Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Iris

Iris

17-04-2010 om 18:05

Hoera! geen beugel nodig!

Bij de tandarts waren we van de week, met dochter van 13 en zoon van 11. Het lijkt wel of ze bij iedereen, nodig of niet, kijken of ze een beugel moeten. Okee, als het echt nodig is dan is het nodig, maar ik heb de indruk dat het standaard is en bijna iedereen loopt met een beugel. Alle tanden moeten dus kaarsrecht in het gelid. Dus in de toekomst heeft iedereen hetzelfde gebit. Er mag geen tand meer scheef staan. Het kost ook erg veel geld, dat beugelgedoe. Ik heb echt de indruk dat het vaak is om de specialisten te spekken.
Dus, vandaar, hoera we hebben geen beugel nodig. O, ja, ze zeiden ook nog: als ze het zelf wil (?) dan kan dat natuurlijk.
En nu maar hopen dat nummer twee er ook geen nodig heeft.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

De één wel, de ander niet

Het lijkt er soms inderdaad veel op dat alle kinderen een beugel krijgen, maar tóch ken ik er ook heel wat die dat niet hoeven. Oudste heeft wel een beugel (was ook echt nodig) en Jongste zal er t.z.t. ook aan moeten.
Middels heeft echter prachtige tanden. Aan de onderkant zit één heel klein spleetje, maar echt geen reden om een beugel te nemen. Zoon van mijn vriendin heeft ook prachtige tanden met alleen aan de bovenkant één tand die een beetje schuin zit. Heel charmant, heel eigen en hoort gewoon bij het kind. Het hoeft allemaal niet zo heel perfect te zijn.

Middelste baalt echter wel dat ze geen beugel hoeft ....pff wat een troeltje.

Emmalynn

Tirza G.

Tirza G.

17-04-2010 om 23:48

Tja iris

Dat kan jouw indruk dan wel zijn, maar dat ís vaak niet zo. Een schattig scheef tandje kan leiden tot behoorlijke problemen omdat de randjes van dat schatje niet schoon te houden zijn.
Mijn oudste had een beugel, mijn jongste niet. Langer borstvoeding gehad Hij heeft het scheve tandje van zijn moeder geerfd, heel schattig, maar wel iets om in de gaten te houden want het is een zwakke schakel in het gebit - puur omdat het lastig schoon te houden is.

Tirza

Kaaskopje

Kaaskopje

18-04-2010 om 02:42

Nou...

ik heb soms ook de indruk dat het een luxe dingetje is geworden hoor waar flink op verdiend wordt. Als ik naar mijn oudste dochter kijk dan waren haar tanden vóór niet rampzalig. De tandarts/ortho heeft het onderste uit de kan ofwel beugel gehaald. Waar de jongste bij bij de ortho in het ziekenhuis met anderhalf jaar klaar was, wist de tandarts van mijn oudste het tot drie jaar te rekken met het maximum aan kosten.
Ik ben met Iris eens dat het voor mij niet persé noodzakelijk is dat elk gebit even recht is. Van een tandje die net niet recht staat vergaat de wereld niet.
Maar Tirza, als je dat tandje zo zorgelijk vindt verzoek je toch zélf om een beugel? Of heeft een geërfd tandje een monumentenstatus waardoor de gevel onaangetast moet blijven?

Biene M.

Biene M.

18-04-2010 om 08:08

Te lichtvaardig

Ik ken legio voorbeelden uit mijn omgeving waar iedereen vond dat het overdreven was dat een kind een beugel had, vooral doordat ze niet gehinderd werden door kennis van zaken. En voorbeelden van mensen die nu rond de 40 zijn en die geen beugel kregen omdat hun ouders dat maar een modegril vonden. Inmiddels zitten de kinderen van toen met de gebakken peren in de zin van versleten kaakgewrichten en weggerotte tanden. De kosten daarvan overstijgen helaas die van een beugel op tienerleeftijd.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-04-2010 om 12:54

