Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Dochter

Dochter

23-03-2015 om 22:49

'Ineens' hersenschade?

Mijn vader (pas 67) is de laatste jaren nogal achteruit gegaan qua motoriek en balans. Hij loopt moeilijk, zakt af en toe door een been, en heeft trillende handen. Jaren geleden heeft hij een TIA gehad maar daar is hij volgens mij redelijk zonder schade vanaf gekomen. Mijn oma had Parkinson en eigenlijk vind ik de klachten nog het meest daarop lijken.
Na lang aandringen onzerzijds heeft hij nu een afspraak gehad bij een neuroloog die (volgens pa, wij waren er niet bij) heeft gezegd dat het best kan dat hij alsnog een terugval heeft van die TIA. Ik kan me dat eigenlijk niet voorstellen, dat je ineens meer hersenschade krijgt. Hebben jullie daar wel eens van gehoord? Er staat nu een MRI gepland waarvan hij volgende week de uitslag krijgt. Dan ga ik wel mee, maar ik hoop maar dat het geen slecht nieuwsgesprek wordt. Ik ben juist degene die roept dat het wel mee zal vallen.
Wat ik ook nog bedacht. Zou 40 jaar drankmisbruik ook zo ineens hersenschade kunnen veroorzaken, of dat het opbouwt en nu ineens meer verschijnselen geeft? Ik vraag me overigens af of hij de neuroloog daarover wel eerlijk heeft verteld


Puck

Puck

24-03-2015 om 09:14

"ineens"

Je schrijft dat het de laatste jaren achteruit is gegaan. Dan spreek je niet meer van ineens natuurlijk. Een paar jaar is een behoorlijke periode waarin klachten zich ontwikkelen. Overmatig alcoholgebruik kan best dit soort klachten veroorzaken, misschien heeft je vader nog een keer een hele lichte tia gehad of is er nog iets anders aan de hand. Er is van alles mogelijk dus wacht eerst de uitslag van de MRI af.

Mijntje

Mijntje

24-03-2015 om 09:16

korsakov

Van zo lang te veel drinken krijg je Korsakov bv, of leverziekten (levercirrose/leverkanker). 40 jaar drankmisbruik heeft zeer ernstige gevolgen en de klachten komen vaak als de schade al onomkeerbaar is. Bereid je dus maar voor op een slecht nieuwsgesprek. Sterkte.

meegaan

Ik zou proberen bij een volgende afspraak - of dat nou bij de neuroloog of de huisarts is - mee te gaan. En dan doorvragen.
Het is bij dit soort ingrijpende dingen volgens mij altijd beter om met zijn tweeën te gaan, twee horen meer dan éen. En twee kunnen ook meer vragen verzinnen dan éen. Bovendien, als je vader achteruit gaat kan het geen kwaad als de behandelaars ook de dochter kennen, want dan zul je vermoedelijk in de toekomst nog wel vaker contact met ze hebben.

Weet de huisarts wel van het alcoholmisbruik? Dan weet de neuroloog het vermoedelijk ook, het lijkt mij dan tenminste dat het bij de doorverwijzing zal zijn vermeld.

Groeten,

Temet

oeps

Zie nu pas dat je al van plan bent mee te gaan, sorry, daar had ik overheen gelezen.

Groeten,

Temet

Medicatie?

Ik ben bang dat die twijfel en onzekerheid blijft.

Ja, hersenschade komt ineens. Wie weet heeft hij nog wel een TIA/beroerte gehad.
TIA's zijn vaak voorbodes van beroertes/nog meer Tia's.
Ja, het kan ook aan de drank liggen.
Ja, het kan ook aan medicatie liggen.
Ja, het kan ook een combinatie zijn van alles.
Ja, het kan ook Parkinson zijn.

Wat neurologen kunnen zeggen over oorzaken en gevolgen is op zijn best een educated guess.

