Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Koorts, zoontje nog geen 1

Hallo,
Even wat ouderraad gezocht...
Mijn zoontje (augustus 1 jaar) is sinds anderhalve week ziek.
Het begon met een vies oogje en na twee dagen een dubbele oogontsteking. Toen is ook de koorts begonnen. Na 1 dag koorts had hij 39 tot 39,5. Smorgens wel minder hoog 38-38,5. Dit heeft 5 dagen aangemodderd.

Belangrijk te vermelden dat hij de hele tijd vrolijk gebleven is, goed is blijven drinken. Eten minder.
Hij sliep redelijk, wel onrustiger snachts. Van de dokter hebben we op dag 4 amoxicilline mee gekregen, maar ik heb besloten daarmee te wachten (in overleg met ha). Ik vind het nogal een paardenmiddel en heb het idee dat ons kindje een flinke griep heeft, maar daarvoor antibiotica te geven?.
Hij heeft 5 dagen koorts gehad en dag 6 koorsvrij. Dag 7 ook koorsvrij. Ogen een stuk beter, maar nog wel een beetje afscheiding.
Blijft vrolijk.

Dag 8 weer verhoging (37,6) en in de avond weer 38,5
Vandaag, dag 9 heeft hij weer 39,3 in de middag.

Gedrag: nog steeds vrolijk, wel wat aanhankelijk. Drinkt goed.

In overleg met HA mag ik nog tot vrijdag afwachten met geven van antibiotica, behalve als de koorts verder oploopt of zijn gedrag veranderd.

Mijn vraag: heeft iemand ervaring met zulke kleintjes en zo lang koorts, en dat het wel vanzelf over gaat, of ben ik de executie gewoon aan het uitstellen? Ik hoop zo dat zijn lichaam het zelf oplost (met wat hulp van ons dmv gezond verstand, lichte kleding, weinig vast voedsel, fruit wel etc.)

Groetjes een moeder die worsteld tussen vertrouwen in de weerstand van haar kind en angst voor... ?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
lunamaya

lunamaya

27-07-2011 om 20:15 Topicstarter

Pelle en single lady

In het algemeen kan ik zeggen dat ik me heen en weer geslingerd voel tussen de neiging het wel te geven en te vertrouwen op zijn systeem.
Het is een heel gezond en vitaal kindje. Bovendien vind ik het opvallend dat hij relatief vrolijk blijft en ondernemend. Als ik een lusteloos, klagelijk of slecht drinkend kindje zou hebben zou ik er niet nog een keer overna hoeven denken.
Toen de assistente mijn zoontje hoorde keutelen en lachen toen we aan de telefoon zaten, zei ze, tja, als ik dat zo hoor, kan je rustig tot vrijdag af wachten...

Pelle, kan je mij vertellen waarom koorts die terugkomt meestal geen goed teken is? Natuurlijk kan ik met mijn lekenverstand bedenken dat er dan dus nog iets niet genezen is. Maar waarom geen goed teken en dan direct antibiotica? Wat zijn de risico's. Ik heb gezocht naar informatie daarover maar niet kunnen vinden...

Single lady, het is niet zozeer angst voor antibiotica (al ken ik wel iemand die daar erstige complicaties door heeft gekregen, maar dat is uitzondering, dat weet ik). Het is meer dat ik de antibiotica A: liefst niet bij zo'n kleintje gebruik, maar als het moet, natuurlijk doe ik het dan.
B: antibiotica bewaar ik graag voor zaken waar het niet anders kan. Mijn idee is dat antibiotica te eenvoudig wordt verstrekt.
Als ik ook maar een beetje de indruk krijg dat ik mijn kind in gevaar breng door het hem niet te geven, dan zal ik het gaan gebruiken. Maar die indruk heb ik zelf niet, en ik neem aan dat artsen mij geen toestemming zouden geven nog "aan te modderen" als zij dat als een groot risico zouden beschouwen...
Trouwens, als anderen het wel sneller doen begrijp ik dat heel goed hoor...
Groetjes lunamaya

klaver

klaver

27-07-2011 om 20:32

Bacterie

Je kunt laten onderzoeken of het om een bacteriologe infectie gaat of een virusinfectie. in het laatste geval heeft antibiotica geen zin (behalve preventief, om te voorkomen dat het door de virusinfectie verzwakte lichaam geinfecteerd wordt door een bacterie).
Wordt er groenig slijm afgescheiden? Of alleen waterig? Groen/geel hoort bij bacterie. Je kunt er ook achterkomen door een bloedproefje. Dat kan met een eenvoudige speldeprik (wel door arts natuurlijk).

