Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Ben

Ben

12-07-2013 om 21:03

Gehoorschade door kattenverjager?

http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/238345
http://www.radio1.nl/items/81308-ziek-van-kattenverjager

Een kattenverjager die niet hoorbaar is voor de mens! En ook nog eens onschadelijk. Het apparaat geeft 140 decibel af zie http://www.mijnbestand.nl/Bestand-WCRQOZ8N3SVL.pdf

Meisje van 2 jaar liep op het apparaat af. Vervolgens heeft zij haar oren
tot bloedens toe open gekrabd en deed zij steeds haar vingers in de oren. Ik
krijg last van oorsuizingen. Bij meerdere mensen getest het blijkt dat het
geluid bij meerdere personen blijft na echoën. De fabrikant van het apparaat
is niet bekend, webshop houder zegt dit niet te weten. Pas wanneer je lang
blijft aanhouden blijkt dat de fabrikant geheim is. Het product zelf kent
verschillende benamingen.

Tuinwachter
Tuin Dierenverjager
Universal repeller "Sonic & Flash"
Solar GardenGuard
Artelier Innovations
Genius Ideas
Gdimport.com

Verkopers: Shopsu, Postordershop (onderdeel van Tommy Teleshopping) en Home-
Shopper. Bladen die hiermee adverteren: Kampioen, Vrouw, Privé, 100% NL,
Nestor, Weekend, ANBO, Ons, Plus magazine, Perspectief, Max magazine,
Primero, Platform A

De ANWB geeft toe dat zij niet veel klachten hebben ontvangen maar in dit
geval niets te kunnen doen. In Nederland is het qua particulieren in de
wetgeving minder goed geregeld qua geluidsniveau?

Schrijven van KNO-arts

KNO arts:

Dank voor uw uitgebreide informatie en toelichting over de mogelijke
risico’s van de Mosquito kattenverjager.
Spijtig dat u en uw dochter hierbij klachten hebben ontwikkeld.

Het gebruik van en onderzoek naar dit soort apparatuur met ultrasoon
of hoog frequent geluid is relatief nieuw en de onderzoeksgegevens erover
zijn nog incompleet of onduidelijk. Het staat wel vast dat langdurige
blootstelling aan geluid van een niveau van 110 dB risicovol is en schade
aan het gehoor kan geven. En die schade aan het gehoor kan gepaard gaan met
oorsuizen/tinnitus
of andere klachten. Overigens is het niet bij iedereen gelijk in welke mate
er schade optreedt of dat er wel of niet tinnitus optreedt.
Hierin zijn individueel grote verschillen, waardoor het ook moeilijk
is om stellig te zijn over de effecten van de apparatuur.

Zoals u waarschijnlijk bekend zal zijn, is schade aan het gehoor
veelal onherstelbaar. Hoortoestellen kunnen soms uitkomst bieden, ook om
eventuele tinnitus minder duidelijk te ervaren.
De ernst van de tinnitus en de invloed op het functioneren zijn te
verbeteren via training/advisering via een audiologisch centrum en/of
gedragstherapeutische ondersteuning.Op onze afdeling proberen wij personen
met deze klachten zoveel mogelijk de gewenste zorg te bieden.

Verder is de reclame tekst dat het geluid niet hoorbaar is voor de mens
misleidend: http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=64519

http://www.destentor.nl/regio/zwolle/mosquito-tegen-katten-mag-niet-
geluidsoverlast-1.2896329

Zijn er meer mensen met dergelijke ervaringen met katten verjager?