Dochter

Dochter

24-03-2015 om 20:12

Afwachten dus

Ik kan zijn alcoholgebruik nu niet goed inschatten. Volgens de buurvrouw is het meer dan de twee à drie (halve liters) waar hij het over heeft en wat hij zelf heel netjes vindt (dat zijn dus minimaal 4-6 standaard glazen per dag). Het zal in ieder geval niet meewerken aan zijn conditie.
Het lijkt me dat als het een TIA/infarct heb je toch altijd klachten, en niet af en toe? Mijn moeder heeft dat gehad (straks ben ik dubbel erfelijk belast, is dus mijn minst gewenste scenario) en die heeft echt geen goede dagen erbij.
Kortom, eigenlijk kunnen we dus alleen maar afwachten en hopen dat de neuroloog iets zinnigs weet te zeggen. Hopelijk een vitamine B-tekort of zoiets wat te repareren valt.

Fiorucci

Fiorucci

25-03-2015 om 19:06

Mja...

Het kenmerk van een TIA is dat er geen restschade is, helemaal niet. De klachten/schade zijn van voorbijgaande aard. Afgaand op je verhaal acht ik de kans op schade door alcoholmisbruik groter, ik maak momenteel hetzelfde mee met mijn moeder. En dat is niet mis, sterkte dus!

Dochter

Dochter

25-03-2015 om 21:14

Kan dit?

Wat ik nog bedacht. Het zou best kunnen dat er op de MRI weinig te zien valt, en dat de neuroloog het ook niet zo goed weet. Ik wil hem eigenlijk wel vragen of drankmisbruik de klachten kan veroorzaken, maar ik weet natuurlijk niet of mijn vader dat al heeft gemeld. Vermoedelijk niet omdat hij zichzelf een matige drinker vindt. Misschien is 6 drankjes per dag ook niet heel erg als iemand verder wel redelijk eet (ik las dat Korsakov door vitaminegebrek komt).
Kan ik dat vragen of schendt ik dan mijn vaders privacy?

Sindbads vrouw

Sindbads vrouw

25-03-2015 om 22:03

Vraag om een

neurologisch-pscychologisch onderzoek. Daarmee kan "de huidige stand" van zaken met betrekking tot het functioneren van de hersenen vastgelged worden, en hebben jullie een ijkpunt voor eventuele herhaal onderzoeken.

Verkijk je trouwens niet op hersenletsel, afhankelijk van waar de schade zit, kan het lijken alsof er niets aan de hand is, maar is er wel degelijk iets aan de hand.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

25-03-2015 om 22:10

Alcoholmisbruik en hersenen

Jarenlang overmatig veel drinken zoals bij je vader tast bijna alle organen aan en zeker ook de hersenen. Overmatig alcoholgebruik heeft een cumulatief, sluipend effect: iemand kan jarenlang geen lichamelijke problemen ondervinden totdat de bom barst met vaak fatale en in ieder geval ingrijpende, onherstelbare gevolgen. Mijn vader is op 69-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van alcoholmisbruik en hij dronk veel minder dan de jouwe. Helaas ken ik in mijn nabije en minder nabije omgeving maar al te veel mensen die op te jonge leeftijd zijn overleden dan wel een hersenbeschadiging hebben opgelopen door alcoholisme. Als je met je vader naar de uitslag van dat onderzoek gaat ben je vind ik verplicht om dit drankmisbruik te melden. Het kan heel goed dat die TIA is veroorzaakt door de alcohol en alcohol is een contra-indicatie bij de behandeling van een TIA dus de neuroloog moet dit weten. En ik zou als het kan hulp inschakelen voor je vader. Hopelijk kan hij gaan inzien dat zijn alcoholmisbruik zijn leven in gevaar brengt. Of hij kan heel snel eindigen als een kasplantje en dat is niet overdreven. Bagatelliseer dit niet; je vader is een alcoholist; niets meer en niets minder. Zodra hij dit erkent, kan hij hulp krijgen. Het is zeker nog niet te laat!

"Overmatig alcoholgebruik heeft een negatieve invloed op bijna alle organen. Als je lange tijd teveel drinkt levert dat risico's op voor je:
•Hersenen
Als je lange tijd zwaar drinkt (meer dan 25 glazen alcohol per week), loop je risico op onherstelbare hersenbeschadiging. Wanneer je daarbij een tekort aan vitamine B1 hebt kun je het Korsakovsyndroom krijgen.

•Maag
Veel drinken kan het slijmvlies van de maag beschadigen.