Schoonheidsideaal

Ik ken ook ouders die op eigen verzoek een beugel bij kind lieten plaatsen. "Ach, het hoeft misschien niet persé, maar als het kan waarom dan niet?" In dit geval had de tandarts het dus niet geadviseerd, dit ging zuiver om 'niet mooi'. En ik denk dat dat toch ontstaat omdat een tand die niet helemaal recht staat niet meer hoort.
Geen rechte tanden betekenen niet automatisch een rot gebit en ontwrichte kaken op latere leeftijd. Als ik naar mijn vader kijk dan kan ik zeggen dat hij een mooi gebit heeft/had, maar misschien niet elke tand kaarsrecht in de kaak. Na járen van afwezigheid bij de tandarts trok hij zenuwachtig de stoute schoenen aan voor een controle en kreeg te horen dat hij voortaan anders moest poetsen omdat hij horizontale slijtage had. Meer verticaal poetsen dus. Verder geen gaatjes. Gaatjes en andere problemen zijn niet altijd scheve tand gerelateerd volgens mij.

Tirza G.

Tirza G.

18-04-2010 om 21:19

Kaaskopje

Die van Biene. Mijn gebit kan echt geen beugel meer verdragen, dat zou de nekslag zijn. Mijn eerste brug (ik heb er meerdere) begint te wankelen. Als-tie valt, is het over en uit voor die zijde, dan zal ik aan de implantaten moeten.

Tirza

Hanne.

Hanne.

19-04-2010 om 11:09

Beugel niet alleen voor rechte tanden

fijn dat ze geen beugel nodig hebben ,maar om meteen maar een misverstand uit de wereld te helpen.

Beugels zijn er niet alleen om scheve tanden recht te zetten. Het gaat wel iets verder. Ik had 'alleen' een overbeet. Mijn ouders schatten in dat ik net zoals mijn broer na een jaar of zo wel klaar zou zijn.

Uiteindelijk heb ik 10 jaar (geen typefout ik bedoel echt tien) bij de orthodontist gelopen. Mijn overbeet lag nl helemaal niet aan scheve tanden, maar aan een verkeerde kaakstand. Aan mijn tanden is er uiterlijk zeer weinig veranderd. Maar aan mijn kaak wel. En ('t is een familietrekje), mijn tante had het zelfde, maar dan zonder beugel. Heeft uiteindelijk inderdaad een kaakoperatie gehad.

Inmiddels

Ik las laatst dat gebitten met een weeffoutje (spleetje, scheve tand) tegenwoordig juist weer in zijn.

Chris

Iris

Iris

19-04-2010 om 16:52

Meer regel dan uitzondering.

Natuurlijk, dat zei ik al, als het nodig is dan moet het. En niet alleen voor het mooie, dat weet ik ook. Een beugel zou meer uitzondering dan regel moeten zijn. Nu lijkt het andersom. Vroeger, zo'n 10 jaar terug, had je misschien twee kinderen met een beugel in de klas. Ben zelf ook juf, zie het dus veranderen. Nu zijn dat er beduidend meer. Dus daarom vroeg ik me af: zijn die gebitten dan allemaal ineens zo anders?

Hanne.

Hanne.

19-04-2010 om 20:57

Streekgebonden?

Is de toename van beugels dan dan streekgebonden misschien.

Toen ik m'n beugel had was het vrij standaard. Ik had bijna geen klasgenoten zonder. Er zaten er al minimaal 4 met een buitenboord beugel in de klas, en dan nog een aantal met slotjes. Ook bij de vrienden van mijn broer waren er velen met een beugel.

En da's toch echt meer dan 10 jaar geleden.

Beugel *mode*

omdat mijn ouders een beugel vroeger *geldklopperij*vonden heb ik nooit een beugel gehad.
toen ik 35 was kreeg ik zo,n last van mijn niet op elkaar passende kaken en tanden dat ik alsnog aan de beugel moest.
ik heb hem drie jaar gedragen,was bij tijd en wijle erg pijnlijk( omdat je tanden al muurvast staan en je kaken al uitgegroeid zijn schijnt het een stuk pijnlijker te zijn dan bij jongeren),maar ik heb nu prachtige tanden,en geen last meer van knappende kaken.
Toen mijn (3 van de vier)kinderen werd geadviseerd om aan de beugel te gaan,heb ik direct ja gezegd,een beugel op latere leeftijd is echt geen pretje,dat gun ik mijn kinderen niet.

