Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Tango

Tango

03-06-2016 om 23:23

Haaruitval

Dochter van 15 heeft sinds een maand of 2 behoorlijk last van haaruitval. Ik dacht eerst dat het tijdelijk was (ander weer, voorjaar etc.) maar het neemt nog steeds niet echt af. Gelukkig heeft ze een aardig dikke bos haar, maar het wordt nu echt wel dunner. Gelukkig geen kale plekken maar ze maakt zich er inmiddels wel zorgen over. Er vallen regelmatig echt plukken uit, anderen zien dat ook en dat vindt ze vervelend. Thuis merk ik het ook in het wasgoed en het doucheputje.
Ze heeft niets veranderd in haar eetpatroon. Is eerder gezonder gaan eter dan ongezonder. Meer fruit e.d.
Vanavond bij De Tuinen iets van voedingssupplementen ervoor gehaald maar ik twijfel of we niet ook naar de huisarts moeten gaan hiervoor.
Iemand een idee wat het zou kunnen zijn?


Pimpelpaars

Pimpelpaars

03-06-2016 om 23:26

Huisarts

Ik ken iemand die alopecia heeft. Hij is helemaal kaal.

Er is wel behandeling voor, maar bij hem hielp dat niet. Wel was het volgens mij zo, dat de behandeling het beste ingezet kon worden als de haarzakjes nog actief waren. Bij hem was dat al niet meer zo.

Ik zou dus nu naar de huisarts gaan. En dan door laten verwijzen naar een specialist. Ik geloof dat de arts van deze jongen in Rotterdam zat.

Kapper.

Haaruitval kan komen door bepaalde haarmiddelen, hormoonschommelingen, vitaminetekort of stress en kan heel goed tijdelijk zijn.
Heeft ze het al aan een goede kapper gevraagd? Anders zou ik dat morgen eerst doen.
Als het echt veel haar is en zelfs plukken, dan volgende week naar de huisarts.

Ely

Ely

03-06-2016 om 23:52

De pil

Ik ken iemand die extreem dunner haar kreeg door t slikken van een anti conceptie pil. Weet even niet meer de naam maar t slikt je dochter de pil?

Taxi

Taxi

04-06-2016 om 11:46

huisarts

Daar bel je de huisarts voor.
Doorverwijzing naar een specialist komt daarna aan de orde, je "laat" je niet zo even doorverwijzen, daar zal toch onderzoek aan vooraf gaan dat de huisarts makkelijk zelf kan. Als alles wat een patient wil zo gebeurt dan worden de specialisten daar zacht gezegd niet vrolijk van. Wat de huisarts zelf kan, doet hij/zij zelf en komt daar niets uit of juist iets specifieks waar de huisarts niets mee kan dan is het tijd voor een doorverwijzing.

Pimpelpaars

Pimpelpaars

04-06-2016 om 12:21

mwah taxi

Omdat het niet zoveel voor komt, was de huisarts van deze jongen dus niet deskundig. Hij onderschatte het probleem en daardoor had de behandeling minder kans van slagen.

Deze jongen is blijvend kaal.

Niemand weet of de behandeling als hij eerder door was verwezen wel had geholpen. Want bij een gedeelte van de mensen met alopecia helpt het sowieso niet. Maar toch...

Pimpelpaars

Pimpelpaars

04-06-2016 om 12:39

link

http://www.haarstichting.nl/haarziekten-2?gclid=CKvP8MqWjs0CFRIUGwod8h4KBg

Ik weet niet of je deze al had gevonden. Lijkt mij informatief.

Taxi

Taxi

04-06-2016 om 12:54

Pimpelpaars

Stel dat de jongen bij de huisarts komt, deze laat meteen bloedonderzoek doen en er komt uit alopecia areata door ernstig vit B12 tekort (uitslag is er snel), dan zal de huisarts niet anders dan een specialist de jongen aan de vit B12 zetten.(binnen 24 uur kan dat al van afspraak tot uitslag tot vit B12 geven.
Als de jongen zonder enige vorm van voor-onderzoek bij de specialist komt zal deze zich ernstig afvragen waarom de huisarts niet een simpel bloedonderzoek heeft gedaan en daar zal de huisarts ook op worden aangesproken.

Tango

Tango

04-06-2016 om 16:26

Ik ga bellen

Ik bel van de week met de huisarts. Ik ga maar niet meteen het ergste denken. Overigens slikt dochter nog niet de pil, dus dat kan het niet zijn.
Bedankt voor jullie reacties.

