Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Arawen

Arawen

26-01-2011 om 18:41

Implantaat, ja of nee?

Mijn tandarts heeft me doorgestuurd naar de kaakchirurg; onderin mijn kaak zit een 'nare' kies. Deze kies heeft al eens een wortelkanaalbehandeling gehad (en is dus zo dood als een pier) en daarna heb ik er nog een ontsteking onder gehad, die destijds door de kaakchirurg is behandeld (wortelpunt-onsteking, zgn. apex-behandeling). Als resultaat zit er nu eigenlijk geen tandvlees meer en de tandarts is bang dat de kies gaat brokkelen. Daarom stelt ze voor dat ik een implantaat laat zetten. En stuurde me voor advies naar de kaakchirurg.
Vandaag ben ik geweest. Kreeg een vreselijk verhaal over 'botafbraak' en dat het niet zeker was of het implantaat nog wel gezet kon worden; hij kon ook nog ander bot uit mijn kaak halen.. Maar die kies moest er 'zeker' uit.. Toen ik zwakjes reageerde dat ik helemaal geen last heb van de betreffende kies, werd ik terstond weggewuifd. Er zou nog steeds iets ontstekerigs zijn, wat er blijkbaar al een eeuwigheid zonder problemen zit, en hij zou nooooit die apex-behandeling van toen hebben gedaan.. dat was niet goed (zijn collega van destijds vond toen van wel).. implantaat was beter... zijn hele familie loopt ermee.. etc.
Ik moet blijkbaar mijn hele mond laten verbouwen vanwege een kies die geen pijn doet en waar ik prima mee funktioneer.. en dat gaat me dan ook nog EUR 1500 - 1800 kosten.. Zo kwam het althans op mij over.
Tja, ik mag nu na gaan denken wat ik wil. Moeilijke afweging, met ook nog in mijn achterhoofd de 'griezel-verhalen' die ik inmiddels heb gehoord van mensen die zo'n implantaat hebben (ontstekingen, eruit vallen, etc.)
Wie wil zijn ervaring met me delen en me helpen nadenken?

groeten Arawen

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Inge M

Inge M

26-01-2011 om 21:00

Ik heb een tijdelijke kroon al 8 jaar

8 jaar geleden brak mijn voortand af. Het was vanwege allerlei omstandigheden toen niet logisch om een definitieve oplossing te zoeken. Het werd een tijdelijke kroon.
Die kroon ziet er goed uit. Elk jaar vraag ik tandarts of er noodzaak is de kroon te vervangen voor een definitief exemplaar. Er is geen noodzaak. Hij vertelde dat vroeger dit soort kronen vaak verkocht werden als definitief.
Tandarts en ik zijn het nu eens. Zolang tand of kroon geen problemen opleveren, doen we niets.

joep

joep

26-01-2011 om 21:16

Smaken verschillen

in deze branche.
En om wat te verdienen wordt er soms wat extra cachet aan de aandoening gegeven. Zo had mijn vader bijvoorbeeld een tumor (maar niet heus, gewoon wat zwelling).
Wat je kan doen is zeggen dat je het niet kan betalen, dan zal er waarschijnlijk een goedkopere variant geboden worden.
Als dit niet het gewenste resultaat geeft kan je met je huisarts overleggen of je voor een second opinion ergens anders terecht kan (en aan hem/haar vragen waar dan).
Ik (ook geen tandarts hoor) denk overigens wel dat eruit halen verstandig is, maar over hoe dit dan weer op te vullen zullen de meningen wel verdeeld zijn.

Yaron

Yaron

26-01-2011 om 22:16

Ik had/heb ook zo'n kies, na de wortelkanaalbehandeling brokkelde een groot gedeelte af, daarna meerdere behandelingen gehad ook met antibiotica. Toen ik er bijna geen last meer van had heeft de tandarts de kies weer helemaal opgebouwd, vraag me niet precies hoe, maar het heeft meer dan 2 uur geduurd. Ik heb er toen nog een paar weken napijn aan gehad en nu heb ik helemaal geen pijn meer. De kies holt ook niet uit, ondanks tandenknarsen 's nachts. De kosten waren iets van 500 euro en werden bijna geheel vergoed door mijn aanvullende tandartsverzekering.

Biene M.

Biene M.

26-01-2011 om 22:25

Geen advies

Ik durf je echt niet te adviseren wat je wel of niet moet doen, kan alleen over mijn ervaring vertellen.

Tussen mijn 35e en 40e ben ik veel kiezen kwijtgeraakt. Bij plaatjes ed moet ik toch erg aan de protheses van mijn (groot)ouders denken en daar voel ik me veel te jong voor. Daarom heb ik gekozen voor implantaten. Vanwege de kosten wil ik er één per jaar laten plaatsen. Bot was bij mij geen probleem, maar de implantoloog noemde een minder huiveringwekkende oplossing dan jouw kaakchirurg, mocht er te weinig bot zijn.

Mijn eerste implantaat zit er nu 10 maanden. Ik zag vreselijk tegen het plaatsen op, want ik vond het altijd ontzettend eng, maar het is me erg meegevallen. Hoe het op de langere termijn gaat is een kwestie van afwachten; ik klem 's nachts mijn kaken op elkaar en dat is wel een risico.