•Lever
Door overmatig alcoholgebruik raakt de afbraakfunctie van de lever verstoord.

•Hart- en bloedvaten
Het drinken van alcohol kan hart- en vaatziekten tot gevolg hebben, zoals hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en hersenbloedingen." (http://www.alcoholinfo.nl/publiek)

Dochter

Dochter

25-03-2015 om 22:20

25?

Meer dan 25 is dus al 'zwaar'? Ongelooflijk dat dat dan zulke gevolgen heeft terwijl hij nooit dronken overkomt. Zijn lever is inderdaad aangetast, daar was hij destijds erg verbaasd over.
Ik moet er voor waken dat ik alvast op de diagnose vooruit loop. Misschien vinden ze niets of iets heel anders.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

25-03-2015 om 22:22

Vitamine B

Trouwens, alcohol verhindert de opname van vitamine B. Zelfs als iemand nog redelijk eet is de kans groot dat er een tekort is aan vitamine B en dus ook B1. Zeker als diegene jarenlang overmatig drinkt. Wat op den duur dus tot Korsakov kan leiden. En hoe dan ook drinkt je vader veel te veel; het advies is maximaal 1 glas per dag voor mensen boven de 55 jaar en minstens een dag in de week niet drinken. Ik speel hier een beetje advocaat van de duivel maar ik krijg het gevoel dat je de ernst van de situatie een beetje onderschat en zo ben je ook beter voorbereid op het gesprek met de neuroloog. Sterkte!

Elisa Gemani

Elisa Gemani

25-03-2015 om 22:28

Zwaar drinken

Natuurlijk is meer dan 25 glazen per week zwaar drinken. Het advies is: gezonde volwassen mannen niet meer dan 2 standaardglazen alcohol per dag en gezonde volwassen vrouwen niet meer dan 1 standaardglas en minstens een dag in de week niet drinken. Boven de 55 dus een glas omdat de impact van alcohol groter is op lichaam en hersenen bij ouderen.
http://www.alcoholinfo.nl/publiek
http://www.jellinek.nl/informatie-over-alcohol-drugs/alcohol/

Mijntje

Mijntje

26-03-2015 om 06:36

trillende handen

komt ook door de alcohol. Zie verder Elisa, je hoeft niet dronken te zijn om alcoholist te zijn.

Privacy

'Kan ik dat vragen of schendt ik dan mijn vaders privacy?' Ik vind dat je inderdaad je vaders privacy schendt als je dit soort dingen gaat inbrengen. De man heeft er recht op zelf te bepalen welke informatie hij deelt met zijn medici. Hij staat niet onder toezicht, hij is nog volledig handelingsbekwaam. Zelfs voor het 'erbij zijn' moet je al toestemming vragen aan je vader vind ik. Anders moet je het doen met het verslag dat je vader jou geeft. 'Twee horen meer dan een' is een goed argument om mee te gaan (om te horen dus), maar het blijft een beslissing van je vader zelf.

Tsjor

Nooit meer de oude

Dochter, het klinkt alsof je het liefst hebt dat de dokter tegen je vader zegt dat hij moet stoppen met drinken.

"Ik moet er voor waken dat ik alvast op de diagnose vooruit loop. Misschien vinden ze niets of iets heel anders."

Nee.
Drank heeft altijd ook invloed, al is het maar omdat ook dat in je lever verwerkt wordt. Net als medicatie die je vader waarschijnlijk voor zijn bloed krijgt (statines).

Wat je moet vergeten is de gedachte dat, als hij nou maar zou stoppen met drinken, dat dan alle problemen verdwenen zijn. Dat is niet zo. Los van drank is er ook leeftijd en zijn er legio andere factoren die invloed hebben op het functioneren.
Je zult een slecht nieuwsgesprek met jezelf moeten voeren. Je vader wordt ouder, maar nooit meer de oude.