Marieke

Marieke

04-06-2016 om 16:30

klinkt bekend; haaruitval

Mijn dochter, ook 15, heeft ook veel last van haaruitval, je ziet bij haar echt haar hoofdhuid door de haren heen. Zes maanden geleden naar huisarts gegaan, doorverwijzing naar de dermatoloog. Bloed geprikt op vitamines, schildklier, ijzer en zink. IJzer was iets te laag, supplement gekregen. Verder seborroïsch eczeem, daarvoor een shampoo gekregen. Nu na zes maanden valt er nog steeds haar uit, maar niet meer zo heel erg veel, kan ook niet meer, zo veel is ze wel kwijt. IJzer is inmiddels weer op niveau, eczeem is weg. Maar: er komen nog geen nieuwe haren! Daarom een lotion (Minoxidil) gekregen. Dit moeten we tweemaal daags op de hoofdhuid sprayen en goed in masseren. Soms helpt het om het haar weer te laten groeien. Of het gaat helpen? De dermatoloog weet het niet. Een oorzaak kan hij ook niet vinden.
Ze heeft van zichzelf erg fijn haar en nu het echt nog maar magertjes is, is het ook ongelooflijk snel vet; 's ochtends wassen is 's middags vet. De dag na het wassen draagt ze haar haar in een (dun) staartje. Vaker wassen raadt de dermatoloog af. Voor de rest is het afwachten of het haar ooit terugkomt.
Ze is er erg onzeker van geworden. De droom van alle meiden op deze leeftijd is toch een dikke bos lang haar. Noodgedwongen is haar haar nu tot net op de schouders, langer dan dat wordt het ook niet. Bovendien kijk je er dwars doorheen. Ik voel met je mee Tango....

Vesper Lynd

Vesper Lynd

04-06-2016 om 16:36

Mijn dochter (17) heeft dat ook. Ik had het eigenlijk toegeschreven aan hormonen en puberteit, maar een bezoekje aan de huisarts is misschien wel verstandig.

Tango

Tango

04-06-2016 om 16:38

Marieke

Wat naar voor je dochter! Zo erg is het bij mijn dochter gelukkig (nog) niet. Maar na jouw verhaal ga ik zeker de huisarts bellen. Want dat wil ik wel voorkomen. Dat eczeem, kan je dat ook zien op de hoofdhuid? Want dan ga ik eens even kijken.
Dochter zegt juist dat haar haar de laatste tijd minder vet is. Eerst moest ze het echt om de dag wassen, nu hoeft het minder vaak. Ik vind het er ook vooral pluizig en droog uit zien.
Ik hoop voor je dochter dat haar haar weer snel gaat groeien. Sterkte voor haar! Mooi haar is inderdaad zo belangrijk op die leeftijd.

Marieke

Marieke

04-06-2016 om 19:52

Roos of eczeem?

Wij dachten dat ze roos had; het was dus eczeem. Zo zag het er voor ons uit. Feitelijk zijn wij ook te laat naar de huisarts gegaan. Eerst denk je, ach valt wel mee, idd hormonen en zo. Totdat ik de kapper zag schrikken. Voor je dan bij de dermatoloog zit, ben je snel 5-6 weken verder. Bloed prikken, 2 weken later weer terug, je snapt 't?
Advies: laat bij huisarts alvast bloed prikken, bij voorkeur in het ziekenhuis waar de dermatoloog zit. Scheelt weer tijd. En dan kun je, als het nodig is, al starten met bijv. supplementen.

Stress/verdriet

Hallo Tango..wat vervelend voor je dochter..ik zou er zeker even mee naar de dokter gaan en bloed laten prikken. Mijn dochter had dit 12 jaar geleden ook..ze was toen 5. Mijn vader is toen in januari overleden en in de maanden daarna had zij flink haaruitval..het stopte ook ineens weer en daarna was het weer net zo dik als voor die tijd. Volgens de huisarts kan een traumatische gebeurtenis of verlies van een familielid etc ook tot haarverlies lijden. Groetjes en sterkte!

Pennestreek

Pennestreek

05-06-2016 om 22:06

Dacht ook aan stress

Ik heb een paar maanden terug na een nogal enerverende gebeurtenis ook heel erg last van haaruitval gehad. Huisarts weet dat in mijn geval ook aan stress. En het is inderdaad vanzelf weer gestopt. Maar ik zou zeker met haar naar de huisarts gaan.