Oh, ik heb toch wel een advies: wat je ook besluit, zoek een andere kaakchirurg (of implantoloog) want iemand die jouw vragen blijkbaar niet zo serieus neemt moet je niet aan je lichaam laten rommelen.

Hier geen implantaat

Door parodontitis ben ik een gezonde kies kwijtgeraakt. De toenmalige tandarts gaf aan een brug te willen plaatsen. Daarvoor zou ik twee andere kiezen moeten opofferen. Zelf had ik al eerder gehoord over implantaten, dus daar wilde ik eigenlijk voor gaan. Gelukkig gaf de parodontoloog aan dat als je geen last hebt van een missende kies je het ook best zo kunt laten. Daar heb ik dus voor gekozen. (Je ziet er niets van, ook niet als ik lach)

Gr. Poezie.

Second opinion

vragen! Ik zou wat research doen naar een goede kaakchirurg voor zoiets.

+ Slimme Brunette +

+ Slimme Brunette +

28-01-2011 om 00:54

Misschien heb je iets aan mijn ervaring

Vorig jaar had ik last van een kies en heb een wortelkanaalbehandeling laten doen. Daarna had ik geen last meer van de kies maar heb toch een kroon genomen. Het verhaal van de tandarts was dat als je een behandelde kies onbeschermd laat, deze vroeg of laat gaat afbrokkelen, een kroon beschermt de kies. Dat verhaal kwam bij mij aannemelijk over, ik had niet de indruk dat het een kletspraatje was om me een behandeling op te dringen. Een kroon is uiteraard veel goedkoper dan een implantaat. Wel moet ik erbij zeggen dat ik geen tandvleesproblemen heb, ik weet niet of dat iets uitmaakt. Waarom vraag je geen second opinion bij een andere (tand)arts?

Blij met implantaat

Ik heb vorig jaar een implantaat laten zetten en ben er heel erg blij mee! Soortgelijk verhaal als jij, ook een wortelkanaalbehandeling gehad en er heeft langere tijd een ontsteking gezeten. Doordat de wortel was aangetast, was een kroon niet mogelijk. Ik heb getwijfeld tussen een brug of een implantaat. Uiteindelijk gekozen voor de duurste maar meest duurzame oplossing: een implantaat. Ook bij mij was er niet genoeg kaakbot, maar dat is opgevuld met een soort van geleiachtige korreltjes. Dat wordt hard en daarmee ontstaat een soort van botopbouw. Echt helemaal geweldig! Overigens had ik de kies zolang mogelijk laten zitten (totdat hij echt los ging zitten) maar de specialist die de implantaat zette, zei dat dat achteraf bezien niet handig is geweest, omdat er toch een soort van structurele ontsteking zat die voor extra botafbraak heeft gezorgd). Succes met je keuze!

oregano

oregano

28-01-2011 om 21:16

Mar71

Ik krijg ook ergens dit jaar een implantaat als mijn paradontitis onder controle is. ik heb misschien ook te weinig kaakbot en had al verhalen gehoord over een operatie waar ze ergens bot weghalen en in de kaak zetten etc etc. aangezien ik enorme angst heb voor de tandarts zijn dit gruwelverhalen voor mij...En klinkt jouw verhaal van die geleikorrels mij als muziek in de oren . Heb je daar zelf voor kunnen kiezen?
En waar was dat? Ik heb in maart een orienterende afspraak in het UMCG in Groningen.
Oregano

100%mama

100%mama

29-01-2011 om 14:31

Nou

in ieder geval naar een andere kaakchirurg......

Maar goed, volgens deze KC en jouw tandarts is de ontsteking aan de wortelpunten nog steeds niet onder controle en is er nu een botafbraak aan de gang. Nu een kroon laten laatsen op dit element is werkelijk zonde van je geld (wij zouden het niet eens doen ook al "verdiend het lekker"). Dat je er nu geen last van hebt wil niet zeggen dat de boel daar schoon is en je er geen last van gaat krijgen. Stel je plaatst nu de kroon, over 6 mnd krijg je last. Dan ben je dus EN de kies kwijt En de kroon dus veel geld.

Niet dat ik zeg dat je een implantaat moet kiezen hoor, want dat moet maar te betalen zijn. Kaakchirurgen preizen ze aan zonder het besef van jouw huishoudboekje. Er zijn meerdere optie's om het ontstaane gat te vullen. Een plaatje (maar zit los), een frame (maar niet mooi door meestal zichtbare haakjes en als het maar om 1 gat opvullen is ostbaar) of idd een brug. Ja, je offert 2 gezonde kiezen op bij een standaard brug, er zijn ook vele andere methode's waarbij je bijvoorbeeld maar 1 gezonde kies hoeft te omslijpen. Nadeel van het gat het gat laten kan zijn dat de tegenovergestelde kies uit gaat zakken en je die in de toekomst dus ook kwijt zal raken.

Maar het bljft een lastige keuze, want ik snap je beredenering "ik heb er geen last van"....echter als je last krijgt ben je veelal te laat.....Succes hoor!