liever even anoniem

liever even anoniem

26-03-2015 om 13:19

herkenning

Ik twijfelde of ik moest reageren, want alles wat ik of iemand anders hierover zegt, is natuurlijk pure speculatie; er kan wel van alles aan de hand zijn. Ik reageer toch even met mijn verhaal, omdat het me wel herkenbaar voorkomt; tenminste wat betreft de problemen met motoriek en balans. (en ook het stevige drinken overigens) Je geeft zelf al aan dat je het op Parkinson vindt lijken, ook dat is voor mij een trigger om te reageren.
Mijn vader is namelijk overleden aan een zgn. Parkinsonisme; dat is een verzamelnaam voor een aantal ziektes die - net als Parkinson -ook gerelateerd zijn aan de dopamine-afgifte door de hersenen, maar die verder qua verloop en behandeling heel anders zijn. Mijn vader had MSA-c; maar je hebt ook MSA-p en PSP (geloof ik, zo uit mijn hoofd) Het probleem met deze ziektes is vaak dat het slecht herkenbaar is en het lang kan duren voor een diagnose is gesteld. Veelal gaan artsen eerst uit van Parkinson en starten een behandeling daarop gebaseerd. Die heeft dan iig geen enkel effect, omdat er geen behandeling voor deze ziektes bestaat Op MRI-scans e.d. is bij deze ziekte niks te zien; dat kan eigenlijk pas door hersenonderzoek na overlijden.
Nogmaals, er kan van alles aan de hand zijn, dus wellicht is dit volslagen overbodig, maar onder artsen en specialisten is er veel onbekendheid met deze ziekte; ze komen het maar heel weinig tegen, dus misschien is het handig zelf ook te kijken of er aanknopingspunten zijn. Een paar van de andere beginsignalen - naast problemen met motoriek en balans - zijn plas- en erectieproblemen en duizeligheid.
Als je meer duidelijke info over deze aandoening wil, kan ik je verwijzen naar een site, gemaakt door een andere patiënt: msa-info.nl
Hoe dan ook; ik wens jullie veel sterkte met het gesprek volgende week!

Dochter

Dochter

31-03-2015 om 22:51

Beetje teleurstellend gesprek

Het goede nieuws is dat er geen hersenbeschadiging te zien is (afgezien van het kleine plekje dat er al zat). Slechte nieuws dat het waarschijnlijk te maken heeft met de leeftijd. Iedereen gaat achteruit als hij ouder wordt en bij sommige mensen begint dat vroeger dan bij anderen. Ik heb gevraagd of levensstijl en alcoholgebruik van invloed was, maar dat was natuurlijk een open deur. Er komt nu verder geen vervolgonderzoek, en de verdere therapie/behandeling wordt begeleid door de revalidatie-arts (en fysio).
Ik heb mijn vader wel gevraagd of hij het gewoon niet eens wilde proberen, een maand niet drinken en kijken of hij zich dan beter voelt. Hij reageerde heftig afwijzend net of ik hem ik weet niet wat voorstelde. 'Als dat me ook nog wordt afgenomen'.

Schade

Hersenschade kan door van alles komen, het leven zelf heeft er ook een handje van om schade te veroorzaken. Ik vind het dan ook niet handig om nadrukkelijk met artsen te gaan spreken over het drankgebruik van je vader. Het is nogal modern om mensen zelf de schuld te geven van een ongezonde leefstijl en dat blijf je dan maar horen, zelfs als het niet waar is, en soms draag je daar dan ook de consequenties van omdat de bereidheid om iemand te behandelen wel wat af kan nemen.

Tine

Tine

01-04-2015 om 08:45

MRI

Dat je daar geen schade op ziet is misschien juist een sterkere aanwijzing dat het meer in levensstijl zit. Alcoholschade zie je vaak niet met beeldvormend onderzoek dat is meer voor zit er vocht, tumor, infarct enzo, dingen als oorzaak voor de klachten waar de neuroloog iets mee moet. Dat is blijkbaar niet dus dan is de neuroloog klaar. En ja als je vraagt of levensstijl en alcohol invloed kunnen hebben op hersenfunctie dan is dat een open deur ja.
Het is hier al gezegd als je wilt weten hoe het de functie van de hersenen zit (en niet hoe ze er uit zien want dat is wat anders) dan heb je een neuro-psychologisch onderzoek nodig.
Maar blijkbaar wil je vader dat niet weten en wil hij al helemaal niet weten dat verandering van drinkgedrag mogelijk iets zou kunnen opleveren. Hij is op jullie aandringen naar de neuroloog gegaan en dat is klaar, blijkbaar hebben jullie er meer last van dan hijzelf hoe hij functioneert maar hij moet zijn eigen leven leiden ook al kan het zijn dat dat door zijn levensstijl korter uit gaat pakken dan met een andere levensstijl.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

