgend, omdat we door het missen van de informatie uit een mri nog steeds niet weten welke kant het op moet.
1 lichtpuntje, dit ziekenhuis gaf wel een afspraak binnen 2 weken.

69er

Dit zou nou typisch een goede vraag voor mijn huisarts zijn. "Welk ziekenhuis vind je het meest geschikt voor deze patiënt". Enkele uren later zou ik een telefoontje krijgen met zijn tip.
Een huisarts weet precies welk ziekenhuis het meest gespecialiseerd is. Voor de zorgverzekeraar maakt het niet uit. Ook kan de huisarts soms iets doen aan de wachttijden. Of kijken waar je het snelst terechtkan.

69er

69er

12-06-2009 om 00:07

Huisarts,

kon in eerste instantie geen advies geven, omdat in de eerste 3 maand deze nog geen bericht van het ziekenhuis had gekregen over de diagnose...
Na een telefoontje kon het nog direct gefaxt worden, maar met deze informatie kon de huisarts ook niets.
Het probleem is dat er in deze omgeving maar 1 ziekenhuis is dat gespecialiseerd is en dat ligt over de grens. Stel dat deze adviseert dat uitwendig bestralen de beste optie is, dan zal dat niet daar gebeuren, maar weer aan deze kant van de grens.
Er is eventueel de mogelijkheid voor nog een ander ziekenhuis, maar de reistijd daarvoor ligt ergens tussen de 1,5 en 2,5 uur.

69er

69er

12-06-2009 om 00:28

Heel kort door de bocht

komt het hier op neer.
Eerst kiezen welke type behandeling je wil, daarop een ziekenhuis uitkiezen(, want niet elk ziekenhuis doet elke behandeling) en dan maar hopen dat je goed gegokt hebt. Dat bij verder onderzoek blijkt dat dit de beste optie is, zoniet kan je nog weer door naar een ander ziekenhuis.

Op basis van deze gegevens

Zou ik kiezen voor het gespecialiseerde ziekenhuis net over de grens. Er moet toch eerst een scan gemaakt worden en dan wordt deze scan tenminste bekeken door experts.
Eventuele behandeling en waar is van latere zorg. Stap voor stap. Eerst duidelijkheid over de diagnose.

Marieke

Marieke

12-06-2009 om 01:36

Niet de huisarts maar de zorgverzekeraar

Sinds de komst van de marktwerking zijn zorgverzekeraars zich gaan bezighouden met kwaliteitsmetingen en sturen op kwaliteit. Zij hebben honderdduizenden klanten en afdelingen die zich met dataverwerking bezighouden om de klantervaringen te verwerken. Willen ziekenhuizen hun rekeningen goed betaald krijgen (zij maken productie afspraken met zorgverzekeraars) dan moeten zij met de billen bloot en laten zien dat ze hun werk goed doen. Aan de andere kant enquêteren de zorgverzekeraars hun klanten en krijgen zij klachten van slechte behandelingen. Het is niet perfect, ook niet optimaal, maar als die kennis ergens is dan is het daar. Het is wel de wetenschap van de grote getallen, ook het allerbeste ziekenhuis van de wereld kan niet bij jou een fout maken.
En zoals ik eerder schreef, het helpt om je emoties (hoe begrijpelijk en terecht ze ook zijn) thuis te laten als je naar het ziekenhuis gaat. Voor de patiënt is dat moeilijk. Je kunt als familie een enorme steun zijn als je het regelen van de zorg overneemt van de patiënt.
Benader het zakelijk, daar kun je je schoonvader het meest mee helpen.
Marieke
(die zowel voor de zorgverzekeraar als het ziekenhuis gewerkt heeft)

69er

69er

12-06-2009 om 08:56

Wil40

dit was inderdaad ook mijn eerste gedachte, maar mijn schoonvader wil voor zijn gevoel het liefst nog even op nederlands taalgebied blijven. ( we hebben het hier over een midden 70er uit het ja en amen dokter tijdperk). Heb hem wel gezegd dat hij even moet kijken hoe lang de wachttijd is.
En de zorgverzekeraar kon niet met zekerheid zeggen hoe de vergoeding van vervoer bij langdurige bestraling daarheen zou gaan en dan moeten we toch weer hier terug.
En andersom kan opereren niet hier en moeten we alsnog verder.
En daar zit 'm mijn irritatie......, bij de juiste informatie zou die keuze nu gemaakt kunnen worden. Overigens niets dan lof voor Menzis tot nu toe. De zorgmakelaar gaf me de nuttigste informatie en wanneer welke weg te bewandelen adviezen.