Merel

Merel

12-07-2013 om 21:19

Ik ken zo'n ding

Ik ken zo'n apparaat, mijn ouders hebben ooit zoiets gehad. Ik kon hem horen en de katten bleven gewoon in hun tuin lopen, dus hebben ze hem maar weer weggedaan. Ik weet niet welk merk zij hadden, hij zag eruit als een groene luidspreker.
Vervelend dat je dochter er zo'n last van heeft (gehad) hebben je buren het ding nou wel weggehaald?

rowan1

rowan1

13-07-2013 om 07:52

Aansprakelijkheid

Begrijp ik dat je buren zo een ding hebben? En dat jij of je kinderen er last van hebben?
Ik zou dan echt je buren verzoeken om het ding te verwijderen. Het kan toch niet zo zijn dat je kind mogelijk gehoorschade oploopt! Ik zou ze confronteren met je bevindingen. En als ze weigeren zou ik het formeler aanpakken en ze desnoods een sommatie zenden om het ding te verwijderen. Ze wijzen op hun aansprakelijkheid mocht dat ding schade hebben aangericht. Klinkt misschien heftig maar gehoorschade vind ik echt ernstig.
Sterkte !
rowan

Wij

Wij hebben een paar van die kattenverjagers in de tuin. De kinderen (4 stuks) kunnen het geluid wel horen maar hebben er verder totaal geen last van. Ook heb ik er nooit andere kinderen die hier komen over gehoord. Als ze in de tuin spelen zetten we ze trouwens meestal uit, maar dat is vooral om de batterijen te sparen.
Ik geloof eerlijk gezegd niet zo dat die dingen gehoorschade geven. Maar de oplossing zit 'm natuurlijk allereerst in dat jij je katten uit de tuin van de buren houdt, dan hebben ze zo'n verjager niet meer nodig...

Tango

Tango

13-07-2013 om 15:01

Maar

Heeft Ben dan als enige katten in die buurt? Er zullen er toch wel meer zijn in de buurt die de buren niet in de tuin willen.
Verder ook makkelijk gezegd, katten uit de tuin houden. Moet je je katten dan maar binnen houden? Ook zielig.
Ik zou het gewoon bij de buren aangeven dat je kind er last van heeft. Lijkt mij niet dat buren daar geen rekening mee willen houden als het zo ernstig is.

Mamvantwee

Mamvantwee

13-07-2013 om 19:51

Wordt weer zo'n draadje

Van voor- en tegenstanders van katten los laten lopen. Want ja, ik vind dat als je katten hebt, je ervoor moet zorgen dat ze anderen niet tot last zijn. En dus niet in de tuin van de buren poepen. Lastig? Zal wel, maar met een hond als huisdier let je daar toch ook op? Ik vind het ronduit smerig als er kattenpies tegen mijn gevel gesproeid is. En waarom snappen veel (echt niet alle) katteneigenaren dat nou niet?

groet, Mamvantwee

Merel

Merel

13-07-2013 om 20:40

Eerder draadje in mei

In Mei heeft Ben er al een discussie over gestart, zie hier het draadje: http://www.ouders.nl/cgi-bin/TMMforum/PostLink.cgi?post=2984460
Weet niet wat er nu nieuw is, misschien reageert Ben nog?

Ben

Ben

29-09-2013 om 01:21

Reactie

Het apparaat zelf in kwestie geeft volgens de adverteerder 140 decibel af. Dat is nogal schadelijk voor je gehoor. Dan heb je in een paar seconden al een gehoorschade opgelopen.

Verder zijn er mensen die ook last hebben van een Mosquito die hangjongeren moet wegjagen. Het geluid blijft dan een tijdje in je gehoor hangen, na echoën. De Hoge Gezondheidsraad spreekt dan ook van tijdelijke hinder van oorsuizen/tinnitus.

Wij hebben onze katten altijd binnen maar soms ontsnappen ze en dat wordt dan niet getolereerd. Wij hebben besloten om overigens onze katten weg te doen omdat ik burn-out heb en de zorg voor de katten mij teveel is. Ik begrijp niet zo goed dat zo een katten verjager 140dB moet leveren, katten hebben toch een VEEL gevoeliger gehoor dan wij dat hebben? Je zou dan zeggen dat dit apparaat veel zachter kan staan. Maar helaas zit op dit model (groen apparaat met zwarte box) geen volume knop op. Ook zou hij egels en andere diersoorten kunnen wegjagen. Met wel een oppervlakte van ca 1.500 m2 (39x39 m2)!