Niki73

Niki73

06-06-2016 om 10:41

Hier ook stress

Ik heb het ook gehad door stress, tijdens het ellendige einde van mijn huwelijk. Het duurde zo'n 2 jaar en ik was bang dat ik geen haar meer zou overhouden. Ik had echt heel dik haar, er was op een gegeven moment weinig meer over. Toen die stress voorbij was, zag je inderdaad veel nieuwe haartjes terugkomen. De kapper meldde het ook dat het haast een tijdbeeld was. Ze kon echt zien dat ik me eerst vier en toen zes maanden geleden veel beter was gaan voelen.

Beertje

Beertje

06-06-2016 om 11:13

B12

Ik krijg al jaren om de zes weken een spuit B12. Anders valt mijn haar met bosjes uit... Ik advieszeer bezoek aan de huisarts en bloed laten prikken op van alles...

Sterkte

Tango

Tango

07-06-2016 om 11:22

Huisarts geweest

Gisteren met haar naar de huisarts geweest. Was een arts in opleiding. Hij heeft haar hoofdhuid bekeken en wat vragen gesteld. Hij zei dat haaruitval vaak voorkomt bij schildklierproblemen maar herkende dit niet bij dochter want dan zou ze meer klachten moeten hebben. Vitamine tekort veegde hij van tafel. B12 tekort vond hij niet waarschijnlijk, ook toen hij hoorde wat ze zoal eet. Hij kon dit wel laten onderzoeken maar raadde het niet echt aan.
Hij dacht dus ook aan stress. Nu is dochter ook wel gestrest de laatste maanden (gedoe met vriendinnen, matige schoolresultaten) maar ik ben er nog niet helemaal uit of het dit is hoor. Ze kan daarnaast namelijk ook weer heel relaxed en ontspannen zijn en lekker met vriendinnen op pad gaan.
We kijken het dus maar even aan nog. Ze heeft inmiddels dus die supplementen van de Tuinen waar zo zag ik net ook B12 in zit. Als het over een maand niet beter is gaan we maar weer terug naar de huisarts en alsnog bloed laten prikken. Dan niet meer naar die arts in opleiding want ik heb zo mijn twijfels bij die man.

angel3

angel3

07-06-2016 om 11:26

stress

Stress kan sluipend zijn. Vriendin van mij heeft ook veel klachten. Zeker weten stress maar ze is altijd gezellig, vrolijk etc. Hoeft echt niet zo te zijn dat iemand dan een slapeloze stresskip is. Daarom is stress fnuikend omdat het zich uit via allerlei hoekjes en gaatjes zonder dat je soms zelf door hebt hoe gestressed je bent

Taxi

Taxi

07-06-2016 om 13:26

Tip: als je

als je over een maand weer gaat prikken is het niet zinvol nu supplementen te gaan slikken. Dan is de uitslag veel hoger en komt er geen tekort uit.
Misschien beter proberen met haar te ontspannen: leuke dingen doen, gesprekjes voeren, massage, maskertje, laten kletsen, samen zingen of wat jullie dan ook leuk vinden. Dan richt je je op de stress en als het stress is zou je dan verbetering in haar klachten moeten zien na verloop van tijd.
Neem desnoods een foto van haar haar zodat je kunt vergelijken over een maand. (van de middenscheiding bv)

Taxi

Taxi

07-06-2016 om 13:27

alles wat de aio doet wordt besproken en gecontroleerd, dus als je arts het er niet mee eens is zal je waarschijnlijk wel worden opgebeld.

Tango

Tango

07-06-2016 om 23:04

Taxi

Maar een maand niets doen vind ik ook geen goed idee. Als het over een maand met supplementen nog steeds niet beter gaat denk ik ook dat het daar niet aan ligt. Als er een vitaminetekort was zou het dan toch wel beter moeten gaan? Dan moet je het toch weer elders gaan zoeken.
En w.b. stress. Ik wou dat ik er tijd voor had om veel met haar te relaxen. Ik heb zelf een drukke baan en verder is zij altijd op pad. Maar afgelopen vrijdag lekker samen geshopt. Vindt ze altijd gezellig. Ik ga wel proberen wat meer tijd om te praten in te bouwen. Want ik weet dat er weer iets is voorgevallen gisteren op school, maar ze heeft nog niet verteld wat. Mede doordat ik gisteravond weg was en zij vanavond

Taxi

Taxi

07-06-2016 om 23:32

enkel

enkel kun je dan niet op vitaminedeficientie prikken, dat stuk zou je dan missen. Supplementen duurt wel even eer het aanslaat, vitB zou volgens mijn arts een week of 3 nodig hebben om op te bouwen.