01-04-2015 om 13:55

Helaas

Je vader is pas 67. De klachten die hij heeft horen niet bij een "normaal" gezond persoon van die leeftijd of zelfs maar een stuk ouder. Natuurlijk gaat iedereen achteruit met het ouder worden maar het is evident dat het vooral het langdurig overmatig drinken is dat jouw vader nu de das omdoet en wat voor hersenschade zorgt die niet met beeldvorming te zien is. Een neuroloog kan daar ook verder niets mee. Helaas zal het alleen maar erger worden; bereid je daar op voor.
Mijn vader is ook gewoon doorgegaan met roken en drinken na zijn aneurysma, leverschade en longkanker omdat het leven voor hem anders niet "leuk" meer zou zijn. Niet veel later is hij aan de gevolgen daarvan overleden. Dat was zijn keuze en die hebben wij maar te accepteren. Maar het is en blijft hard om op zo'n manier te vroeg afscheid te hebben moeten nemen van iemand die je dierbaar is.

MRI-Tine

Er is vaak geen een op een relatie tussen een MRI en de ondervonden klachten. Soms juist wel en daar doe je het voor, of je sluit er zaken mee uit.
Maar dat er weinig tot niets te zien is heeft NIETS te maken met de leefstijl.
Ik verzorgde een patiënt met een forse uitval en dramatisch gedrag. Niets te zien. Vanwege leeftjd en gedrag psychiatrisch doorgeplaatst waar na een jaar de hersentumor eindelijk zichtbaar werd op de scan. Was eerder nog te klein om waar te nemen.
Leefstijl is een gevoelig onderwerp, je wilt ook geholpen worden als het wel aan je leefstijl ligt. Maar de neiging bestaat nu om van alles aan de leefstijl te wijten en wat schiet je er mee op?
Er is nu al regelmatig discussie of mensen met een foute leefstijl wel recht zouden hebben op bepaalde medische voorzieningen. Daar zou ik niet aan mee willen doen, aan die discussie.

Tine

Tine

01-04-2015 om 15:24

Jemig AnneJ

Nee, er is vaak geen een op een relatie tussen MRI en klachten, dat zeg ik ook. MRI kijkt naar hoe zien de hersenen er uit, voor hoe is de functie heb je een neuro-psychologisch onderzoek nodig. En de klachten kunnen wel degelijk te maken hebben met leefstijl. Kunnen, niet moeten. Ik schrijf dat een schone MRI -misschien- juist een sterkere aanwijzing is dat het in levensstijl zit, en dat verandering van het drinkgedrag -mogelijk- iets zou kunnen opleveren. Verder snap ik niet waarom je mijn naam erboven zet als je betoogt dat leefstijl niet het recht op medische voorzieningen moet verspelen. Waar vind je dan dat ik dat wel beweer? Het enig wat ik schrijf is dat de vader van Dochter een blijkbaar eigen keus maakt en dat dat nou eenmaal is zoals het is.

terug naar de vraag

"Je vader is pas 67. De klachten die hij heeft horen niet bij een "normaal" gezond persoon van die leeftijd"
Dat lijkt me een toch wat te romantische voorstelling van zaken.
De vader in kwestie kan ondanks drankgebruik ook gewoon de pech hebben vroeg 'oud' te worden.

"maar het is evident dat het vooral het langdurig overmatig drinken is dat jouw vader nu de das omdoet "
Nee. Dat is mogelijk, maar niet evident.

Maar eigenlijk vooral: het is helemaal niet waarschijnlijk dat de klachten stoppen als vader stopt met drinken. Het is hooguit mogelijk (maar niet bekend) dat vader minder hard achteruit gaat.
Maar vader meent dat hij al zoveel verloren is.