Geld

Volgens mij heeft het meer met onze financiéle mogelijkheden te maken en dat we nu meer te besteden hebben dan vroeger. Ik heb 35 jaar geleden al een beugel gehad.Ook hadden wij een (eigen) tandarts...het grootste gedeelte van mijn klas had dat niet, die gingen naar de schooltandarts die met een bus op het schoolplein kwam...Het leek me erg interessant wat daar gebeurde en leuk..even in de rij staan..dus ben ik ooit (stiekum) aangeschoven tussen de rest van de zenuwachtige kinderen waarvan en er sommigen zelfs huilden. Dat zenuwachtige snapte ik ook al niet....tandartsen waren toch hele vriendelijke heren in een witte jas die alleen in je mond keken? (ik had dus nooit wat vandaar...)Maar toen ik aan de beurt was werd ik onverbiddelijk teruggestuurd en mocht niet eens binnenkijken! (Ben er nu nog niet achter hoe die geheimzinnige bus er van binnen uitzag.)
Natuurlijk was ik de enige die een beugel kreeg, maar ik was met nog 1 jongen ook de enige die een eigen 'particuliere' tandarts had. En de rest ging naar die bus en daar werd alleen maar getrokken en héél soms gevuld. Daar werden geen beugels aangemeten.
Mijn moeder was onderwijzeres en ook nog op een school voor speciaal onderwijs en had daar vrijwel alleen kinderen met compleet rotte gebitten. Dus die had zich voorgenomen dat onze tanden altijd tip-top moesten worden onderhouden. Koste wat kost....
Onze tandarts was een vrij jonge man en die had ook nog een speciale bijscholing voor beugels gedaan. Ook al een unicum in die tijd.Met dus ook moderne ideeën. De enige andere tandarts hier ter plaatse was een oudere man die bijna met pensioen ging (en die dus niks van beugels moest hebben). Onze tandarts schoolde later ook nog bij tot orthodontist. Maar ondertussen zijn er wel 20 tandartsen hier en een apparte orthodontistenpraktijk. Pas later kwam de tandarts in de verzekeringspakketten en werd het gemeengoed om naar een tandarts te gaan. Voor beugels moest nog heel vaak ook bijbetaald worden, maar ouders gingen goede gebitten belangrijker vinden en betaalden meer. Dát is het verschil.
We hebben meer geld en we vinden het belangrijker en zien dat ook in.Dus geven we het ervoor uit.
Ik had op het V.O. een vriendin met een kunstgebit (ong.15 jaar was die)...en dat vonden we helemaal niet 'raar'....Dat kan je je nu toch niet voorstellen? Die had gewoon veel gaatjes en dus had de schooltandarts er alles maar uitgetrokken.
Ondertussen heeft ze wel 2 kaakoperaties moeten doen om d'r gebit weer enigzins houvast te geven.
Dan zie ik liever persoonlijk al die beugels...dan toen die kunstgebitten of halve gebitten.
groeten albana

Annet

Annet

21-04-2010 om 19:47

Van die schooltandarts kan ik nog griezelen

Wat een akelige behandelingen daar, geen afzuiging in je mond dus telkens spoelen tussendoor, hele vieze fluorbehandelingen die wij direct in de bosjes spuugden in plaats van zoveel minuten in de mond te houden, etc.
Het stomme is dat wij ook een eigen tandarts hadden waar wij regelmatig op controle gingen. Mijn ouders dachten waarschijnlijk dat het geen kwaad kon nog meer controles te hebben.
Ik ben ook van 1962. Helaas heb ik er geen goed gebit aan overgehouden. Mijn zus van 1,5 jaar jonger wel. Geen idee waarom. De gewoontes thuis en bij de tandarts waren in ieder geval gelijk.