Kunstbot

Ik heb de gehandeling laten doen in Volendam bij praktijk Veerman. Echt een heel kundige en aardige man die echt met passie bezig is met zijn vak. Ik moest erg lachen om zijn bijna lyrische reactie hoe mooi mijn eigen tandartst een andere vulling had gemaakt.
Die gelei-achtige korreltjes zijn dus feitlijk een soort van kunstbot, maar ik weet niet of het uitmaakt hoeveel botopbouw er moet plaatsvinden en of het dus altijd toegepast kan worden. Maar ik zou zeggen: het informeren waard!

Sancy

Sancy

31-01-2011 om 11:00

Kunstbot

wordt dat nog steeds gemaakt van hydroxyapatiet zoals 20-25 jaar geleden?

100%mama

100%mama

31-01-2011 om 11:36

Verschillende...

methode's tegenwoordig, voor zover ik weet is de meest gebruikte Tricalciumfosfaat.

Sancy

Sancy

31-01-2011 om 12:15

Want ik heb ooit hydroxyapatiet gehad. Dat kunstbot in korrelvorm zou wonderen doen in mijn kaak.
Het deed inderdaad iets wonderlijks: 15 jaar later werden de korrels in ongewijzigde toestand door mijn lichaam weer naar buiten gewerkt, ze kwamen door het tandvlees weer naar buiten zetten. De kaakchirurg vond het ook een wonder

Pluk53

Pluk53

31-01-2011 om 14:51

Sancy

maar was de "'oorspronkelijke" plek van de korrels toen opgevuld door je eigen bot? Bleef het implantaat/kies goed zitten?

Sancy

Sancy

31-01-2011 om 15:17

Pluk

het oorspronkelijke gat in het bot is opgevuld met de korrels. De bedoeling was dat deze zouden 'versmelten' met mijn kaakbot, en nieuwe botaanwas zouden stimuleren. Dat is nooit gelukt. ik heb ook altijd gemerkt dat de tand (geen kies) losser bleef staan, hoewel steviger dan zonder het kunstbot.

Pluk53

Pluk53

31-01-2011 om 16:04

(ot) amalgaan

na elke apex-resectie die ik gehad heb werd het uitgekrapte gat opgevuld met amalgaan. En dat blijft goed zitten . Zal wel niet zo best zijn als daar in de toekomst ooit een implantaat moet komen.

Een implantaat móet toch niet? - beetje o.t.

Mijn geliefde leeft al jaren blij en gelukkig met een incompleet gebit: hij mist inmiddels een aantal kiezen, het vooraanzicht is prima. Hij kan alles eten, geen probleem.

Zelf heb ik inmiddels ook op twee plaatsen een gat waar ooit een kies zat, maar geen haar op mijn hoofd die daar een implantaat in wenst. Je moet even wennen, maar dan gaat het best.

Een collega van mij (55) had de keuze: óf een aantal (!) implantaten a 2000 euro (vertelde ze) of haar rijtje ondervoortanden eruit, alleen twee hoekelementen laten staan en dan een soort opzetgebit (geheel vergoed).
Jaja, ouderdom komt met gebreken, maar dat rijtje ondertanden zou ik nooit laten trekken. Van de bejaarden in mijn omgeving weet ik dat een ondergebit veelal lastig blijft zitten, alle plakmiddelen ten spijt.

Arawen

Welke kies is het?
Kun je 'm missen of zit-ie in het zicht?

Ik heb ook eens zo'n vervelende kies laten trekken, niks ervoor in de plaats gevraagd en na een paar weken wennen gaat het prima. Al dat ontstekingsgedoe is volledig verdwenen.

Biene M.

Biene M.

01-02-2011 om 21:18

Implantaat hoeft niet altijd

Ik ben al een hoop kiezen kwijtgeraakt en de meeste kan ik prima missen. Maar drie kiezen per kwadrant vind ik toch wel het minimum om nog in een normaal tempo te kunnen eten.

Kronenkoning

Kronenkoning

02-02-2011 om 09:38

(ot) verbijsterend

verbijsterend om te lezen dat mensen relatief jong kiezen kwijt raken, en daar zo luchtig over doen. Mijn kiezen zijn als kind "kapot geplombeerd". Mijn eerste tandarts gebruikte nog een zg langzame boor, dus als er een gaatje gevuld moest worden, dan ging de halve kies eraan. Dat is nooit meer echt goed gekomen. Maar alles staat er nog, mede dankzij het vakmanschap van de tandarts die ik de laatste 20 jaar gehad heb.
Ik dacht, dat als je kies verliest, de rest gaat "wandelen", en minder stevig zit ( en dus nog sneller los komt te zitten)?

100%mama

100%mama

02-02-2011 om 15:32

Luchtig

het zal nu luchtig overkomen misschien, maar als ik bij mij in de praktij zie valt dat luchtige wel mee hoor....

Maar het klopt dat de kans bestaat dat de rest kan gaan wandelen waardoor je weer andere problemen krijgt. Valt te verwaarlozen wanneer je 1 kies mist, maar bij meerdere zou ik zelf ook kiezen voor opvulling.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.