Trouwens onze kat ging er gewoon voor zitten en liep er helemaal niet voor weg! Na buurtbemiddeling gesprek hebben wij nieuwe voor de buren gekocht. Een kattenverjager welke werkt op 25KHz. Deze kon ik niet horen, dat toestel van de buren werkte vanaf 13KHz en zit dus in het menselijk gehoor spectrum. Ik heb die van 25KHz getest op onze eigen katten en dat werkte goed. Alleen de buren hebben ook problemen mee dat onze kat op de schutting zit. Tja, dan werkt het apparaat niet omdat hij die kat niet ziet, het wordt geactiveerd op beweging en het elektronisch oog kijkt niet omhoog. Vervolgens ging zij tegen de afspraak in haar eigen weer inzetten waarna ik gelijk weer last kreeg van oorsuizen/tinnitus. Gelukkig lukt het ons de katten binnen te houden en zijn ze weer verwijderd. Nu is langzaam aan de klachten van oorsuizen/tinnitus verdwenen.

In België zijn Mosquito's verboden gesteld omdat daar ook veel klachten kwamen van oorsuizen.

Mocht u vragen hebben u kunt mij mailen op ikwilgraaguwmailadres apenstaartje gmail.com

Ben

Ben

29-09-2013 om 01:25

Krantenartikel Mosquito's België verboden

insdagmiddag werd in de Kamer een resolutie voor het verbod op de verkoop en het gebruik van Mosquito’s in België goedgekeurd. CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh, die zich van meet af aan verzette tegen deze jongerenonvriendelijke apparaatjes, is tevreden.
Mosquito’s produceren een ultrasone toon – met een frequentie tussen de 17.000 en 18.000 hertz - die alleen door kinderen en jongeren tot ongeveer 25 jaar waarneembaar is. Bedoeling hiervan is zogenaamde “hangjongeren” weg te jagen. In Groot-Brittannië zouden er inmiddels meer dan 3.500 Mosquito’s hangen. In Nederland hebben blijkbaar al zestig gemeenten op zo’n 250 plaatsen Mosquito’s geïnstalleerd. Ook in Frankrijk, de VS, Australië en Zuid-Afrika blijkt de Mosquito aan een opmars te zijn begonnen.

Toen een bedrijf dat de Mosquito verdeelt in de Benelux ook enkele apparaten in ons land leverde, werd snel tot actie overgegaan. Jef Van den Bergh: “Mosquito’s zijn discriminerend ten opzichte van jongeren en laten een hele groep minderjarigen de prijs betalen voor het maatschappelijk onwenselijk gedrag van een minderheid van de jeugd. Bovendien zijn gezondheidsrisico’s niet uit te sluiten.”

In Groot-Brittannië, waar Mosquito’s een nationale plaag zijn geworden en hele delen van het land ontoegankelijk hebben gemaakt voor jongeren, klagen steeds meer jongeren over voortdurende hoofdpijnen alsook over oorpijn en –suizingen.
"Veeleer dan de problematiek van hangjongeren negatief te benaderen en reactief op te treden, zijn preventieve maatregelen nodig. Zo bijvoorbeeld kunnen gemeentebesturen en jongerenorganisaties investeren in kleine voetbalveldjes in achtergestelde woongebieden of in andere recreatiemogelijkheden," vindt CD&V.

Bron:
http://www.hbvl.be/nieuws/binnenland/mosquito-s-worden-verboden-in-belgie.aspx

De Rhinegroup welke Mosquito's verkoopt in Nederland gaf aan dat zij helemaal niet bekend waren met dit nieuwsartikel. Zij beweren dat er geen klachten en nooit klachten zijn binnengekomen zoals oorsuizen/tinnitus. De Mosquito waarmee jongeren weg worden gejaagd werkt op 90 decibel en zou een bereik van 20 meter hebben.