Valkyre

Valkyre

28-07-2011 om 01:07

Tja

Toen mijn zoon op de creche begon (hij was toen 8 maanden) had hij maandenlang elke twee weken wel een dag of twee, drie koorts. Prutoogjes had hij ook regelmatig, die maakten we dan schoon met steriele gaasjes en gekookt water.

Omdat hij net als jouw zoontje wel steeds een redelijk levendige indruk maakte, en nog redelijk at en goed dronk, is het eigenlijk nooit bij me opgekomen de huisarts te bellen. Het was voor mij gewoon duidelijk dat zijn lijf die strijd kon winnen. Misschien dat ik bij zo snel terugkerende koorts wel gebeld zou hebben hoor, ik weet het niet. Maar ik begrijp jouw neiging om te wachten heel goed - koorts is een manier van het lijf om ziektekiemen te vernietigen (daarom geef ik ook alleen bij echt hoge koorts paracetamol). Wat je moet doen, kan ik je natuurlijk niet zeggen, maar op die leeftijd zou ik denk ik in de gaten houden hoe het kind zich voelt. Mocht hij minder levendig worden of minder drinken, dan meteen actie natuurlijk. Als ik me zorgen maak, is dat meestal terecht, dus dat neem ik ook heel serieus.

Hoe gaat het met zijn oogjes? Als die weer viezer/roder zijn zou ik denk ik ook de antibiotica geven. Maar ik ga dus op mijn gevoel af.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

lunamaya

lunamaya

28-07-2011 om 10:26 Topicstarter

Reacties

Pelle, de HA vond de 3 dagen koorts + ernstig uitziende ogen (veel troep) en 1 oor een beetje rood van binnen (maar nog niet ontstoken) reden om antibiotica voor te schrijven. Toen ik aangaf dat ik dat liever niet al te snel gaf zei hij dat ik ook tot morgen mocht wachten. Daarna heb ik niet hem, maar een andere ha van dezelfde praktijk gesproken.
Zij heeft me vooral op mijn eigen verantwoordelijkheid gewezen: jij bent de moeder, jij weet het beste of je kind ernstig ziek is of niet. Als je vindt dat hij ernstig ziek is, geef hem de AB. Als je dat niet vindt dan hoef je, met deze informatie die je geeft, niet bezorgd te zijn om de AB niet te geven nu. Dat vond ik heel prettig. Maar goed, nu na zo veel dagen verder en dus koortsvrij en dan weer ziek, ga ik toch weer twijfelen.
Verder pelle en klaver, jullie informatie zegt nog niet waarom je met terugkomende koorts en vermoedelijk een ontsteking AB moet geven. Wat gebeurd er als je dat niet doet? Is de kans groot dat het escaleert, of kan je het lichaam anderszins ondersteunen (rust, letten op voeding) zodat het de ontsteking zelf aankan?
Bedankt voor het meedenken in ieder geval.

lunamaya

lunamaya

28-07-2011 om 10:30 Topicstarter

Valkyre

Dank je dat je zo'n begripvol berichtje schrijft, dat geeft me weer wat moed...

Het is voor heel veel mensen zo gewoon om idd de koorts gelijk te onderdrukken, dat ik bijna denk dat ik een "slechte moeder" ben als ik het niet doe.
Vanmiddag dus weer langs de HA om het te bespreken en nog een keer naar zijn oren, ogen en longen te kijken, en kijken of we zo door kunnen gaan. Zijn ogen zijn veel en veel beter, maar nog niet helemaal over. Twee dagen geleden werden ze weer wat viezer (maar niets vergeleken bij het begin). Nu is het bijna schoon. Dus dat lijkt echt te genezen.
Nogmaals, fijn dat je zo reageert! Lunamaya

