Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Heel laat wisselen kiezen

Net met zoon van 11j6m naar de orthodontist geweest. Die stelde vast dat zoon nog 0 melkkiezen heeft gewisseld en dat de (soms helemaal scheefgegroeide) melkkiezen waarschijnlijk het doorkomen van de vaste kiezen tegenhouden. Nu moeten er dus in ieder geval 4 getrokken worden. Een andere kies die normaal rond de 6 jaar doorkomt, zat nog helemaal onder het tandvlees en daarvan zei hij dat het het beste is als de tandarts daarboven het tandvlees openmaakt. Volgens de orthodontist was zo laat wisselen best uitzonderlijk. Op mijn vraag of het wel allemaal goed komt zei hij: "eerst maar eens afwachten of het na het trekken van de melkkiezen wel goed op gang komt". Hmm. Iemand ervaring met zoiets? En komt het nog goed?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Ach

Hoi Jippox,

Hier dochter van 16 waar net 5 melkkiezen getrokken zijn om ruimte te maken voor de vaste kiezen die er boven groeiden. Twee andere melkkiezen blijven zitten, want daar komt niets anders. Orthodontist heeft verzekerd dat het tegen haar 18de helemaal keurig recht in de mond staat. Ze is alleen een beetje laat met de beugel.

Overigens wsch. een familiekwaaltje, want haar vader was ook zeer laat met wisselen. Ik weet nog steeds niet of het nu wel of niet een bakerpraatje is dat er dan sprake is van een zeer sterk vast gebit.

Karly

Jippox

Jippox

29-08-2012 om 20:23 Topicstarter

Karly

Ah, dat klinkt in ieder geval geruststellend! Want op zich is laat niet erg, ik maak mij dan alleen gelijk zorgen of er niet iets helemaal mis is... En hopelijk is het geen bakerpraatje dat van het sterke gebit. In ieder geval hoeven ze er minder lang mee te doen
Het klinkt trouwens wel of er dan lang gewacht is bij jullie dochter om die melkkiezen eruit te halen. Was daar een specifieke reden voor? De orthodontist hier drong aan om die kiezen er snel uit te laten halen. Alsof er haast bij was.

Tijgeroog

Tijgeroog

29-08-2012 om 22:06

Foto gemaakt?

Er is toch wel een foto gemaakt om te kijken of er wel kiezen onder zitten?

Een kies heb ik op de middelbare school gewisseld. Eentweede kies bleek scheef te zitten niet goed naar boven te groeien, die kwam daardoor niet door. Dat is een tijdje aangekeken, maar hij zakte verder weg. Toen ik 15 of 16 was is de melkkies getrokken en mbv een beugel is de kies in een paar maanden omhoog getrokken, die zit nu prima recht.
De laatste twee kiezen had ik gewoon niet.

Jippox

Jippox

30-08-2012 om 10:52 Topicstarter

Foto's

Er zijn anderhalf jaar geleden bij het 1e bezoek foto's gemaakt (de tandarts had ons toen doorgestuurd omdat hij wilde weten of er ivm grote overbeet misschien al iets gedaan kon/moest worden) en nu zijn er weer foto's gemaakt. Blijkbaar is er in die anderhalf jaar weinig tot niets gebeurd. Alle grote kiezen zijn wel aanwezig, maar komen (nog) niet door en de melkkiezen blijven zitten waar ze zitten...

Wilma

Wilma

30-08-2012 om 15:57

Hier zoon ook laat

Hier is zoon 13 en moet ook nogsteeds wisselen. De tandarts roept steeds dat hij vooral veel met zijn losse tand /kiezen moet wiebelen, maar vooralsnog gebeurt er niks.

Jippox, laat

Hoi Jippox,

Er is inderdaad een speciale reden voor het laat trekken van de melkkiezen. De eerste keer dat er gesproken werd over het trekken van de melkkiezen was toen ze 13 was (dus wel wat later dan bij jou zoon). Ze gebruikt echter zware bloedverdunners en kan niet tijdelijk stoppen met het gebruik hiervan.