Kaaskopje

Kaaskopje

22-04-2010 om 01:17

Ook schooltandarts

Mijn ondertanden stonden te strak tegen elkaar aan. De schooltandarts loste dat op door er ruimte tussen te bóren. Hoe verzin je het!!
Ik zal het maar opbiechten, dat kan er ook nog wel bij... ik héb een kunstgebit, al 25 jaar. Ik heb er geen klachten over. Ik had als kind al een vreselijk gebit. Het schijnt dat ik bij mijn eerste controle, als kleine kleuter, al heel veel gaatjes had. Mijn kiezen waren rond mijn 10de te slecht om er een beugel omheen te plaatsen. Ze zouden finaal aan gort gegaan zijn. Wie je dat moet verwijten... mijzelf? Ja absoluut vanaf het moment dat ik er bewust met de pet naar gooide. Mijn moeder? Ik weet het niet. Mijn gebit stond minder hoog op de prioriteitenlijst van mijn ouders, dan de gebitten van mijn dochters op mijn lijstje. Ik werd totaal niet gecontroleerd en zeker niet gedwongen om te poetsen. Ik gooi het maar op wat ze zelf gewend waren, onwetendheid dus. Daarnaast zal ik ongetwijfeld van nature een zwak gebit hebben gehad. Op een gegeven moment stond ik op het punt dat het echt niet langer kon met mijn eigen tanden. De kaakchirurg waar ik bij liep voor een ingreep stelde voor dat ik langzaam maar zeker mijn hele gebit moest laten vervangen door implantaten. Dat zou een project van meerdere jaren gaan worden en een gigantische aanslag op onze portemonnee. Man en ik zagen niet hoe we dat moesten betalen. Ik koos dus voor de weg van het kunstgebit. Ik heb daar geen spijt van. Het was voor mij de beste oplossing op dat moment. Ik ben blij voor mijn dochters dat hun tandzorg beter was en is. Hun tanden zijn er beter aan toe. Toch denk ik echt dat de tandzorg van nu commercieel gezien een dusdanig interessante bron van inkomsten is dat het van belang is dat wij, de 'patiënten', geloven in de noodzaak van alle ingrepen. Ik denk dat er situaties zijn waarin een beugel niet persé had gehoeven, maar toch is geplaatst. Dat dénk ik, dat weet ik niet zeker

Bastet

Bastet

22-04-2010 om 07:25

Nu en toen......

Als klein meisje ging ik naar de tandarts op het luchtmachtkamp waar mijn vader gelegerd was,in Duitsland.
Vreselijke vent......vanaf mijn negende naar de schooltandarts in NL,en ja,ik kreeg ook een beugel,mijn ouders konden dat met enige moeite betalen.Jammer dat de nabehandeling destijds minder goed was dan tegenwoordig,want ik heb inmiddels weer een overbeet.Mijn oudste zoon heeft net een lange behandeling achter de rug,de middelste heeft een buitenboordbeugel voor de nacht,en mijn dochter is net aangemeld bij de ortho...gelukkig heeft ortho lekkere koffie..
En verder wil ik even kwijt dat ik over de huidige schooltandarts alhier meer dan tevreden ben!!
Bastet