Fiorucci

Fiorucci

28-07-2011 om 11:25

Mooi

Je bent op je gevoel afgegaan, en dat blijkt te kloppen, prima. Ik laat in eerste instantie ook de koorts zijn werk doen, mits ze niet al te beroerd zijn ervan. Ik heb ooit een weekendarts laten komen, omdat zoon ziek was en anders ademhaalde dan anders, en zijn vriendje lag al in het zh met een longontsteking. Arts deed schamper, belde toch maar de kinderarts in het zh en ik had gelijk: beginnende longontsteking.

lunamaya

lunamaya

28-07-2011 om 11:47 Topicstarter

Fiorucci

Dank je voor je bevestiging. Het is soms zo moeilijk het verschil tussen intuïtie, angst en gezond verstand te onderscheiden...
Hoe lang hadden jou kinderen dan koorts soms? Goed dat je dat toen hebt aangevoeld. Heb je kunnen voorkomen dat hij naar het ziekenhuis moest?

Fiorucci

Fiorucci

28-07-2011 om 12:49

Lunamaya

Ja, hij kon thuis blijven, met antibiotica. Het ging gelukkig al snel beter, al bleef hij nog wel een tijdje sneller moe. Ik vond het altijd moeilijk hoor,koorts, ik keek op gegeven moment meer naar gedrag dan naar de hoogte van de koorts. Want een van mijn drie kinderen had altijd snel 39.5 maar wilde gewoon spelen, en een ander had nauwelijks koorts en bleek hard ziek. Ik ben zelf ook erg ziek en beroerd met 38, terwijl een arts daar niet van onder de indruk is. Dus als ik vermoed dat er echt iets aan de hand is wat niet vanzelf over zal gaan, jok ik er rustig een graadje bij.

Yvon Meijer

Yvon Meijer

28-07-2011 om 14:04

Advies arts

Ik vind eigenlijk het advies van die tweede arts nogal raar: ' jij bent de moeder, jij weet het beste of je kind ernstig ziek is of niet.' Dat lijkt me toch niet: ik kan de arts informatie geven over de ziekte, het gedrag, alertheid enz. aan de hand hiervan beoordeelt de arts hoe ziek het kind is. En zit je daarom niet ook zo te twijfelen over de medicatie, omdat jij moet beoordelen hoe ernstig ziek jouw kind is? Natuurlijk ben je kritisch over het advies van een arts en heb jij je verantwoordelijkheden als moeder maar je bent geen medicus.

lunamaya

lunamaya

28-07-2011 om 15:40 Topicstarter

Naar arts geweest

Dat was heel fijn. Ze heeft echt de tijd genomen. Gekeken naar oortjes (wel rode randje, maar geen oorontsteking), longen (schoon), ogen, (nog wat vuil maar niets om bezorgd over te zijn), amandelen en mond, (prima), lymfeklieren (prima).
Haar conclusie: heel goed dat je nog geen AB gegeven hebt, dat zou ik zelf met mijn kinderen ook niet hebben gedaan, ondanks de koorts. Voor nu kan ik er niets anders maken dan dat hij 1 van de pm 700 virussen te pakken heeft die er zijn, dat is voor zijn systeem goed om daar zelf doorheen te komen, aldus de arts.
Lange koorts als het gedrag verder prima is, niets om je zorgen over te maken. Zolang hij goed drinkt, levendig is, slapen goed gaat etc. Sterker nog zei ze: je metabolisme gaat sneller werken, je verbrand meer, t is goed die koorts, t heeft een functie.

Haar tip dat ik zelf moet kijken en dat ik de deskundige ben van mijn kind begrijp ik heel goed. Medische vragen kan ik bij haar kwijt en beantwoord ze. Maar ik ken mijn kind en weet welk gedrag normaal is bij hem en wat "vreemd" is. Ik ken zijn geur, zijn huil, zijn manier van doen. Als ik me daar zorgen over ga maken, dan is er vaak echt iets aan de hand.

Als lunaman het ook nog volhoudt, gaan we dus gewoon verder op deze lijn en hoop ik dat mijn kleintje gauw dit virus te boven komt. Want hoe je het ook ziet, het duurt nu toch wel een hele tijd...

Fiorucci

Fiorucci

28-07-2011 om 16:40

Yvon meijer

Ik ben nogal voorzichtig met louter afgaan op het oordeel van de arts! In het verleden heb ik ouders gezien die dit braaf deden met alle ellende van dien. Ik vind het juist goed dat een arts, behalve eigen onderzoek, ook afgaat op de mening van ouders, dat ouders serieus genomen worden. Ik gaf eerder in deze draad een voorbeeld; de huisarts geloofde er geen snars van, maar de kinderarts gaf mij gelijk.