De kaakchirurg waar ze op haar 13de naar doorverwezen was, heeft toen besloten om e.e.a. nog even aan te kijken, in de hoop dat ze er alsnog zelf snel uit zouden komen. Dat was niet helemaal het geval, maar nu zaten ze beduidend losser en viel het trekken van de kiezen erg mee. Het heeft bij haar wel ruim 1,5 dag geduurd voor de wonden echt dicht zaten en er geen bloed meer uitkwam, terwijl dat normaal hooguit enkele uren schijnt te duren. Het leverde 's ochtends bij het uit bed komen een mooi bloederig vampiermondje op. We noemden het spottend "een beetje ongesteld in de mond"

Gebit komt goed, is ons verzekerd.

Sterkte met het trekken en ik hoop dat het net zo mee valt als bij mijn dochter!
Karly

Valt mee

Alles hier erg laat.
Oudste is bijna 19, sinds 1½ jaar pas de laatste kies eruit. Heeft 6 jaar bij ortho gelopen, schoot maar niet op.
Tweede van 17 is sinds jaar met wisselen klaar.
Derde van 14 moet nog 6 kiezen.
Vierde is bijna 7, heeft de 6 jarige kiezen nog niet en nog geen tand los. Zitten nog muurvast. Zijn vriendje heeft er al 4 (5 en 6 los) gewisseld en is half jaar jonger.
Ach hier geen apart verhaal. Is normaal hier, allemaal laat!
Gr Rymcke

guera

guera

31-08-2012 om 12:21

Nieuw tandarts

Het eerste wat je nu doet is een nieuwe tandarts zoeken neem ik aan ? Hier zoon van 8 die relatief laat wisselt in de eerste fase. Dat wordt gemonitord met fotos. Ook hier scheef groei van melkkies die problemen kunnen veroorzaken voor toekomst dus 2 slotjes om die recht te trekken. Vreemd dat tandarts nooit eerder ingegrepen heeft.
Sterkte

Bijna 15, nog 2 kiezen

Hier is het wachten op jongstes laatste 2 kiezen die nu nog steeds geen aanstalten maken om door te komen. En die loopt al vanaf d'r 8ste haar bij de ortho en vrijwel alle melkkiezen zijn met d'r tijd getrokken. Of omdat ze nog muurvast zaten en de vaste er al achter groeide of omdat het gewoon wel moest om plaats te maken voor 1 die ernaast groeide of om de boel te stimuleren. De tanden dat ging nog..daarvan zijn er denk ik uit mijn hoofd 5 ofzo vanzelf uitgekomen.Maar ook pas nadat er al een volwassen tand achter zat.
Ja het komt vast goed. Als de 'openmakentandvleestactiek' niet helpt maken ze er kettinkjes aan (onder het tandvlees dus) en trekken ze de kies op de goede plaats door het kettinkje aan de beugel om de bestaande tanden steeds strakker te trekken, de goede positie op dus. Dat kettinkje maakt de kaakchirurg er op. En dan weer naar de ortho...
We hebben hier al veel kettinkjes versleten.
Het schijnt volgens de foto's erop te lijken dat binnen nu en een half jaar die 2 laatste kiezen eindelijk gaan komen....De rest is al met veel hulp op de goede plek.
Dus het komt vast goed.
groeten albana

Jippox

Jippox

01-09-2012 om 11:32 Topicstarter

Albana

Oh gruwel, als ik dat lees word ik al onwel. Als er zoveel ellende voor nodig is kan ik dat amper zien als "goedkomen", maar goed, dit zegt natuurlijk ook iets over mijzelf (tandartsfobietje).
Of we een andere tandarts moeten zoeken weet ik niet. Ik lees hier ook wel dat er pas op een later moment is ingegrepen. Zoon is 'pas' 11, wellicht is de tandarts afwachtende dan de orthodontist. Wat van beide het beste is kan ik zelf moeilijk beoordelen. Ik heb wel eens het idee dat zo'n orthodontist vooral een mond vol euro's ziet. Ik bedoel, die ziet ingrijpen wellicht al gauw als 'noodzakelijk', terwijl een deel van het hele gebeugel toch ook eigenlijk puur cosmetisch is... Dat speelt bij de tandarts niet zo mee.

