Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Digitalis

Digitalis

29-03-2012 om 11:45

Herstellen. hoe?

Ik heb afgelopen weekend bij de menstruatie extreem veel bloed verloren. Ik zal dus binnenkort een afspraak moeten maken bij een gynaecoloog. Maar ondertussen ben ik zo ontzettend moe. Toch gaat het gewone leven gewoon door. Het huishouden, mijn twee pubers en mijn werk. Omdat ik altijd al bloedarmoede heb, slik ik ijzer. Ik heb de dosis al verhoogd van 200 naar 400 mg. (600 mg per dag is normaal) Verder neem ik sinds het weekend een forse multivitaminepil. En ik probeer 's middags een dutje te doen. Ik kan het me niet permitteren om zo moe te zijn. (wie wel?) Wat kan ik nog meer doen om snel te herstellen?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
krin

krin

29-03-2012 om 12:14

Wat is extreem?

Bij mensen die bloed geven (dan raak je in een keer max. een halve liter kwijt) adviseren ze veel te drinken en rustig aan te doen, meer niet.
Het belangrijkste lijkt me dat je jezelf niet op de kop zit met het idee dat je het je 'niet kunt permitteren' om moe te zijn. Je bént het nou eenmaal. Geef er dan even aan toe, meld je ziek, laat je pubers pizza halen. Ik denk dat je dan zomaar iets sneller zou herstellen.

Ely

Ely

29-03-2012 om 13:31

Floradix

Misschien Floradix eens proberen? Ti's een serieus smerig spulletje maar in sommige situaties (oa zwangerschap) heeft het bij mij wonderen verricht

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Julie

Julie

29-03-2012 om 14:58

Zomertijd

Hou er ook rekening mee dat je misschien wat (extra) ontregeld bent door de zomertijd. Gisteren realiseerde ik mij opeens dat mijn lamlendige gevoel van de afgelopen dagen daar toch echt mee te maken heeft.

Tinus_p

Tinus_p

29-03-2012 om 15:06

Heu

Idd, wat is veel. En is het wel ijzerarmoede?? is de rest wel eens fatsoenlijk getest?

Puck

Puck

29-03-2012 om 17:28

En...

... Als 600 mg een normale toediening is, waarom neem jij dan maar 400?

En..

Heb je die afspraak bij de.gyn al gemaakt?

Julie, ik ben dus niet de enige die moe wn dus chaggo wakker wordt en blijft.

Uitrusten

meer pilletjea slikken helpt volgens mij weinig als je uitgeput bent.
Minder dingen doen, uitbesteden naar pubers, en je bed in.

Digitalis

Digitalis

02-04-2012 om 09:37

Geen details maar wel wat meer uitleg.

Ik ga de details hier niet op het forum zetten. Maar het was zeer extreem. Ik denk dat ik meer dan een liter bloed ben verloren. De reden dat ik 400 mg ijzer slik in plaats van 600 mg, is dat ik er nog een forse multivitaminepil bij neem, en ik wil niet overdoseren.
De overgang naar zomertijd heeft hier niets mee te maken, de overgang denk ik wel. Ik heb altijd al bloedarmoede omdat ik waarschijnlijk twee afwijkingen in mijn bloed heb. Eentje daarvan is bekend,alfa thalassemie. Ik laat dus regelmatig volledig bloedonderzoek doen, en daar komt dan uit dat mijn hb laag is, en de ijzerverzadiging slecht. Dat is de reden dat ik altijd al ferrofumaraat slik. Ik heb de afgelopen week heel veel dutjes gedaan, en ben niet naar fitness geweest. Maar ik weet niet of dat de juiste weg is. Misschien moet ik juist wél naar fitness (cardio en krachttraining) gaan?

Vic

Vic

02-04-2012 om 09:59

Een liter

Een liter bloed verliezen tijdens een menstruatie kan bijna niet, dat is echt vreselijk veel. Normaal verlies je tijdens je menstruatie ca. 50-80 ml. En als je al zoveel bloed bent verloren moet je zeker niet naar fitness gaan.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

02-04-2012 om 13:22

Vreemd

Ik neem aan dat je onder behandeling/controle staat voor je thalassemie? Waarom krijg je dan ijzer voorgeschreven? Dat vind ik heel vreemd omdat je je lichaam juist moet ontijzeren met thalassemie vanwege ijzerstapeling. Je hebt vooral foliumzuur nodig wat de productie van rode bloedlichaampjes stimuleert. En als je een ernstige vorm hebt regelmatig bloedtransfusies en andere medicatie.
Overigens kan je echt geen liter bloed verliezen met menstrueren; het lijkt altijd veel meer dan het daadwerkelijk is. Extreem bloedverlies is meer dan 120ml. Maar opeens veel bloedverlies tijdens je menstruatie en zeker als je een bloedziekte hebt is wel reden om meteen naar je arts te gaan en eea te laten nakijken. En niet naar fitness te gaan. Door overmatige inspanning moet je lichaam harder werken en als je bloedarmoede hebt moet je hart extra hard werken om dat bloed rond te pompen en dat is niet goed; zeker niet met thalassemie.
Als ik jou was zou ik zsm een afspraak maken met je behandelend arts voor een grondige controle en wellicht een beter afgestemde behandeling.