1966

Ik ben van '66 en er was écht nog een schooltandarts...ik weet het 100% zeker...Ik zie die witte bus(je...was niet supergroot) nog het plein oprijden. Zowiezo...het was de enige auto die het plein op mocht rijden. Zoiets maakt wel indruk.
Mijn moeder vond een schoon/goed gebit superbelangrijk, wij kregen fluortabletjes elke maaltijd en poetsten met een ouder ernaast zeker tot eind basisschoolleeftijd. Ik kan me zelfs nog herinneren dat ze 'na' poetsten (toen was ik vast ook al wat ouder) en dat mijn vader dat minder zachtzinnig deed dan mijn moeder. Maar mijn vader had weer een prettige grote hand en dat was weer wel fijn..zo'n grote hand op je kin/wang.
We hebben ook een goed gebit. Maar zelfs mijn ouders hebben nog hun eigen tanden dus w.s.zit er ook een stukje aanleg bij.
Mijn kinderen hebben ook nog steeds een vullingvrij gebit.(16 en 12) en ik kan wel eerlijk zeggen....ik ben minder streng wat dit betreft dan mijn ouders. Ik hielp ze wel..maar niet meer toen ze 8 ofzo waren. Ook sta ik er al lang niet meer achter (zoals mijn ouders héél lang deden) ik ben meer van de zelfredzaamheid.
En toch ook nog steeds een gaaf gebit.Alleen jongste had in d'r melktanden 3 kaasmolaren. Maar daar heeft ze allang d'r grote mensentanden voor terug en die zijn wel 'gezond' en aan kaasmolaren helpt goed poetsen toch niks. Die waren al bruin toen ze doorkwamen (als baby dus).
Dus daar kan je toch niks aan doen.
Voor de rest zijn alle tanden gezond. En ik heb wel eens het idee dat oudste het qua poetsen een beetje slordig is. Maar die heeft volgens tandarts nog steeds de meest geweldige tanden. Stralend wit, keurig in gelid, stevig en zonder 1 spatje. Die tanden van oudste worden nogal eens bejubeld bij halfjaarlijkse controle.
groeten albana

Bastet

Bastet

22-04-2010 om 15:26

Klopt albana

Ik ben ook van '66,en kwam dus ook bij de schooltandarts.
Bastet

Biene M.

Biene M.

23-04-2010 om 19:54

Later ook nog

Ik ben van '69 en op mijn vriendinnetje en mij na gingen alle klasgenoten naar de schooltandarts.

Kaaskopje

Kaaskopje

23-04-2010 om 22:21

Ja beslist hoor

De schooltandarts was in de jaren '60 verplichte kost. Zo herinner ik het mij tenminste.

'74

is mijn bouwjaar; in eerste instantie gingen wij naar de gewone tandarts, maar die bleek zo'n hork met kinderen dat mijn ouders besloten dat we toch maar naar de schooltandarts moesten. Die zouden vast meer ervaring met kinderen hebben. Ik kan me niet herinneren dat ik het vervelend vond. Mocht zelfs helpen met een hoektand eruit te trekken, vond ik wel stoer. Hoewel ik denk dat die hoektand er tegenwoordig gewoon in was gebleven (had te weinig ruimte in mijn mond).
Wat ik wel heel vervelend vond dat de schooltandarts onaangekondigd kwam. Dan liepen wij nietsvermoedend naar school en dan stond die bus ineens voor de school. Aargh! Mijn broertje en ik zijn meerdere keren linea recta weer naar huis gelopen om onze tanden nog eens wat beter te poetsen.

Dirkje

Dirkje

24-04-2010 om 21:39

'68

Ik ben van '68 en heb ook een heus schooltandartsentrauma. Ook wij hadden een eigen tandarts, waar ik al wel voor controle geweest was. maar ik was erg bang voor de tandarts. Misschien dachten mijn ouders wel dat het beter zou gaan als ik met andere kinderen tegelijk zou gaan. Het drama werd alleen maar groter....
Raar genoeg waren de tandartsen op die bus gewoon tandartsen uit de omgeving en de assistentes ook. Je kon er dus je eigen tandarts treffen, maar dan zonder je ouders erbij. Het is niet meer goed gekomen met mij en de tandarts tot ik ruim 30 was en bij een echt aardige en goede tandarts kwam.
Wat een afschuwelijke uitvinding was dat zeg.
Groet,
Dirkje

Kaaskopje

Kaaskopje

24-04-2010 om 23:41

Béétje o.t.

Alles werd op school gedaan. Vaccinaties, schooldokter, de tandarts kwam langs, maar had ook een praktijk, tb-onderzoek. Het was wel handig in zekere zin. Ouders hoefden niet mee, de arts kon lekker doorpezen... Toch vind ik het huidige systeem dat je naar de ggd moet en je kind persoonlijk begeleidt een stuk sympathieker.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.