Dat relaxen zit m ook in kleine momenten hoor, ik snap dat er drukte is in een gezin. Praten lucht enorm op soms, dat kan al goed helpen. Sterkte ermee, hoop dat alles weer snel goed is.

Tango

Tango

10-06-2016 om 22:28

Vervolg

Na een soort paniekaanval van dochter woensdagavond heb ik toch maar eens rondgevraagd naar een goede kapper (want tja, welke is nou goed). Via een plaatselijke marktplaats op Facebook eentje gevonden. Echt een expert onder de kappers volgens mij.
Vandaag geweest met dochter. Met een microscoop werd haar hoofdhuid bekeken, daarna kreeg ze een hele behandeling met een speciale medische shampoo waarvan ik de merknaam hier niet neer zal zetten. Ook nog een cremespoeling en een soort spray. Daarna werd de hoofdhuid weer bekeken. De kapster zei dat het w.s. toch iets hormonaals is. Daarnaast zat de hoofdhuid helemaal dicht met siloconen die in 'normale' shampoos zitten. We hebben een pakket meegekregen (nou ja, wel met een prijskaartje eraan natuurlijk) wat dochter de komende weken gaat uitproberen. We hebben er wel vertrouwen in. Haar haar zag er na de behandeling al beter uit. Ik ben heel benieuwd of het gaat helpen. Over een week of 2 zou je al resultaat moeten merken. Ze moet dan ook nog een keertje terugkomen bij de kapster.
De kapsters van deze zaak zijn echt kenners, ook op gebied van huidziekten, alopecia e.d. Misschien heeft iemand anders er ook nog iets aan. Bijv. de dochter van Marieke. Ik kan dan wel meer informatie geven.

Marieke

Marieke

27-06-2016 om 10:20

Tango

Met interesse jouw verhaal gelezen van die kapper, daar wil ik idd wel meer over weten!

monnie

monnie

27-06-2016 om 11:23

Mmhh

Dochter is hier pas 12 en meldde gisteren veel haaruitval te hebben...
Hormonaal? (net gaan menstrueren)
Of droogshampoo, die ze het laatste jaar nogal eens gebruikt?

(geen echte stress hier, tekorten lijkt me ook sterk, eet heel gezond)
(zelf regelmatig last van haaruitval, dacht v mirena, maar nog steeds ook al heb ik geen mirena meer)

Pennestreek

Pennestreek

27-06-2016 om 13:48

Nabrander

Zou het kunnen liggen aan het seizoen? Ik heb altijd in voor- en najaar last van haaruitval. Zelfs bij mijn wimpers! Heb het al zolang ik me kan herinneren. Het is lastig, en bij mijn wimpers niet fraai, maar het komt iedere keer uiteindelijk weer goed...
Overigens, die kapper die je met een pakket producten wegstuurt, ik weet niet of ik daar nou veel vertrouwen in zou hebben. Natuurlijk zullen er resten van cosmetica (gel, haarlak) in haar haar zitten. Maar het lijkt me niet dat dat de oorzaak kan zijn van plotselinge haaruitval, tenzij er sprake is van een allergie voor iets...