69er

69er

12-06-2009 om 09:02

Marieke

Menzis heeft dit inderdaad ook aangegeven.....
Ik heb helaas ervaring, maar deze behandeling werd goed aangepakt en dat gevoel heb ik nu helemaal niet.

Jakiro

Jakiro

13-06-2009 om 09:24

Gebrek aan kennis

Ik kan me voorstellen dat je teleurgesteld bent, maar bedenk wel dat het geen onwil is.
Het soort kanker die je schoonvader heeft, is niet goed te behandelen in het ziekenhuis waar de diagnose gesteld is. Het advies is om naar een ander ziekenhuis te gaan en daar te behandelen. Is helemaal niks mis mee, heel eerlijk zelfs en vergroot de overlevingskansen voor je schoonvader.
Een gemiddelde wachttijd voor een MRI is rond de 6 weken. In sommige gevallen is die wachttijd te verkorten, bijvoorbeeld als er afspraken zijn binnen een ziekenhuis ivm spoedeisende gevallen. Een patient die in dat ziekenhuis niet behandeld wordt is geen spoed. Dus wat dat betreft is het beter om in het ziekenhuis waar wél behandeld wordt de MRI te laten maken, die arts heeft in zijn eigen ziekenhuis afspraken en kan een patient er "tussen friemelen".
En daarbij; vergelijk MRI's eens met auto's. Een auto is een auto, je kan met iedere auto van A naar B komen. Alleen als je 5 kinderen moet vervoeren, heb je niet zoveel aan een Smart en als je wil racen kan je beter een Porsche pakken dan een Fiat Punto.
Met die MRI ook, ze maken allemaal plaatjes van je lichaam. Alleen als je uitzaaiingen met een kleine diameter wil hebben kan je beter een 2T apparaat hebben dan een 1T. Of een MRI die realtime beelden aflevert.
De kans is heel groot dat het eerste ziekenhuis die mogelijkheden niet heeft en dat de MRI de vraagstelling niet beantwoord of vals beantwoord. Schiet je dus totaal niets mee op.
Jakiro

69er

69er

13-06-2009 om 12:48

Jakiro

Je laatste argument over de verschillende mogelijkheden van mri's kan ik als leek natuurlijk niet beoordelen.....
Toen dit ziekenhuis deze mri nog niet had ging iedereen naar het andere ziekenhuis daarvoor.
Waar ik over val is dat nu nog steeds niet duidelijk is of mijn schoonvader nu wel de afspraak bij het juiste adres heeft of toch nog weer naar het derde ziekenhuis moet terwijl dat via een snellere weg beoordeeld had kunnen worden.
Het verhaal speelt nu bijna 14 weken en er staat nu een afspraak bij de volgende specialist. ( en dat alleen, omdat we er zelf bovenop gezeten hebben).
Ik snap ook wel dat prostaatkanker geen prioriteit heeft. Heb nabij meegemaakt dat in een weekend de onderzoeken erdoor gejast zijn zodat op maandag de bahandeling kon beginnen, als dit echt nodig is.
Maar het is toch ook geen kalknagel (?), en het gevoel dat er zo met je gesolt wordt. Goed, we wachten volgende week af en duimen dat we niet nog een deur verder moeten.

69er

69er

17-06-2009 om 16:44

Update

Vandaag gesprek bij de uroloog van het 2e ziekenhuis.
Mijn schoonvader kreeg de vraag waarom er nog geen mri gemaakt was? Afgezien van een kort briefje waren de volledige uitslagen nog niet doorgegeven. Oftwel, hier kunnen we niets mee....schoonvader krijgt nu in ieder geval medicatie (hormoon) om de prostaat kleiner te gaan maken in afwachting van de mri en er werd hier in ieder geval vaart achter gezet.
Dus mijn reactie was niet misplaatst.
69er

Herken de frustratie

Mijn vader zit nu dankzij klooiende langselkaarheenwerkendegeeninformatiegevende klojo's met erg veel pijn tijdelijk in een verpleegtehuis. Hij moet eigenlijk revalideren, en een stevig dagprogramma krijgen, maar ze hebben hem wijsgemaakt dat hij te oud is voor een revalidatiecentrum.
Nou dat zullen we nog wel eens zien. Ik ben net in Nederland terug en al heel hard aan het oefenen op een HEEL grote bek.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.