Puck

Puck

02-04-2012 om 13:30

Elisa

In algemeen staat een enquete over equitherapie. Had ji jdaar geen ervaring mee?

Elisa Gemani

Elisa Gemani

02-04-2012 om 13:49

Puck (ot)

Dank je! Ik heb net geantwoord. Hij doet idd equitherapie maar hij heeft geen ASS...

Een liter?

dankzij de maatstreepjes op mijn mooncup weet ik dat ik momenteel ongeveer 60cc per dag verlies, en dat is echt VEEL...het lijkt me echt moeilijk om een liter kwijt te raken, dan zou je volgens mij zo langzamerhand wel op de SEH liggen.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

02-04-2012 om 17:52

Bloedverlies

Een volwassen mens heeft zo'n 5 liter bloed. Bij een bloedverlies van 1 liter lig je echt wel binnen no-time op de SEH. Ik heb ten tijde van hevig bloedverlies als gevolg van myomen echt veel bloed verloren; supertampons, kraamverband en onderleggers hielpen niet; binnen 10 seconden was alles doorweekt en ook de autostoel richting de SEH was doorweekt (sorry voor de details. En zelfs toen kwam ik niet in aanmerking voor een bloedtransfusie omdat ik "slechts" een paar 100 ml had verloren en mijn hb niet onder een bepaalde grens zat. Pas als je 25% van je bloedvolume kwijtraakt krijg je een bloedtransfusie; afhankelijk van je hb.
Bij mijn baarmoederverwijdering kreeg ik een hevige bloeding en tijdens de hersteloperatie was ik meer dan een liter kwijtgeraakt; ik had een bloeddruk van 60/30; hb was 3 dus toen ik wakker werd lag ik aan de zak bloed.
Echt, het lijkt altijd meer dan het is. Maar als je al een bloedziekte hebt moet je ieder bloedverlies als de donder laten controleren; net als je hb en ijzer. Zeker als je je al langere tijd slap en lusteloos voelt.

Tinus_p

Tinus_p

02-04-2012 om 17:55

Terug naar t begin

Digitalis:
Ik heb afgelopen weekend bij de menstruatie extreem veel bloed verloren. Ik zal dus binnenkort een afspraak moeten maken bij een gynaecoloog."
Het lijkt me extreem veel zinvoller, als je naar de internist gaat, cq. de andere specialist die de thalassemie en je bloedarmoede behandelt.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

02-04-2012 om 19:16

Inderdaad

Inderdaad, zoals Tinus zegt en ik dus ook: hop zsm naar je behandelend internist/hematoloog. Meteen vragen hoe dat nu zit met extra ijzer slikken (echt heel vreemd; je zou juist zo min mogelijk ijzer binnen mogen krijgen met alpha thalassemie) en bijv. vragen om een recept voor 5mg foliumzuur.

Digitalis

Digitalis

03-04-2012 om 09:36

Zucht toch details

Ik heb het gebruikte maandverband en tampons gewogen. Dat was 2,5 kilo. Daar zitten de vuistgrote stolsels die ik verloor nog niet bij. Daaruit heb ik de conclusie getrokken dat het misschien wel richting de liter ging. Ik heb naast alfa thalassemie waarschijnlijk nog een ziekte, die de opname van ijzer uit voeding bijna nihil maakt. Verder heb ik alfa thalassemie type 2, en dat geeft normaal gesproken geen klachten. Alleen wel in combinatie met dat andere gedoe in mijn bloed. Ik heb een hematoloog gesproken, en ik word goed in de gaten gehouden door mijn huisarts. Foliumzuur is goed, ijzerstapeling is geen sprake van. Lever is in orde, maar als ik niet dagelijks ferrofumaraat slik daalt mijn hb snel. Dat ik zo gefocust ben op sporten heeft hier mee te maken. Ik moet in mijn goede periodes er voor zorgen dat ik zo fit mogelijk ben, dat mijn lichaam zo goed mogelijk werkt om de slechte periodes beter door te komen. Het gaat me hier niet om hoe erg het was. Ik wil graag weten hoe ik zo snel mogelijk weer opknap.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