Marieke

Marieke

28-06-2016 om 14:50

haaruitval

De haaruitval van mijn dochter speelt al sinds vorig najaar, ongeveer vanaf september/oktober. Ik schakel daardoor het seizoen uit. Hormonaal? Mwah, ze was met 12 ongesteld, groeit nu nauwelijks meer, is inmiddels gezegend met een d-cup, denk het ook niet. Stress? Zou kunnen, het is een beetje een binnenvetter geweest,behalve naar ons, haar ouders. De hoeveelheid stress is niet toegenomen, ze staat sinds anderhalf jaar veel sterker in het leven, weet steeds beter eigen keuzes te maken en heeft een paar vriendinnen waar het goed mee gaat. Geen gekke dingen. Doet het heel goed op school, gaat met glans over naar klas 4, dat weten we nu al, ruim voor de toetsweek. Al haalt ze nu alleen maar enen, ze gaat gewoon over. Slaapt goed, eet goed, alle ons bekende lichaamsfuncties zijn normaal.
Al deze dingen zijn bij ons langs gekomen, besproken met de huisarts, door haar en door ons. We hebben ook bewust haar een keer alleen naar de huisarts laten gaan en de huisarts gevraagd door te vragen over dingen die haar bezig houden. Geen inhoudelijke terugkoppeling gehad, alleen maar dat het goed met haar gaat. Nou ja, op de haaruitval na dan. Een oorzaak is nog steeds niet gevonden, het bloed is ongeveer op alles getest, zo ook urine. Dermatoloog heeft monsters genomen van de hoofdhuid, behalve het eczeem, geen bijzonderheden. En het eczeem is inmiddels over.
Omdat niemand het weet, loop je alles na en zo'n verhaal van een kapper, waarom niet? De arts zei ons ook: ik weet het niet en ik heb geen trucje om het haar weer te laten groeien. Nou, als iemand anders dat trucje wel heeft, al is het via een placebo-effect, boeiend, als mijn dochter haar haar maar weer terug krijgt!
Geloof me, bij een 15-jarige de hoofdhuid door de haren heen zien, een staartje ter dikte van een potlood, dat is géén onzin, geen aanstellerij, maar voor die 15-jarige een ramp en dat kan ik mij heel goed voorstellen. Ik bedenk me wel eens; wat als het mij overkomt? Ik zou het vreselijk vinden!
We zijn al aan het rondkijken voor extensions, haartransplantatie en dergelijke. Als iemand nog een advies heeft??

rode krullenbol

rode krullenbol

28-06-2016 om 16:58

Octopirox

Ik heb begrepen dat Pirocton Olamin (INCI benaming: Octopirox) kan helpen tegen haaruitval. Het is een stofje dat in veel anti-roos shampoos wordt toegevoegd. Je kunt het ook los verkrijgen als poeder (en makkelijk verwerken in een zelf te maken shampoo).

Rode krullenbol

Taxi

Taxi

28-06-2016 om 17:58

geen

Geen extensions nemen, ze moeten aan te weinig haar worden vastgebonden, dat is te zwaar. Extensions zijn sowieso slecht voor je haar als je dat te lang doet (kale plekken)
Ik zou nog even verder zoeken bij diverse artsen om toch tot een diagnose/oorzaak te komen en daarmee hopelijk gericht te kunnen behandelen.
Al eens aan een internist of reumatoloog gedacht? Er zijn zoveel oorzaken voor haaruitval als symtoom voor een ziekte/aandoening, bijwerking van medicatie enz, dat er echt nog opties open liggen om verder te kijken.

Moeder

Moeder

28-06-2016 om 20:26

Glazen bol

Hij zei dat haaruitval vaak voorkomt bij schildklierproblemen maar herkende dit niet bij dochter want dan zou ze meer klachten moeten hebben. Vitamine tekort veegde hij van tafel. B12 tekort vond hij niet waarschijnlijk, ook toen hij hoorde wat ze zoal eet. Hij kon dit wel laten onderzoeken maar raadde het niet echt aan.

Geweldig die artsen met een glazen bol. Die zou je toch meteen aan de schandpaal moeten nagelen (letterlijk!)
Aan zo'n prutser heb ik jaren ellende te danken dus ga alsjeblieft naar een andere arts en laat gewoon even bloedprikken. Op alleen het uiterlijk kun je geen schildklierafwijking, diabetes of vitaminetekort diagnosticeren. Meten is weten!
Laat prikken op ijzer, diabetes, schildklier, B11, B12, D en algemeen bloedbeeld.
Hier is veel informatie te vinden als de B12 waarde laag is http://stichtingb12tekort.nl/vitamine-b12/zou-ik-een-b12-tekort-kunnen-hebben/klachten-van-een-vitamine-b12-tekort/ Die waarde moet bij kinderen trouwens hoger zijn dan bij volwassenen dus vraag een printje met de uitslagen en check het zelf. Als de vitamine D te laag is kun je hier kijken http://www.vitamined-forum.nl/
Die behandeling van de kapper is natuurlijk geweldig maar het is alleen maar symptoom bestrijding. Het is ook belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Zeker omdat haar misschien nog problemen op andere gebieden te wachten staan als een eventuele onderliggende ziekte/stoornis/gebrek niet aangepakt wordt.
Veel succes en sterkte voor je dochter.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.