Vic

Vic

28-07-2011 om 17:35

Koorts onderdrukken

Ik heb niet alles in detail gelezen, maar het stukje over koorts viel me op. Volgens mijn huisarts heeft koorts geen echte functie bij de genezing, dus als je je ziek voelt door de hoge koorts mag je die best onderdrukken. Dat doe ik bij mezelf ook, want vanaf 38 graden ben ik een dood vogeltje. Mijn oudste heeft de eerste jaren heel veel oorontstekingen gehad. De geadviseerde remedie was toen neusspray en paracetamol. Achteraf bezien hadden we beter wat eerder antibiotica kunnen gebruiken, want door al die (terugkerende) oorontstekingen had ze buisjes nodig, en heeft er een geperforeerd trommelvlies aan overgehouden. Heel kleine kinderen hebben nog niet zo'n goede weerstand. 'Griepjes' zijn dus goed om die op te bouwen, maar hevige ontstekingen kun je beter zo snel mogelijk de kop indrukken voor er grotere schade ontstaat. (Vrij vertaald naar huisarts en KNO-arts).
Ik beschouw mezelf als terughoudend met antibiotica (ik geloof dat jongste nog nooit iets gekregen heeft, is nu 6), maar met pijnstillers/koortsverlagers ben ik vrij gemakkelijk. Je gaat je kind (en jezelf) zich niet zieker laten voelen dan nodig is.

lunamaya

lunamaya

28-07-2011 om 21:16 Topicstarter

Koorts, onderdrukken en ab

ai, dit wordt voor je het weet weer zo'n discussie, dat hoeft wat mij betreft niet. Ik respecteer de keuze van anderen makkelijker met MEDICATIE om te gaan (van paracetamol tot A. Zelf ben ik daar terughoudender in dan de meesten merk ik, hier en ook in mijn omgeving.
Natuurlijk weet ik dat AB niet gegeven wordt om de koorts te onderdrukken, een beetje verwarrend opgeschreven van me, maar ook wel knap eruit gepikt van je single Lady.

Of koorts al dan niet een functie heeft bestaan zeer uiteenlopende meningen over. Ikzelf kies ervoor te geloven in die functie. Ik denk dat het een natuurlijk mechanisme in je lichaam is, om boosdoeners eruit te krijgen. Dat sommigen heel ziek worden van koorts is natuurlijk een ander verhaal, ik kan me voorstellen dat als het dan heel onprettig voelt, je kiest voor verlichting. Ik doe dat niet. Maar ik ga daar weer ver in, slik ook geen paracetamol of aspirine bij hoofdpijn over het algemeen, das gewoon mijn keuze.
Vic, heel vervelend dat jij het idee hebt dat je je kind een boel leed had kunnen ontnemen door eerder AB te geven. (al vraag ik me af of ze dan niet ook terugkerende oorontsteking zou hebben gehad, en dus meerder AB kuren had moeten gebruiken, want dat heb ik ook eerder gehoord, en ook nog buisjes aan het einde van het verhaal, ondanks de A. Ons kleintje heeft geen oorontsteking, ik hou het goed in de gaten (huilen, naar oren grijpen, rode oren) en laat hem dus wanneer ik een beetje onzeker ben bekijken door een arts. Hij heeft ook geen oogontsteking (meer). Als het dit al geweest is. Zijn pusoogjes een oogontsteking? Hij had wel vieze, opgezette ogen, maar de bollen waren redelijk ok, beetje rode adertjes, maar niet heel rood.
Groetjes lunamaya

Yvon Meijer

Yvon Meijer

28-07-2011 om 21:57

Fiorucci

Ik schrijf nergens dat je louter op het oordeel van een arts af moet gaan. Ik schrijf juist dat die goed moet luisteren naar wat verteld wordt en dan een advies moet geven. Maar dat een arts het aan de ouder over laat om te beslissen hoe ernstig het kind ziek is vind ik het andere uiterste. Een vriendin van me heeft het leven van haar kind gered door ondanks het advies van haar huisarts toch met haar 3jarige naar het ziekenhuis te gaan waar het een hersenvliesontsteking bleek te hebben; net op tijd. Dus ik weet nogal goed dat je kritisch moet zijn en je gevoel moet volgen.