03-04-2012 om 12:30

Tja

Het snelst mogelijk op de goede manier opknappen kan pas als je de oorzaak weet van je overmatig bloedverlies en bijvoorbeeld je hb van dit moment weet. Dus zsm naar de gyn en met je huisarts overleggen wat je evt. nog meer kunt slikken.
Hoe zit het met je vitamine B12 en je vitamine D3 gehalte? Extra foliumzuur (tabletten van 5mg) slikken kan enorm schelen bij bloedarmoede; meer nog dan ijzer.
Ik snap dat je zo fit mogelijk wilt zijn maar de boel forceren en overhaasten heeft geen zin. Soms heeft je lichaam wel gewoon rust nodig.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

03-04-2012 om 19:51

Digitalis

Ik begrijp ook echt niet dat je meteen naar een arts bent gegaan en/of een gyn. Het is meer dan twee weken geleden dat je het draadje begon en met jouw bloedafwijking moet je meteen aan de bel trekken met dergelijke dingen. Of je nu een liter bloed hebt verloren (maar dan lag je beslist al in het ziekenhuis) of 100ml.
Opknappen doe je door te rusten, gezond te eten en aan de dokter(s) te vragen wat je nu wel en niet mag doen. En pas als je lichaam zoveel mogelijk in orde is kan je weer voorzichtig denken aan sporten. Ik was al blij dat ik een tijdje rechtop kon zitten na dat extreme bloedverlies en de bloedtransfusie. Sporten kon ik pas na 8 weken weer. Gewoon niet te veel te snel willen.

digitalis

digitalis

04-04-2012 om 09:51

Spijt

Ik heb spijt dat ik het getal van een liter genoemd heb. Daar ging het me in dit draadje helemaal niet om. En uiteraard héb ik de huisartsenpost gebeld. Ze zeiden dat ik maar even langs moest komen. En dat zag ik niet zitten. Omdat ik zo bibberig en duizelig was. En hoe had dat gemoeten? Ik zou een spoor achterlaten. Mijn huisarts weet hiervan.
Gistermiddag ben ik naar fitness geweest, en ik kon 20% doen van wat ik anders deed. Dat viel me heel erg mee. Dus, ik ben aan het opknappen gelukkig.

Vic

Vic

04-04-2012 om 11:07

Maar digitalis

Lees je dan niet?! Als je zoveel bloed bent verloren is het helemaal niet goed, en kan heel gevaarlijk zijn, om te sporten. Je spieren krijgen minder zuurstof, je hart moet harder werken, met alle gevolgen van dien.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

04-04-2012 om 13:25

Digitalis

Het gaat niet eens om de hoeveelheid maar het feit dat je opeens veel meer dan de normale hoeveelheid bloed hebt verloren. Een HAP zegt ook niet zomaar dat je beter wel even langs kan komen. Bibberigheid en duizeligheid is al helemaal een reden om je zsm even na te laten kijken. Ben je zelf niet in staat om te gaan, dan geef je dat aan en dan zorgen ze wel voor een andere oplossing. Zeker als je vermeldt dat je thalassemie en anemie hebt.
Je had ook echt al een afspraak met je gyn moeten maken. En beslist niet gaan sporten. Iedereen met een beetje medische kennis zal zeggen dat je nu onverantwoord bezig bent; iedereen met wat gezond verstand zal dit zeggen. Ik begrijp heus dat je niet graag naar de dokter gaat maar sporten is niet de oplossing; in ieder geval niet op dit moment.

Tinus_p

Tinus_p

06-04-2012 om 13:43

Toch snap ik het niet

Digitalis:
"En uiteraard héb ik de huisartsenpost gebeld. Ze zeiden dat ik maar even langs moest komen. En dat zag ik niet zitten. Omdat ik zo bibberig en duizelig was. En hoe had dat gemoeten? Ik zou een spoor achterlaten. Mijn huisarts weet hiervan."
Toch begrijp ik het niet. Dat je je te slecht voelde om op dat moment naar de HAP te gaan, dat kan ik nog volgen. Maar dat je daarna geen contact hebt gezocht met de arts die deze ziekte behandelt, maar dat je via OO en sporten probeert op te knappen, daar kan ik met mijn verstand niet bij.
Kortom, nogmaals, ga EERST naar je behandelend arts, die deskundig is mbt thalassemie. Is er een reden dat je dat niet kan/wil?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.