Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Elisa

Elisa

12-04-2010 om 09:51

Kies trekken, maar is t wel nodig?

Ik heb kiespijn en er blijkt een ontsteking te zitten. De pijn is af en aan. De tandarts heeft me antibiotica gegeven en gaat de kies trekken vrijdag. Hij zegt dat er al een wortelkanaal en wortelpuntbehandeling aan is geweest dus eruit ermee. Maar is dat zo, kan ik na dat kuurtje niet genezen zijn en de kies laten zitten?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Miek

Miek

12-04-2010 om 10:09

Soms wel

Hoi Elisa, als er rondom de kies waar een wortelkanaalbehandeling is gedaan alsnog weer een infectie optreedt is het vaak nodig de kies te trekken omdat dat de enige manier is om de ontsteking uit je kaak te krijgen. Een blijvende sudderende ontsteking blijft zo nu en dan meer of minder pijn geven en het tast je kaakbot aan. dat gaat maar met een paar mm per jaar geloof ik, maar op termijn toch niet goed. Ook kan een sudderende ontsteking zorgen voor allerlei klachten zoals hoofdpijn, oorpijn...etc. Dit is het verhaal dat mijn tandarts mij gaf. Hij had er schaalmodellen bij waardoor ik inderdaad kon zien dat er ontstekingen rondom wortels in je kaak kunnen zijn. Vraag hem om met je de x-foto te bekijken of het hele verhaal aan je uit te leggen met tekeningen.

Succes!

Miek

Rotekapelle

Rotekapelle

12-04-2010 om 10:36

Hier....

Elisa,

Bij mij hetzelfde verhaal 3 jaar geleden. Ik heb de kies niet laten trekken (eigenwijzigheid!). Ongeveer 2,5 jaar geleden kreeg ik erge eczeem in mijn handpalm, zalfjes noem maar op, het ging niet over. Een jaar geleden steeds kiespijn, een paar dagen, dan weer over. Oorpijn, veel hoofdpijn enz. De kies bleef zeuren, vooral als ik zelf in een wat mindere conditie was door een paar dagen te laat naar bed of zo.
Ik heb de kies 2 maanden geleden laten trekken. Na twee dagen verdween het eczeem uit mijn hand, hoofdpijn is over, oorpijn is verdwenen, ik slaap beter en heb niet steeds meer een vol neusgat, aan de kieskant, als ik wakker word.
Ik ben heel heel blij dat ik het toch heb laten doen en verbaasd dat ik van zoveel klachten en klachtjes verlost ben....
Misschien kun je er wat mee.

succes

Rotekapelle

Prada

Prada

12-04-2010 om 11:44

Endotontoloog

Als je een reguliere tandarts hebt,adviseer ik je naar een endodontoloog te gaan: dat is een tandarts met een driejarige specialisatie in o.m. wortelkanaalbehandelingen.

Groet, Prada

Inge M

Inge M

12-04-2010 om 18:38

Of kaakchirurg

Je kunt een ontsteking ook laten wegsnijden bij de kaakchirurg. Dan blijft met een beetje geluk de kies zitten. Ik had vorig jaar een dubbele ontsteking (bij twee kiezen dus). Die zijn eruit gesneden.

lennest

lennest

12-04-2010 om 20:53

Of een wortelpuntoperatie

Jaren geleden heb ik een wortelkanaalbehandeling gehad en vorig jaar kreeg ik ineens last van de tand. De tandarts heeft foto's gemaakt en geconstateerd dat er een ontsteking zat, hoog in de de wortelpunt. Kuurtje en een afspraak bij de kaakchirurg voor een wortelpuntoperatie. Tijdens een poliklinische behandeling is de wortelpunt eruit gehaald en toen was het leed al weer geleden. Geen leuke behandeling, het is wel een operatie.
Ik reageerde ook zoals jij: maar het gaat toch wel over met een kuurtje? Het is toch een 'gewone' ontsteking? Blijkbaar werkt dat bij tanden/kiezen toch anders.

Inge M

Inge M

12-04-2010 om 23:07

Mijn oplossing is gelijk aan die van lennest

Het heet dus een wortelpuntoperatie.

Elisa

Elisa

13-04-2010 om 13:57

Lennest

ja die wortelpuntoperatie heb ik er al een keer aan gehad, vandaar dat mijn tandarts nu zegt, Eruit ermee. maar ik dacht dus inderdaad, kuurtje ertegenaan en verder gaan? Maar zo werkt dat dus blijkbaar volgens jullie niet?

tonny

tonny

13-04-2010 om 15:20

Op gegeven moment zit er niets anders meer op

Bij zo'n operatie wordt een wortelpunt ingekort, heb ik wel eens begrepen, en dat kun je niet blijven doen.
Bij mij is er laatst ook zo'n getormenteerde kies verwijderd, en die had nog maar een triest klein worteltje over.

tonny

100%mama

100%mama

13-04-2010 om 15:44

Ligt er aan

Hoewel de kies al een keer wortelkanaal behandeld is & een wortelpunt behandeling (Apex Resectie) heeft gehad kan het zinvol zijn deze laatste nogmaals te proberen. Een endodontoloog heeft in deze niet zoveel zin meer, dat zou het wel gehad hebben als er geen apex al aan was gedaan en het zou liggen aan een niet geheel sluitende wortelkanaalbehandeling. Daarmee bedoel ik dat er niet helemaal geruimd is tot de wortelpunt waardoor er ziek weefsel is blijven zitten. Een apex is een chirurgische procedure in de tandheelkunde waarbij de punt van de wortel en een beetje van het omliggend weefsel wordt weggenomen en waarbij vanaf de punt van de wortel het wortelkanaal hermetisch wordt afgesloten. Persoonlijk zou ik een second opinion bij een kaakchrirug aanvragen om te laten beoordelen of een her-apex tot de mogelijkheden behoord. Niets doen is helaas geen optie. De AB haald op dit moment de ontsteking weg, echter blijft de veroorzaker zitten en dat is een "lopende tijdbom" die ieder moment kan opspelen buiten.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.....

Elisa

Elisa

14-04-2010 om 21:05

Afspraak met de kaakchirurg gemaakt!

bedankt voor jullie reacties. Ik ga dus nu toch naar de kaakchirurg. Ben inderdaad wel begonnen met de AB en dat scheelt al zooooveeel, heerlijk even wat minder pijn en klopgevoel. 29 april moet ik, dus ben benieuwd!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.