Sascha2

Sascha2

28-07-2011 om 23:07

Lunamaya

Veel beterschap voor je kleine ventje! Ochoch, is hij alweer bijna een jaar? En jij sterkte, want je zult je wel zorgen maken en ik hoop dat je met G op een lijn kunt zitten voor wat betreft het wel of niet geven van medicatie. X

Fiorucci

Fiorucci

29-07-2011 om 08:02

Yvon meijer

Dan is het een verschil in interpretatie, ik had meer de indruk dat de arts de mening van de ouder belangrijk vindt hierin.

Kari1

Kari1

29-07-2011 om 21:35

Lunamaya

Je HA overlegt met jou over de te volgen stappen en dat lijkt mij erg fijn, zo'n HA. Jij geeft ook aan dat je dat waardeert.
Wat zaken die hier aan de orde komen: "Een infectie bestrijden doe je met een antibioticum." Nee, een bacteriële infectie kan bestreden worden met een antibioticum, een virale infectie niet. En de kans dat de verschijnselen van jouw kind door een virus veroorzaakt worden is aanzienlijk. Een infectie door bacteriën kan overigens ook heel goed genezen zonder AB. Het is niet zo dat AB dan altijd moet, ook dan kan het lichaam het meestal zelf.
"een oogonsteking is dikke oogleden, het wit van het oog rood en pus. En je kunt als leek maar ook als huisarts zonder spleetlamp en zonder het oog aan te kleuren echt niet zien of het ernstige onsteking is of dat het wel meevalt.""Een sluimerende ooginfectie kan echt littekenweefsel geven op het hoornvlies." Moeten dus alle kinderen met een oogontsteking naar de oogarts? Lijkt mij grof geschut. Een oogontsteking bij kinderen is meestal een (virale) infectie van het slijmvlies en geneest vanzelf. Dat mag je best een tijdje afwachten. En veelvuldige herhaling van zo'n ontsteking is ook niet ongewoon.
"Je kunt laten onderzoeken of het om een bacteriologe infectie gaat of een virusinfectie...Wordt er groenig slijm afgescheiden? Of alleen waterig? Groen/geel hoort bij bacterie. Je kunt er ook achterkomen door een bloedproefje. Dat kan met een eenvoudige speldeprik (wel door arts natuurlijk)." Zo simpel is dat niet. Groen/geel kan ook best viraal zijn. Dat bloedproefje zegt ook lang niet alles. De enige zekere manier is kweken, en dat is kostbaar en langdurig en daarom niet geschikt voor huistuinkeukeninfecties. Er zijn onderzoeken gedaan waarbij ervaren artsen (HA en specialisten) moesten inschatten of ze dachten dat een patiënt een bacteriële of virale infectie had. En je raadt het al... heel veel foute inschattingen.
Lunamaya, je komt op mij over als een moeder die goed naar haar kind kijkt en best kan inschatten wanneer de natuur ondersteuning nodig heeft. Als het volgens jou nog zonder kan dan zal dat zo zijn (ik lijk je HA wel .
Kari

lunamaya

lunamaya

03-08-2011 om 21:18 Topicstarter

Toch nog aan de ab

Hallo,

Even een update.
Jochie heeft uiteindelijk 12 dagen koorts gehad (tussen de 38,5 en 39,5) waarvan 2 koorsvrij geweest. Toen de koorts weg was op dag 13, was hij zo ontroostbaar, toch weer naar de HA. Deze constateerde nu overduidelijk een oorontsteking aan 1 kant, andere onduidelijk vanwege oorsmeer wat er voor zat. Ik kreeg bevestiging dat ik er goed aan had gedaan af te wachten, maar met nadruk nu echt te beginnen. Dus, hij is nu sinds zondag aan de AB. Het had ons inmiddels ook wel lang genoeg geduurd, het is toch continue zorg/ zorgen.
Bedankt in ieder geval voor het meedenken allemaal.
Groetjes lunamaya

Valkyre

Valkyre

04-08-2011 om 00:49

Wat zielig

Ook nog oorontsteking, bah! Nou, ik hoop dat hij nu snel opknapt (en dat jullie ook weer kunnen slapen..). Veel sterkte ermee!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.