Valt mee en cosmetisch

Nou heb jij jongste's gebit niet als melkgebit en als wisselgebit gezien, maar geloof me, daar is niks cosmetisch aan, dat gebit had in die stand waarin het stond een kort leven gehad. Dat is 1 ding dat heél zeker is. Ze had er w.s. niet eens fatsoenlijk mee kunnen eten
Dat kettinkjes en kiezentrekken gedoe klinkt w.s. heel eng en spectaculair, maar dat valt in praktijk best mee hoor. N.a.l.v. de groei worden er meestal meerdere tegelijk 'aangepakt'. Dus b.v. 3 melkkiezen eruit aan 1 kant. Nooit aan 2 kanten, want zo heb je tenminste nog een kant over om te eten
En meestal denkt hier de ortho best mee met kind en ouder in kwestie. Wanneer moet je voor controle (halfjaarlijks) naar de tandarts? Bel maar even dat hij er daarna meteen die 3 melkkiezen uithaalt die nu dubbel staan met de volwassen kiezen. Zoiets, dan heb je 1 afspraak voor 2 dingen tegelijk en je bent vaak zelf al mee dus hoeft niet nóg s vrij te nemen. Die kaakchirurg bezoekjes vallen ook mee...Als het enigzins kan doen ze er 2 tegelijk en maken ze de kettingkjes aan elkaar vast de eerste periode. Dus 'voel' je er maar 1 in je mond en heb je maar 1 kaakchirurgbezoekje.
En erg pijnlijk is het niet volgens jongste. Het is even 'gedoe' en het bloed even erg (zien ze zelf niet eens) en erna heb je een soort wondje in je mond, maar pijnlijk is het niet. Ze verdoven het plaatselijk en alleen maar heel even. Trekken van melkkiezen is gebeurd voor ze erg in hebben, die hebben zo korte wortels dat merken ze amper. Jongste heeft ze altijd zonder verdoving laten trekken, de verdoving doet meer pijn dan het trekken volgens tandarts en de volgende keer kiest jongste wéér voor zo trekken dus dat zal wel kloppen.
Tussen dat gedoe van trekken en kaakchirurg en orto door hoef je alleen maar op controle bij ortho en dan zet ortho de kettinkjes wat strakker of maakt ergens een nieuw slotje of draait de beugel wat strakker. En dat is het dan wel....
En ik denk dat een kind er ook aan 'went'. Naar ortho ga ik nooit meer mee. Jongste gaat alleen, vind ze doodnormaal. Ik ga alleen mee als er iets spectaculairs is, hele nieuwe beugel erin of ortho bekijkt het plan van aanpak ofzo. Naar tandarts en kaakchirurg natuurlijk wel. Maar wat zal dat zijn? 1 keer per half jaar ofzo? Dat gedoe heeft ook z'n tijd nodig om weer te genezen en de goede kant op te groeien.....
groeten albana

En nog iets

Breng je eigen 'gruwelgevoel' niet óver op je zoon! Gewoon strak volhouden dat het een 'eitje' is en zo gebeurd al dat tandartsgedoe.
groeten albana

Jippox

Jippox

02-09-2012 om 20:19 Topicstarter

Albana

Mijn man 'doet' altijd de tandartsbezoekers met de kinderen (onder het mom van dat er bij mij wat moet gebeuren en dat duurt zo lang dus kan ik beter een andere keer want dan hoeft niet iedereen te wachten). Maar de orthodontist is wat minder flexibel in z'n afspraken en dan moet ik af en toe wel mee. Ik zal er maar aan moeten wennen! Zoon is de oudste van 4 en voor het zelfde geld is de rest ook allemaal laat met wisselen: zoon 2 is nu 8 en een half en daar is na bijna een jaar lang een grootdeels lege mond nu eindelijk 1 voortand aan het doorkomen, dat belooft dus ook niet veel goeds.. hij heeft bovendien een tand teveel.. Dus ik vermoed dat ik mij de komende jaren toch wel over bepaalde angsten heen zal moeten zetten...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.