Die opmerking herken ik en hij brengt me terug bij de eerste vraag die eigenlijk gaat over plotseling en zonder schijnbare aanleiding slechter functioneren.
Ja, je kunt ineens hersenschade hebben. Maar je kunt vooral ook ineens zelfvertrouwen verliezen, waarmee kleine schade uit het verleden, alsnog grotere gevolgen krijgt. Niet meer kunnen compenseren.

Ja. Dat kan. En je ziet er niks van op een MRI.

Dochter

Dochter

01-04-2015 om 16:23

Klinkt plausibel

"Maar je kunt vooral ook ineens zelfvertrouwen verliezen, waarmee kleine schade uit het verleden, alsnog grotere gevolgen krijgt. Niet meer kunnen compenseren."
Zo ongeveer dit zei de neuroloog ook. Het vermogen om te compenseren is minder geworden. De dingen die hij zgn verloren heeft zijn hem in zijn ogen overkomen zonder dat hij daar iets aan kon doen. Hij heeft bijvoorbeeld laatst een vriendschap zien stranden door het gedrag van de ander. Dat hij zelf enorm lastig in de omgang is, claimgedrag vertoont en alleen zijn eigen waarheid heeft, wil er bij hem niet in. Net als dat hij nog steeds niet begrijpt waarom mijn moeder wilde scheiden en zegt dat zijn leven toen al is opgehouden.

Tine

"Dat je daar geen schade op ziet is misschien juist een sterkere aanwijzing dat het meer in levensstijl zit."
Die argumentatie viel me op. En dat is jammer. Ik zet dat in het kader dat we steeds meer mensen persoonlijk verantwoordelijk gaan houden en daar consequenties aan verbinden. Ook het taalgebruik werkt daar naartoe. Dat lijkt me geen wenselijke situatie.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

01-04-2015 om 21:18

Hersenschade door alcohol

http://www.alcoholhulp.be/alcohol-hersenen
De invloed van alcohol op het cerebellum (kleine hersenen, achteraan het hoofd) zorgt voor stoornissen in motoriek, coördinatie en evenwicht. Dit is reeds merkbaar wanneer iemand eenmalig stevig doordrinkt. Langdurig overmatig drinken kan soms leiden tot permanente beschadigingen.

Stenna

Stenna

01-04-2015 om 22:50

eens met Lavell

dat ik dat nog mag meemaken . Maar inderdaad: "Je vader is pas 67. De klachten die hij heeft horen niet bij een "normaal" gezond persoon van die leeftijd". Het hoort inderdaad niet bij een gezond persoon. Maar lang niet iedereen is met 67 gezond. Van onze vier ouders en schoonouders hadden er op die leeftijd al drie iets ernstigs, en ook enkele van de ouders van vrienden/vriendinnen al wel. Beroerte, tumor, parkinson. Zo bijzonder is dat niet. En dat waren juist degenen die gezond leefden, nooit gerookt of gedronken. Dus het kan door zijn levenstijl komen maar het hoeft niet. Je kan ook domme pech hebben.

Dochter

Dochter

01-04-2015 om 22:58

Leeftijd

Hoewel ik toch wel vermoed dat zijn levensstijl van invloed is, kun je niet alles daaraan wijten. Ik ken wel meer 70'ers met een matige gezondheid en kwaaltjes. De gemiddelde levensverwachting ligt natuurlijk rond de 80, maar er zijn er zat die 95 worden dus aan de andere kant van het gemiddelde moeten ook mensen wonen. Overigens is mijn oma als krakende wagen 87 geworden, dat kan ook nog.
Maar toch... wij moeten straks tot minstens 67 doorwerken, ik hoop niet dat ik tegen die tijd zo 'oud' ben.

Tine

Tine

02-04-2015 om 08:14

Interpretatie AnneJ

Dat die tekst jou opviel en je daar je eigen interpretatie bij hebt vind ik best maar besef dat het alleen maar je eigen interpretatie is en niet die van mij.
Heel algemeen, voordat er enig onderzoek gedaan is naar oorzaak van klachten kan er een hele scala aan oorzaken worden bedacht. Als een bepaald onderzoek een bepaalde groep oorzaken onwaarschijnlijker maakt dan gaat een andere groep oorzaken in waarschijnlijkheid omhoog. Dat is alles wat ik zeg, zonder waardeoordeel.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.