Mea Proefrok

Mea Proefrok

29-09-2013 om 08:47

Afschuwelijk geluid

Hoewel ik de vergevorderde leeftijd van 40 heb bereikt, hoor ik die mosquito's dus wel. Het snijdt door je oren heen, buitengewoon onplezant. Hier in de straat heeft iemand zo'n ding aan zijn voorgevel, dus als ik rustig voorbij wandel met mijn peuter, slaan we allebei tegelijk onze handen over onze oren. Ik zie die buurman nooit buiten, anders had ik er allang iets over gezegd. Overweeg nu maar briefje door de bus te doen.

Vreselijk ja

Ik wordt volgende week 50 en ik hoor het ook.

Lucerna

Lucerna

30-09-2013 om 08:52

Ik ook

Ik zit qua vergevorderde leeftijd ergens tussen Mea en Dirksmama in en ik hoor ze ook. Kunnen we het voorbeeld van België volgen?

140 decibel?

Da's zo hard als een politiesirene voor je neus. Daarom trekken de buurtkatten zich er niks meer van aan. Blootstelling aan 140 decibel levert onmiddellijke gehoorschade op. Die beesten zijn inmiddels allemaal stokdoof, en dan helpen die apparaten niet meer natuurlijk.

Maar even zonder gekheid: die apparaten zijn werken slecht als ongedierteverjager en geven een irritant, hinderlijk geluid af. Maar 140 decibel lijken ze me niet te kunnen produceren. En ook geen gehoorschade. Hoe kom jij aan die 140 decibel Ben?

skik

Anonymized User

Anonymized User

27-10-2013 om 11:54

Uitspraak kattenverjager rechter

Uitspraak mr. Visser:

http://www.eerstehulpbijrecht.nl/fragment/recht-regio/zijn-kattenverjagers-toegestaan

Advertentie waarin staat dat het apparaat 140 decibel geeft:

http://www.filedump.net/dumped/solargardenguardaliastuinwachter1381328085.pdf

rechter

Ik heb de uitzending en uitspraak van Mr Visser ook gezien. En wat bleek: De katteverjager moet weg en dat je katten in nederland bij anderen in de tuin lopen of poepen mag gewoon. Want katten 'mogen' wettelijk gezien los rondlopen in Nederland. En als je dat niet wil moet je je eigen tuin zo maken dat ze er niet in kunnen.
Wow....dat had ik nooit verwacht en ik denk een heleboel met mij ook niet.
groeten albana

Polletje Piekhaar

Polletje Piekhaar

28-10-2013 om 13:31

maar...

je mag de katten wel wegjagen uit je tuin.... tot op zekere hoogte. Dat dan weer wel!
En dan neem ik aan dat ze bedoelen dat je fysiek letsel mag toebrengen.

Polletje Piekhaar

Polletje Piekhaar

28-10-2013 om 13:31

sorry....

NIET mag toebrengen ☺

Fransien

Fransien

28-10-2013 om 15:16

Lijkt me inderdaad

Een emmer water zou voor een kat afdoende moeten zijn.

Polletje Piekhaar

Polletje Piekhaar

04-11-2013 om 12:10

fransien...

moet je eens proberen.... Valt echt niet mee, moet je erg snel zijn...
Ja, zelfs als de emmer al klaarstaat!

Fransien

Fransien

04-11-2013 om 12:44

Een keer gedaan

Kattebeest in kwestie was van het arrogante 'ik hoef mij niet te haasten' soort. Kattebeest was daarna van het druipende 'dit overkomt mij nooit meer' soort.
Maar meestal ben ik inderdaad te laat, en dit kattebeest heeft sinds de emmer een heilig ontzag voor emmers in het algemeen en mij in het bijzonder.

Anonymized User

In de advertenties voor crèmes staat ook dat je rimpels verdwijnen, daarmee is het nog niet waar. Van 140 decibel zou de hele buurt op stelten staan. Irritant zijn ze wel, die piepapparaten. Maar 140 decibel?

skik

Tijgeroog

Tijgeroog

11-12-2013 om 20:09

Tadaa

Misschien is het handiger om in het oude draadje verder te gaan, Ben.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.